Vad är skräpmat för akne?

Published:

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar miljontals människor världen över. Akne har många orsaker, men en potentiell utlösande faktor är en kost som innehåller mycket processad mat och skräpmat. Om du kämpar med utbrott bör du ta en närmare titt på din kost och begränsa intaget av skräpmat som kan ha en negativ inverkan på akne.

Vad är skräpmat för akne

Hur påverkar kosten acne?

Din kost påverkar alla aspekter av din hälsa, inklusive din huds hälsa. Att äta rikligt med näringsrika fullvärdiga livsmedel bidrar till en klar hud, medan en kost full av skräpmat kan utlösa och förvärra akneutbrott. Så här är kosten kopplad till akne:

  • Inflammation - Ohälsosamma dieter med mycket socker, raffinerade kolhydrater och onyttiga fetter främjar inflammation i hela kroppen, inklusive inflammation i huden. Detta leder till röda, smärtsamma acne-lesioner.
  • Hormonella fluktuationer - Skräpmat orsakar toppar och dalar i blodsockernivåerna. Detta stimulerar till ökad produktion av androgener som testosteron, vilket orsakar överdriven talgproduktion och tilltäppta porer.
  • Tarmhälsa - En ohälsosam kost rubbar balansen mellan tarmbakterierna. Detta kan skada tarmluddet och orsaka systemisk inflammation som syns på huden.

De bästa skräplivsmedlen att undvika för hud med akne

Om du vill bli av med akne är det smart att börja med att minska eller ta bort dessa vanliga skräpmatsprodukter från din kost:

Raffinerade spannmål

Raffinerade spannmål som vitt bröd, bagels, kex och flingor ligger mycket högt på det glykemiska indexet. Det innebär att de orsakar snabba ökningar av blodsocker och insulin när de äts. Detta stimulerar till ökad androgenproduktion och talgproduktion, vilket leder till igentäppta porer och akne.

Minska konsumtionen av: vitt bröd, bagels, muffins, flingor, kex, bakverk gjorda på raffinerat mjöl.

Sockersötade drycker

Läsk, fruktjuicer, sportdrycker och sötade kaffe- och tedrycker är fulla av tillsatt socker. När du dricker sockerhaltiga drycker fylls ditt system med glukos och hormonella fluktuationer som utlöser akneutbrott förvärras.

Undvik eller begränsa intaget av: vanlig läsk, fruktjuicer, sött te, smaksatt kaffe, sport- och energidrycker, vitaminvatten.

Snabbmat

Burgare, pommes frites, chicken nuggets och andra snabbmatsrätter innehåller mycket inflammatoriska fetter och tillsatt socker. De innehåller också ofta mejeriprodukter, som många aknebenägna personer är känsliga för. Att äta snabbmat regelbundet är nästan en garanti för att nya finnar dyker upp.

Minska hur ofta du äter: hamburgare, pommes frites, friterad kyckling, pizza, varmkorv, milkshakes.

Bakverk och sötsaker

Kakor, tårtor, godis, glass och andra sötsaker är fullproppade med socker och raffinerade kolhydrater. De driver på inflammationer och stimulerar hormonella svängningar. Det är bäst att undvika dem om du kämpar med akne.

Ät mindre av: kakor, tårtor, paj, godis, choklad, glass, munkar.

Salta snacks

Chips, kringlor, kex och andra salta snacks är ofta friterade eller innehåller inflammatoriska oljor. De innehåller också tillsatt socker och raffinerade kolhydrater. Att mumsa på dessa snacks främjar akne snarare än en klar hud.

Draner på: potatischips, majschips, kex, bakade chips, kringlor, smaksatta snacksblandningar.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter, särskilt mjölk, innehåller hormoner och tillväxtfaktorer som kan stimulera oljeproduktionen. Många människor är känsliga för vassle- och kaseinproteiner som finns i mejeriprodukter. Detta utlöser inflammation, inklusive cystiska akneutbrott.

Ät mindre av: mjölk, ost, grädde, smör, glass, yoghurt.

Sojaprodukter

Soja innehåller växtföreningar som kallas isoflavoner och som efterliknar östrogen i kroppen. För vissa människor orsakar mycket soja hormonella fluktuationer som leder till akneutbrott.

Begränsa intaget av: sojamjölk, tofu, edamame, sojaproteinisolat, texturerat vegetabiliskt protein (TVP).

Alkoholhaltiga drycker

Alkohol orsakar inflammation i kroppen och torkar ut huden. Det metaboliseras också till acetaldehyd, som kan utlösa akneutbrott. Överdrivet drickande förvärrar akne för många människor.

Drick mindre: öl, vin, sprit, blandade drycker.

Fet, friterad mat

Pommes frites, kycklingpinnar, potatischips, munkar och andra friterade livsmedel tillagas i inflammatoriska oljor på hög värme. Detta oxiderar oljorna och skapar fria radikaler som skadar hudcellerna. Fet mat som pizza är också problematisk.

Draner på: pommes frites, friterad kyckling, potatischips, munkar, pizza.

Den bästa kosten för klar hy

Att undvika skräpmat som utlöser akne är ett viktigt steg. Men det är också viktigt att fokusera din kost på näringsrika hela livsmedel som aktivt förbättrar din hudhälsa. Här är några av de bästa livsmedlen att äta för en klar och acnefri hud:

  • Grönsaker: Broccoli, spenat, grönkål, tomater, morötter, sötpotatis, paprika, svamp.
  • Frukt: Bär, citrusfrukter, avokado, äpplen, päron, kiwifrukt.
  • Magra proteiner: Lax, kalkon, kyckling, ägg, bönor, nötter.
  • Fullkornsprodukter: Havre, råris, quinoa, bovete.
  • Frön och nötter: Chiafrön, linfrön, valnötter, mandlar.
  • Hälsosamma fetter: Olivolja, avokadoolja, kokosolja, ghee.
  • Örter och kryddor: Gurkmeja, kanel, vitlök, ingefära.

En fullvärdig kost med grönsaker, frukt, magert protein, nötter/frön och hälsosamma fetter förser kroppen med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter för optimal hudhälsa. Den stabiliserar också blodsockret och insulinet för att minimera hormonella fluktuationer som orsakar akne.

5 näringsämnen att fokusera på i kampen mot akne

Att se till att din kost innehåller tillräckliga mängder av följande näringsämnen är avgörande för en klar hud:

1. Vitamin A

A-vitamin är avgörande för en sund hudcellsomsättning och regenerering. Sötpotatis, morötter, spenat och broccoli är utmärkta källor.

2. Zink

Zink hjälper till att kontrollera oljeproduktionen och har antiinflammatoriska effekter. Ostron, nötter, frön, baljväxter, nötkött och kyckling innehåller zink.

3. C-vitamin

C-vitamin behövs för kollagenproduktionen och hjälper till vid sårläkning. Citrusfrukter, paprika, broccoli, jordgubbar och kiwi innehåller C-vitamin.

4. E-vitamin

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar hudcellerna och förbättrar fukthållningen. Få det från solrosfrön, mandlar, spenat, avokado och olivolja.

5. Omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror minskar inflammation och håller cellmembranen flexibla och återfuktade. Fet fisk, valnötter, chiafrön och linfrön innehåller omega-3-fettsyror.

Att fokusera på att få i sig tillräckligt av dessa näringsämnen från hela livsmedelskällor bidrar till att skapa en inre miljö där din hud kan trivas och vara klar.

Hälsosamma byten för acnevänlig mat

Att byta ut skräpmat som orsakar akne mot hudvårdande näring behöver inte betyda att du måste göra avkall på dig själv. Här är några enkla livsmedelsbyten som hjälper dig att rensa upp i din kost:

  • Istället för: Sockersötad läsk, drick kolsyrat vatten med citron eller osötat iste.
  • Istället för: Godis eller kakor kan du äta färsk frukt eller en liten handfull nötter.
  • Istället för: Potatischips eller kringlor, baka grönkålschips eller ät morötter med hummus.
  • Istället för: Mjölkchoklad, ät små mängder mörk choklad med minst 70 % kakao.
  • Istället för: Vitt bröd eller bagels, välj fullkornstoast, havregryn eller en grönsaksomelett.
  • I stället för: Stekt snabbmat, ät en sallad med grillad kyckling eller lax.
  • Istället för: Sockerhaltiga flingor eller muffins, ät havregryn med bär och valnötter till frukost.
  • I stället för: Komjölk, välj osötad mandelmjölk eller kokosmjölk.

Genom att göra dessa enkla byten kan du eliminera akneutlösande faktorer från din kost samtidigt som du kan njuta av god mat.

Livsstilsförändringar som främjar klar hy

Enbart kost hjälper inte alla att bli av med akne. Ett holistiskt synsätt som kombinerar aknebekämpande kost med andra hälsosamma vanor fungerar oftast bäst. Här är några andra sätt att bidra till en klar hud:

  • Motionera regelbundet - Träning hjälper till att minska stress och reglera hormonella svängningar. Sikta på 30-60 minuter de flesta dagar.
  • Få tillräckligt med sömn - sikta på 7-9 timmar per natt. Dålig sömn ökar inflammationen och gör att hormonerna kommer i obalans.
  • Hantera stress - Prova yoga, meditation, djupandning och andra avslappningstekniker för att sänka stresshormoner som kortisol.
  • Ta riktade kost tillskott - Kosttillskott som zink, D-vitamin, fiskolja och probiotika kan förstärka fördelarna med en aknebekämpande kost. Men kosttillskott bör komplettera, inte ersätta, en hälsosam kost.
  • Undvik överdriven so lexponering - viss solexponering är bra, men för mycket kan skada huden och orsaka överdriven talgproduktion.

Att ändra kost och livsstil för att få en klar hy kräver engagemang, men det ger verkliga resultat. Ha tålamod och håll fast vid ett program mot akne i minst 6-8 veckor för att se märkbara förbättringar.

Sammanfattning

En kost som främjar akne innehåller mycket raffinerade kolhydrater, tillsatt socker, ohälsosamma fetter och inflammationsframkallande livsmedel. Att begränsa mängden skräpmat och istället satsa på hela, obearbetade livsmedel kan förbättra aknebesvären avsevärt för många människor. Fokusera på att få i dig gott om aknebekämpande näringsämnen genom kosten och gör andra positiva livsstilsförändringar för att förstärka fördelarna. Om du är konsekvent kan du gå från aknebenägen hud till klar, frisk hud med hjälp av näring och hälsosamma vanor.

Vilka livsmedel bör jag äta för att få bort akne?

Fokusera din kost på grönsaker, frukt, magert protein, nötter/frön och hälsosamma fetter. Några livsmedel som är särskilt bra mot akne är fet fisk, bär, bladgrönsaker, morötter, broccoli, gurkmeja, ingefära, avokado, chiafrön och valnötter. Dessa livsmedel innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som hjälper till att minska inflammation och reglera oljeproduktionen.

Är vissa livsmedel mer benägna att orsaka akneutbrott?

Ja. Livsmedel som ofta utlöser akne är sådana som innehåller mycket raffinerade kolhydrater, tillsatt socker och onyttiga fetter, t.ex. snabbmat, bakverk, pizza, chips, godis och läsk. Mejeriprodukter och soja kan också orsaka problem för vissa personer med benägenhet för akne.

Hur snabbt kan min kost förbättra min acne?

Du bör märka vissa förbättringar av din akne inom några veckor efter att du har rensat upp i din kost. Vid svårare akne kan det dock ta 6-12 veckor att helt komma till rätta med problemen genom kost- och livsstilsförändringar. Ha tålamod och håll ut.

Är det viktigt att dricka vatten för att förebygga akne?

Ja! Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för en klar hud. Vatten rensar ut gifter, återfuktar hudcellerna och förhindrar förstoppning för att minimera utbrott. Sikta på att dricka minst 2-3 liter icke-sötande vätska varje dag.

Kan vissa kosttillskott hjälpa till att bekämpa akne?

Några tillskott som visat sig förbättra akne är omega-3-fiskoljor, zink, D-vitamin, A-vitamin/betakaroten och probiotika. Tala med din hudläkare innan du tar kosttillskott, särskilt om du tar några mediciner.

Orsakar stress utbrott av akne?

Ja, stress gör att kroppen producerar mer kortisol och andra hormoner som ökar oljeproduktionen och inflammationen. Det kan hjälpa att hantera stress genom motion, meditation, yoga och andra avslappningstekniker.

Hur påverkar sömn acne?

Sömnbrist ökar inflammationen och stör hormonregleringen i kroppen. Få 7-9 timmars sömn per natt för att få bukt med akneutbrott. Dålig sömnkvalitet kan också förvärra akne.

Påverkas acne av tarmhälsa och matsmältning?

Ja. En ohälsosam tarmmiljö kan utlösa systemisk inflammation som visar sig som akne. Att äta probiotiska livsmedel hjälper till att förbättra tarmhälsan. Förstoppning kan förvärra akne, så håll dig regelbunden genom kost och livsstil.

Kan vissa mediciner eller kosttillskott orsaka akne?

Ja, det stämmer. Vissa mediciner som steroider, testosteron och litium är kopplade till akneutbrott. Höga doser av B12 eller biotintillskott kan också orsaka akne hos vissa personer. Tala med din läkare om du märker nya utbrott.

När bör jag uppsöka en hudläkare för min akne?

Kontakta en hudläkare om du har smärtsam, cystisk akne eller akne som inte har förbättrats med receptfria produkter och naturliga metoder. En hudläkare kan ge receptbelagda läkemedel eller behandlingar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare