Blir akne värre av att tvätta ansiktet?

Published:

Att tvätta ansiktet är en viktig del av en bra hudvårdsrutin. Men kan något så enkelt som att rengöra huden i själva verket förvärra din akne?

Det är en vanlig fråga som många som lider av akne ställer. Tanken att tvätta bort smuts, olja och bakterier från ansiktet är vettig för att förebygga utbrott. Men om man tvättar för mycket kan huden tappa fukt och det kan göra mer skada än nytta.

Så gör ansiktstvätt acne värre? Det korta svaret är - det beror på. Om du tvättar ansiktet för hårt eller för ofta kan det irritera huden och förvärra akne. Men om ansiktstvätten görs på rätt sätt hjälper den till att förebygga utbrott genom att avlägsna överflödig olja och bakterier.

Nyckeln är att hitta rätt balans för din unika hudtyp. Läs vidare för att lära dig hur övertvätt bidrar till akne, de bästa metoderna för ansiktstvätt och tips för att undvika att irritera huden.

Gör ansiktstvätt acne värre

Hur kan överdiskning orsaka akne?

När du tvättar ansiktet avlägsnas överflödig olja, döda hudceller, föroreningar och bakterier som kan täppa till porerna och leda till akne. Så hur kan något som är tänkt att behandla utbrott faktiskt göra dem värre?

Här är några exempel på hur övertvätt kan påverka acnebenägen hud negativt:

1. Avlägsnar skyddande oljor

Sebum är den olja som produceras av våra talgkörtlar. Även om överflödiga mängder bidrar till tilltäppta porer, skyddar och återfuktar denna olja också huden. Om du tvättar huden för mycket försvinner sebumet tillsammans med smuts och bakterier. Det gör huden sårbar för irritation, inflammation och mer akne.

2. Stör hudens fuktbarriär

Frekvent skrubbning torkar ut huden genom att skada dess skyddande fuktbarriär. Detta yttersta lager stänger in vatten i huden och håller irriterande ämnen ute. Utan denna barriär utsätts huden för transepidermal vattenförlust. Den resulterande torrheten får dina körtlar att producera mer olja, vilket leder till - du gissade rätt - mer akne.

3. Utlöser inflammation

Hårda rengöringsmedel och aggressiv tvätt skapar mikrosprickor i huden som framkallar inflammation. Inflammation är en utlösande faktor för akne. Den rodnad och irritation som orsakas av överdriven tvätt kan förvärra utbrotten.

4. Främjar bakteriell överväxt

Våra ansikten innehåller en blandning av goda och dåliga bakterier. De goda bakterierna hjälper till att hålla huden i balans och de akneframkallande bakterierna i schack. Överdriven tvätt kan förstöra populationerna av goda bakterier. Detta gör att P. acnes och andra aknebakterier kan frodas.

Tips för ansiktstvätt utan acne

Nu när du vet hur för mycket tvätt bidrar till akne ska vi gå igenom några av de bästa metoderna för att hålla ansiktet rent utan irritation:

Använd ljummet vatten

Tvätt med hett vatten tar bort hudens naturliga oljor. Riktigt varmt vatten skadar hudbarriären. Håll dig till ljumma temperaturer när du sköljer ansiktet.

Skrubba inte för hårt

Mjuka cirkelrörelser är bäst när du masserar in rengöringsmedlet i huden. Överdriven skrubbning kan orsaka mikroskador och inflammation.

Fokus på problemområden

Koncentrera tvätten på områden med akne, t.ex. panna, näsa och haka. Undvik att överrengöra klarare områden som behöver mindre uppmärksamhet.

Skölj noggrant

Rengöringsmedelsrester på huden kan täppa till porerna. Skölj ansiktet tills vattnet rinner klart.

Pat Dry

Att gnugga ansiktet med en handduk skapar friktion som irriterar. Klappa istället försiktigt huden torr.

Återfukta efteråt

Följ alltid upp rengöringen med en icke-komedogen fuktkräm. Den återfuktar huden och reparerar hudbarriären.

Använd skonsammare produkter

Hårda ingredienser som alkohol, mentol och doftämnen kan torka ut och irritera huden. Välj skonsamma rengöringsmedel utan dessa tillsatser.

Hur ofta bör man tvätta hud med akne?

Det finns ingen universell regel för den perfekta rengöringsfrekvensen. Hur ofta du ska tvätta ansiktet beror på din hudtyp och ditt klimat. Här är några allmänna riktlinjer:

 • Fet hy - Två gånger dagligen är vanligtvis tillräckligt. Övertvätt av fet hud leder till ökad oljeproduktion.
 • Torr/känslig hud - Begränsa rengöringen till en gång per dag, helst på natten. För mycket rengöring förvärrar dessa hudtyper.
 • Blandhy - Fokusera på att tvätta feta områden två gånger dagligen och begränsa rengöringen av torrare områden.
 • Fuktigt klimat - Tvätta huden dagligen eller varannan dag vid varmt och fuktigt väder när oljeproduktionen är högre.
 • Kalla, torra klimat - Reducera rengöringen till 2-3 gånger per vecka i kalla, torra klimat som torkar ut huden.

Var uppmärksam på hur din hud ser ut och känns för att hitta din optimala frekvens för ansiktstvätt. Gå ner i frekvens om huden känns stram, flagnande eller irriterad.

De bästa och sämsta rengöringsmedlen för hud med akne

Att välja rätt rengöringsmedel för din hudtyp är avgörande för att förebygga akne utan att tvätta för mycket. Här är några idealiska och problematiska ingredienser att hålla utkik efter:

Bästa rengöringsmedel ingredienser

 • Salicylsyra: Rensar porerna och minskar inflammation
 • Glykol- och mjölksyror: exfolierar döda hudceller och skräp
 • Svavel och träkol: Absorberar överflödig olja och avlägsnar orenheter
 • Hyaluronsyra: Ökar återfuktningen och reparerar fuktbarriären
 • Niacinamide: Kontrollerar olja och rodnad
 • Tea tree-olja: Har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper

Ingredienser som bör undvikas

 • Alkohol: Extremt uttorkande och irriterande
 • Doftämnen: Vanligt irriterande och allergiframkallande
 • Mentol och eukalyptus: Orsakar rodnad och torrhet
 • Hårda skrubbar: Kan skada huden och förvärra akne
 • Sulfater: Avlägsnar hudens skyddande oljor

Leta efter icke-komedogena, parfymfria rengöringsmedel som är märkta för acnebenägen hud. Undvik irriterande ämnen och välj mildare formulas med ingredienser som bekämpar akne.

Andra hudvårdstips för akne

Att tvätta ansiktet är bara en del av en effektiv behandlingsplan mot akne. Här är några ytterligare tips för att rensa bort utbrott:

 • Använd oljefri, icke-komedogen fuktkräm
 • Exfoliera 2-3 gånger per vecka med salicylsyra eller glykolsyra
 • Punktbehandling av finnar med bensoylperoxid eller salicylsyra
 • Överväg akne-läkemedel som retinoider eller antibiotika för måttliga/allvarliga utbrott
 • Undvik överdriven solexponering som förvärrar akne
 • Hantera stressnivåerna med hjälp av egenvård som meditation, motion osv.
 • Håll dig till en acnevänlig kost som innehåller lite raffinerade kolhydrater och mejeriprodukter
 • Byt örngott ofta för att undvika överföring av bakterier
 • Peta aldrig på akne eftersom det förvärrar utbrotten.

När ska man uppsöka hudläkare?

Ihållande akne som inte förbättras med grundläggande hudvård kan behöva professionell behandling. Kontakta en certifierad hudläkare om du upplever:

 • Svår akne med smärtsamma cystor/knölar
 • Acne som inte svarar på receptfria produkter
 • Acne som ger ärr eller mörka fläckar
 • Tecken på hudinfektion, t.ex. honungsfärgade skorpor

En hudläkare kan ordinera starkare akne-läkemedel som isotretinoin eller laser-/ljusbehandlingar för att få bukt med envisa utbrott. Tveka inte att söka läkarhjälp vid svår akne.

Slutsats

Blir acne värre av att du tvättar ansiktet? Överdriven rengöring och skrubbning kan faktiskt förvärra utbrott genom att irritera huden och förstöra hudens fuktbarriär. Men om ansiktstvätten görs på rätt sätt är den ett viktigt steg för att förebygga akne genom att avlägsna överflödig olja, död hud och bakterier.

Var försiktig, rengör en eller två gånger per dag, undvik starka ingredienser och följ upp rengöringen med en fuktkräm. Var uppmärksam på din huds behov och anpassa din ansiktsrengöringsrutin därefter. Kombinera rengöring med beprövade aknebekämpare som retinoider och salicylsyra för en klar och frisk hud. Uppsök en hudläkare för professionell behandling om receptfria metoder inte fungerar.

Vanliga frågor och svar

Vilken typ av rengöring är bäst för acnebenägen hud?

Skonsamma, icke-komedogena rengöringsmedel är idealiska för acnebenägen hud. Undvik hårda skrubbar eller rengöringsmedel med parfym, mentol, alkohol eller sulfater som kan irritera huden. Leta efter ingredienser som salicylsyra eller svavel som behandlar akne utan att strippa huden.

Ska man tvätta ansiktet när man har svettats?

Ja, rengör huden försiktigt efter kraftiga svettningar eller träningspass. Svett kan täppa till porerna och leda till utbrott. Använd en mild, icke-skummande rengöringsprodukt och ljummet vatten för att avlägsna svett och bakterier utan att irritera huden.

Är tvätt med kallt vatten bättre mot akne?

Att tvätta sig med ljummet vatten är bäst för acnebenägen hud. Varmt vatten tar bort naturliga oljor, medan kallt vatten drar ihop porerna så att olja och bakterier fastnar. Ljummet vatten rengör huden utan att irritera eller torka ut.

Ska jag använda en ansiktstvätt med exfolierande pärlor?

Undvik hårda exfolieringsmedel med pärlor eller krossade skal/frön/nötter. De taggiga partiklarna kan orsaka mikroskador och förvärra akne. Använd istället en kemisk exfoliant med salicyl-, glykol- eller mjölksyra 2-3 gånger per vecka.

Kan jag bara skölja ansiktet med vatten istället för rengöringsmedel?

För vissa hudtyper kan det räcka att skölja med ljummet vatten på morgonen. Men det är viktigt att använda en mild rengöring på kvällen för att ta bort makeup, olja och bakterier före sänggåendet.

Hur förebygger man akne när man använder smink?

Använd en oljefri makeup som är framtagen för aknebenägen hud. Ta bort sminket noggrant varje kväll med en mild rengöring. Desinficera sminkborstar regelbundet. Undvik att använda smink när du är hemma så att huden kan andas.

Vilka livsmedel eller drycker bör jag undvika vid akne?

Begränsa intaget av mejeriprodukter, livsmedel med hög glykemisk halt, sockerhaltiga drycker, koffein, alkohol och transfetter som kan utlösa utbrott. Drick mycket vatten och ät mer grönt, frukt och omega-3-fettsyror för en klar hud.

Kan jag få sämre hy av att använda för många acneprodukter?

Det är bäst att introducera akneprodukter långsamt, en i taget. Om man använder för många torkande medel som bensoylperoxid eller retinoider kan huden irriteras. Kontakta en hudläkare för att ta fram en skräddarsydd aknekur.

Hur kan jag förebygga ärrbildning vid acne?

Pilla eller stick aldrig i finnar, då trycks bakterierna djupare ner och orsakar ärrbildning. Behandla akne tidigt med utvärtes läkemedel. Uppsök hudläkare omgående om du har smärtsamma knölar/cystor. Laser, peeling och fillers kan minimera ärrbildningen.

Varför blir min akne värre precis före mensen?

Hormonella fluktuationer före mensen ökar oljeproduktionen och inflammationen, vilket leder till utbrott. Prova receptfria retinoider, receptbelagda antiandrogener eller orala preventivmedel för att behandla hormonell akne.

Orsakar stress utbrott av akne?

Stress orsakar inte akne direkt men kan förvärra utbrotten. Höga stressnivåer ökar inflammationen och leder till ohälsosamma vanor som dålig kost, sömnlöshet och hudplockning, vilket förvärrar akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare