Vad dödar aknebakterier?

Published:

Kämpar du med akne? De där irriterande finnarna kan vara både irriterande och smärtsamma. Men du är inte ensam! Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar ca 85 % av alla människor i tonåren och 20-årsåldern.

Nyckeln till att bli av med akne är att förstå vad som orsakar den från första början. Akne bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till porerna. Detta leder till inflammation och utbrott. Att ta död på bakterier som orsakar akne är därför avgörande för att bli av med finnar.

Vad dödar aknebakterier

Men hur gör man det? Här går vi igenom de bästa lösningarna för att döda aknebakterier och återställa din huds hälsa.

Benzoylperoxid

Bensoylperoxid är ett av de mest populära läkemedlen mot akne. Det verkar genom att minska oljeproduktionen och döda aknebakterier.

Hur dödar bensoylperoxid bakterier? Den frigör syre, vilket skapar en fientlig miljö för bakterierna. De kan helt enkelt inte överleva om de utsätts för syre.

Studier visar att bensoylperoxid dödar över 90 % av P. acnes-bakterierna, en av de viktigaste orsakerna till akneutbrott. Det är effektivt mot mild, måttlig och till och med svår akne.

Bensoylperoxid finns i olika koncentrationer, vanligtvis mellan 2,5 och 10 %. Lägre koncentrationer runt 2,5% kan vara lika effektiva som högre doser men med färre biverkningar som torrhet och peeling.

Därför är bensoylperoxid ett utmärkt alternativ för att bli av med bakterierna bakom dina utbrott. Se bara till att börja långsamt med en lägre koncentration så att din hud kan anpassa sig.

Har du provat bensoylperoxid? Tyckte du att det var bra för att rensa bort bakterier som orsakar akne? Låt mig veta i kommentarerna!

Salicylsyra

En annan bra behandling mot akne är salicylsyra. Det är en betahydroxisyra som exfolierar döda hudceller och tränger djupt in i porerna.

Förutom att salicylsyra rensar porerna har den antimikrobiella egenskaper. Detta gör att den kan döda bakterier som orsakar akneutbrott.

Studier visar att salicylsyra är effektivt när det gäller att reducera P. acnes-bakterier på huden. Och regelbunden användning av salicylsyra kan bidra till att förhindra att nya finnar bildas.

Salicylsyra är idealisk för behandling av mild till måttlig inflammatorisk akne. Den fungerar på vita och svarta pormaskar, pustler och papler. Precis som för bensoylperoxid bör man börja med lägre koncentrationer, runt 0,5 %, för att undvika torrhet och irritation.

Rengöringsprodukter, toners, masker och punktbehandlingar med salicylsyra hjälper till att förstöra de bakterier som orsakar akne och ger en klarare hud. Har du provat produkter med salicylsyra? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna nedan!

Retinoider

Retinoider är A-vitaminderivat som är mycket effektiva för behandling av akne. De verkar genom att frigöra tilltäppta porer, minska mängden olja och minska inflammation.

Men forskning visar också att retinoider har antimikrobiella egenskaper som dödar aknebakterier. Både tretinoin och adapalen är receptbelagda retinoider som visat sig vara antibakteriella mot P. acnes.

Faktum är att en studie visade att adapalengel minskade antalet P. acnes med 95 % efter 3 månaders användning!

Receptbelagda retinoider kan därför vara ett kraftfullt verktyg för att bekämpa aknebakterier djupt inne i huden. Detta hjälper till att förebygga nya utbrott och gör att huden kan läka.

Retinoider kan dock orsaka irritation, peeling och solkänslighet i början. Att gå långsamt fram och applicera var 2-3:e dag kan minimera biverkningarna. Har du provat receptbelagda retinoider tidigare? Låt mig veta din erfarenhet i kommentarerna!

Tea Tree-olja

Om du föredrar naturläkemedel är tea tree-olja effektivt för att förstöra aknebakterier. Den innehåller aktiva föreningar som terpinen-4-ol som ger tea tree-oljan dess antimikrobiella effekt.

Studier visar att 5% tea tree oil gel signifikant reducerar P. acnes-bakterier på huden. Faktum är att dess antibakteriella aktivitet är jämförbar med bensoylperoxid!

Förutom att döda aknebakterier minskar tea tree-olja även inflammation och öppnar upp tilltäppta porer. Detta gör den till en mångsidig behandling för alla typer av finnar.

Se bara till att späda ut tea tree-oljan med en bärarolja före applicering för att undvika irritation. Du kan också hitta färdigutspädda produkter med tea tree-olja för enkel användning.

Har du använt tea tree-olja för din akne tidigare? Dela med dig av dina favoritprodukter i kommentarerna!

Orala antibiotika

Vid måttlig till svår inflammatorisk akne ordineras ofta orala antibiotika. Antibiotika verkar inifrån och ut för att döda bakterier som orsakar akne och minska inflammationen.

De vanligast förskrivna antibiotika mot akne är:

 • Tetracykliner som doxycyklin och minocyklin. Dessa har direkt antimikrobiell aktivitet mot P. acnes.
 • Makrolider som erytromycin. Även om resistensen har ökat minskar erytromycin fortfarande antalet P. acnes.
 • Trimetoprim-sulfametoxazol. Detta är inriktat på bakteriernas tillväxt och ämnesomsättning.

Orala antibiotika är mycket effektiva när det gäller att döda aknebakterier och kan leda till en betydande förbättring av utbrotten. Antibiotikaresistens är dock ett problem vid långvarig användning. Rådgör med din hudläkare för att avgöra om orala antibiotika är rätt för din akne.

Blå ljusterapi

Blåljusterapi är en spännande aknebehandling som dödar bakterier med ljus. Blå ljusvåglängder riktar in sig på och förstör P. acnes-bakterier på huden.

Flera studier visar att behandling med blått LED-ljus avsevärt minskar antalet acne-lesioner och antalet P. acnes. Efter 2-4 veckors behandling reducerar blått ljus acne med i genomsnitt 60% till 70%!

Blåsljusterapi är en smärtfri, icke-invasiv behandling utan biverkningar. De flesta enheter är handhållna stavar som är lätta att använda hemma. Blått ljus hjälper till att döda bakterier bakom utbrott utan läkemedel.

Den enda nackdelen är att blått ljus bara tränger igenom de ytliga hudlagren. Därför fungerar det bäst vid mild till måttlig inflammatorisk akne. Har du provat blåljusterapi? Dela med dig av dina tankar nedan!

Att ta med sig

Att döda P. acnes-bakterierna som orsakar akne är avgörande för att få huden ren. Lokalbehandlingar med bensoylperoxid, salicylsyra och tea tree-olja förstör aknebakterierna på ytan.

Orala och topikala antibiotika och blåsljusterapi verkar inifrån och ut och djupt in i porerna för att angripa bakterierna. Att kombinera behandlingar ger vanligtvis de bästa resultaten.

Samarbeta med en hudläkare för att skapa en skräddarsydd behandlingsplan för akne. Genom att angripa aknebakterierna från alla håll kan du äntligen få en klar och frisk hud!

Vad är ditt bästa sätt att döda aknebakterier? Har några produkter gjort mirakel för din hud? Dela med dig av dina bästa tips och råd i kommentarerna nedan!

Vanliga frågor och svar: Vad dödar aknebakterier?

Akne orsakas av en mängd olika faktorer, men akneframkallande bakterier spelar en viktig roll. Att ta död på dessa bakterier kan hjälpa till att behandla utbrott och förhindra att nya finnar bildas. Nedan svarar vi på några vanliga frågor om hur man dödar aknebakterier för att få en klarare hud.

Vilken är den bakterie som orsakar akne?

Den vanligaste akneframkallande bakterien är Propionibacterium acnes, även kallad P. acnes. Den förekommer naturligt på all hud, men vissa människor har en överväxt som leder till inflammation och utbrott.

Hur dödar man aknebakterier?

Det finns många metoder för att döda aknebakterier, inklusive:

 • Bensoylperoxid - frigör syre för att skapa en fientlig miljö för bakterier
 • Salicylsyra - har antimikrobiella egenskaper för att reducera bakterier
 • Retinoider - har antibakteriella effekter, särskilt adapalen och tretinoin
 • Tea tree-olja - innehåller antibakteriella föreningar som terpinen-4-ol
 • Orala antibiotika - verkar systemiskt för att förstöra aknebakterierna
 • Blå ljusterapi - blå våglängder angriper och dödar p. acnes

En kombination av utvärtes och systemiska behandlingar är det bästa sättet att helt eliminera aknebakterierna.

Vad är den bästa ansiktstvätten för aknebakterier?

Leta efter ansiktstvätt för akne som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra. Börja med lägre koncentrationer som 2,5 % bensoylperoxid eller 0,5 % salicylsyra för att undvika torrhet och irritation. Cerave och Cetaphil är bra skonsamma rengöringsmedel med tillsatta aknebekämpare.

Hur dödar man acnebakterier naturligt?

Några av de bästa naturliga alternativen för att döda aknebakterier inkluderar:

 • Tea tree-olja - späd före applicering på huden
 • Äppelcidervinäger - används som ansiktsvatten för att återställa hudens pH-värde
 • Honung - har antimikrobiella egenskaper för att bekämpa bakterier
 • Aloe vera - minskar inflammation och svullnad
 • Spotbehandla med krossad vitlök - antibakteriell och antimikrobiell

När bör man uppsöka en hudläkare för akne?

Uppsök en hudläkare för akne om:

 • Receptfria produkter har inte förbättrat utbrott efter 2 månader
 • Du har stora, smärtsamma knölar och cystor
 • Acne ger ärr eller mörka fläckar
 • Utbrott orsakar känslomässigt lidande

En hudläkare kan bedöma hur allvarlig din akne är och ordinera starkare behandlingar som oral antibiotika eller receptbelagda retinoider för att döda aknebakterierna.

Hur lång tid tar det att bli av med acnebakterier?

Vid konsekvent behandling ser de flesta en minskning av aknebakterier och utbrott efter 6-8 veckor. I svåra fall kan det ta 3-4 månader innan aknebakterierna är helt borta. Tålamod är A och O eftersom det tar tid att ta itu med grundorsakerna.

Att hålla fast vid sin behandlingsregim är avgörande för att framgångsrikt förstöra aknebakterierna och få en klar och frisk hud. Tveka inte att byta produkter med din hudläkare om du inte ser några resultat. Att hitta rätt antibakteriell rutin för din hud kräver en del testande.

Vad är det bästa sättet att förebygga framtida utbrott av akne?

För att förebygga akne på lång sikt efter att du har rensat huden ska du fortsätta använda antibakteriella ingredienser som bensoylperoxid eller salicylsyra. Ha en enkel hudvårdsrutin som inte täpper till porerna. Exfoliera 2-3 gånger i veckan för att förhindra att död hud byggs upp. Undvik att röra eller peta i ansiktet för att minimera överföringen av bakterier.

Med rätt antibakteriell behandlingsplan kan du besegra dina akneproblem för gott! Låt mig veta om du har några andra frågor i kommentarerna nedan!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare