Vilken typ av akne är svårast att behandla?

Published:

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar människor i alla åldrar. Men all akne är inte likadan. Vissa typer av akne är svårare att behandla än andra. Så vilken typ av akne är svårast att behandla?

Vilken typ av akne är svårast att behandla

Vad orsakar akne?

Innan vi går in på den svåraste aknen att behandla ska vi först titta på vad som orsakar akne i första hand. Akne bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till hårsäckarna (porerna). Detta leder till olika typer av finnar, t.ex. vita prickar, pormaskar, pustler och knölar.

Flera faktorer kan utlösa akne, t.ex:

 • Hormonella förändringar - särskilt under pubertet, menstruation, graviditet eller klimakteriet
 • Stress
 • Produkter för fet hud och fett hår
 • Vissa läkemedel
 • Familjehistoria och genetik

För många människor är akne bara ett tillfälligt irritationsmoment under tonåren. Men för andra kvarstår aknen långt upp i vuxen ålder och kan vara ganska svår att hantera.

Vilken akne är svårast att behandla?

Med denna bakgrund om vad som orsakar akne, låt oss titta på vilka typer som tenderar att vara de mest envisa. Det finns några kandidater till titeln "svårast att behandla":

Hormonell akne

Hormonell akne utlöses av fluktuationer i hormoner som androgen. Den uppträder ofta längs käklinjen, hakan och halsen hos vuxna. Kvinnor är mer benägna att få hormonella akneutbrott under menstruation, graviditet och klimakteriet.

Eftersom hormonell akne är ett internt problem kan den vara mycket svår att kontrollera med enbart topikala krämer. Hormonell behandling med läkemedel som p-piller eller spironolakton kan behövas för att reglera androgennivåerna. Kontakta en hudläkare eller gynekolog för att undersöka möjligheterna till hormonell behandling.

Cystisk acne

Cystisk akne består av stora, smärtsamma knölar djupt inne i huden. Den bildas när aknen tränger djupare in i huden och orsakar allvarlig inflammation och bristningar i hårsäckarna.

Cystisk akne är svårbehandlad eftersom finnarna är djupt rotade och kan leda till permanent ärrbildning om de inte hanteras på rätt sätt. Topikala produkter kan inte tränga tillräckligt djupt in i huden för att behandla cystisk akne.

Orala och injicerbara läkemedel som isotretinoin eller steroidinjektioner krävs ofta. Uppsök en hudläkare omedelbart om du har svår eller cystisk akne. Försök inte att poppa eller peta på cystiska finnar, eftersom det förvärrar aknen.

Acne Conglobata

Acne conglobata är en av de allvarligaste formerna av inflammatorisk akne. Den kännetecknas av många sammanlänkade finnar som bildar djupa abscesser under huden. Den leder ofta till omfattande ärrbildning och missbildningar om den inte behandlas tidigt och aggressivt.

Acne conglobata är sällsynt och drabbar mindre än 1 % av alla som lider av akne. Men när den väl uppstår kan den vara mycket resistent mot behandling. Långvarig antibiotikabehandling, dränering av abscesser, kortikosteroidinjektioner och oral isotretinoin är ofta nödvändigt för att kontrollera acne conglobata.

Gramnegativ follikulit

Denna typ av akne orsakas av kolonisering av gramnegativa bakterier som Klebsiella, Escherichia coli och Proteus-arter i hårsäckarna. Den kan uppstå som en biverkning av långvarig antibiotisk aknebehandling, som dödar grampositiva bakterier samtidigt som gramnegativa stammar tillåts föröka sig.

Gramnegativ follikulit uppträder som envisa, varfyllda knölar som inte svarar på vanliga aknebehandlingar. Oral isotretinoin och topikal azelainsyra kan hjälpa, men återfall är vanliga efter avslutad behandling. Kontakta en hudläkare om din akne förvärras under antibiotikabehandlingen.

Acne Fulminans

Detta plötsliga, explosiva utbrott av cystisk acne med feber och värk i kroppen är mycket sällsynt. Acne fulminans kan leda till snabbt progredierande ärrbildning och skador på ben och leder om den lämnas obehandlad. Isotretinoin är den behandling som används för att kontrollera ärrbildningen, tillsammans med kortikosteroidinjektioner för att minska inflammationen.

Viktiga fakta om den svåraste aknen att behandla

 • Hormonell akne, cystisk akne och sällsynta allvarliga former som acne conglobata, gramnegativ follikulit och acne fulminans tenderar att vara de mest envisa typerna av akne.
 • Topikala produkter är ofta inte tillräckliga - systemiska orala och injicerbara läkemedel behövs vanligtvis för att behandla måttlig till svår akne.
 • Uppsök en hudläkare omgående om du har smärtsamma cystor eller akne som inte svarar på receptfria metoder. Att försöka poppa eller peta på svår akne kan förvärra ärrbildningen.
 • Ha tålamod - den svåraste aknen att behandla kräver ofta 3-6 månaders ihållande behandling för att försvinna. Håll fast vid din behandlingsregim.

Nu när du vet vilka typer av akne som kan vara svårast att hantera, vilka är de bästa metoderna för att få alla former av akne under kontroll?

Tips för behandling av envis akne

Oavsett vilken form av akne du har, här är några tips för att få utbrotten under kontroll:

 • Uppsökhudläkare - vänta inte om aknen är svår, smärtsam eller inte går att bota med enkla metoder. En hudspecialist kan skriva ut starkare mediciner.
 • Prova kombinerade behandlingar - angrip akne med flera mekanismer samtidigt, t.ex. genom att kombinera topikala retinoider med bensoylperoxid.
 • Ge behandlingarna tid - det kan ta flera veckor eller månader innan akne-läkemedel börjar verka. Ha tålamod.
 • Undvik att peta - det kan förvärra inflammationen och leda till permanent ärrbildning.
 • Hållkoll på kosten - undvik livsmedel som höjer blodsockret och androgenerna, t.ex. mejeriprodukter och raffinerade kolhydrater.
 • Minska stressen - prova yoga, meditation eller att skriva dagbok för att minska stresshormoner som utlöser utbrott.
 • Rengör försiktigt - hårda skrubb- och tvålprodukter tar bort hudens skyddande oljor och förvärrar akne.
 • Schamponera regelbundet för att undvika att hårolja och hårprodukter täpper till porerna i ansiktet.
 • Skydda huden mot solen - UV-strålar förvärrar acneinflammationer och ärr.

Med professionell behandling och noggrann hudvård kan även den mest envisa cystiska eller hormonella aknen hanteras så att huden blir klarare och lugnare. Förlora inte hoppet - ha tålamod och fortsätt att arbeta med din hudläkare för att hitta rätt aknebehandlingsplan för din unika hud. Konsekvens och engagemang i behandlingen är avgörande.

Vanliga frågor om svårbehandlad acne

Låt oss sammanfattningsvis gå igenom svaren på några vanliga frågor om svåra aknefall:

Vilken är den vanligaste svårbehandlade aknen?

Hormonell akne längs käklinjen och i nedre delen av ansiktet är mycket vanligt och svårt att behandla hos vuxna. En intern strategi behövs för att reglera hormonerna.

Orsakar stress den värsta aknen?

Stress i sig orsakar inte akne, men det kan förvärra utbrotten genom att öka oljeproduktionen och inflammationen. Att hantera stress är bra men räcker inte för att bota akne.

Kan en kostomläggning få bort resistent akne?

Enbart kosten kan inte bota akne, men en balanserad, lågglykemisk kost kan bidra till att förbättra de hormonella och inflammatoriska faktorer som ligger bakom utbrotten.

Hur lång tid tar det att se resultat av en aknebehandling?

De flesta akne-läkemedel kräver 6-12 veckors konsekvent användning för full effekt. Svår akne kan kräva flera månaders behandling. Ha tålamod och håll fast vid behandlingen.

Ska man fortsätta prova olika produkter om aknen inte försvinner?

Byt inte produkter hela tiden - ge varje kur tid att verka. Gå till en hudläkare som kan skriva ut mer kraftfulla akne-läkemedel vid behov.

Sammanfattning

Det kan vara extremt frustrerande att ständigt drabbas av akneutbrott. Hormonell akne, cystiska finnar och sällsynta allvarliga former av akne tenderar att vara de svåraste typerna att få under kontroll. Mild akne kan ofta hanteras med receptfria tvättar, krämer och geler.

Men måttlig till svår akne kräver vanligtvis receptbelagda läkemedel som retinoider, antibiotika, bensoylperoxid, azelainsyra, p-piller eller spironolakton. Ha ett nära samarbete med en hudläkare för att hitta rätt behandlingsregim och följ den konsekvent i minst flera månader för att se resultat.

Även om det kan verka hopplöst när akne kvarstår trots dina bästa ansträngningar, behåll tron. Konsekvent vård och målinriktad behandling, även för de mest envisa aknefallen, kan ge dig den rena hud du förtjänar. Var stark under hela resan - lindring är möjlig med tid och omsorg.

Vanliga frågor om den mest envisa aknen

Vad är hormonell akne och hur behandlar man det?

Hormonell akne uppträder hos vuxna, vanligtvis längs käklinjen och nedre delen av ansiktet. Den utlöses av fluktuationer i androgener som testosteron. Behandlingen går ut på att reglera hormonerna internt med p-piller, spironolakton eller antiandrogener. Topikala retinoider och bensoylperoxid kan också hjälpa.

Vad orsakar cystisk acne och hur kan man bli av med den?

Cystisk akne bildas när aknebakterier tränger djupt in i huden och orsakar knölar och cystor. Behandlingen kräver receptbelagda orala och topikala läkemedel som isotretinoin, antibiotika och dränering av stora cystor. Försök inte att själv ta bort cystiska finnar.

Hur utvecklas acne conglobata och vilken är behandlingen?

Konglobat akne börjar som flera sammanhängande knölar som bildar abscesser under huden. Snabb behandling krävs för att undvika vanprydande ärr. Oral isotretinoin, antibiotika och kortikosteroidinjektioner används. Kirurgi kan krävas för att dränera abscesser.

Vilken bakterie orsakar gramnegativ follikulit och hur botar man den?

Långvarig antibiotikabehandling av akne gör att gramnegativa bakterier som Klebsiella och E. coli kan växa till sig i folliklarna och orsaka varfyllda knölar. Oral isotretinoin och topikal azelainsyra kan behandla detta.

Hur uppstår acne fulminans och hur behandlas det?

Detta explosiva utbrott av cystisk akne är sällsynt och orsakar feber och ben-/ledsmärta. Oral isotretinoin och kortikosteroidinjektioner används för att förhindra allvarlig ärrbildning och skador på ben och leder.

Hur kan man undvika ärrbildning vid svår acne?

Att peta på finnar kan förvärra ärrbildningen vid svår akne. Sök behandling snabbt med orala och topikala läkemedel för att minimera ärrbildningen. Kortikosteroidinjektioner kan hjälpa till att minska inflammation och ärrbildning.

Vad är det bästa sättet att dölja envis acne?

Använd en icke-komedogen concealer som är en nyans ljusare än din hudton. Undvik tjocka, tunga formulas. Leta efter produkter som är märkta non-acnegenic eller non-comedogenic så att de inte täpper till porerna mer.

När bör man uppsöka hudläkare för svårbehandlad akne?

Kontakta en hudläkare omgående om du har smärtsamma cystor, akne som inte svarar på receptfri behandling eller akne som lämnar ärr/missfärgningar. En hudspecialist kan skriva ut starkare mediciner.

Hur lång tid tar det att se resultat av en aknebehandling?

Svår akne behöver ofta 3-6 månaders konsekvent behandling för att försvinna helt. Ha tålamod och ta medicinerna exakt enligt ordination. Följ upp regelbundet med din hudläkare.

Vilka livsmedel eller dieter kan hjälpa till att behandla envis akne?

Enbart kost kan inte bota akne, men en lågglykemisk kost med magert protein, frukt, grönsaker och hälsosamma fetter kan stabilisera blodsockret och hormonnivåerna så att aknen lindras.

Kan man bli av med acneärr efter svåra utbrott?

Ja, prata med din hudläkare om laserbehandling, kemisk peeling, microneedling och injektioner med fillers för att minska uppkomsten av akneärr. Använd alltid solskyddsmedel dagligen för att förhindra att ärren blir mörkare.

Vad bör du undvika att göra när du har svår akne?

Plocka, knacka, skrubba, sola eller applicera inte irriterande produkter på acnebenägen hud. Detta kan förvärra inflammationen och ärrbildningen. Schamponera regelbundet för att förhindra att oljor och produkter från håret överförs till ansiktet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare