Varför vaknar jag upp med en ny finne varje dag?

Published:

Att vakna upp och upptäcka en ny finne i ansiktet kan vara både frustrerande och förvirrande. Var kommer den ifrån? Varför fortsätter den att dyka upp?

Varför vaknar jag upp med en ny finne varje dag?

Finnar som verkar dyka upp över natten eller direkt på morgonen är ofta resultatet av saker som händer under hudens yta. Genom att förstå de vanligaste orsakerna kan du börja få bukt med frekventa utbrott.

Vad orsakar mina finnar på morgonen?

Det finns några viktiga orsaker som kan bidra till dina akneutbrott:

Hormoner

Hormonella fluktuationer är en mycket vanlig orsak till breakouts. Förändringar i dina hormoner ökar oljeproduktionen och inflammationen, vilket gör dig mer benägen att få tilltäppta porer och finnar.

Vissa specifika hormoner som påverkar utbrott:

 • Androgener - manliga könshormoner som testosteron. Kvinnor har dem också men i mindre mängder. Högre nivåer kan leda till utbrott.
 • Östrogen - Toppar runt ägglossningen vilket kan orsaka breakouts. Sjunkande östrogennivåer innan mensen börjar kan också utlösa finnar.

Sömnvanor

Hur du sover kan påverka din huds hälsa. Om du inte får tillräckligt med kvalitetssömn eller stannar uppe sent störs din naturliga dygnsrytm. Denna obalans kan visa sig i huden.

Sömnvanor som kan orsaka AM-utbrott:

 • Oregelbundet sömnschema
 • Sova med ansiktet nedåt på kudden
 • Inte tvätta ansiktet före sänggåendet
 • Sova i smink eller svett

Stress

Höga stressnivåer leder till förhöjd kortisolhalt som orsakar överdriven oljeproduktion och inflammation. På natten/morgonen är kortisolnivåerna som högst, därav finnarna.

Fet hud

Överproduktion av sebum (olja) är en viktig orsak till att finnar bildas. Feta hudtyper tenderar att drabbas hårdast av AM-akne eftersom olja som utsöndras under natten täpper till porerna.

Bakterier

Acne orsakas av att porerna täpps till av olja, döda hudceller och bakterier. Bakterien Propionibacterium acnes frodas över natten, vilket är anledningen till att finnar plötsligt kan dyka upp på morgonen.

Produktreaktion

Ibland är finnar på morgonen en reaktion på hår- eller hudprodukter som applicerats före sänggåendet. Försök att ändra din nattrutin om du märker av utbrott.

Varför verkar finnar dyka upp över en natt?

Nu när vi har gått igenom de vanligaste orsakerna kanske du undrar varför dessa finnar verkar dyka upp från ingenstans. Här är lite bakgrundsinformation om den nattliga finncykeln:

Breakouts bildas i fyra viktiga steg:

1. Tilltäppt por - Extra talg, döda hudceller och bakterier täpper till hårsäcken.

2. Inflammation - Immunförsvarsceller upptäcker bakterier och får follikelväggen att svullna.

3. Rodnad och svullnad - Blodflödet till området ökar. Vita blodkroppar bekämpar infektionen och orsakar svullnad och rodnad.

4. Pustel - Den blockerade poren spricker och släpper ut pus. En vit eller svart pormask bildas.

Hela denna process kan ta flera dagar att genomföra djupt under hudytan. Du kan inte upptäcka att en finne bildas förrän i de senare stadierna av inflammation/svullnad.

Det är därför finnar plötsligt dyker upp över en natt! Den perfekta stormen höll på att bryta ut under huden dagarna innan.

Tips för att förebygga finnar på morgonen

Nu när du vet varför du får dessa nattliga finnar kommer här några tips på hur du kan förebygga dem:

Etablera en konsekvent nattrutin

Att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag hjälper till att balansera hormonerna och ger mindre fet hy. Sikta på 7-9 timmars sömn per natt.

Tvätta ansiktet morgon och kväll

Dubbelrengöring på natten tar bort smuts, olja, makeup och bakterier så att porerna hålls rena. Använd en mild rengöring på morgonen för att hålla huden fräsch.

Byt örngott ofta

Död hud och oljor samlas på örngottet och överförs till huden där de täpper till porerna. Byt ut dem 2-3 gånger i veckan.

Undvik irritation före sänggåendet

Undvik starka produkter på natten som kan orsaka irritation och inflammation som leder till utbrott.

Minska stress genom motion och meditation

Att minska stressen hjälper till att normalisera kortisolnivåerna och balansera hormonerna för en klar hud.

Övervaka diet

Vissa livsmedel som mejeriprodukter och högglykemiska kolhydrater kan utlösa utbrott. För en matdagbok för att identifiera eventuella bovar i dramat.

Besök en hudläkare

Vid hormonell akne kan receptbelagda läkemedel som p-piller eller retinoider behövas för att reglera oljeproduktionen.

När bör jag uppsöka en hudläkare?

Ihållande utbrott under natten kan vara en signal om att professionell behandling behövs. Uppsök en certifierad hudläkare om:

 • Morgonfinnar fortsätter trots att du justerar din rutin
 • Utbrotten är utbredda över kinderna, käklinjen och halsen
 • Acne är måttlig till svår med smärtsamma cystor eller knölar
 • Du har akne tillsammans med oregelbundna menstruationer eller tecken på hormonell obalans.
 • Receptfria produkter förbättrar inte akne efter 2 månaders daglig användning

En hudläkare har tillgång till receptbelagda behandlingar som kan komma åt grundorsakerna till återkommande AM-finnar. Populära alternativ inkluderar:

 • Orala preventivmedel - P-piller hjälper till att balansera hormonerna och minska oljeproduktionen.
 • Spironolakton - En blodtrycksmedicin som saktar ner oljeproduktionen och minskar testosteronnivåerna.
 • Isotretinoin - Det mest kraftfulla läkemedlet mot akne, isotretinoin, behandlar akne genom att minska oljeutsöndring och inflammation.
 • Aktuella retinoider - A-vitaminderivat som tretinoin hjälper till att täppa till porerna och förebygga nya pormaskar/vitprickar.

Att ta med sig

Att vakna upp med en ny ilsken finne kan lägga sordin på morgonen. Men om du förstår vanliga orsaker som hormoner, sömn, hygien, bakterier, stress och hudtyp kan du förebygga de irriterande morgonutbrotten.

Var noga med din nattrutin. Håll dig till ett regelbundet sömnschema, tvätta ansiktet väl före sänggåendet, byt örngott ofta och undvik potentiella irriterande ämnen. Att hantera stress och äta rätt kan också förbättra nattliga utbrott.

Om dina morgonfinnar kvarstår trots livsstilsåtgärder ska du omedelbart besöka en hudläkare. Receptbelagda aknebehandlingar är det mest effektiva sättet att bekämpa pågående hormonell och inflammatorisk akne. Med professionell hjälp kan du äntligen säga adjö till morgonens överraskande finnar och njuta av en konsekvent ren hud!

Vanliga frågor om att vakna upp med akne

Undrar du varför du får finnar över natten? Du är inte ensam! Här är svaren på några vanliga frågor om morgonakne:

Vad är sambandet mellan acne och sömn?

Dina sömnvanor påverkar definitivt dina utbrott. Om du inte får tillräckligt med sömn eller har ett ojämnt sömnschema kan det störa din dygnsrytm. Detta leder till ökad oljeproduktion och inflammation. Att sova med ansiktet nedåt sätter press på huden och överför smuts och oljor från kudden tillbaka till ansiktet, vilket täpper till porerna.

Hur kan svettning över natten orsaka finnar?

Överflödig svett blandas med olja och döda hudceller och skapar en perfekt grogrund för bakterier som orsakar finnar. Att byta till en ren pyjamas och tvätta ansiktet efter nattliga svettningar kan hjälpa till att förebygga utbrott. Att använda bomullslakan som andas och lätta filtar minskar också svettningarna.

Kan smutsiga sminkborstar orsaka morgonakne?

Ja, det är det! Om du inte rengör sminkborstarna ordentligt kommer smuts, olja och bakterier tillbaka till ansiktet när du applicerar produkterna. Dessa ansamlingar täpper till porerna och leder till mer akne. Rengör borstarna på djupet med borstrengöring eller ett milt schampo minst en gång i veckan.

Varför får jag mer utslag på huden de dagar jag tränar?

Svett och oljor som bildas vid träning fastnar under huden om du inte duschar direkt efteråt. De täpper till porerna och orsakar finnar över natten. Skölj av dig direkt efter träningspasset och tvätta ansiktet noggrant för att undvika att träningen utlöser utbrott.

Hur förhindrar jag att mina hårprodukter orsakar akne?

Hårgelé, hårmousse och leave-in-balsam innehåller ingredienser som täpper till porerna. Om håret vidrör ansiktet på kvällen överförs dessa produkter till huden och kan orsaka utbrott på morgonen. Sätt upp håret före sänggåendet och tvätta ansiktet/nacken för att avlägsna eventuella produktrester.

Kan mitt tvättmedel eller sköljmedel leda till utbrott?

Ja, de innehåller starka kemikalier som fastnar på örngott och lakan. Dessa irriterande ämnen hamnar på huden när du sover och täpper till porerna. Använd parfymfria tvättmedel som är anpassade för känslig hud. Skippa sköljmedlet som gör att tygerna andas sämre.

Varför blir min hud fetare över natten?

Kroppens talgproduktion följer en dygnsrytm och ökar naturligt under natten. Högre oljenivåer blandat med döda hudceller ökar risken för tilltäppta porer och morgonakne. Att använda oljekontrollprodukter före sänggåendet hjälper till att minska fettansamlingen under natten.

Hur kan jag förebygga maskrelaterade utbrott?

Acne där din mask sitter kallas ofta "maskne". Värmen, fuktigheten och friktionen under masken täpper till porerna. Var noga med att tvätta ansiktet efter att du har burit mask. Engångsmasker och maskfoder kan också hjälpa till att förebygga maskne-finnar.

När bör jag uppsöka en hudläkare?

Boka tid om du har svår, smärtsam akne, om receptfria produkter inte har hjälpt efter 2 månader eller om aknen påverkar din självkänsla. En hudläkare kan skriva ut läkemedel för att behandla de hormonella eller inflammatoriska komponenterna i kroniska utbrott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare