Vad orsakar akne på hakan?

Published:

Acne är en vanlig hudsjukdom som drabbar människor i alla åldrar. Det uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller, vilket ofta leder till att finnar, vita och svarta pormaskar samt inflammerade röda fläckar bildas. Akne kan uppstå var som helst på kroppen, men är vanligast i ansiktet, på ryggen, bröstet och axlarna. För många människor är hakpartiet särskilt problematiskt när det gäller akneutbrott. Så vad är det som gör att akne utvecklas specifikt på hakan? Det finns flera potentiella faktorer.

Vad orsakar akne på hakan?

Hormonella förändringar

Hormonella fluktuationer är en av de vanligaste orsakerna till akne på hakan hos vuxna. Hakan och käklinjen har en hög koncentration av oljekörtlar, vilket gör dem benägna att få utbrott.

Hos kvinnor kan de cykliska förändringarna av östrogen, progesteron och testosteron som sker under menstruationscykeln stimulera oljeproduktion och inflammation. Akne längs hakan och käken uppträder ofta precis före en kvinnas menstruation när hormonnivåerna skiftar. Dessa utbrott kallas ibland för "cyklisk akne".

Puberteten orsakar en kraftig ökning av androgener som testosteron, vilket leder till ökad talgproduktion och utbrott hos tonåringar. Akne på haka och käklinje är mycket vanligt under tonåren.

Hormonella förändringar som perimenopaus och klimakteriet kan också utlösa vuxenakne hos medelålders kvinnor när östrogenet minskar. Stress leder till förhöjt kortisol, vilket ökar oljeproduktionen och orsakar inflammation. Hakfinnar kan bryta ut under stressiga perioder.

Familjehistoria

Finns akne i släkten? Genetik spelar en roll för hur känslig din hud är för utbrott. Om en eller båda av dina föräldrar har haft svår akne är risken större att du också drabbas. Din genetik avgör hur snabbt dina hudceller fälls ut, hur mycket talg dina oljekörtlar producerar och hur inflammatorisk din hud är. Med fel genetik kan hakpartiet vara benäget att drabbas av återkommande akne.

Tryck eller friktion

Vanliga källor till friktion som kan leda till utbrott på hakan är t.ex:

  • Vila hakan på händerna
  • Prata i telefon
  • Spela musikinstrument som violin eller flöjt
  • Använda hjälm eller hatt
  • Sova med ansiktet nedåt på kudden

Trycket och gnidningen i dessa situationer kan irritera hårsäckarna på hakan och utlösa finnar. Se till att hålla telefonen ren och undvik att röra vid hakan om den är aknebenägen. Var uppmärksam på aktiviteter som orsakar friktion nära hakan.

Harsh Hudvårdsprodukter

Användning av hudvårdsprodukter som innehåller alkohol, doftämnen och andra starka ingredienser kan störa hudbarriären och orsaka irritation. Detta leder till inflammation som kan ge upphov till akneutbrott längs hakan och käklinjen. Överdriven tvätt och exfoliering framkallar också irritation.

Var snäll mot huden och undvik sammandragande toners, slipande skrubb och produkter som innehåller alkohol. Byt till en enkel hudvårdsrutin med ingredienser som lugnar huden, t.ex. grönt te, aloe vera, hyaluronsyra och niacinamid. Ta alltid bort makeup helt före sänggåendet.

Maskbärning och överföring

Att bära ansiktsmasker under längre perioder kan leda till utbrott på hakan och käklinjen av flera skäl:

  • Fångar värme, fukt och olja nära hakan
  • Orsakar friktion längs haka och käke
  • Överföring av akneframkallande bakterier från mun- och näsområdet till en mask, som sedan hålls mot den nedre delen av ansiktet

För att förebygga "maskne" ska du se till att regelbundet tvätta återanvändbara tygmasker noggrant. Välj munskydd av material som andas, t.ex. bomull. Undvik att använda smink under masker. Rengör huden efter att du har använt en mask och använd aknebekämpande ingredienser som bensoylperoxid, salicylsyra eller retinol.

Läkemedel

Vissa mediciner som kortikosteroider, testosteron, litium och antikonvulsiva medel kan orsaka hormonella fluktuationer som leder till akne på hakan och käken som biverkningar. P-piller som innehåller gestagen kan också orsaka utbrott. Tala med din läkare om du märker att akne uppträder efter att du börjat med en ny medicinering. Det kan finnas ett alternativ.

Dålig matsmältning

Tarmhälsa och hudhälsa är nära sammankopplade. När balansen mellan bakterierna i matsmältningssystemet rubbas kan det visa sig som inflammation i hela kroppen - inklusive akneutbrott längs hakan och käklinjen. Stress har också visat sig ha en negativ inverkan på matsmältningen.

Att äta fermenterade livsmedel som yoghurt, kimchi och kefir kan bidra till att fylla tarmen med hälsosamma probiotika och minska inflammation. Ett dagligt probiotikatillskott kan också vara bra. Begränsa intaget av sockerhaltiga livsmedel som höjer blodsockret och undvik konstgjorda ingredienser. Drick rikligt med vatten under hela dagen.

Konsumtion av mejeriprodukter

Viss forskning tyder på att mjölk från kor som behandlats med hormoner kan utlösa akne. De hormoner som finns i mjölkprodukter kan öka oljeproduktionen och inflammationen. Om du misstänker att mjölkprodukter kan bidra till dina hakfinnar kan du testa att dra ner på mjölk, ost, yoghurt och andra mejeriprodukter under några veckor för att se om din hud blir bättre. Välj mjölkfria mjölkalternativ som mandel- eller havremjölk.

Livsmedel med hög glykemisk halt

Studier visar att det finns ett samband mellan att äta livsmedel med hög glykemisk halt, t.ex. bearbetade spannmål, vitt bröd, flingor, kex och sockerhaltiga livsmedel, och akne. Dessa raffinerade kolhydrater får blodsockret och insulinnivåerna att stiga, vilket kan öka inflammation och oljeproduktion. Att undvika livsmedel med hög glykemisk effekt och fokusera på hela livsmedel som frukt, grönsaker, nötter, frön och proteiner kan hjälpa till att rensa upp akne på hakan.

Rökning

Toxinerna i cigarettrök drar ihop blodkärlen, gör att huden inte får tillräckligt med syre och utlöser inflammation. Rökning har visat sig förvärra svårighetsgraden av akne. När du röker kommer dina händer och förorenade cigaretter nära hakpartiet, vilket kan överföra bakterier som orsakar akne. Överväg att sluta röka för att förbättra många aspekter av din hälsa, inklusive eventuella utbrott på hakan.

Utarbetande

Att svettas under träningspasset orsakar inte akne direkt, men att bära åtsittande lycra och sportbehåar, inte duscha efter träningen och vidröra svettig hud kan överföra bakterier till hakområdet. Ta av dig träningskläderna direkt, tvätta ansiktet och kroppen med ett milt rengöringsmedel efter träningen och byt till lösa tyger som andas. Att hålla ansiktet rent när du tränar hjälper till att förebygga akne.

Vitaminbrist

Brist på viktiga näringsämnen kan ha en negativ inverkan på hormoner, inflammationsnivåer och hudens allmänna hälsa. Brist på C-vitamin, zink, D-vitamin och A-vitamin har alla kopplats till akne. Låt testa dina nivåer och tala med en hudläkare om kosttillskott som kan hjälpa till att bekämpa akne och ge en klarare hud. En hälsosam och balanserad kost innehåller många av de vitaminer och mineraler som din hud behöver.

Uttorkning

När du inte dricker tillräckligt med vatten blir du uttorkad och huden blir matt och benägen att få utbrott. Korrekt hydrering håller huden balanserad och kan kontrollera inflammation, oljeproduktion och akneframkallande bakterier. Drick minst 8 glas vatten dagligen och mer efter träning eller utomhusvistelse. Undvik vätskedrivande medel som koffein och alkohol som kan orsaka uttorkning. Tillsätt citron, mynta eller gurka för extra smak och vätskebalans.

Överproduktion av jäst

En överväxt av en jästsvamp som kallas Malassezia kan orsaka svampakne, som ser ut som små vita prickar koncentrerade längs hakan, käklinjen och munområdet. Denna jäst trivs på oljor, så de med mycket fet hud tenderar att vara mest drabbade. Svampakne behandlas genom att minska jästnivåerna med svampdödande ingredienser som selensulfid, tea tree-olja och zinkpyrithion. Kontakta en hudläkare för att diagnostisera svampakne.

Stress och ångest

När du känner dig stressad eller orolig ökar din kropp produktionen av kortisol och andra hormoner som ökar oljeproduktionen och inflammationen. Utbrott på hakan kan signalera höga stressnivåer. Utveckla en daglig avslappningsövning som meditation, yoga, djupandning eller att skriva dagbok för att lugna stress och ångest. Få gott om sömn, vilket gör det möjligt för huden att balansera hormonerna. Adaptogena örter som ashwagandha och ginseng hjälper till att bekämpa stress.

Chin Acne Takeaways

Även om det är frustrerande kan akne på hakan och käklinjen ofta försvinna om man identifierar och undviker de faktorer som utlöser utbrotten i just ditt unika fall. Hormonella fluktuationer, familjehistoria, irriterande ämnen, livsstilsfaktorer och stress kan alla spela en roll. Kontakta en hudläkare eller hudterapeut om du behöver hjälp med att hitta orsaken till din hakacne. En konsekvent ren hud stärker självförtroendet.

Vanliga frågor om akne på hakan

Akne runt hakan är ett vanligt problem. Här är svaren på några vanliga frågor om vad som orsakar finnar på hakan och hur man förebygger dem.

Vilka är de främsta orsakerna till akne på hakan?

Några av de vanligaste orsakerna till utbrott på hakan är

  • Hormonella fluktuationer under puberteten, menstruationscykler, perimenopaus, klimakteriet etc.
  • Genetik - om dina föräldrar hade svår akne är det mer troligt att du kommer att kämpa med det
  • Friktion från att vila hakan på händerna eller spela instrument
  • Hårda hudvårdsprodukter som stör hudbarriären
  • Bär ansiktsmasker under långa perioder
  • Biverkningar av vissa läkemedel
  • Dålig matsmältning och tarmhälsa
  • Födoämnesöverkänslighet som mjölkprodukter eller livsmedel med hög glykemisk halt
  • Cigarettrökning
  • Träna utan att tvätta sig efteråt
  • Vitaminbrist
  • Uttorkning
  • Stress och ångest
  • Överväxt av jästsvampar på huden (svampakne)

Varför leder hormonella förändringar ofta till akne på hakan och käklinjen?

Hakan och käken innehåller fler oljekörtlar jämfört med andra delar av ansiktet. När hormonfluktuationer uppstår under puberteten, menstruationscykeln, klimakteriet etc. kan androgenerna överstimulera oljekörtlarna och orsaka ökad talgproduktion. Detta leder till tilltäppta porer och akne i det nedre ansiktsområdet.

Förändringar i östrogen, progesteron och testosteron påverkar alla förekomsten av akne. Hormonförändringarna precis före en kvinnas menstruation är en vanlig orsak till akne.

Kan ansiktsmasker verkligen orsaka finnar på hakan?

Ja, masker kan leda till utbrott av:

  • Fångar värme, fukt, svett och olja mot hakan
  • Orsakar friktion längs haka och käklinje
  • Överföring av bakterier från mun och näsa till maskytan, som sedan hålls mot den nedre delen av ansiktet

För att undvika "maskne" ska du använda maskmaterial som andas, t.ex. bomull, byta mask regelbundet, undvika att sminka dig under masken och tvätta ansiktet efter att du har burit mask.

Hur kan stress leda till akne på hakan?

När kroppen är stressad frisätter den hormoner som kortisol som ökar oljeproduktionen och inflammationen. Detta kan orsaka utbrott längs hakan och käklinjen. Stress har också en negativ inverkan på matsmältningen, immunförsvaret och hudens allmänna hälsa. Det kan hjälpa att minska stressen genom yoga, meditation, journalföring, adaptogena örter och tillräckligt med sömn.

Om mjölkprodukter orsakar akne, varför syns det då mest på hakan?

Forskning har kopplat mjölkprodukter till akne på grund av de hormoner och bioaktiva molekyler som de innehåller. Exakt hur mjölkprodukter kan utlösa utbrott är inte helt klarlagt, men hakan är känslig på grund av dess rikliga förekomst av oljekörtlar. Många som lider av akne på hakan rapporterar att de blir av med sin akne genom att ta bort mejeriprodukter från kosten.

Hur kan jag förebygga hakakne genom att ändra min kost?

Kost som innehåller mycket raffinerade kolhydrater och socker ger blodsockertoppar som kan stimulera oljeproduktion och inflammation. Att äta hela, obearbetade livsmedel förbättrar tarmhälsan och ger viktiga vitaminer för balanserade hormoner och klar hud.

Specifika kostråd för en klarare hy är t.ex:

  • Drick mycket vatten
  • Ät probiotiska livsmedel som yoghurt, kimchi och kombucha
  • Fyll på med antioxidantrika frukter och grönsaker
  • Undvik sockerhaltiga livsmedel och raffinerade kolhydrater
  • Överväg att ta bort mejeriprodukter om du misstänker överkänslighet

Vilka ingredienser hjälper till att bli av med hakakne?

Effektiva receptfria ingredienser mot akne inkluderar:

  • Bensoylperoxid: dödar aknebakterier
  • Salicylsyra: exfolierar och rensar porerna
  • Svavel: torkar ut finnar och reducerar olja
  • Niacinamid: minskar inflammation och talgproduktion
  • Retinol: ökar hudcellernas omsättning

Att använda skonsamma hudvårdsprodukter som är framtagna för acnebenägen hud kan hjälpa till att förebygga framtida utbrott på hakan.

När bör jag uppsöka en hudläkare för akne på hakan och käklinjen?

Boka tid hos en hudläkare om du har svår, smärtsam akne som inte behandlas med receptfria läkemedel. En hudläkare kan diagnostisera den exakta orsaken och ordinera receptbelagda utvärtes eller orala läkemedel. Att söka professionell behandling tidigare leder till bättre aknebehandling och förhindrar ärrbildning.

Vilka ingrepp kan behandla akne på hakan?

Bland de procedurer och behandlingar som dermatologer kan använda för att behandla akne på hakan finns

  • Receptbelagda kemiska peelingbehandlingar
  • Injektioner av kortikosteroider
  • Ljusbehandlingar som LED
  • Ytbehandling med laser
  • Hydrafacial
  • Extraktioner
  • Fotodynamisk terapi
  • Orala receptbelagda läkemedel som spironolakton eller isotretinoin

Genom att kombinera professionella behandlingar med produkter för hemmabruk maximeras resultatet av aknebehandlingen. En korrekt diagnos av din aknetyp är avgörande för en framgångsrik behandling.

Kan jag förebygga framtida utbrott på hakan?

Du kan hjälpa till att förebygga hakakne genom att:

  • Tvätta ansiktet två gånger dagligen med en mild rengöring
  • Använda oljefria, icke-komedogena hudprodukter
  • Peeling 2-3 gånger i veckan för att rensa porerna
  • Undvik att peta på finnar
  • Hantera stress genom avslappnande aktiviteter
  • Hålla sig hydrerad och äta en balanserad kost
  • Byta örngott ofta
  • Gå till en hudläkare för att förbättra hudens hälsa

Även om du inte alltid kan kontrollera hormoner som utlöser acne, hjälper en konsekvent hudvårdsrutin till att hålla utslagen under kontroll.

Slutsats

Finnar på hakan kan orsakas av en mängd olika faktorer som hormoner, familjehistoria, friktion, ansiktsmasker, rökning, tarmhälsoproblem, vitaminbrist, överväxt av jästsvampar och stress. Kontakta en certifierad hudläkare om receptfria läkemedel inte hjälper mot acne på hakan. Receptbelagda behandlingar, behandlingar på kliniken och livsstils-/kostförändringar kan få din hakakne under kontroll för gott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare