Hur man åtgärdar hormonell acne

Published:

Acne är den vanligaste hudsjukdomen i USA och drabbar upp till 50 miljoner amerikaner varje år. För många kommer de där irriterande finnarna som vi får i tonåren att försvinna när vi växer upp. Men för många andra kvarstår aknen långt efter tonåren.

Hormonell akne är en särskilt irriterande form av vuxenakne. Som namnet antyder är den kopplad till hormonfluktuationer och tenderar att blossa upp vid förutsägbara tidpunkter - som före mensen eller under perimenopausen.

Hur man åtgärdar hormonell acne

Om du kämpar med hormonell akne är du inte ensam. Här är vad du behöver veta om hur du identifierar det och får det under kontroll.

Vad är egentligen hormonell akne?

Acne bildas när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Detta gör att bakterier kan växa i de tilltäppta hårsäckarna och orsaka inflammation. Resultatet blir röda, smärtsamma knottror på huden som kan vara vita eller svarta pormaskar, finnar eller cystor.

Hormonell akne uppstår när det sker förändringar i dina hormonnivåer. De vanligaste orsakerna är:

 • Androgener - manliga könshormoner som testosteron. Androgener ger ökad oljeproduktion som kan täppa till porerna. Kvinnor med höga androgennivåer får ofta utbrott runt käklinjen, hakan och övre delen av halsen där det finns ett stort antal oljekörtlar.
 • Östrogen - Strax före mensen sjunker östrogennivåerna medan testosteronnivåerna stiger. Denna obalans kan orsaka utbrott.

Så sammanfattningsvis är hormonell akne akne som orsakas av förändringar i hormoner som östrogen, progesteron och testosteron. Dessa hormonella fluktuationer stimulerar oljeproduktion och inflammation, vilket leder till utbrott.

Hur ser hormonell acne ut?

Hormonell akne tenderar att ha vissa avslöjande kännetecken:

 • Det uppträder i samband med din månadscykel. Veckan före mensen kan du plötsligt få utbrott. När hormonnivåerna ändras igen försvinner finnarna.
 • Den koncentreras till den nedre delen av ansiktet längs käklinjen, hakan och övre delen av halsen. Ibland sprider det sig ner på bröstet och övre delen av ryggen.
 • Cystisk akne är vanligt. Det är stora, röda, smärtsamma knölar djupt under huden utan huvud. De tar längre tid att läka än typiska vita eller svarta pormaskar.
 • Utbrott sammanfaller ofta med stora hormonella händelser som att börja eller sluta med p-piller, graviditet, perimenopaus eller menopaus.

Så sammanfattningsvis bildas hormonell akne vanligtvis i nedre delen av ansiktet och på käklinjen. Den blossar upp varje månad i samband med din menstruation. Och den är förknippad med stora hormonförändringar. Om detta låter som din akne är det sannolikt hormonerna som är boven i dramat.

Vad orsakar hormonell acne?

Hormonell akne uppstår när androgenerna är förhöjda. De främsta orsakerna är bl.a:

Pubertet

Puberteten sätter igång en kraftig ökning av androgener. Både pojkar och flickor kommer att producera mer talg och kan få utbrott. Lyckligtvis är pubertetsrelaterad akne ofta övergående.

Menstruation

Strax före mensen sjunker progesteron- och östrogennivåerna. Detta gör att androgenerna dominerar, vilket ökar oljeproduktionen. Månatliga utbrott blir resultatet.

Graviditet

Graviditet innebär stora hormonförändringar. Ökningen av androgener och progesteron kan leda till utbrott, särskilt under den första trimestern.

Perimenopaus

När kvinnor närmar sig klimakteriet minskar östrogenet medan testosteronnivåerna förblir höga. Denna obalans leder till ökad oljeproduktion och akne.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Kvinnor med PCOS producerar för mycket manliga hormoner som testosteron. Den akne som uppstår börjar ofta i tonåren.

Stress

Stress får binjurarna att frisätta hormoner som kortisol och androgener, vilket sätter fart på oljeproduktionen.

Läkemedel

P-piller, kortikosteroider eller litium kan påverka hormonnivåerna och leda till akneutbrott.

Kosttillskott

Vassleproteinpulver och kreatintillskott ökar insulinnivåerna, vilket i sin tur ökar androgenproduktionen. Utbrott kan följa.

De främsta orsakerna till hormonell akne är pubertet, menstruation, graviditet, perimenopaus, PCOS, stress, vissa mediciner och kosttillskott. Att identifiera den utlösande faktorn kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsmetod.

Hur man blir av med hormonell acne

Det finns många effektiva acnebehandlingar att överväga:

1. Kombinationspreparat för preventivmedel

För kvinnor kan kombinerade p-piller som innehåller östrogen och progesteron hjälpa till att reglera hormonerna och minska akne. Pillren sänker androgennivåerna och minskar oljeproduktionen.

Det kan ta flera månader att se resultat. Ha tålamod. Varumärken som Yaz, Estrostep och Ortho Tri-Cyclen är FDA-godkända för att behandla akne. Diskutera alternativen med din gynekolog.

2. Anti-Androgener

Antiandrogena läkemedel som spironolakton kan blockera oljeutlösande androgener. "Spiro", som ursprungligen var ett blodtrycksmedel, förskrivs off-label för behandling av hormonell akne hos vuxna kvinnor. Det kan ta 2-3 månader innan man ser en förbättring.

3. Retinoider

Retinoider som tretinoin (Retin-A), tazarotene (Tazorac) och adapalene (Differin) normaliserar oljeproduktionen och hudens cellförnyelse. Att använda en ärtstor mängd varje natt kan förhindra tilltäppta porer. Använd inte under graviditet.

4. Bensoylperoxid

Bensoylperoxid dödar akneframkallande bakterier i porerna och dämpar inflammation. Leta efter aknetvättar med 2,5-10 % bensoylperoxid. Det kan bleka textilier så skölj noga efter ansiktstvätten.

5. Salicylsyra

Salicylsyra exfolierar döda hudceller och olja som fastnat i porerna. Leta efter rengöringsmedel och toners med 0,5-2 % salicylsyra. Den avlägsnar skräp som täpper till porerna och förebygger utbrott.

6. Azelainsyra

Azelainsyra angriper två orsaker till akne - den dödar aknebakterier och minskar inflammation. Receptfria alternativ inkluderar receptbelagd Finacea gel (15%) eller The Ordinary Azelaic Acid Suspension (10%).

7. Tea Tree-olja

Tea tree-olja är en antibakteriell och antiinflammatorisk eterisk olja som är effektiv mot akne. Blanda några droppar i ansiktstvätt eller fuktkräm. Använd inte full styrka eftersom det kan irritera huden.

8. Aloe Vera Gel

Aloe vera-gel är antibakteriell och lugnande för akne. Applicera ett tunt lager ren aloe gel på utslagen efter rengöring. Leta efter en kvalitetsprodukt utan tillsatta ingredienser.

9. Zinktillskott

Orala zinktillskott minskar testosteron- och oljeproduktionen, vilket kan hjälpa mot hormonell akne. Ta 30-50 mg zinkpikolinat dagligen. Zink kan interferera med antibiotika så rådgör med din läkare.

10. Sunda hudvanor

Goda hudvårdsvanor hjälper till att förebygga akne genom att hålla porerna rena. Tvätta morgon och kväll med en mild rengöring. Undvik hårda skrubbprodukter. Undvik att röra vid ansiktet för att inte överföra bakterier. Byt örngott regelbundet. Hantera stress genom motion, meditation etc.

Många fall av mild hormonell akne kan kontrolleras med hälsosam hudvård och receptfria ingredienser som salicylsyra eller bensoylperoxid. Kontakta en hudläkare för receptbelagda läkemedel för att behandla måttliga till svåra utbrott. De flesta behandlingar behöver 8-12 veckor för att verka, så var konsekvent. Var uppmärksam på månatliga utbrott för att identifiera mönster. Med rätt tillvägagångssätt kan du bli av med hormonell akne för gott.

7 viktiga tips för att bli av med hormonell akne

Om du kämpar med utbrott varje månad får du här några snabba tips för att få hormonell akne under kontroll:

 • Använd aknebekämpande ingredienser som retinoider, bensoylperoxid och salicylsyra
 • Ta zinktillskott för att minska olje- och testosteronhalten
 • Prata med en gynekolog om p-piller för att reglera hormonerna
 • Kontakta en hudläkare för receptbelagda antiandrogener eller retinoider vid behov
 • Minska stress genom yoga, meditation eller något annat som fungerar för dig
 • Följ månatliga utbrott för att identifiera mönster
 • Ha tålamod - det kan ta 2-3 månader att se förbättringar

Håll dig till en konsekvent rutin som fokuserar på dina akneutlösande faktorer, så kommer du äntligen att få bukt med din hormonella akne.

Vanliga myter om hormonell akne

Det florerar en hel del felaktig information om hormonell akne. Låt oss skilja fakta från fiktion:

Myt: Du måste bara leva med hormonell akne.

Fakta: Falskt. Idag finns det många effektiva medicinska behandlingar för att kontrollera hormonell akne.

Myt: Endast tonåringar får hormonell akne.

Fakta: Det stämmer inte. Vuxna kvinnor är mer benägna att drabbas av hormonell akne på grund av menstruation, graviditet och fluktuerande hormoner under klimakteriet.

Myt: Att undvika choklad och fet mat hjälper mot hormonell akne.

Fakta: Kosten har liten inverkan på hormonell akne som orsakas av inre hormonförändringar.

Myt: Du kan inte använda retinoider som Retin-A om du försöker bli gravid.

Fakta: Retinoider bör undvikas vid aktiv graviditet eller amning. Men de kan användas säkert när man försöker bli gravid.

Myt: P-piller maskerar bara akne tillfälligt.

Fakta: När p-piller tas kontinuerligt kan de ge långvarig behandling av akne genom att reglera hormonerna.

Låt inte dessa vanliga myter avskräcka dig från att söka behandling. Dagens medicinska behandlingar kan framgångsrikt kontrollera envis hormonell akne.

När ska man uppsöka läkare för hormonell akne?

Lindriga hormonella utbrott kan ofta hanteras med receptfria produkter. Men om du kämpar med måttlig till svår akne är det ett tecken på att du bör boka tid hos en hudläkare. Tecken på att det är dags att träffa en läkare inkluderar:

 • Du har provat receptfria läkemedel i flera månader utan resultat
 • Djupa, smärtsamma cystor utvecklas
 • Acne ger ärr eller mörka fläckar
 • Utbrott har en betydande inverkan på din självkänsla
 • Du upplever plötslig, oförklarlig akne som vuxen kvinna

En hudläkare har fler verktyg tillgängliga för att diagnostisera och behandla hormonell akne. De kan ordinera starkare retinoider, antiandrogena läkemedel eller till och med läkemedel för att reglera hormoner. Dessutom kan de rekommendera medicinska ingrepp som kortisoninjektioner för att krympa stora cystor eller laserbehandlingar för att åtgärda ärrbildning efter akne. Tveka inte att be om hjälp. Det dyker hela tiden upp nya aknebehandlingar, så en hudläkare kan hitta rätt metod för dig.

När ska man uppsöka endokrinolog för hormonell akne?

I vissa måttliga till svåra fall kan hudläkaren rekommendera att även en endokrinolog gör en bedömning. En endokrinolog är specialiserad på hormoner och kan hjälpa till att identifiera en eventuell underliggande hormonell obalans som bidrar till akne.

Tecken på att du kan behöva träffa en endokrinolog är t.ex:

 • Du har ytterligare symtom som överflödig ansikts- eller kroppsbehåring, tunnhårighet, oregelbundna menstruationer, infertilitet, fetma etc.
 • Blodprov visar på höga androgennivåer
 • Din akne började i tidiga tonåren och går inte över
 • Acneutslagen förvärras trots flera behandlingar
 • Du har en sjukdom som PCOS som är känd för att orsaka hormonella problem

Genom att identifiera hormonella obalanser kan en endokrinolog rekommendera riktade behandlingar som p-piller eller antiandrogener för att komma åt roten till din akne. Att få dina hormoner i rätt balans kan äntligen få din hud att klarna.

När bör man överväga hormonell testning vid akne?

Om du har provat de vanliga aknebehandlingarna utan framgång kan det vara motiverat att göra en hormonell testning. Hormonell testning är inte alltid nödvändig, men kan vara användbar i vissa scenarier:

 • Du misstänker att du har förhöjda androgener, PCOS eller någon annan hormonell störning
 • Du får akneutbrott varje månad, vilket tyder på en hormonell koppling
 • Topikala och orala akne-läkemedel har inte tillräckligt kontrollerat dina utbrott
 • Du har andra hormonella symtom, t.ex. överflödigt ansiktshår eller oregelbundna menstruationer.
 • Du började få utbrott senare i livet som vuxen kvinna

Vanliga hormonella tester inkluderar:

 • Totalt och fritt testosteron
 • DHEA-sulfat (DHEA-S)
 • Androstendion
 • Dihydrotestosteron (DHT)
 • Dehydroepiandrosteron (DHEA)
 • Bindande globulin för könshormoner (SHBG)

Samarbeta med en endokrinolog för att avgöra vilka tester som är lämpliga. Om hormonella rubbningar upptäcks kan du få riktad behandling för att slutligen bli av med hormonell akne.

Preventivmedel mot hormonell akne - fungerar det?

För kvinnor som varje månad kämpar med akne i samband med sin menscykel kan p-piller vara en effektiv behandling. Här är en översikt över hur de fungerar:

P-piller som Yaz, Estrostep och Ortho Tri-Cyclen innehåller två viktiga hormoner - östrogen och progestin (syntetiskt progesteron). Denna kombination hjälper på flera sätt:

 • Sänker testosteronnivåerna
 • Minskar produktionen i oljekörtlarna
 • Normaliserar ägglossning och menstruationscykler
 • Stabiliserar hormonfluktuationer

Genom att reglera hormonerna och begränsa testosteronet minskar preventivmedel överdriven oljeproduktion och inflammation som bidrar till utbrott.

Medan alla kombinationspiller kan erbjuda viss lindring av akne genom att göra hormonnivåerna mer jämna från månad till månad, är varumärken som Yaz och Ortho Tri Cyclen FDA-godkända specifikt för att behandla måttlig akne. De med mer allvarlig akne kan ordineras högre dos Diane-35 eller derivat som Dianette.

Det tar vanligtvis minst tre månader innan akneförbättringen blir märkbar när man börjar med p-piller. Konsekvent långtidsanvändning ger den mest varaktiga akne-lindringen genom att kontrollera hormonella fluktuationer. Vissa kvinnor använder p-piller enbart för att hantera envis hormonell akne. Diskutera dina alternativ med en kunnig gynekolog.

Hur lång tid tar det innan hormonell acne försvinner?

Om du kämpar med hormonell akne vill du ha ren hud så fort som möjligt. Men hur lång tid tar det egentligen att se resultat av behandlingar? Här är vad du kan förvänta dig:

 • Receptfria produkter mot akne: 4-6 veckor
 • Topikala receptbelagda behandlingar: 4-6 veckor
 • Orala antibiotika: 6-8 veckor
 • P-piller: 2-3 månader
 • Spironolakton: 2-3 månader
 • Isotretinoin (Accutane): Upp till 6 månader

Tålamod och konsekvens är avgörande - de flesta akne-läkemedel tar 8-12 veckor innan de börjar verka. Det kan kännas frustrerande att vänta i veckor eller månader på att huden ska bli klar samtidigt som man fortsätter att få utbrott. Men lita på processen. Följ din hudläkares rekommendationer så kommer din hormonella akne att börja försvinna.

Några tips som hjälper dig att hantera situationen medan behandlingarna pågår:

 • Använd smink för att dölja utbrott
 • Undvik att peta och poppa finnar
 • Fortsätt använda produkterna även när huden har blivit ren för att förhindra att aknen återkommer
 • Ta bilder av utvecklingen för att spåra små förbättringar
 • Hitta stöd från andra på akneforum

Med rätt kombination av medicinsk behandling och livsstilsförändringar kan din hormonella akne äntligen bli ett minne blott!

Hormonella obalanser som orsakar akne

Medan fluktuerande testosteron, östrogen och progesteron spelar en viktig roll i hormonell akne, kan andra hormonella obalanser också utlösa breakouts. Vanliga orsaker är t.ex:

Insulin - Högre insulinnivåer ökar androgenproduktionen. Detta stimulerar oljekörtlarna och täpper till porerna.

Kortisol - Stress utlöser ett överskott av kortisol, vilket ökar oljehalten och utlöser inflammatorisk akne.

Tillväxthormon - Överskott av tillväxthormon (GH) stimulerar oljekörtlarna och talgproduktionen, vilket leder till tilltäppta porer.

Insulin Growth Factor (IGF-1) - Högre nivåer av detta tillväxthormon kan ge upphov till breakouts.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) - Detta tillstånd stör den normala hormoncykeln och kan öka testosteronhalten avsevärt. Acne, ansiktsbehåring, oregelbundna menstruationer och infertilitet är ofta följden.

Sköldkörteln - Både överaktiv och underaktiv sköldkörtelfunktion påverkar hormoner som testosteron som leder till akne.

Tarmhormoner - Ny forskning tyder på att leptin, ghrelin och andra mag- och tarmhormoner påverkar oljekörtlarnas funktion.

I vissa fall av måttlig till svår akne lönar det sig att titta bortom de vanliga misstänkta hormonerna som testosteron och östrogen. Utforska andra hormonvägar som kan vara i obalans och bidra till envisa utbrott.

Hur länge varar akne efter förlossning?

Många kvinnor äter p-piller för att reglera hormonerna och hålla acnen borta. Men vad händer när du bestämmer dig för att sluta med p-piller? Akne efter p-piller är vanligt. Här är vad du kan förvänta dig:

När du slutar ta p-piller återgår din kropp till sin normala hormonella rytm. Östrogen- och progesteronnivåerna sjunker. Testosteronnivåerna ökar tillfälligt. Denna hormonella berg- och dalbana varar vanligtvis i tre till sex månader medan kroppen anpassar sig.

Det är under denna tid som det är mest sannolikt att utbrott uppstår. Aknen "avslöjas" när dina naturliga hormoner återhämtar sig. Aknen hölls undertryckt av att du åt p-piller.

Här är några tips för att minimera akne efter förlossningen:

 • Trappa ut p-piller gradvis om möjligt (t.ex. hoppa över placebodagar)
 • Fortsätt att använda lokala aknebehandlingar för att hålla huden ren
 • Försök med antiandrogen spironolakton för att blockera testosteron
 • Ta zinktillskott för att minska testosteronproduktionen
 • Använd salicylsyra eller retinoidprodukter för att förhindra tilltäppta porer

Ha tålamod under de första månaderna när dina hormoner omkalibreras. Inom sex månader brukar hormonnivåerna stabiliseras och akne efter födseln förbättras. Konsekvent hudvård håller utbrotten under kontroll när hormonerna naturligt balanseras.

Vanliga frågor om hormonell akne

Vad är skillnaden mellan hormonell akne och vanlig akne?

Den största skillnaden är orsaken. Vanlig akne utlöses av faktorer som bakterier, tilltäppta porer, överdriven oljeproduktion etc. Hormonell akne uppstår specifikt på grund av förändringar i hormoner som testosteron, östrogen och progesteron som ökar oljeproduktionen och inflammationen.

Vilka är de bästa p-pillren för behandling av hormonell akne?

P-piller som innehåller gestagenerna drospirenon (som Yaz) eller norgestimat (som Ortho Tri-Cyclen) är att föredra vid akne. Dessa gestagener har minimala androgena (testosteronliknande) biverkningar. Märkta piller som är särskilt godkända för akne som Yaz eller Diane-35 innehåller cyproteron, en stark antiandrogen.

Hur blir man av med hormonell akne på naturlig väg?

Naturläkemedel som zinktillskott, spearmint-te, nattljusolja och DIY-masker med äppelcidervinäger eller honung kan hjälpa till att balansera hormonerna och minska inflammationen. Ett tillskott av antioxidanter från bär, grönsaker och nötter kan också hjälpa. Minska stressen och få tillräckligt med sömn.

Vad bör du undvika att äta om du har hormonell akne?

Begränsa intaget av livsmedel som höjer blodsockret, t.ex. raffinerade kolhydrater, sockerhaltiga livsmedel och läsk. Högglykemiska livsmedel ökar insulinproduktionen, vilket i sin tur driver på androgenproduktionen. Undvik tillskott av vassleprotein och kreatin som är inblandade i akne. Minimera intaget av mejeriprodukter som innehåller hormoner som kan förvärra akne.

Hur förhindrar man att hormonell akne kommer tillbaka?

Långtidsbehandling kräver kontroll av fluktuationer i östrogen, progesteron och testosteron. Alternativen inkluderar kombinerade p-piller, antiandrogener som spironolakton eller isotretinoin (Accutane) för mer resistent svår akne. Livsstilsförändringar som regelbunden motion, stressreducering och en låg glykemisk diet bidrar också till att stabilisera hormonerna.

Vilken vitaminbrist orsakar hormonell akne?

Vitamin B5 spelar en viktig roll för hormon- och oljekörtelfunktionen. Låga nivåer är kopplade till akne. Zink är också kritiskt - det kan sänka testosteron. Vitaminerna A, D, E och Omega-3 minskar inflammation. Att stärka dessa vitaminer kan hjälpa till att förebygga hormonella breakouts.

Försvinner hormonell akne efter graviditet?

Akne är vanligt under graviditeten på grund av ökade hormoner som androgener och progesteron. Efter förlossningen stabiliseras hormonnivåerna och graviditetsaknen försvinner vanligtvis inom några månader. Orala preventivmedel är ett säkert behandlingsalternativ efter förlossningen. Ammande mödrar kan välja topikala medel som bensoylperoxid, azelainsyra eller retinoider.

Hur kan man se om akne är hormonell eller svamporsakad?

Ledtrådar till att din akne kan vara svamp är kliande röda knottror, fjällning, akne koncentrerad till fuktiga områden som sidorna av näsan och munnen samt utbrott som utlöses av svett eller fukt. Svampakne reagerar ofta på mjällschampo som innehåller zinkpyrithion eller ketokonazol. Kontakta en hudläkare för att bekräfta svampakne.

Kan hormoner som östrogen och testosteron användas för att behandla akne?

Hormonella behandlingar fokuserar främst på antiandrogener för att sänka förhöjt testosteron och reglera menstruationscyklerna. Östrogen ges i kombination med p-piller men används inte ensamt på grund av ökade hälsorisker. Bioidentisk hormonbehandling är kontroversiell men kan i vissa fall hjälpa till att lindra perimenopausal akne. Kontakta en endokrinolog för att diskutera olika hormonella behandlingsalternativ.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare