Hjälper is mot akne?

Published:

Acne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar upp till 50 miljoner amerikaner varje år. Det kan vara smärtsamt, pinsamt och frustrerande att hantera. Många söker efter lösningar för att bli av med akne snabbt, eftersom de vill ha ren hud så snart som möjligt. En huskur som har blivit populär är att använda is för att förbättra akne. Men hjälper is verkligen mot akne?

Hjälper is mot akne

Hur is kan hjälpa mot akne

Det finns några sätt som is kan hjälpa mot akne-symptom:

  • Minskar inflammation - Akne består av röda, inflammerade hudförändringar. Kylan från is kan dra ihop blodkärlen och hjälpa till att minska svullnad och rodnad i finnar. Detta kan göra att aknen ser mindre arg ut.
  • Stänger porerna - Om du applicerar något iskallt på huden drar porerna tillfälligt ihop sig och stängs. Detta kan förhindra att ytterligare olja och bakterier fastnar i porerna och bildar fler finnar.
  • Dämpar känslan - Kylan från is kan dämpa smärtan och irritationen vid akneutbrott. Den bedövande effekten är tillfällig, men kan ge lindring under en kort tid.

Så i teorin låter is som om det skulle kunna vara bra mot akne! Men finns det några bevis för att teorin stämmer? Låt oss dyka djupare...

Bevis på is för behandling av akne

Det finns för närvarande inga vetenskapliga studier som undersöker is specifikt för behandling av akne. Vi har dock forskning om hur kalla temperaturer påverkar huden och akne-lesioner. Här är några viktiga punkter:

  • Kalla temperaturer minskar inflammationen i huden. Flera studier bekräftar att kyla minskar inflammatoriska kemikalier och markörer som förknippas med tillstånd som akne.
  • Kylbehandling drar ihop blodkärlen och minskar blodflödet till området. Detta minskar rodnad och svullnad runt akneutbrott.
  • Det finns bevis för att direkt kylning av acne-lesioner kan hämma tillväxten av acne-orsakande bakterier. De kalla temperaturerna gör det svårare för bakterierna att föröka sig.
  • Användning av kalla kompresser minskar svullnad, smärta och klåda som orsakas av inflammatoriska akne-lesioner. Patienter rapporterar att kylbehandling ger tillfällig lindring.

Så även om vi inte har några direkta data om is mot akne, stöder de bevis vi har om kylbehandling teorin att is kan hjälpa mot aknesymtom som rodnad, smärta och svullnad. Mer forskning behövs dock fortfarande.

Effektiva metoder för att använda is mot akne

Om du vill prova att använda is mot din akne får du här några tips på hur du använder det på ett effektivt sätt:

  • Linda in isen i en ren trasa - Applicera inte is direkt på huden, eftersom det kan skada hudvävnaden. Linda in isbitar eller ett ispaket i en mjuk handduk eller trasa.
  • Begränsa till 5-10 minuter - Håll isen på huden endast en kort stund, högst 5-10 minuter. Längre tid än 10 minuter riskerar att orsaka frostskador.
  • Fokusera på inflammerade utbrott - Rikta isbehandlingen endast mot röda, svullna finnar. Lägg inte is på områden utan aktiv inflammation.
  • Ge huden pauser - Ge huden en paus mellan isningarna, minst en timme. För täta isningar kan störa det friska blodflödet.
  • Aldrig på öppna sår - Använd inte is på utslagna acne-lesioner eller öppna sår, eftersom det kan öka risken för infektion.

När ska man undvika att isbehandla akne?

Även om det i allmänhet är säkert när det görs på rätt sätt, är det inte lämpligt att lägga is på akne i alla situationer:

  • Om du har problem med blodcirkulationen eller är känslig för kyla bör du undvika att isa acne. Det kan minska blodflödet för mycket.
  • Is ska inte röra vid ett öppet sår eller skadad hud, inklusive poppade eller plockade finnar.
  • Om du har en hudåkomma som kryoglobulinemi som påverkar din reaktion på kyla, ska du inte isa akne.
  • Undvik isbildning om du använder utvärtes akne-läkemedel som ökar hudens ljuskänslighet, t.ex. retinoider.
  • Lägg inte is på cystisk akne. De stora, djupa lesionerna behöver varma kompresser för att komma till rätta med dem.

Rådfråga alltid din hudläkare om du är osäker på om isbildning är lämplig för just din typ av akne.

Andra användbara tips för att använda is mot akne

För att maximera resultat och säkerhet vid isning av akne, håll dessa tips i åtanke:

  • Förbered huden först genom att tvätta med en mild rengöring. Se till att huden är ren innan glasyren appliceras.
  • Lägg på is inlindad i en mjuk trasa för att förhindra hudskador. En liten handduk fungerar bra.
  • Använd en ispåse eller isbitar - ingen av dem får någonsin komma i direkt kontakt med bar hud.
  • Håll isen försiktigt mot det drabbade området och flytta den då och då. Gnid inte isen kraftigt mot huden.
  • Applicera en lätt fuktkräm efter glasyren för att lugna och återfukta huden.
  • Om isbildning irriterar eller torkar ut huden, ta en paus i några dagar.
  • Lägg aldrig is på akne efter ansiktsbehandlingar/kemiska peelingar förrän huden är helt läkt.
  • Vid svår inflammatorisk akne bör du fråga din hudläkare om isbildning kan vara till hjälp.

Finns det risker med att isbehandla akne?

Icing av akne anses generellt vara en lågriskmetod, men potentiella biverkningar inkluderar

  • Tillfällig domning - huden i närheten av det behandlade området kan kännas domnad en kort stund efter isningen. Detta försvinner när isen har avlägsnats.
  • Köldskador - Om is kommer i direkt kontakt med huden för länge kan den skada vävnaden och orsaka förfrysning. Buffra alltid is med en trasa.
  • Vasokonstriktion - Extrem kyla drar ihop blodkärlen. Begränsa antalet isningar för att undvika minskat blodflöde.
  • Återkommande rodnad - Upprepad isläggning kan störa kroppens temperaturreglering och förvärra inflammationen efter att isen avlägsnats.
  • Irritation - Om du gnuggar isen kraftigt mot huden eller isar för ofta kan det orsaka irritation och torrhet.

Så även om isbildning på akne har låg risk när det görs noggrant, kan felaktig användning av is skada huden. Följ de korrekta riktlinjerna för att vara säker. Tala om för din läkare om du får några negativa reaktioner.

Det här tar vi med oss: Hjälper is mot akne?

Baserat på bevisen ger isbehandling sannolikt tillfällig lindring av vissa akne-symtom när den används korrekt. Det kan minska rodnad, smärta och svullnad runt inflammatoriska utbrott genom att dra ihop blodkärlen och sänka hudtemperaturen. För närvarande saknas dock forskning som specifikt fokuserar på isbehandling av finnar. Var alltid försiktig och rådfråga din hudläkare, särskilt om du har vissa hudåkommor eller är känslig. Enbart isbehandling botar inte akne och förebygger inte heller utbrott. Men i kombination med beprövade aknebehandlingar kan is vara ett bra komplement för att hantera utbrott.

Vanliga frågor om acne med isbildning

Vilken typ av is är bäst att använda på finnar?

Antingen fungerar isbitar eller ett ispaket. Isbitar kan formas efter ansiktets konturer, men smälter snabbt. Ispåsar håller kylan längre, men kanske inte passar ansiktskonturerna lika bra. Se till att den du använder är inlindad i en mjuk trasa innan du applicerar den.

Hur länge ska jag låta isen verka på akne?

Lägg endast is på aktiva utbrott i 5-10 minuter åt gången. Längre tid än 10 minuter kan skada hudvävnaden. Låt det gå minst en timme mellan isningarna så att huden kan återgå till normal temperatur.

Är det okej att frysa acne över natten?

Nej, lämna inte is på acne över natten. Det finns risk för allvarliga hudskador om huden utsätts för extrem kyla under för lång tid. Lägg bara på is i max 5-10 minuter åt gången.

Hjälper kylning av akne att läka finnar snabbare?

Tyvärr inte. Enbart isbildning kommer inte att påskynda livscykeln för en finne eller direkt behandla akne. Men det kan ge tillfällig lindring av svullnad och rodnad under ett utbrott.

Ska jag vara orolig om min hud blir bedövad efter att jag har isat acne?

Tillfällig domning upp till en timme efter isning är normalt och förväntat. Men om domningarna kvarstår i flera timmar eller om områden långt från den behandlade huden blir domnade ska du sluta med isningen och kontakta din läkare.

Kan jag få isacne efter en ansiktsbehandling eller kemisk peeling?

Använd inte is på acne efter ansiktsbehandlingar eller kemisk peeling förrän huden är helt läkt, vanligtvis efter en vecka. För tidig isbildning kan allvarligt skada huden som återhämtar sig från dessa behandlingar.

Kan isbildning minska ärrbildning vid acne?

Det finns inga bevis för att enbart isbildning förbättrar ärrbildning vid akne. Ärr bildas efter att en fläck redan har läkt. Men isbildning på aktiva finnar kan begränsa ytterligare inflammation, vilket minskar risken för ärrbildning.

Är det säkert att använda is mot cystisk akne?

Nej, isa inte svåra cystiska lesioner. De stora, djupa cystorna behöver varma kompresser för att komma till rätta med dem. Nedkylning kan förvärra cystisk akne. Kontakta din hudläkare för behandling.

Kan jag lägga is på min akne efter att jag tränat på gym?

Ja, isbildning direkt efter träning är säkert så länge du rengör huden ordentligt från svett först. Isbildning minskar inflammation som orsakas av värme och svett som fastnat i porerna.

Om isbildning irriterar min hud, ska jag då avbryta behandlingen?

Ja, ta en paus om isningen orsakar betydande irritation, torrhet eller obehag. Låt huden återhämta sig innan du försöker igen. Om problemen kvarstår ska du sluta med isningen och fråga din hudläkare om råd.

Är det okej att isa akne medan jag tar receptbelagd akne medicin?

Diskutera först med din hudläkare. De flesta topikala aknebehandlingar är säkra att använda med korrekta isningsmetoder. Men isbildning kan orsaka irritation när den kombineras med vissa hårdare receptbelagda behandlingar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare