Orsakas min akne av ångest?

Published:

Acne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Den kan variera från mild till svår och leda till ärrbildning. De exakta orsakerna till akne är komplicerade, men forskning har visat att det finns ett samband mellan akne och ångest.

I den här artikeln undersöker vi sambandet mellan akne och ångest, hur stress påverkar akne och vad du kan göra för att hantera båda tillstånden.

Orsakas min akne av ångest?

Hur hänger acne och ångest ihop?

Akne och ångest verkar ha ett dubbelriktat samband. Ångest kan inte bara förvärra akne, utan att hantera akne kan också leda till ökad stress och ångest.

Acne kan orsaka ångest

Att leva med akne kan vara känslomässigt påfrestande. Aknesymtom som röda, inflammerade utbrott eller mörka märken från tidigare utbrott kan orsaka:

 • Låg självkänsla
 • Negativ kroppsuppfattning
 • Social isolering eller undvikande
 • Ångest över utseendet

Tonåringar och unga vuxna är särskilt benägna att drabbas av akne på grund av sociala påtryckningar och mobbning från kamrater. Men akne kan påverka den psykiska hälsan i alla åldrar.

Ångest kan förvärra akne

Å andra sidan kan högre nivåer av stress och ångest utlösa akneutbrott eller förvärra befintlig akne.

Studier visar att personer med ångestsyndrom som generaliserat ångestsyndrom (GAD) är mer benägna att drabbas av akne. Ångest innebär både psykiska och fysiska symtom som kronisk oro, muskelspänningar, sömnproblem och en känsla av att vara upprörd. Dessa ångestsymtom verkar kunna bidra till akne.

Hur påverkar stress akne?

Din hud har ett komplicerat förhållande till stress. Stress orsakar förändringar i hjärnans kemi som överförs till hudcellerna. Detta förändrar normala hudprocesser som oljeproduktion och inflammation.

Här är en översikt över hur stress och ångest kan ge upphov till akne:

 • Hormonella förändringar - Stress ökar produktionen av kortisol och andra hormoner som leder till ökad fettproduktion och inflammation. Detta skapar goda förutsättningar för acnebakterier att föröka sig och täppa till porerna.
 • Dålig söm n - Stress och ångest stör ofta sömnen. Sömnbrist leder till högre stresshormoner och hämmad reparation av hudcellerna. Detta ökar inflammationen.
 • Plocka ihuden - Stress eller ångest kan orsaka omedvetet plockande i huden. Detta kan sprida akneframkallande bakterier över huden och förvärra utbrotten.
 • Fördröjd läkning - Stress fördröjer sårläkningen genom att försämra immunförsvaret och cellförnyelsen. Acne-lesioner kan ta längre tid att läka.
 • Läkemedelsbiverkningar - Vissa ångestdämpande läkemedel som kortikosteroider kan förvärra akne som en biverkning.

Det behövs mer forskning, men det finns tydliga bevis för att det finns ett signifikant samband mellan akne och ångestnivåer. Härnäst ska vi utforska olika sätt att hantera båda tillstånden.

Hur man minskar acne orsakad av ångest

Om ångest eller kronisk stress förvärrar din akne kan några viktiga strategier hjälpa dig:

1. Överväg behandling mot ångest

Att behandla underliggande ångest i sig kan lindra akne. Överväg psykoterapi eller rådgivning för att lära dig stresshanteringstekniker. Läkemedel som SSRI eller SNRI kan användas för måttlig till svår ångest. Diskutera alternativen med din läkare. Att minska de totala ångestnivåerna kan sänka kortisol och inflammation.

2. Öva på avslappningstekniker

Dagliga avslappningsövningar hjälper till att balansera en stressig livsstil. Prova andningsövningar, meditation, yoga eller progressiv muskelavslappning. Använd telefonappar med påminnelser för att vara konsekvent. Även 5-10 minuter per dag kan göra skillnad över tid.

3. Fokusera på sömnhygien

Prioritera att få 7-9 timmars kvalitetssömn. Håll ett konsekvent sömnschema, begränsa exponeringen för blått ljus på natten, dra ner på stimulantia som kaffe och skapa en avslappnande rutin före sänggåendet. Ordentlig vila minskar mängden stresshormoner som förvärrar akne.

4. Anta en regelbunden hudvårdsrutin

Kontinuitet är A och O vid behandling av acnebenägen hud. Rengör huden dagligen för att avlägsna olja, döda hudceller och bakterier. Använd icke-komedogena fuktkrämer och solskyddsmedel för att återfukta huden utan att täppa till porerna. Punktbehandla finnar för att dämpa inflammationen. Undvik att peta och poppa finnar.

5. Överväg kosttillskott mot stress

Vissa kosttillskott kan bidra till att sänka stressnivåerna, särskilt i kombination med livsstilsåtgärder. Prova omega-3-fettsyror, D-vitamin, zink och antiinflammatoriska örter som grönt te eller gurkmeja. Rådgör först med din hudläkare.

Livsstilsförändringar som hjälper mot akne och ångest

Komplettera strategier för att lindra ångest med hälsosamma dagliga vanor för att hålla aknen i schack:

 • Motion - Regelbunden konditions- och styrketräning minskar ångest, förbättrar sömnen och minskar inflammation.
 • Balanserad kost - Ät en näringsrik antiinflammatorisk kost med högt innehåll av antioxidanter. Begränsa intaget av mejeriprodukter och socker som kan förvärra akne. Håll dig hydrerad.
 • God hygien - Tvätta ansiktet två gånger om dagen och efter träningspasset. Duscha efter svettning. Byt lakan och handdukar ofta för att hålla huden ren.
 • Stresshantering - Ta dig tid till avkopplande aktiviteter som att läsa, promenera eller umgås med vänner. Ta små pauser under arbetet. Säg nej till icke nödvändiga uppgifter.
 • Undvik utlösande faktorer - Begränsa alkohol, rökning och plockning/poppning som kan förvärra akne. Använd oljeabsorberande ansiktsprodukter vid träning och varmt väder.

När ska man söka professionell hjälp?

I vissa fall bildar akne och ångest en ond cirkel som är svår att hantera på egen hand. Kontakta din primärvårdsläkare eller en hudläkare om du upplever:

 • Förvärrad akne som inte svarar på receptfria behandlingar
 • Ökad stress, brist på motivation eller känslor av depression
 • Svår ångest som stör det dagliga livet
 • Isolering eller självmordstankar relaterade till din akne

Vid måttlig till svår akne eller ångest kan receptbelagda läkemedel eller en anpassad behandlingsplan behövas. Det är viktigt att ta itu med båda tillstånden.

Sammanfattning

Ångest och akne går ofta hand i hand. Stresshormoner och inflammation verkar utlösa och förvärra akne, medan hantering av akne kan leda till ökad ångest. För att bryta denna cykel krävs en mångfacetterad strategi - att behandla grundorsaken till ångest, aktivt hantera stressnivåer och följa en ordentlig hudvårdsrutin.

Att hantera akne och ångest kräver tid och konsekvens, men att ta kontroll över sin mentala hälsa och hudhälsa ger varaktiga fördelar utöver att bara rensa hyn. Med rätt strategier kan du minimera både akne och ångest för gott.

Vanliga frågor om akne och ångest

Akne och ångest sammanfaller ofta. Stress kan förvärra akne, medan det kan öka ångesten att hantera akneutbrott. Nedan finns svar på vanliga frågor om förhållandet mellan akne och ångest.

Vad är sambandet mellan akne och ångest?

Forskning visar att det finns ett dubbelriktat samband mellan akne och ångest. Å ena sidan leder högre stressnivåer till hormonförändringar och inflammation som skapar en miljö där akne frodas. Å andra sidan kan problem med akne skada självkänslan och leda till ökad ångest.

Kan ångest orsaka akneutbrott?

Ja, ångest kan direkt förvärra akne. I stressiga situationer producerar kroppen mer kortisol och andra hormoner som ökar oljeproduktionen och inflammationen i huden. Detta ger akneframkallande bakterier en miljö där de kan föröka sig och täppa till porerna. Hög stress försämrar också immunförsvaret och fördröjer läkningen av akneförändringar.

Kan akne orsaka ångest?

Absolut. Att leva med akne kan påverka självkänslan och livskvaliteten. Svår akne är förknippad med högre frekvens av ångest, depression, psykologisk stress och självmordstankar, särskilt bland ungdomar. Den sociala stigmatiseringen och de utseendemässiga effekterna av akne kan bidra till social isolering och ångest.

Vilka är symtomen på ångest i samband med akne?

Ångest på grund av akne kan orsaka både känslomässiga och fysiska symtom, t.ex:

 • Kronisk oro eller grubblerier över akne
 • Undvikande av sociala situationer
 • Låg självkänsla och negativ kroppsuppfattning
 • Hypervigilans när det gäller utseende
 • Muskelspänningar
 • Störningar av sömnen
 • Utmattning

Hur kan jag minska ångesten över min akne?

Hanteringsstrategier som hjälper till att minska akne-relaterad ångest inkluderar:

 • Kognitiv beteendeterapi (KBT) för att förändra tankarna kring akne
 • Avslappningstekniker som meditation, yoga eller djupandning
 • Stödgrupper för att minska isolering
 • Online-rådgivning eller terapiappar
 • Ångestdämpande läkemedel om det rekommenderas av läkare
 • Bygga upp självkänsla och självmedkänsla

Vilka livsstilsförändringar hjälper mot akne och ångest?

Hälsosamma dagliga vanor för att minska akneutbrott och ångest inkluderar:

 • Konsekvent motion
 • Tillräcklig sömn
 • Stresshantering och egenvård
 • Balanserad, antiinflammatorisk kost
 • Korrekt hudhygien
 • Undvik att peta på finnar
 • Begränsning av koffein, alkohol och rökning

Bör jag gå till en terapeut om jag känner ångest över min akne?

Sök professionell hjälp om oron för akne stör din dagliga livsföring eller orsakar allvarlig ångest. En terapeut kan ge verktyg för att hantera oro för akne, förbättra copingförmågan och behandla underliggande ångest eller depression. Vissa kombinerar terapi med läkemedel. Att träffa en hudläkare rekommenderas också för att behandla akne.

Vad ska jag göra om min ångest eller akne blir svår?

Allvarlig akne eller ångest kräver professionell behandling. Rådgör med din läkare om receptbelagda aknebehandlingar, orala antibiotika, isotretinoin eller remiss till en hudläkare. För ångest kan din läkare skriva ut mediciner eller rekommendera en psykiater. Tala alltid med en läkare om du har tankar på självskadebeteende i samband med akne. Behandling kan hjälpa till att bryta cykeln mellan akne och ångest.

Kom ihåg - du är inte ensam om att känna oro för akne. Kopplingen mellan sinne och hud är verklig. Med rätt copingstrategier, medicinsk behandling och stöd kan du hantera båda tillstånden.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare