Ska man poppa en finne?

Published:

Att poppa finnar. Det är frestande, men ska du göra det? Här är en omfattande guide som hjälper dig att bestämma dig.

Vi har alla varit där. Du tittar dig i spegeln och ser den - den röda, svullna bula som stirrar tillbaka på dig. Din första instinkt är att klämma på den tills den spricker. Men du har säkert också hört att man inte ska poppa finnar. Så vad ska du göra? Ska du poppa finnen eller inte?

Ska du ta bort en finne

Längtan efter att ta bort finnar

Varför är det så frestande att poppa finnar? Det finns något tillfredsställande med att bli av med de där knölarna, särskilt när man bokstavligen kan se hur vätskan kommer ut. Men att poppa finnar kan också leda till mer skada än nytta om det inte görs på rätt sätt.

När du fattar beslutet att poppa eller inte, är det viktigt att förstå vad som faktiskt finns inuti en finne och hur poppning påverkar dess livslängd.

Vad finns inuti en finne?

Finnar bildas när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Detta gör att bakterier som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes) kan föröka sig inuti den tilltäppta follikeln. När bakterierna växer blir området inflammerat och rött. Denna inflammation är vad vi kallar en finne.

I den röda knölen finns finnar:

 • Talg - Olja som produceras av hudens talgkörtlar nära hårsäckarna. Överskott av talg är en orsak till finnar.
 • Bakterier - P. acnes-bakterier lever på talg och förökar sig snabbt inuti den tilltäppta follikeln.
 • Döda hud celler - Celler som lossnar från hudytan kan klumpa ihop sig och täppa till folliklarna.
 • Pus - En ansamling av vita blodkroppar, döda hudceller och bakterier. Denna ansamling av vätska ger finnen dess vita "huvud".

Så när du får en finne sprutar allt detta ut.

Livscykeln för en finne

Finnar genomgår olika stadier under sin relativt korta livscykel:

1. Bildning - Hårsäcken täpps till av talg och hudcellsrester. P. acnes-bakterier förökar sig snabbt i det instängda talget. Inflammation uppstår.

2. Mognad - Under 1-2 veckor blir den blockerade follikeln större och mer inflammerad. Pus ansamlas på ytan och bildar ett vitt huvud.

3. Ruptur - Den svullna follikeln spricker och släpper ut allt sitt inre innehåll. Finnen "poppar" upp.

4. Läkning - Efter dränering läker finnen gradvis. Inflammationen avtar och huden förnyar sig.

Popping påverkar förloppet mellan mognads-, bristnings- och läkningsstadierna. Men är detta fördelaktigt eller skadligt?

Fördelarna med att poppa finnar

Det finns några potentiella fördelar med att poppa finnar:

 • Tillfredsställelse - Många tycker att det är skönt att få bort slemmet inuti och "poppa" bulan. Den visuella utvecklingen kan vara tillfredsställande.
 • Snabbare läkning - Genom att dränera ut var och bakterier kan läkningen påskyndas och finnarna plattas ut snabbare.
 • Förhindra ärrbildning - Poppade finnar kan vara mindre benägna att spricka av sig själva på ett sätt som ger ärrbildning på huden.
 • Avlägsna blockeringar - Genom att dränera en poppad finne kan du avlägsna talgproppen som blockerar poren.

Dessa fördelar uppstår dock endast om man poppar finnarna på rätt sätt. Om det görs på fel sätt kan det göra mycket mer skada än nytta.

De potentiella skadorna av att poppa finnar

Här är några av de största riskerna med att poppa finnar:

 • Sprid infektionen - Om du trycker på finnen kan bakterierna tränga djupare in i huden och orsaka en mer utbredd infektion.
 • Skada huden - Att peta på finnar kan skada kollagenfibrerna och tränga in i follikelväggarna, vilket leder till ärrbildning.
 • Fördröjd läkning - När såret punkteras öppnas det igen, vilket stoppar den naturliga läkningsprocessen. Detta kan förlänga inflammationen.
 • Ärrbildning - Felaktig popping kan ge permanenta ärr på huden i form av en fördjupning, ett märke eller en missfärgad fläck.
 • Smärta - Att trycka på känsliga inflammerade blemmor kan vara ganska smärtsamt. Det finns mindre invasiva sätt att behandla finnar.
 • Släpper in bakterier isåret - När du poppar upp en finne skapar du ett öppet sår. Detta släpper in bakterier i huden som kan orsaka ännu fler finnar.

Som du kan se finns det några mycket övertygande skäl att undvika att poppa finnar. Men om man gör det noggrant och korrekt kan det vara bra att poppa finnar.

Hur man poppar en finne på ett säkert sätt

Om du ska ta bort en finne måste du göra det på rätt sätt. Följ dessa steg för att undvika potentiella skador:

1. Tvätta händerna och ansiktet - Rengör huden och händerna med en mild rengöringsprodukt för att avlägsna överflödig olja och bakterier.

2. Sterilisera en nål - Använd en nål eller desinficerad lansett för att försiktigt sticka hål på blemman istället för att klämma. Håll nålen parallellt med huden för att undvika att sticka djupt.

3. Lägg envarm kompress - Lägg en varm, fuktig tvättlapp över området i flera minuter för att mjuka upp huden och få varet att komma upp till ytan.

4. Tryck försiktigt - Använd en bomullspinne eller en pappersnäsduk för att trycka lätt på vardera sidan av fläcken. Tryck inte hårt eller punktera den igen.

5. Rengör området - Använd en antimikrobiell toner för att förhindra infektion efter att du tömt finnen på innehåll. Täck med ett hydrokolloidbandage för att absorbera vätska och påskynda läkningen.

6. Rör eller peta aldrig - Använd inte naglarna, som bär på bakterier. Och undvik att peta på samma finne upprepade gånger, eftersom det orsakar mer inflammation.

7. Vet när du ska undvika att p oppa - Vissa finnar som hormonell cystisk akne är för djupa och riskabla att poppa hemma. Låt din hudläkare ta hand om dem.

Att poppa finnar hjälper bara om du gör det på rätt sätt. Även då finns det risker och det bör inte vara en vana.

Finns det alternativ till poppning?

Som tur är finns det mycket säkrare och mer effektiva alternativ för att behandla och förebygga finnar utan att poppa dem:

 • Bensoylperoxid - En receptfri ingrediens som dödar akneframkallande bakterier och exfolierar döda hudceller i tilltäppta porer. Leta efter behandlingar mot aknefläckar som innehåller bensoylperoxid.
 • Salicylsyra - Hjälper till att rensa porerna genom att lösa upp "limmet" mellan döda hudceller. Salicylsyra finns i många ansiktstvättar mot akne.
 • Retinoider - A-vitaminderivat som påskyndar cellomsättningen i tilltäppta hårsäckar. Retinoider som adapalen är receptfria och receptbelagda.
 • Clindamycin - Detta antibiotikum stoppar tillväxten av bakterier som orsakar finnar. Det finns tillgängligt lokalt eller i oral kapselform för svårare inflammatorisk akne.
 • Undvik att röra vid ansiktet - Håll händerna borta från ansiktet under hela dagen för att förhindra att bakterier sprids till befintliga finnar.
 • Använd oljefria produkter - Leta efter "icke-komedogen" eller "oljefri" på etiketten på hudvårdsprodukter och smink. Oljefria produkter är mindre benägna att täppa till porerna och orsaka utbrott.

Genom att använda läkemedel och undvika överdriven beröring av ansiktet kan du behandla och förebygga finnar utan att behöva poppa dem.

När ska man uppsöka hudläkare?

Om du har stora, smärtsamma utbrott som inte svarar på receptfri behandling bör du boka tid hos din hudläkare. En hudläkare kan:

 • Ordinera starkare läkemedel som isotretinoin, spironolakton eller orala antibiotika.
 • Utför extraktioner eller injektioner på plats vid svår cystisk akne
 • Ge professionell rådgivning för din specifika hudtyp och hudtillstånd

Försök inte poppa smärtsam cystisk acne hemma. Kontakta en läkare för att undvika permanenta ärr.

Det här tar vi med oss: Ska du poppa finnar?

Här är några viktiga saker att tänka på:

 • Att poppa kan ibland påskynda läkningen men gör ofta finnar värre
 • Ta endast bort korrekt formade vita pormaskar och töm försiktigt ut innehållet
 • Kläm, punktera eller peta aldrig på cystiska utbrott
 • Undvik överdriven popping för att förhindra hudskador och ärrbildning
 • Prova alternativ som akne-läkemedel, oljefria produkter och besök hos en hudläkare

I de flesta fall är det bättre att undvika att poppa finnar helt och hållet. Riskerna överväger oftast fördelarna. Men om du ändå ska poppa en mogen vit finne, gör det i alla fall försiktigt och säkert. Med några få försiktighetsåtgärder kan du minimera risken för infektion och ärrbildning.

Kom ihåg - att peta och trycka på finnar leder nästan alltid till mer skada än nytta. Behandla akne med beprövade läkemedel, undvik att röra vid utbrott och uppsök en hudläkare vid svår inflammatorisk cystisk akne. Om vi alla följer dessa tips kommer vår hud att se mycket bättre ut och må mycket bättre!

Vanliga frågor om att poppa finnar

Vad händer när du poppar upp en finne?

När du poppar en finne spricker follikelväggen. Detta frigör innehållet inuti, inklusive olja, döda hudceller, bakterier och var. Genom att trycka på en finne tvingas dessa ämnen ut genom öppningen i den tilltäppta poren. Den vita sörjan som kommer ut är det infektiösa material som fångats under huden.

Är det dåligt att poppa finnar?

Att poppa finnar kan vara farligt om det inte görs på rätt sätt. Felaktigt poppande kan driva bakterier djupare in i huden, orsaka mer inflammation, sprida infektioner och skada huden vilket kan leda till permanenta ärr. Det är därför hudläkare varnar för att poppa finnar hemma.

Blir finnar värre av att man poppar dem?

Att poppa finnar kan göra dem värre:

 • Bakterierna pressas djupare in i porerna, vilket förvärrar den ursprungliga infektionen
 • Orsakar mer inflammation och rodnad
 • Bakterierna sprids till andra ställen och orsakar fler finnar
 • Skapar ett öppet sår som är sårbart för bakterier utifrån
 • Fördröjer läkningsprocessen och förlänger utbrott

Så även om det är tillfredsställande att poppa finnar kan det i många fall definitivt förvärra utslagen.

Får man ärr av att ta bort finnar?

Ja, att poppa finnar kan leda till ärrbildning om det inte görs på rätt sätt. Att pilla och klämma på finnar kan skada follikelväggen och de omgivande kollagenfibrerna. Detta kan resultera i olika typer av akneärr:

 • Ärr efter istappar - Djupa, smala gropar orsakade av infekterade hårsäckar
 • Boxcar ärr - Breda, U-formade fördjupningar från förlust av kollagen
 • Rullande ärr - Band av ärrvävnad som ger ojämn hudtextur
 • Hyperpigmentering - mörka fläckar från finnar som spricker nära ytan

Att undvika plockning och inflammation är det bästa sättet att förebygga permanenta ärr.

När är det okej att poppa en finne?

Det kan vara okej att sticka hål på en mogen finne under vissa specifika omständigheter:

 • Finnen är redo att spricka av sig själv (stor vit fläck)
 • Blemman är liten, ytlig och icke-inflammatorisk
 • Du använder sterila verktyg och korrekt teknik
 • Du rengör och vårdar platsen ordentligt efteråt

Men det är i allmänhet bäst att undvika att poppa finnar helt och hållet. Kontakta en hudläkare för smärtsamma cystor.

Vad är det bästa sättet att ta bort en finne?

Om du måste poppa en finne, följ dessa steg:

 1. Tvätta händerna och ansiktet noggrant
 2. Sterilisera en nål med alkohol
 3. Lägg på en varm kompress i 10 minuter
 4. Punktera försiktigt på själva ytan av vithuvudet
 5. Använd en steril bomullspinne för att trycka lätt på sidorna
 6. Rengör området med salicylsyra eller bensoylperoxid
 7. Lägg hydrokolloid bandage och peta inte på området

Undvik att trycka för hårt, klämma eller pilla upprepade gånger på samma finne.

Vad ska du göra när du har fått en finne?

När du har fått en finne är det viktigt att:

 • Rengör området med en antimikrobiell ansiktstvätt
 • Applicera en punktbehandling med benzoylperoxid
 • Täck med hydrokolloidplåster för att skydda den öppna lesionen
 • Använd en utvärtes läkande salva som aloe vera
 • Undvik att röra, peta eller irritera området ytterligare
 • Håll huden återfuktad och använd solskyddsmedel dagligen

Korrekt eftervård kan bidra till snabbare läkning när du har fått en finne.

Hur kan jag behandla finnar utan att poppa dem?

Några säkrare sätt att behandla finnar utan att poppa inkluderar:

 • Användning av akne-läkemedel som retinoider, bensoylperoxid etc.
 • Tar receptbelagda antibiotika för inflammatorisk cystisk akne
 • Använda oljefria och icke-komedogena hudvårdsprodukter
 • Undvik överdriven ansiktsberöring under hela dagen
 • Besök hos hudläkare för kortisoninjektioner mot stora finnar
 • Få professionella extraktioner utförda av en estetiker
 • Regelbunden rengöring och exfoliering för att förhindra tilltäppta porer

Generellt är det bäst att inte poppa upp finnar. Sök i stället professionell behandling.

När bör man uppsöka en hudläkare för finnar?

Kontakta en hudläkare för finnar om du har:

 • Stora, smärtsamma cystiska acneläsioner
 • Acne som inte svarar på receptfria behandlingar
 • Acne främst längs käklinjen eller i nedre delen av ansiktet
 • Inflammatorisk akne som ger ärr eller mörka märken
 • Frekventa finnar före mensen varje månad
 • Svåra utbrott som orsakar känslomässigt lidande

En hudläkare kan erbjuda receptbelagda aknebehandlingar, dränering och råd som är skräddarsydda för just din hud. Försök inte att behandla svår cystisk acne hemma.

Ökar risken för infektion om man tar bort finnar?

Ja, att poppa finnar kan leda till infektioner. När man trycker på finnarna pressas bakterier ut som kan spridas till andra ställen. Och den öppnade follikeln är en inkörsport för bakterier utifrån som kan tränga in i huden och orsaka fler finnar. I allvarliga fall kan en bakterieinfektion i en poppad finne till och med utvecklas till en stafylokockinfektion.

Kan poppade finnar lämna märken?

Ja, felaktigt poppande av finnar kan orsaka permanenta intryckningar eller gropar i huden, särskilt om djupare cystor kläms. Trycket skadar kollagenmatrisen under hudytan. Och den brustna follikeln läker aldrig ordentligt, vilket lämnar en fördjupning. Undvik att peta på finnen och följ eftervården om du får en finne för att minimera ärrbildning.

Ska jag använda ett verktyg för att ta bort finnar?

Sterila lansetter är det enda pimpelverktyg som rekommenderas av hudläkare för att försiktigt punktera själva ytan på mogna vita prickar. Använd aldrig ett poppverktyg som de som finns på nätet för att med våld klämma eller gräva ut innehållet i finnen. Detta kommer att förvärra inflammationen. Korrekt teknik är nyckeln, inte verktyget.

Vilket är det bästa finnplåstret att använda efter poppning?

De bästa finnplåstren att använda efter poppingen innehåller hydrokolloid som COSRX Acne Pimple Master Patches eller Hero Cosmetics Mighty Patch. Dessa absorberar vätska från det öppna såret och främjar snabbare läkning. Leta även efter plåster med tea tree-olja för att förhindra bakteriell överväxt. Undvik vanliga plåster.

Kan man poppa en cystisk finne?

Du ska aldrig poppa eller klämma på cystiska finnar. Cystor är stora, smärtsamma, varfyllda lesioner djupt under huden. Att klämma på dem hemma kommer sannolikt bara att leda till att infektionen blir djupare och orsakar allvarliga ärr. Lämna cystisk akne till din hudläkare för att injicera med kortison.

Sammanfattningsvis är det bäst att inte poppa upp finnar när det är möjligt. Sök professionell aknebehandling istället. Om du måste poppa en ytlig vit huvud, vidta åtgärder för att desinficera först och ta hand om huden efteråt. Undvik upprepat poppande, klämmande eller plockande som leder till ärr. Med återhållsamhet och rätt teknik kan du minimera vissa risker med att poppa finnar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare