Hur vet jag vilken typ av acne jag har?

Published:

Att hantera akne kan vara frustrerande. Innan du kan behandla den effektivt måste du identifiera vilken typ av akne du har. Det finns flera olika kategorier och typer av akne, var och en med sina egna egenskaper. Att kunna känna igen de olika typerna är nyckeln till att förstå de bästa behandlingarna.

Akne kan delas in i två huvudkategorier: icke-inflammatorisk akne och inflammatorisk akne. Icke-inflammatorisk akne tenderar att vara mildare, medan inflammatorisk akne är allvarligare. Låt oss dela upp de olika typerna så att du kan hitta din egen.

Hur vet jag vilken typ av akne jag har?

Icke-inflammatorisk akne

Icke-inflammatorisk akne kännetecknas i allmänhet av vita och svarta pormaskar samt små finnar. Det finns liten eller ingen rodnad i samband med dessa fläckar. Här är några olika typer av icke-inflammatorisk akne:

Vita toppar

Pormaskar uppstår när döda hudceller, olja och bakterier fastnar i en tilltäppt por. Poren förblir stängd så att skräpet inte kan ta sig ut. Detta resulterar i en liten vit knöl. Färgen kommer från de döda hudcellerna och oljan, inte från pus som vissa tror.

Du kommer att märka av vita prickar i ansiktet, vanligtvis på pannan, hakan och kinderna. De förekommer också ofta på rygg, bröst, nacke, axlar och armar. Pormaskar är mycket vanliga på hud med benägenhet för akne.

Pormaskar

Pormaskar börjar också som tilltäppta porer. Men istället för att förbli stängd öppnas poren upp och exponerar de instängda partiklarna för luft. Detta gör att partiklarna oxiderar och blir svarta. Det är så den svarta färgen uppstår.

Pormaskar kallas också öppna komedoner. De ser ut som små svarta prickar utspridda över hudytan. Du hittar dem ofta i ansiktet, särskilt på näsan och hakan. Men de kan förekomma var som helst på kroppen, även på rygg, bröst och axlar.

Små finnar

Dessa är köttfärgade små knölar som utvecklas när olja, döda hudceller och bakterier fastnar i porerna. Papler uppstår när väggarna som omger porerna bryts ned av en kraftig inflammation. Detta gör att avfallet kan rinna ut i den omgivande huden.

Papler är ömma, små rosa eller röda knölar som kan kännas ömma. De betraktas som lindrig icke-inflammatorisk akne, men kan utvecklas till mer inflammerade finnar om de inte behandlas ordentligt. Du kan se papler utspridda över aknebenägna områden som ansiktet, bröstet, ryggen och ibland armarna.

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne består av smärtsamma, rodnade blemmor. Den uppstår när bakterier, olja och döda hudceller fastnar djupt inne i hårsäckarna. Detta triggar immunförsvaret och orsakar inflammation. Här är de olika typerna av inflammatorisk akne:

Pustlar

Pustlar, eller finnar, uppstår när fastnat skräp får vita blodkroppar att rusa till platsen för en tilltäppt por. De vita blodkropparna producerar var som fyller igen poren.

Vid pustler ser du en upphöjd, vit knöl omgiven av rosa eller rodnad. Den vita toppen är var, inte döda hudceller som vid pormaskar. Pustler är ofta ömma vid beröring och kan vara ganska smärtsamma. Du kan se dem utspridda i ansiktet, på bröstet, ryggen, axlarna och armarna.

Noduler

Knölar bildas när väggarna runt tilltäppta porer bryts ned djupt inne i huden och orsakar infektioner. Hårda, stora klumpar utvecklas under hudytan.

Noduler är stora, fasta lesioner som kan kännas under hudytan. Till skillnad från pustler innehåller knölar inte var eftersom de sitter kvar djupt i huden. De är hårda att ta på och mycket smärtsamma.

Knölar tyder på kraftig inflammation och kan leda till ärrbildning om de inte behandlas ordentligt. De förekommer ofta i ansiktet, på bröstet, ryggen och ibland på armarna.

Cystisk acne

Cystisk akne är en extrem form av inflammatorisk akne. Den uppstår när infektioner fastnar mycket djupt i huden och bildar smärtsamma cystor under ytan.

Cystiska blemmor är stora, röda, svullna utbrott som känns ömma vid beröring och kan vara ömma. Cystor kan utvecklas när porerna blir mycket tilltäppta och infektioner fastnar långt under huden.

Cystisk akne är vanligast i ansiktet, på bröstet, halsen, ryggen och axlarna. Cystor leder ofta till ärrbildning, så snabb behandling är viktig. De indikerar att din akne håller på att utvecklas till ett allvarligt tillstånd.

Hur du identifierar din typ av acne

Nu när du känner till huvudtyperna kommer här några tips på hur du identifierar din specifika akne:

 • Granska dina utbrott noga i spegeln. Titta på hur dina enskilda blemmor ser ut - är de köttfärgade, vita, svarta, små eller stora? Detta kan indikera om du har icke-inflammatorisk eller inflammatorisk akne.
 • Notera hur många vita/svarta prickar kontra pustler eller knölar du har. Ju fler inflammatoriska lesioner du har, desto allvarligare anses din akne vara.
 • Var uppmärksam på hur mycket rodnad och svullnad du ser runt dina blemmor. Om de är mycket röda och ömma är din akne sannolikt inflammatorisk.
 • Känn på dina utbrott - cystisk akne kan identifieras genom stora, ömma knölar under huden.
 • Tänk på var du främst bryter dig ut. Olika typer uppstår ofta på olika platser.
 • Notera eventuella ärrbildningar som uppstår. Nodulär och cystisk akne kan leda till ärrbildning.
 • Följ dina utbrott över tid. inflammatorisk akne tenderar att vara ihållande, medan icke-inflammatorisk är mer sporadisk.
 • Kontakta en hudläkare om du är osäker. De kan ställa rätt diagnos på din typ av akne genom att titta på din hud.

Att känna till de unika egenskaperna hos olika acnetyper är avgörande för att kunna rikta in behandlingen på rätt sätt. Var uppmärksam på dina utbrott så att du kan avgöra vilken kategori din akne faller under. Detta gör att du kan hitta rätt lösningar för att få bort det.

Vanliga orsaker till olika typer av akne

Acne kan uppstå av många olika anledningar. Om du förstår vad som orsakar just din typ kan du behandla grundproblemet och få en klarare hud. Här är några av de vanligaste orsakerna till olika typer av akne:

Orsaker till icke-inflammatorisk akne

 • Överdriven oljeproduktion - Detta gör att död hud och skräp klibbar ihop och täpper till porerna. Det är en starkt bidragande orsak till vita och svarta pormaskar.
 • Ansamling av döda hudceller - Döda hudceller kan klumpa ihop sig och fastna i porerna, vilket leder till att de täpps igen.
 • Hormoner - Hormonfluktuationer, särskilt hos tonåringar och kvinnor, ökar oljeproduktionen och ansamlingen av döda hudceller.
 • Genetik - Vissa människor har en genetisk benägenhet att producera mer olja och samla på sig mer döda hudceller.
 • Hudvårdsprodukter - Tunga krämer, oljor och tjock makeup kan täppa till porerna och orsaka vita och svarta pormaskar.

Orsaker till inflammatorisk akne

 • Hormoner - När androgenhormonerna stiger, särskilt under puberteten och menstruationen, producerar talgkörtlarna mer olja. Detta orsakar inflammerade breakouts.
 • Bakterier - En bakterie som kallas p. acnes förökar sig i tilltäppta hårsäckar, vilket leder till infektioner, rodnad och svullnad.
 • Familjehistoria - Personer med inflammatorisk akne i släkten är mer benägna att drabbas.
 • Stress - Höga stressnivåer utlöser inflammation i kroppen, vilket kan förvärra inflammatorisk akne.
 • Hård hudvård - skrubbande, sammandragande och doftande produkter kan irritera huden och framkalla inflammatoriska lesioner.

Livsstilstips för att förebygga utbrott av akne

Att justera dina dagliga vanor kan hjälpa dig att hålla aknen borta:

 • Rengör huden dagligen - Använd en mild rengöringskräm morgon och kväll för att avlägsna överflödig olja, död hud, makeup och annat skräp som täpper till porerna.
 • Undvik att röra vid ansiktet - smuts och bakterier hamnar på huden och kan tränga in i porerna och orsaka blemmor.
 • Duscha efter träning - svett lämnar salt och oljor på huden, vilket främjar utbrott. Undvik också att bära åtsittande hjälmar och kepsar som fångar upp svett på huden.
 • Byt örngott ofta - Olja, smuts och bakterier kan samlas på örngottet och föras tillbaka till huden varje natt och täppa till porerna.
 • Hantera stressnivåer - Minska stress för att minska inflammation som förvärrar inflammatorisk akne. Prova avslappnande aktiviteter som meditation, yoga, att skriva dagbok eller djupandning.

Genom att göra några enkla livsstilsförändringar kan du hålla huden renare och porerna klarare och på så sätt förebygga akne.

När ska man uppsöka hudläkare för behandling av akne?

Om du har provat receptfria aknebehandlingar utan resultat är det ett tecken på att du kan behöva receptbelagd behandling från en hudläkare. Här är några tecken på att det är dags att boka tid hos en hudläkare:

 • Din acne börjar ge ärr på huden
 • Du får ofta smärtsamma cystor eller knölar
 • Din akne orsakar känslomässigt lidande eller låg självkänsla
 • Dina utbrott förvärras eller blir inte bättre
 • Du har använt receptfria produkter i flera månader utan resultat

En hudläkare kan korrekt diagnostisera din aknetyp, identifiera orsakerna och skapa en skräddarsydd behandlingsplan. Receptbelagda akne-läkemedel behövs sannolikt vid denna tidpunkt för adekvat behandling.

Att uppsöka en hudläkare förr snarare än senare förebygger permanenta akneärr och långsiktiga skador på huden. Tveka inte att boka en tid om din akne inte blir bättre eller om den förvärras med tiden.

Viktiga slutsatser

 • Att identifiera din specifika typ av akne är avgörande för att hitta rätt behandlingsmetod. Titta noga på dina utbrott för att avgöra om du har icke-inflammatorisk eller inflammatorisk akne.
 • Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar samt små finnar med liten rodnad. Inflammatorisk akne innebär smärtsamma, röda lesioner som pustler, knölar och cystor.
 • Om du förstår vad som orsakar din aknetyp, oavsett om det är hormoner, genetik eller andra faktorer, kan du rikta in dig på roten till problemet.
 • Gör enkla livsstilsförändringar som att tvätta ansiktet dagligen, minska stress och byta örngott ofta för att förhindra att akne bildas.
 • Uppsök hudläkare omgående om din akne inte förbättras med receptfria läkemedel, för att förhindra permanenta skador och ärrbildning.

Att lära känna din unika aknesituation är det första viktiga steget för att få bort den för gott. Var uppmärksam på dina specifika utbrottsmönster och symtom så att du kan hitta lösningar som fungerar bäst för din hud. Med rätt behandlingsplan på plats kan du äntligen uppnå dina mål om en acnefri hud.

Vanliga frågor om hur du identifierar din typ av akne

Vilka är de viktigaste kategorierna av akne?

De två huvudkategorierna av akne är icke-inflammatorisk och inflammatorisk. Icke-inflammatorisk akne omfattar lindrigare former som vita och svarta pormaskar samt små finnar. Inflammatorisk akne innebär mer smärtsamma, röda fläckar som pustler, knölar och cystor.

Hur ser icke-inflammatorisk akne ut?

Icke-inflammatorisk akne består av vita och svarta pormaskar samt små rosa finnar eller papler. Dessa typer av blemmor är i allmänhet köttfärgade med minimal rodnad. De tenderar också att vara små, från knappnålshuvudstorlek till några millimeters bredd.

Vad kännetecknar inflammatorisk akne?

Inflammatorisk akne består av röda, svullna finnar som kan vara ömma och ömma. Det kan också vara pustler omgivna av rodnad, stora ömma knölar under huden och röda, smärtsamma cystor. Inflammatoriska lesioner tenderar att vara mer ihållande och kan leda till ärrbildning om de inte behandlas ordentligt.

Hur vet jag om jag har icke-inflammatorisk eller inflammatorisk acne?

Kontrollera färgen på dina blemmor - icke-inflammatoriska lesioner tenderar att vara hudtonade medan inflammatoriska finnar ser röda ut. Notera också smärta och ömhet. Mildare former är vanligtvis inte smärtsamma medan inflammatoriska finnar kan göra ont. Undersök även storleken - icke-inflammatoriska knottror förblir små medan inflammatorisk akne kan bli mycket större.

Vad är skillnaden mellan vita och svarta pormaskar?

Pormaskar är slutna komedoner - poren är helt blockerad. Pormaskar är öppna komedoner - poren är bara delvis blockerad och öppnar sig vid ytan. Whiteheads är vita till färgen medan blackheads ser mörkare ut på ytan. Båda är vanliga typer av icke-inflammatorisk akne.

Hur blir man av med icke-inflammatorisk akne?

Icke-inflammatorisk akne svarar vanligtvis bra på receptfria akneprodukter som innehåller ingredienser som salicylsyra eller bensoylperoxid. Skonsam rengöring två gånger dagligen och punktbehandlingar kan hjälpa till att rensa upp mild komedonal akne och förebygga nya utbrott.

Vad orsakar inflammatorisk akne?

Flera faktorer bidrar till inflammatorisk akne, bland annat hormoner, genetik, bakterier, stress och irritation från hårda hudvårdsprodukter. Dessa utlösande faktorer resulterar i svullnad, rodnad och potentiell ärrbildning som kännetecknar inflammatoriska lesioner. Feta hudtyper är också mer benägna att utveckla inflammatorisk akne.

Hur behandlar hudläkare inflammatorisk akne?

Vid måttlig till svår inflammatorisk akne ordinerar hudläkare ofta topikala eller orala antibiotika för att behandla bakteriell överväxt och minska inflammation. Retinoider används också ofta för att rensa tilltäppta porer och förhindra nya utbrott. Andra alternativ är antiinflammatoriska krämer, p-piller, isotretinoin samt laser- eller ljusterapi.

När bör jag överväga att uppsöka en hudläkare för akne?

Kontakta en hudläkare omgående om du har smärtsamma cystor eller knölar, förvärrad akne som orsakar ärrbildning eller akne som inte har svarat på receptfria behandlingar efter flera månader. En hudläkare kan hjälpa till att få inflammatorisk akne under kontroll innan permanenta skador uppstår.

Vilka livsstilsförändringar kan hjälpa till att förebygga akne?

Skonsam hudvård, undvik att röra vid ansiktet, hantera stress, tvätta sängkläder ofta och duscha efter träning kan bidra till att minimera akneutbrott. Att hålla huden ren och minska inflammationen är avgörande för att förebygga inflammatoriska och icke-inflammatoriska finnar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare