Vilka är de 4 graderna av acne?

Published:

Acne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Det uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller, vilket leder till vita och svarta pormaskar, finnar och cystor. Akne kan vara allt från mild till svår, och dermatologer klassificerar den i olika grader baserat på typ och mängd av lesioner. Att förstå de fyra graderna av akne kan hjälpa till att fastställa de bästa behandlingsalternativen.

Vilka är de 4 graderna av akne

Acne grad 1

Grad 1 eller mild akne består av enstaka vita eller svarta pormaskar och små finnar. Akne av grad 1 orsakar minimal inflammation och uppstår vanligtvis som en följd av hormonella förändringar, t.ex. under puberteten.

De primära lesionerna vid akne av grad 1 är:

  • Komedoner - mer kända som vita och svarta pormaskar. Komedoner uppstår när döda hudceller och olja täpper till poröppningen. Vita pormaskar är slutna komedoner där proppen stannar under hudytan. Pormaskar är öppna komedoner som syns som mörka knölar.
  • Papler - små, rosa eller röda knölar som är ömma vid beröring. Papler bildas när väggarna som omger den tilltäppta poren bryts ner och blir inflammerade.

Akne av grad 1 är i allmänhet lätt att behandla med receptfria rengöringsmedel, krämer och geler. Konsekvent rengöring och produkter som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra hjälper till att avlägsna överflödig olja och döda hudceller. Akne av grad 1 svarar vanligtvis snabbt på lokala receptfria behandlingar.

Acne grad 2

Grad 2 eller måttlig akne består av mer betydande papler och pustler. Pustler liknar papler men har synligt pus i spetsarna. Måttlig inflammatorisk akne är vanligt hos tonåringar och unga vuxna.

De primära lesionerna vid akne av grad 2 är:

  • Papler - dessa små, rosa finnar tyder på måttligt inflammerade porer.
  • Pustler - detta är papler med synligt var i spetsarna. Varet består av döda hudceller, bakterier och talg.
  • Komedoner - tilltäppta porer i form av pormaskar och vita pormaskar förekommer också tillsammans med inflammatoriska papler och pustler.

Personer med akne av grad 2 har vanligtvis mellan 20-100 lesioner. Paplerna och pustlerna kan vara utspridda eller koncentrerade till ett område. Måttlig akne blossar ofta upp periodvis före menstruationscykeln på grund av hormonella förändringar.

OTC topikala behandlingar kan hjälpa till att hantera grad 2 akne. Många behöver dock receptbelagda läkemedel som retinoider, bensoylperoxid eller antibiotiska geler och krämer. Orala antibiotika kan förskrivas för kortvarig användning.

Med rätt behandling kan akne av grad 2 försvinna utan att leda till permanenta ärr. Att vara noga med hudvården kan hjälpa till att kontrollera och minska utbrotten.

Acne grad 3

Akne av grad 3 klassificeras som svår papulopustulös akne. Den består av många inflammatoriska papler och pustler som täcker stora delar av ansiktet, bröstkorgen och ryggen. Akne av grad 3 är ofta smärtsam och ful men orsakar inte nodulära eller cystiska lesioner.

Här är de primära lesionerna som ses vid akne av grad 3:

  • Många papler och pustler - Akne av grad 3 består av utbredd inflammation. Det kan finnas över 100 små, röda finnar i ansiktet, på halsen, bröstet, axlarna och ryggen.
  • Enstaka knölar -Till skillnad från akne av grad 4 har akne av grad 3 inte ett betydande antal knölar. Några få djupa, smärtsamma knölar kan ibland förekomma.
  • Komedoner - Både öppna och slutna komedoner förekommer i allmänhet bland de inflammatoriska lesionerna.

Personer med svår papulopustulär akne har ofta smärtsam och öm hud. Det stora antalet finnar kan leda till ärrbildning om aknen lämnas obehandlad.

Svår akne kräver receptbelagda orala och topikala läkemedel för att kontrollera inflammationen och döda akneförorsakande bakterier. Isotretinoin kan förskrivas för resistent svår inflammatorisk akne. Korrekt hudvård och undvikande av utlösande faktorer som stress och fet kosmetika hjälper också till att hantera utbrott.

Acne grad 4

Akne av grad 4 består av utbredda inflammatoriska papler, pustler, noduli och cystor. Den klassificeras som svår nodulär eller cystisk akne. Noduler och cystor kan orsaka allvarliga ärrbildningar om de inte behandlas ordentligt.

Här är de huvudsakliga lesionerna som kännetecknar svår nodulocystisk akne av grad 4:

  • Papler och pustler - Måttliga till svåra inflammatoriska finnar förekommer.
  • Knölar - Hårda, smärtsamma knölar som bildas djupt inne i huden och är ett tecken på allvarlig inflammation. Knölar utvecklas när tilltäppta porer spricker mycket djupt i hudens dermislager.
  • Cystor - Cystor liknar knölar men är större, mer smärtsamma och fyllda med var. Cystiska blemmor behöver vanligtvis behandlas med injektioner för att dränera varet.

Akneknölar och cystor kan leda till omfattande ärrbildning och hyperpigmentering. Allvarlig cystisk akne kräver omedelbar medicinsk behandling för att undvika permanenta hudskador och negativa psykologiska effekter som ångest, depression och minskad självkänsla.

Svår cystisk akne kräver receptbelagda orala och topikala läkemedel. Svåra fall kan behandlas med isotretinoin (högdos A-vitamin). Andra behandlingsalternativ är steroidinjektioner, laser/ljusbehandling, kemisk peeling och mikrodermabrasion för att förbättra ärrbildningen.

Fastställande av din aknegrad

Att veta vilken typ och mängd lesioner du har är nödvändigt för att fastställa aknegraden och lämplig behandling. Här är några saker att tänka på när du bedömer din akne:

  • Icke-inflammatoriska lesioner - Dessa inkluderar öppna och slutna komedoner (pormaskar och vita pormaskar). Notera antalet tilltäppta porer.
  • Lindriga inflammatoriska lesioner - Leta efter små, rosa knölar som kallas papler.
  • Måttliga inflammatoriska lesioner - Leta efter varfyllda finnar som kallas pustler.
  • Allvarliga inflammatoriska lesioner - Fasta, smärtsamma knölar och vätskefyllda cystor tyder på allvarligare akne.
  • Utbredning - Notera om du bara har några spridda lesioner eller utbredda kluster som täcker stora områden.
  • Tidigare ärrbildning - Detta kan tyda på att du har haft svår akne tidigare.
  • Frekvens av ut brott - Notera om du har enstaka utbrott eller ihållande akne.

Om du håller koll på dina utbrott under några månader kan du avgöra om du har ihållande eller intermittent akne. Att gå till en hudläkare hjälper till att korrekt diagnostisera din aknegrad och rekommendera lämpliga behandlingar.

Grader av akne och risk för ärr

Vilken grad av akne du har korrelerar ofta med risken för permanenta akneärr. Här är ärrrisken för varje aknegrad:

  • Grad 1 - Minimal risk för ärrbildning. Mild komedonal akne och enstaka papler försvinner vanligtvis utan att lämna ärr.
  • Grad 2 - Låg risk för ärrbildning. Måttlig inflammatorisk akne kan leda till ytliga ärr efter ishackor eller lådbilar.
  • Grad 3 - Måttlig risk för ärrbildning. Utbredda lesioner ökar risken för ärrbildning. Ärr med gropar och fördjupningar kan förekomma.
  • Grad 4 - Hög risk för ärrbildning. Noduler och cystor kan förstöra kollagen och leda till allvarliga ärr.

Ju mer inflammerad och långvarig aknen är, desto större är sannolikheten för att ärr utvecklas. Snabb behandling är avgörande för att förhindra permanenta skador på huden.

När ska man uppsöka hudläkare?

Vi rekommenderar att du uppsöker en hudläkare om:

  • Receptfria produkter har inte förbättrat acne efter 3 månader
  • Acne ger mörka fläckar eller ärr
  • Acne orsakar betydande känslomässigt lidande
  • Tecken på allvarlig inflammatorisk akne föreligger

En hudläkare kan korrekt diagnostisera din aknegrad, identifiera eventuella bakomliggande orsaker och skapa en skräddarsydd behandlingsplan. Vid måttlig till svår akne behövs ofta receptbelagda orala och topikala läkemedel för att behandla inflammation och förebygga ärrbildning. En hudläkare kan också rekommendera laserbehandlingar för att förbättra ärrbildningen.

Att ta med sig

Att identifiera din specifika aknegrad är avgörande för att hitta rätt behandling. Lindrig icke-inflammatorisk akne kan hanteras med receptfria produkter. Måttlig till svår inflammatorisk akne kräver dock att man uppsöker en hudläkare för professionell behandling. Ju tidigare en korrekt aknebehandling påbörjas, desto lägre är risken för bestående fysiska och känslomässiga ärr. Att känna till de fyra aknegraderna ger en bättre förståelse för behandlingsalternativ och potentiella komplikationer.

Vanliga frågor om grader av akne

Akne är en vanlig hudåkomma som uppstår när hårsäckarna täpps till av döda hudceller och olja. Svårighetsgraden av akne kan variera från mild till svår. Dermatologer klassificerar akne i 4 grader baserat på typ och mängd av lesioner. Nedan finns svar på några vanliga frågor om hur man förstår och fastställer de olika graderna av akne.

Vilka är de 4 graderna av akne?

De 4 graderna av acne är:

Grad 1 (mild) - Detta består av några spridda komedoner (pormaskar och vita pormaskar) och små inflammatoriska papler.

Grad 2 (måttlig ) - Detta består av mer uttalade papler och pustler som täcker större områden.

Grad 3 (svår) - Detta består av många utbredda papler, pustler och enstaka noduli.

Grad 4 (svår nodulär/cystisk) - Detta kännetecknas av svåra inflammatoriska noduli och cystor tillsammans med pustler och papler.

Vad är komedoner?

Komedoner är tilltäppta hårsäckar. Det finns två typer av komedoner:

  • Vita puckar (slutna komedoner) - Dessa syns som små, köttfärgade knölar under hudytan.
  • Pormaskar (öppna komedoner) - Dessa ser ut som mörka prickar på huden och uppstår när döda hudceller och olja fastnar i poren och oxiderar och blir svarta.

Vad är papler och pustler?

Papler är små röda, inflammerade knölar utan var. De bildas när tilltäppta porer blir infekterade och svullnar upp.

Pustlar liknar papler men är fyllda med synligt var. Varet består av olja, bakterier och döda hudceller.

Vad är knölar och cystor?

Knölar är stora, hårda klumpar under huden som orsakas av djup infektion och inflammation i tilltäppta porer. Cystor liknar knölar men är varfyllda och kan vara ömma och smärtsamma. Båda tyder på svår akne.

Hur kan du fastställa din specifika aknegrad?

För att fastställa ditt acne-betyg:

  • Notera typen av blemmor - om du mest har komedoner, papiller, pustler, noduli eller cystor.
  • Titta på spridningen - finns det bara ett fåtal lesioner eller finns det kluster som täcker stora områden?
  • Kontrollera om det finns ärrbildning, vilket tyder på svårare tidigare akne.
  • Håll koll på utbrottsfrekvensen - om de är intermittenta eller ihållande.
  • Att träffa en hudläkare kan hjälpa till att korrekt diagnostisera din grad.

Hur korrelerar graden av akne med risken för ärrbildning?

  • Grad 1 har minimal risk för ärrbildning.
  • Grad 2 har en låg risk för lindrig ärrbildning.
  • Grad 3 har en måttlig risk för ärrbildning.
  • Grad 4 har en hög risk för allvarlig ärrbildning på grund av knölar och cystor.

När bör man uppsöka en hudläkare?

Kontakta en hudläkare om:

  • Receptfria produkter förbättrar inte akne efter 3 månader.
  • Acne lämnar ärr eller mörka märken.
  • Acne orsakar känslomässigt lidande.
  • Tecken på svår akne finns - knölar, cystor, utbredd inflammation.

Vilken är behandlingen för olika aknegrader?

  • Grad 1 kan ofta hanteras med receptfria rengöringsmedel, krämer och geler.
  • Grad 2 kräver vanligtvis receptbelagda topikala eller orala antibiotika.
  • Grad 3 kräver receptbelagda orala och topikala läkemedel för att kontrollera inflammation.
  • Allvarlig cystisk akne av grad 4 kräver akut, aggressiv behandling med orala och topikala läkemedel och ibland behandlingar som injektioner eller laserterapi.

Att träffa en hudläkare hjälper till att diagnostisera din grad och skapa en anpassad behandlingsplan. Ju tidigare en korrekt behandling påbörjas, desto lägre är risken för akne och ärrbildning.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare