Innebär acne att du åldras långsammare?

Published:

Acne är en hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast under puberteten. Den kännetecknas av finnar, pormaskar, vita prickar och djupare klumpar som cystor. Många tror att akne bara är en kosmetisk åkomma som försvinner när man vuxit ur tonåren. Men är det verkligen ett tecken på att man åldras med värdighet om man har akne långt upp i vuxen ålder? Kan utbrott vara ett tecken på långvarig ungdom?

Idén att akne är kopplat till långsammare åldrande har blivit populär på senare tid. Men finns det någon sanning i detta påstående? Eller är det bara önsketänkande från dem som lider av vuxenakne? I det här inlägget utforskar vi vetenskapen bakom akne och åldrande för att ta reda på om dålig hy verkligen innebär att du håller dig ung.

Innebär acne att du åldras långsammare

Hur utvecklas akne?

Innan vi undersöker sambandet mellan akne och åldrande är det bra att förstå vad som orsakar akne. Akne bildas när porerna täpps till av överflödig olja och döda hudceller. Detta är en idealisk grogrund för akneframkallande bakterier som kallas Propionibacterium acnes, förkortat P. acnes.

Dessa bakterier utlöser inflammation, vilket leder till röda knottror och finnar. Akne kan vara allt från mild till svår. Mild akne är enstaka vita eller svarta pormaskar och små finnar. Svår akne orsakar djupa, smärtsamma cystor och knölar.

Vad orsakar akne när man blir äldre?

Akne är vanligt under puberteten på grund av hormonella förändringar. Men den kan kvarstå långt efter tonåren. Akne drabbar cirka 40-55% av alla vuxna i åldern 20-40 år. Orsakerna till vuxenakne är bl.a:

 • Hormonella förändringar - Fluktuationer i androgener som testosteron kan utlösa akneutbrott hos kvinnor i samband med menstruation, graviditet och klimakteriet.
 • Stress - Höga stressnivåer ökar risken för inflammation och akne.
 • Mediciner - Vissa mediciner som litium, kortikosteroider eller anabola steroider kan orsaka akne.
 • Kost - Livsmedel med högt glykemiskt index, t.ex. bearbetade kolhydrater, kan utlösa utbrott.
 • Genetik - En familjehistoria med vuxenakne ökar risken.
 • Fet hy - Överproduktion av talg leder till tilltäppta porer och akne.
 • Använda oljebaserad kosmetika - Tjocka kosmetika- och hårprodukter kan täppa till porerna.

Vuxenakne tenderar att uppträda på nedre delen av ansiktet längs käklinjen, hakan, munnen och halsen. Kvinnor får mer hormonell akne, medan akne hos män ofta är kopplad till inåtväxande hårstrån vid rakning.

Vad är sambandet mellan akne och åldrande?

Nu när vi vet vad som orsakar akne ska vi undersöka hur det kan hänga ihop med åldrande. Här är tre teorier om varför akne kan vara en signal om långsammare åldrande:

1. Ökad cellomsättning

Acneutbrott innebär att dina hudceller förvandlas i snabbare takt. Denna ökade cellförökning liknar det som händer vid sårläkning. Det leder till att gamla celler försvinner snabbare och nya bildas.

Den ständiga förnyelsen av hudcellerna gör att huden ser mer ungdomlig ut. Det hjälper till att minimera rynkor och bygger upp mer kollagen för att bibehålla elasticitet och fyllighet.

2. Högre talgproduktion

En faktor bakom akne är ökad oljighet eller talgproduktion. Även om för mycket olja täpper till porerna behövs en viss mängd naturligt talg för en frisk hud. Talg innehåller antioxidanter och antimikrobiella fettsyror som skyddar mot skador.

Personer med akne tenderar att ha högre sebumnivåer överlag. Denna talgbarriär hjälper till att binda fukt och förhindra vattenförlust som leder till torr och åldrande hud.

3. Lägre nivåer av inflammation

Inflammation är en annan faktor som är inblandad i akne. Men lägre inflammationsnivåer i allmänhet är kopplade till långsammare åldrande. Kronisk inflammation bryter ned vävnader som hud och påskyndar åldrandet.

Personer med benägenhet för akne kan producera mindre inflammatoriska budbärare som IL-1 alpha. Detta bidrar till att förhindra överdriven inflammation som med tiden bryter ner kollagen och elastin.

Slutsatsen är att vissa aknerelaterade egenskaper som snabbare cellomsättning, mer sebum och mindre inflammation kan ge huden anti-aging-fördelar.

Finns det någon forskning som kopplar akne till långsamt åldrande?

Teorierna om sambandet mellan akne och långsammare åldrande är fascinerande. Men stöds de av verklig vetenskap? Överraskande nog tyder flera studier på att akne kan vara en anti-aging-signal.

● 2016 analyserade forskare genuttrycksmönster i acnebenägen hud. De fann aktivitetsmönster som liknar dem vid sårläkning och långsiktig hudförnyelse. Detta stöder idén att akne innebär att huden förnyas för att bibehålla en ungdomlig hy.

● En studie från 2020 visade att aknepatienter har högre nivåer av talg och antimikrobiella fettsyror. Denna talgprofil skyddar bättre mot fuktförlust och irritation. Om hudens barriärfunktion upprätthålls ser den yngre ut längre.

● Flera studier visar att aknepatienter uppvisar lägre systemisk inflammation. Minskat inflammatoriskt svar markerades av minskade IL-1 alfa-nivåer. Mindre inflammation bromsar hudens åldrande och skyddar kollagenlagren.

● Genstudier kopplar vissa riskgener för akne till längre telomerer. Telomerer är skyddande höljen på DNA-strängar som förkortas när vi åldras. Längre telomerer är ett tecken på fördröjt åldrande.

Det finns uppenbarligen flera bevis som stöder teorier om att akne kan leda till långsammare åldrande. Men det behövs fortfarande mer forskning för att veta om det finns tydliga bevis.

Finns det några andra sätt som acne kan påverka åldrandet på?

Utöver de biologiska teorier som redan beskrivits finns det några andra sätt som acne kan påverka åldrandet:

 • Att hantera akne kan motivera till bättre hudvårdsvanor. En bra hudvårdsrutin mot akne med skonsam rengöring, återfuktning och solskydd främjar ungdomligheten.
 • Genom att prova olika acnebehandlingar kan du upptäcka vilka produkter som din hud tål bäst. Detta hjälper dig att skräddarsy en anti-agingrutin som fungerar för dig.
 • Acneärr påminner dig om att vara noga med solskyddet. Om du förebygger ytterligare solskador minskar åldrande effekter som rynkor och mörka fläckar.
 • Att hantera utlösande faktorer för akne kan minska stress. Lägre stressnivåer minskar kortisol, som skadar kollagen och påskyndar åldrandet.
 • Akne på haka och käklinje får dig att tänka över dina kostval. Att utesluta livsmedel som förvärrar akne förebygger inflammation, insulinresistens och för tidigt åldrande.

Så även om akne i sig kan vara en signal om långsammare åldrande, kan man genom att hantera den också skapa vanor som gör att huden ser yngre ut.

Innebär akne verkligen att du åldras långsammare? Vad experterna säger

Påståenden om att akne leder till långsammare åldrande ger fängslande rubriker. Men vad tycker egentligen hudläkare om den här idén? Låt oss titta närmare på experternas åsikter:

"Även om det är ett spännande koncept finns det minimala bevis som visar ett definitivt samband mellan akne och långsammare åldrande. Mer forskning behövs." - Dr. Bethanee Schlosser, MD, PhD

"Personer med akne kan ha egenskaper som snabbare cellomsättning som främjar anti-aging. Men akne i sig orsakar inflammation som påskyndar åldrandet. Den totala effekten beror sannolikt på hur allvarlig aknen är." - Dr Fayne Frey, MD, FAAD

"Att ha akne är ingen garanti för ungdomlig hud eller att man kommer att åldras väl. Genetik, solskydd och livsstilsval är viktigare faktorer." - Dr. Shereene Idriss, MD

"Hoppas inte på att akne ska hålla dig ung - ärr efter akne och mörka märken kan förvärra hudens åldrande. Behandla akne ordentligt och använd solskyddsmedel för att skydda dig mot skador." - Dr Whitney Bowe, MD

Det råder enighet om att akne kan signalera vissa biologiska egenskaper som bromsar åldrandet. Men hudläkare varnar för att se akne som anti-aging utan mer bevis. Cystisk akne påskyndar åldrandet särskilt genom ärrbildning.

Kan man påskynda åldrandet även med akne?

Även om måttlig akne kan tyda på långsammare åldrande hos vissa personer, är det viktigt att inse att man fortfarande kan påskynda åldrandet av aknebenägen hud. Så här gör du:

 • Plocka i finnar - Detta orsakar trauma och ärrbildning som ger huden ett åldrat utseende.
 • Bristandesolskydd - Oskyddad exponering för solen bryter ner kollagenet och orsakar rynkor eller pigmentförändringar.
 • Tobaksrökning - Rökning gör att blodkärlen och syretillförseln till huden begränsas, vilket gör den mer benägen att få rynkor.
 • Äter inflammationsdrivande livsmedel - Socker, bearbetade kolhydrater och överdrivet intag av mejeriprodukter främjar inflammation som åldrar huden.
 • Återfuktar inte - Om man inte återfuktar huden torkar hudbarriären ut, vilket leder till rynkor och glåmighet.
 • Höga stressnivåer - Stress ökar inflammation och kortisolskador som är kopplade till snabbare åldrande.
 • Sömnbrist - Otillräcklig sömn ökar kortisolhalten och minskar produktionen av tillväxthormon och kollagen.
 • Alkoholmissbruk - Överdrivenalkoholkonsumtion torkar ut hudcellerna och genererar fria radikaler som påskyndar åldrandet.

Slutsatsen är att även om akne kan ge vissa inneboende anti-aging fördelar, bör du inte försumma allmän hudvård och en hälsosam livsstil.

Innebär akne att du åldras långsammare?

Efter att ha analyserat teorierna och forskningen, vilka slutsatser kan vi dra om akne och åldrande? Här är de viktigaste slutsatserna:

 • Acne innebär ökad cellomsättning, ökad talgproduktion och minskad inflammation. Dessa faktorer kan främja anti-aging.
 • Studier visar att det finns ett samband mellan akne och längre telomerer, bättre barriärfunktion och minskad systemisk inflammation.
 • Dermatologer varnar för att anta att akne direkt gör att du ser ung ut, eftersom cystisk akne kan förvärra åldrandet.
 • Att hantera akne kan motivera till vanor som att använda solskyddsmedel som skyddar mot åldrande. Men enbart akne är ingen garanti för långsamt åldrande.
 • Även om akne signalerar långsammare åldrande, kan du fortfarande påskynda åldrandet utan ordentlig hudvård och en hälsosam livsstil.
 • Mer forskning behövs fortfarande för att veta om det finns tydliga bevis för sambandet mellan akne och långsammare åldrande. För närvarande ska du inte förvänta dig att akne ska vara anti-aging utan att vidta proaktiva åtgärder för att ta hand om din hud.

Tanken att akne håller dig ungdomlig är ett tilltalande koncept. Men den vetenskapliga juryn har fortfarande inte kommit fram till om utbrott direkt kan översättas till ett mer graciöst åldrande. Ha realistiska förväntningar när det gäller acne och hur ung du kommer att förbli. Fokusera på att minska de faktorer som utlöser acne, ta hand om huden ordentligt och ha hälsosamma vanor för att behålla din lyster i alla åldrar.

Vanliga frågor om akne och åldrande

Avslutningsvis får du här svar på vanliga frågor om sambandet mellan akne och åldrande:

Är acne verkligen kopplat till livslängd eller att leva längre?

Det finns inga direkta bevis för att acne ger längre livslängd. Teorierna handlar snarare om att fördröja synliga ålderstecken i huden än att förlänga livslängden.

Betyder det att huden åldras snabbare om acnen förvärras när man blir äldre?

Inte nödvändigtvis. Acne förvärras ofta med åldern på grund av hormonella förändringar som minskad testosteronhalt. Detta behöver inte alltid betyda att huden åldras snabbare.

Kommer Botox eller fillers att förvärra acne eller påverka åldrandet i långsammare takt?

Förmodligen inte. Injicerbara produkter som Botox får musklerna att slappna av och fillers ersätter förlorad volym. De har ingen direkt inverkan på talg, cellomsättning eller inflammation som främjar akne och långsammare åldrande.

Förebygger drickande av mer vatten akne och åldrande?

Det är bra att hålla sig hydrerad, men att enbart dricka för mycket vatten kommer sannolikt inte att påverka akne eller åldrande i någon större utsträckning jämfört med andra livsstilsfaktorer.

Påskyndar fototerapi eller ljusbehandling av akne hudens åldrande?

Ljusbehandling kan ge upphov till viss inflammation och solskador om den inte utförs noggrant. Diskutera risker och fördelar med din hudläkare.

Kan man bromsa åldrandet med akne-läkemedel som retinoider?

Ja, topikala retinoider behandlar akne och stimulerar kollagenproduktionen för att minska fina linjer. Oral isotretinoin mot svår akne kan hjälpa till att undvika ärrbildning som åldrar huden.

Kommer mer exfoliering för att behandla akne också att förhindra åldrande?

Överexfoliering förvärrar akne och hudåldrande. Mild exfoliering 1-2 gånger i veckan avlägsnar döda hudceller och ger huden ett ungdomligare utseende.

Fördröjer microneedling mot akneärr också åldrandet?

Ja. Microneedling stimulerar kollagenuppbyggnaden för att minimera acneärr och reducera rynkor. Om du utför behandlingen en gång i månaden får du utmärkta föryngrande resultat.

Jag hoppas att den här artikeln ger en balanserad och väl underbyggd analys av teorierna om sambandet mellan akne och långsammare åldrande. Även om det är lovande behövs det fortfarande mer bevis för att veta om de som har klar hy verkligen har en ungdomsfördel. Konsekvent hudvård och hälsosamma levnadsvanor är fortfarande det bästa receptet för en åldrande hud, oavsett om du har akne eller inte.

Kan akne vara ett tecken på hälsosamma hormonnivåer?

Potentiellt. Måttlig akne är kopplad till normala fluktuationer i androgenhormoner. Mycket klar eller acnefri hud kan signalera onormalt låga androgennivåer, vilket medför risker som minskad bentäthet.

Kan samma livsmedel som orsakar akne också påskynda åldrandet?

Ja, ofta. Livsmedel med högt glykemiskt index, t.ex. socker, raffinerade kolhydrater och mejeriprodukter, kan utlösa breakouts och inflammationer som åldrar huden. En hälsosam, antiinflammatorisk kost gynnar både akne och anti-aging.

Kan man ha akne men ändå ha tecken på åldrande hud, t.ex. rynkor?

Ja, akne förebygger inte rynkor helt och hållet. Du kan fortfarande utveckla fina linjer och veck även om akne tyder på långsammare åldrande överlag. Att kombinera aknebehandlingar med anti-aging krämer hjälper till att ta itu med båda problemen.

Förbättras akne vanligtvis med åldern på grund av minskande hormoner?

Hos kvinnor minskar ofta utbrotten efter klimakteriet när östrogen och progesteron minskar. För män kan aknen kvarstå längre eftersom testosteronet minskar mer gradvis med åldern.

Hjälper C-vitaminserum mot akne och rynkor på samma gång?

Ja, C-vitamin är en antioxidant som bekämpar akneinflammation och boostar kollagen för att minska rynkor. Med ett C-vitaminserum kan du ta itu med både akne- och åldringsproblem.

Kan man få Botox och fillers om man har akne?

Ja, Botox och fillers med hyaluronsyra påverkar inte aknebehandlingar. Var noga med att inte planera in injektioner under ett aktivt utbrott. Undvik om möjligt hudförnyande ingrepp under akneutbrott.

Är akne på kroppen, t.ex. på ryggen eller bröstet, också ett tecken på långsammare åldrande?

Teorierna är mest direkt relaterade till ansiktsacne eftersom huden på rygg och bröst har annorlunda oljeproduktion, hormonrespons och åldrandeeffekter. Även om mild kroppsakne kan ge vissa inneboende anti-aging fördelar.

Kan grönt te förbättra akne och bromsa åldrandet?

Ja, grönt tes antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar kan bidra till att minska akne och skydda huden mot UV-skador som orsakar rynkor. Att dricka 1-2 koppar grönt te dagligen ger fördelar.

Kommer huden att åldras snabbare om man använder behandlingar mot aknefläckar?

När de används på rätt sätt påskyndar inte topiska aknebehandlingar som bensoylperoxid och salicylsyra åldrandet på egen hand. Var noga med att inte torka huden för mycket när du applicerar. Använd en mild fuktighetskräm.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare