De 10 frukter som hjälper till att rensa bort akne

Published:

Kämpar du med akne och undrar om vissa frukter kan hjälpa? Vissa frukter innehåller egenskaper som kan hjälpa till att förebygga utbrott och minska inflammation. Fortsätt läsa för att upptäcka de 10 bästa frukterna att lägga till i din kost för en klar och acnefri hud.

De 10 frukter som hjälper till att rensa bort akne

Varför frukt?

Frukt innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som främjar hudens hälsa. Vissa frukter har också antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper som kan motverka akne.

Om du äter mer frukt ökar ditt intag av fibrer, som hjälper till att avlägsna avfall från kroppen och balansera blodsockret. Detta bidrar till att minska utbrott som orsakas av fluktuationer i blodsocker och hormoner.

Genom att fylla din kost med färska frukter främjar du en klar hud från insidan. Låt oss nu utforska de bästa frukterna mot akne och hur de gynnar din hy.

1. Jordgubbar

Jordgubbar toppar listan på grund av sitt höga innehåll av antioxidanter. De innehåller antocyaniner som hjälper till att bekämpa inflammation och skador orsakade av fria radikaler. Jordgubbar ger också:

  • C-vitamin för att bygga upp kollagen och läka akneärr
  • Mangan och selen för att skydda huden mot miljöskador
  • Alfa-hydroxisyror (AHA) som exfolierar döda hudceller

Att bara äta en kopp jordgubbar om dagen hjälper till att förebygga och behandla utbrott. Du kan också göra en återfuktande ansiktsmask med jordgubbar. Mosa några bär och applicera på huden i 10 minuter innan du sköljer av.

2. Blåbär

Blåbär hör hemma i en aknebekämpande kost tack vare sina antimikrobiella effekter. Polyfenolerna i blåbär bekämpar akneframkallande bakterier som Propionibacterium acnes.

Dessa små bär innehåller också:

  • Vitaminerna C och E neutraliserar fria radikaler
  • Gallussyra för att minska inflammation och rodnad

Ät dagligen en kopp blåbär som de är, i smoothies eller strösslade på yoghurt och havregrynsgröt. Du kan också göra en blåbärsmask genom att blanda 3-4 bär med vanlig yoghurt.

3. Papaya

Papaya är en antiinflammatorisk frukt som främjar hudens förnyelse. Den innehåller enzymet papain som ger en mild exfoliering av huden och rensar porerna. Ytterligare fördelar inkluderar:

  • Vitamin A och C för att bleka akneärr och fläckar
  • Lykopen som skyddar mot UV-skador
  • Kalium som återfuktar huden

Att helt enkelt gnugga papayakött på ansiktet i 5-10 minuter kan göra underverk. Låt frukten naturligt exfoliera och ljusa upp din hy.

4. Tomater

Du kanske blir förvånad över att se tomater på den här listan, men de har fantastiska fördelar för huden:

  • Hög halt av vitamin A för att reglera oljeproduktionen
  • Innehåller mycket C-vitamin för att bygga upp kollagen och läka ärr
  • Lykopen hjälper till att skydda huden mot solskador
  • Kalium balanserar fuktnivåerna

Tomater hjälper till att kontrollera överflödig olja och talgproduktion, vilket gör dem till ett viktigt tillskott till en akne-diet. Njut av skivade tomater i sallader, smörgåsar och mycket mer. Du kan också applicera tomatjuice eller tomatpuré direkt på utslagen.

5. Apelsiner

Apelsiner är en av de rikaste källorna till vitamin C. Bara en apelsin täcker över 100 % av ditt dagliga behov av vitamin C! Detta viktiga näringsämne behandlar och förebygger breakouts på flera sätt:

  • Ökar kollagenproduktionen
  • Hjälper till att bleka ärr och fläckar efter akne
  • Minskar inflammation och svullnad
  • Skyddar mot skador orsakade av fria radikaler

Ät apelsiner som mellanmål eller använd apelsinskivor på aknebenägna områden. Den höga halten av C-vitamin hjälper till att förnya kollagenet så att huden blir slätare och klarare.

6. Äpplen

Ett äpple om dagen kan verkligen hålla akne borta! Äpplen innehåller följande näringsämnen som motverkar blemmor:

  • C-vitamin för att kontrollera överflödig olja och förhindra tilltäppta porer
  • Vitamin A för att reglera talgproduktionen
  • Antioxidanter som quercetin skyddar huden mot miljöskador

De återfuktande fibrerna och vatteninnehållet i äpplen främjar också hudens läkning. Ät äpplen råa eller blandade i smoothies. Du kan också prova den här masken med äpple och honung: blanda 2 msk äppelmos med 1 tsk honung. Applicera på huden och låt sitta i 15 minuter innan du sköljer av.

7. Bananer

Bananer finns med på listan tack vare sina antimikrobiella och återfuktande egenskaper. De innehåller:

  • Vitamin A motverkar tilltäppta porer genom att reglera oljeproduktionen
  • C-vitamin för att bygga upp kollagen och bleka akneärr
  • Kalium som återfuktar och förnyar hudcellerna
  • Magnesium för att minska inflammation

De naturliga oljorna i bananer återfuktar också huden utan att täppa till porerna. Mosa en mogen banan och använd den som en näringsrik ansiktsmask. Låt sitta på huden i 10-15 minuter innan du tvättar av den.

8. Ananas

Ananas har flera fördelar för acnebenägen hud:

  • Bromelain hjälper till att minska inflammation och svullnad
  • C-vitamin stimulerar kollagentillväxten
  • Mangan, koppar och tiamin ger huden näring
  • Återfuktande enzymer främjar hudens förnyelse

Ananas innehåller också AHA som skonsamt exfolierar döda hudceller och rensar porerna. Prova att gnugga en ananasskiva på ren hud i några minuter för att dra nytta av fördelarna.

9. Kiwi

Dags för en rolig fakta: Kiwi innehåller till och med mer C-vitamin än apelsiner! Att äta kiwi hjälper:

  • Öka kollagenproduktionen för en jämnare hudstruktur
  • Minskar överflödig olja och talg tack vare högt innehåll av C-vitamin
  • Förbättrar hudens återfuktning och elasticitet

Kiwi innehåller också antioxidanter som E-vitamin och karotenoider som skyddar huden mot solskador. Njut av kiwiskivor som de är eller tillsätt dem till fruktsallader och smoothies.

10. Citroner

Slutligen, glöm inte citroner. Även om citronsaft är surt har det antiacne-fördelar när det appliceras lokalt, inklusive:

  • Antimikrobiella och antibakteriella egenskaper
  • Naturligt sammandragande effekt som rengör huden på djupet
  • C-vitamin för att kontrollera överflödig olja och förebygga utbrott

Använd färskpressad citronjuice som ett dagligt ansiktsvatten för att dra ihop porerna och få en klarare hud. Undvik bara sol exponering efter applicering av citronsaft på huden.

Dags att börja äta mer frukt!

Genom att lägga till fler av dessa blekhetsförebyggande frukter i din kost ger du din hud näring från insidan och ut. Ät alltid frukterna färska eller blandade snarare än juicade för att få ut mesta möjliga av dem. Välj ekologiska frukter när det är möjligt.

Inkludera 2-3 av dessa frukter i dina dagliga måltider och mellanmål. Du förser din hud med viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som är nödvändiga för en klar och glödande hy. Bli inte förvånad om du märker resultat på så lite som några veckor!

Slutligen, kom ihåg att frukt fungerar bäst tillsammans med en hälsosam livsstil. Se till att dricka mycket vatten, motionera, hantera stress och få tillräckligt med sömn. Att hålla hela kroppen frisk kommer att maximera effekten av en aknebekämpande diet.

Nästa gång du får utbrott vet du vilka frukter du ska ta till! Låt mig veta om du har några andra frågor.

Vanliga frågor om frukter som behandlar akne

Varför är frukt bra för acnebenägen hud?

Frukt innehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som bidrar till en klar och frisk hud. De återfuktar huden, motverkar inflammation, skyddar mot solskador och balanserar oljeproduktionen. Fibrerna i frukt hjälper också till att avlägsna avfall från kroppen för en klarare hud.

Kan frukt förvärra akne?

Vissa frukter som mango, vindruvor, bananer och torkad frukt har ett högt glykemiskt index, vilket kan förvärra akne hos vissa personer. Att äta dem i måttliga mängder är dock bra för de flesta. Fokusera på frukter med lågt glykemiskt index, t.ex. bär, tomater, äpplen, grapefrukt och körsbär.

Vad är det bästa sättet att äta frukt för att få klar hy?

Ät frukt rå och färsk när det är möjligt. Det går också bra att mixa dem till smoothies. Undvik att pressa dem i juice, då de nyttiga hudfuktande fibrerna försvinner. Välj ekologiska frukter för att minimera exponeringen för bekämpningsmedel.

Hur mycket frukt per dag rekommenderas för personer med akne?

Sikta på att äta minst 2-3 portioner aknebekämpande frukt per dag. En portion motsvarar ca 1 kopp bär eller skivor/bitar av en större frukt. Variera dina val så att du får i dig en mängd olika vitaminer och mineraler.

Är fruktvatten och te bra för huden?

Ja, det är det! Genom att tillsätta frukt som citron, lime, grapefrukt, jordgubbar, ananas, apelsiner, äpplen och kiwi i ditt vatten får du en uppfriskande och hudvänlig dryck. Örtteer med frukt i är också nyttigt. Undvik bara tillsatt socker.

Ska jag äta frukt före eller efter en måltid mot akne?

Det är bäst att äta frukt separat från andra livsmedel, antingen som mellanmål eller före tyngre måltider. Att äta frukt efter en protein- eller fettrik måltid kan orsaka matsmältningsbesvär, eftersom frukt smälter snabbare än andra livsmedel.

Kan jag applicera fruktjuice eller fruktkött direkt på huden?

Små mängder rå, färsk juice eller fruktkött från citroner, äpplen, jordgubbar, kiwi, ananas, papaya, apelsiner eller tomater kan hjälpa till att bekämpa akne när de appliceras på huden. Undvik dock att gnugga de hela fruktskivorna på huden för att undvika att sprida bakterier.

Hur lång tid tar det innan jag ser resultat av att äta frukter som motverkar akne?

Det krävs tålamod och konsekvens, men de flesta märker förbättringar i huden inom 2-4 veckor efter att ha ökat sitt fruktintag. Se till att fortsätta följa en hälsosam kost och livsstil för att få en varaktigt klar hud. Överväg också att lägga till andra aknebekämpande livsmedel som bladgrönsaker, fisk och probiotika.

Bör jag ta några kosttillskott samtidigt som jag äter frukt?

Du behöver sannolikt inte kosttillskott om du äter 2-3 portioner frukt dagligen. Ett zinktillskott kan dock vara bra för personer med måttlig till svår akne, eftersom det minskar inflammationen. Probiotiska kosttillskott stödjer tarmhälsan för en klarare hud. Men rådfråga din läkare först.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare