Försvinner akne av sig själv?

Published:

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Den kan vara allt från mild till svår och leder ofta till frågor som "Kommer min akne att försvinna av sig själv?" eller "Försvinner akne av sig själv?"

Försvinner akne av sig själv

För många människor tenderar akne att komma och gå under hela livet. Särskilt under tonåren är utbrott mycket vanliga på grund av hormonella förändringar. Men hur är det med akne hos vuxna? Försvinner den bara så småningom?

Det korta svaret är - det beror på. Det finns några faktorer som avgör om aknen försvinner av sig själv eller kräver behandling. Låt oss ta en närmare titt.

Vad orsakar akne?

Innan vi kan svara på om akne försvinner av sig självt är det bra att förstå vad som orsakar den från första början.

Acne bildas när hårsäckarna täpps till av överflödig olja och döda hudceller. Detta skapar en propp som blockerar follikeln och leder till svullnad och bildandet av finnar. Det finns flera faktorer som bidrar till denna process:

 • Överdriven oljeproduktion - Dina talgkörtlar producerar en oljig substans som kallas sebum och som håller huden smord. När för mycket talg produceras kan oljan byggas upp och täppa till porerna. Denna överproduktion av olja är mycket vanlig under puberteten.
 • Hormoner - Androgena hormoner som testosteron får talgkörtlarna att producera mer olja. Hormonella fluktuationer under puberteten, menstruationscykler och graviditet kan alla utlösa breakouts.
 • Bakterier - Det finns en bakterie som heter Cutibacterium acnes (C. acnes) som lever på allas hud. När porerna täpps till kan den föröka sig snabbt och orsaka inflammation.
 • Uppbyggnad av döda hud celler - Huden utsöndrar ständigt döda hudceller. När dessa celler klibbar ihop och täpper till porerna tillsammans med talg kan finnar bildas.
 • Genetik - Vissa människor är helt enkelt mer benägna att få akne på grund av sin genetik. Detta avgör hur känsliga dina talgkörtlar är för androgenhormoner.

Så sammanfattningsvis orsakas akne av en kombination av överflödig olja, hormoner, bakterier, döda hudceller och genetiska faktorer. Med alla dessa faktorer, kommer det bara att försvinna på något magiskt sätt?

Försvinner akne av sig själv?

Det naturliga förloppet för akne varierar kraftigt mellan olika individer. Här är några allmänna riktlinjer:

 • Tonårsakne - Akne som uppträder under puberteten försvinner ofta av sig själv i slutet av tonåren eller i början av 20-årsåldern när hormonerna stabiliseras. Hos vissa kan den dock kvarstå eller fortsätta att blossa upp i vuxen ålder.
 • Vuxenacne - Utbrott som först uppträder i vuxen ålder tenderar att vara mer envisa. När vi åldras producerar huden mindre olja, men andra faktorer som hormoner och genetik förblir konstanta. Därför kräver vuxenakne vanligtvis någon typ av behandling.
 • Tillfälliga ut brott - Mild akne som bara blossar upp då och då kan försvinna av sig själv. Utbrotten beror sannolikt på tillfälliga hormonella förändringar. Men om de återkommer ofta behövs behandling.
 • Svår ak ne - Måttlig till svår akne som kännetecknas av smärtsamma cystor/knölar har mindre benägenhet att försvinna spontant. Inflammationen och ärren kan kvarstå utan medicinsk behandling.

Så för många tonåringar är akne en övergående fas som försvinner när de når puberteten. Men om aknen fortsätter efter tonåren behöver den ofta åtgärdas. Enstaka finnar kan försvinna av sig själva, men det gör inte regelbundna utbrott.

Hur lång tid tar det för acne att försvinna?

Om din akne kommer att försvinna spontant, hur lång tid tar det då? Tyvärr finns det ingen definitiv tidslinje eftersom det beror på individen. Men här är några allmänna tidsramar:

 • Mild till måttlig tonårsakne - kan ta 1-5 år innan den försvinner helt i takt med att hormonerna stabiliseras.
 • Måttlig till svår tonårsakne - kan ta upp till 10 år att försvinna utan behandling. Inflammationen kan kvarstå.
 • Mild vuxenakne - Varar i 6 månader till flera år om den inte behandlas.
 • Måttlig till svår vuxenakne - kommer sannolikt inte att försvinna helt på egen hand och kräver vanligtvis behandling.

Tänk på att även mild akne kan leda till permanent ärrbildning med tiden. Ju djupare och mer inflammerade finnarna är, desto längre kommer PIE (postinflammatoriskt erytem) och PIH (postinflammatorisk hyperpigmentering) att finnas kvar efter att de läkt.

Så även om man kan vänta på att aknen ska "växa bort" kan det vara bättre att behandla den. Framgångsrik aknebehandling kan förhindra bestående fysiska och känslomässiga biverkningar.

Alternativ för behandling av akne

Om din akne inte blir bättre av sig själv efter flera månader eller fortsätter att blossa upp regelbundet bör du överväga att träffa en hudläkare. De kan skapa en skräddarsydd behandlingsplan baserad på hur allvarlig din akne är och vilka mål du har.

Här är några av de vanligaste medicinska och naturliga behandlingarna mot akne:

Läkemedel

 • Aktuella retinoider - receptfria krämer som tretinoin (Retin-A) som rensar porerna och reducerar oljan.
 • Antibiotika - orala antibiotika eller topikala antibakteriella geler/krämer. De bekämpar aknebakterier.
 • Anti-androgener - receptbelagda läkemedel som spironolakton som blockerar oljeutlösande androgener.
 • Isotretinoin - Kraftfullt Rx vitamin A-derivat för svår, ärrbildande akne.
 • P-piller - Hjälper till att stabilisera hormonnivåerna hos kvinnor med akne.

Naturliga/OTC-läkemedel

 • Tea tree oil - naturligt antibakteriell/antiinflammatorisk.
 • Azelaic acid - receptfri kornig syra som dödar aknebakterier.
 • Salicylsyra - BHA-rengöringsprodukter/punktbehandlingar för att rensa porerna.
 • Benzoylperoxid - receptfri antibakteriell gel som minskar finnar.
 • Alfa-hydroxisyror - Kemiska exfolieringsmedel som glykolsyra eller mjölksyra.
 • Förändrad kost/livsstil - minska intaget av mjölkprodukter/socker, motionera, dricka mycket vätska och stresshantering.

Med professionell vägledning kan de flesta hitta en aknebehandling som fungerar för dem. Så ge inte upp hoppet om din akne inte går över av sig själv - det finns många alternativ för att få bort utbrotten för gott.

Naturliga sätt att få akne att försvinna

Även om akne vanligtvis inte försvinner helt av sig självt finns det några naturliga egenvårdsvanor som kan hjälpa till att förbättra utbrotten. Ge dessa tips ett försök:

1. Använd en mild ansiktstvätt.

Hårda tvålar och sammandragande medel sliter på huden vilket leder till irritation och ökad oljeproduktion. Använd ett milt rengöringsmedel en eller två gånger om dagen. Leta efter naturliga ingredienser som grönt te, havre eller aloe vera.

2. Återfukta dagligen.

Många acnebenägna personer undviker fuktkräm av rädsla för tilltäppta porer. Men att hoppa över fuktkräm kan få huden att producera mer olja för att kompensera. Leta efter oljefria, icke-komedogena formulas.

3. Exfoliera regelbundet.

Försiktig exfoliering avlägsnar döda hudceller innan de har en chans att täppa till folliklarna. Prova en skrubb med AHA- eller BHA-syra 2-3 gånger i veckan.

4. Dra ner på mejeriprodukter och socker.

Studier visar ett samband mellan mjölkprodukter/socker och akne. Om du begränsar ditt intag kan det bidra till att minska antalet utbrott.

5. Ta hand om stress.

Stresshormoner som kortisol ökar oljeproduktionen. Försök med avslappnande metoder som meditation, yoga eller att skriva dagbok för att lugna ner stressnivåerna.

6. Få tillräckligt med sömn.

Om du inte får din skönhetssömn berövar du hudcellerna deras reparationstid. Sikta på 7-9 timmars sömn per natt.

Dessa tips kommer förmodligen inte att bota akne, men de kan hjälpa till att kontrollera utbrotten. Var tålmodig och konsekvent med naturläkemedel. Om utbrotten kvarstår efter 2-3 månader bör du söka professionell behandling.

Det här tar vi med oss: Ska du vänta på att akne ska försvinna?

Försvinner akne av sig själv? Sanningen är att det beror på personen. Här är de viktigaste slutsatserna:

 • Lindrig tonårsakne försvinner ofta utan behandling i början av 20-årsåldern när hormonerna stabiliseras.
 • Vuxenakne som utvecklas efter tonåren är mindre benägna att försvinna på egen hand eftersom hormonerna förblir konstanta.
 • Enstaka mindre utbrott kan försvinna spontant, men återkommande utbrott kräver vanligtvis aknebehandling.
 • Svår, smärtsam akne med knölar/cystor går sällan över av sig själv och leder till ärrbildning om den inte behandlas.
 • Naturläkemedel som skonsam rengöring och återfuktning kan hjälpa till att läka akne men är sällan en universallösning.
 • Vid måttlig till svår akne bör du uppsöka en hudläkare för att utforska medicinska behandlingsalternativ och förhindra bestående ärrbildning.

Att vänta på att aknen ska gå över av sig själv är ett alternativ, men behandling kan påskynda processen så att huden blir klar snabbare och med färre komplikationer. Förlora inte hoppet - med dagens behandlingar kan du få en klar och frisk hud hela livet!

Vanliga frågor om akne som försvinner av sig själv

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar många tonåringar och vuxna. Ofta är den första frågan man ställer sig - kommer min akne bara att försvinna av sig själv? Här tar vi upp några av de vanligaste frågorna om att vänta på att akne ska försvinna spontant jämfört med att söka behandling.

Försvinner akne av sig själv?

För vissa människor försvinner akne så småningom av sig själv. De som har lindrig tonårsakne ser ofta att utbrotten försvinner i början av 20-årsåldern när hormonerna jämnar ut sig. Vuxenakne som börjar efter tonåren är dock mindre benägen att försvinna utan behandling. Allvarlig akne med cystor och knölar försvinner sällan heller av sig själv.

Hur lång tid tar det för akne att försvinna naturligt?

Det finns ingen fastställd tidslinje eftersom det beror på individen. Mild eller måttlig tonårsakne kan ta 1-5 år att helt försvinna utan behandling. Mer allvarlig tonårsakne kan ta upp till 10 år eller längre innan den försvinner helt utan behandling. Vuxenakne varar ofta i flera år om den lämnas obehandlad. Ju djupare akne, desto längre kvarstår eventuellt erytem eller hyperpigmentering även efter läkning.

Vilka faktorer avgör om akne kommer att försvinna av sig själv?

De viktigaste faktorerna är acnens svårighetsgrad, debutålder och typ av acne. Mild till måttlig inflammatorisk akne som uppträder i tonåren har störst chans att så småningom försvinna utan behandling. Vuxenakne och svår cystisk akne försvinner mycket sällan utan behandling. Genetiska faktorer spelar också en roll för hur känslig huden är för hormoner.

Hjälper preventivmedel mot akne?

P-piller som innehåller östrogen och progesteron kan hjälpa till att stabilisera hormonerna hos kvinnor. Detta förhindrar de hormonella fluktuationer som utlöser akneutbrott. Så ja, p-piller kan effektivt behandla akne genom att ta itu med en av de bakomliggande orsakerna - hormoner.

Försvinner akne efter graviditet?

Det är mycket vanligt att akne blossar upp under graviditeten på grund av hormonpåslag. Efter förlossningen börjar hormonerna balanseras igen. Akne efter graviditeten försvinner därför ofta av sig självt inom några månader, förutsatt att utbrotten var milda till måttliga. Svår akne kan lämna ärr.

Kommer acne att försvinna om man undviker vissa livsmedel?

Enbart kost kan inte bota akne för de flesta människor. Forskning visar dock att det finns ett samband mellan akne och livsmedel med hög glykemisk effekt, t.ex. mejeriprodukter och raffinerat socker. Att begränsa intaget av livsmedel som höjer blodsockret kan bidra till att minska antalet utbrott. Men kostförändringar eliminerar sällan akne helt och hållet.

Kan naturliga behandlingar få akne att försvinna?

Vissa naturliga ingredienser som tea tree-olja, azelainsyra, probiotika och zink kan hjälpa till att kontrollera akne. Men enbart dessa medel gör inte att aknen försvinner helt för de flesta personer med måttlig till svår inflammatorisk akne. Mild komedonal akne har en bättre chans att försvinna med naturläkemedel.

När bör man uppsöka en hudläkare för akne?

Vi rekommenderar att du uppsöker en hudläkare om du har smärtsam, cystisk akne eller om receptfria och naturliga behandlingar inte har förbättrat din måttliga akne efter 3 månader. En hudläkare kan ordinera starkare topiska eller orala läkemedel för att rensa upp envis akne och hjälpa till att förhindra permanent ärrbildning.

Vilka acnebehandlingar finns tillgängliga?

Vanliga medicinska behandlingar inkluderar topikala retinoider, antibiotika, hormonella medel, isotretinoin, fotodynamisk terapi och laser. Naturliga alternativ inkluderar tea tree-olja, salicylsyra, C-vitamin, probiotika och andra växtbaserade ingredienser. De flesta människor kan hitta en effektiv aknebehandling genom att samarbeta med sin hudläkare.

Att vänta på att aknen ska försvinna av sig själv är ett alternativ, men behandling påskyndar processen och förebygger bestående fysiska och känslomässiga biverkningar. Tveka inte att uppsöka läkare om din akne inte visar tecken på förbättring inom några månader. Det finns många behandlingar som kan göra din hud ren!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare