Orsakar alkohol akne?

Published:

Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Även om akne oftast förknippas med tonåringar och hormonella förändringar under puberteten, fortsätter många vuxna att kämpa med utbrott långt upp i vuxen ålder. Detta har fått många aknepatienter att ifrågasätta vad som orsakar och förvärrar deras finnar, i hopp om att få bättre kontroll över sin hy. En vanlig orsak som ofta får skulden för akne är alkohol.

Så orsakar alkohol verkligen akne? Fortsätt läsa för att få reda på sanningen om sambandet mellan alkoholkonsumtion och akne.

Orsakar alkohol akne?

Hur hänger akne och alkohol ihop?

Många människor är snabba med att peka finger åt alkohol när det gäller akneutbrott. När en helkväll med alkohol leder till nya finnar verkar det vara en självklar orsak och verkan. Men är alkoholkonsumtion verkligen orsaken till att akne förvärras? Eller kan andra faktorer spela in?

Förhållandet mellan alkohol och akne är komplicerat. Det finns flera olika sätt som alkohol kan påverka akne negativt, men alkohol i sig orsakar inte direkt att finnar bildas. Alkoholkonsumtion kan dock förvärra och förlänga akne hos vissa individer.

Alkohol och inflammation

Ett sätt som alkohol kan förvärra akne är genom att utlösa inflammation. Akne-lesioner bildas när porerna täpps till av överflödig olja och döda hudceller. Detta skapar en idealisk miljö för p. acnes-bakterier att föröka sig och orsaka inflammation.

Att dricka alkohol, särskilt i stora mängder, orsakar inflammation i hela kroppen. Denna systemiska inflammation kan ytterligare förvärra finnar och göra dem större och mer smärtsamma.

Alkohol, blodsocker och hormoner

Intag av alkoholhaltiga drycker orsakar toppar och dalar i blodsockernivån. Det ökar också vissa hormonnivåer medan andra minskar. Dessa fluktuationer kan överstimulera oljekörtlarna och öka antalet akneutbrott hos vissa personer.

Alkohol och sömn

Alkoholkonsumtion påverkar sömnkvaliteten genom att förändra sömnarkitekturen. Att dricka före sänggåendet gör det svårare att falla in i de djupare, regenerativa sömnstadierna. Enligt forskning är dålig sömn förknippat med förvärrad akne. Bristande sömnkvalitet leder till ökad inflammation och högre stresshormoner, som båda bidrar till breakouts.

Alkohol och uttorkning

Alkohol är vätskedrivande, vilket innebär att den får kroppen att förlora mer vätska än den tar in. Uttorkning påverkar alla hudtyper negativt och gör att huden ser matt ut och att nya akneförändringar uppstår.

Vilka typer av alkoholhaltiga drycker är mest benägna att orsaka akne?

Alla alkoholhaltiga drycker påverkar inte huden på samma sätt. Vissa drycker är mer komedogena (portilltäppande) och mer uttorkande än andra. Här är en titt på vilka typer av alkohol som är mest problematiska för aknebenägen hud:

  • Öl - Öl är fullt av enkla kolhydrater och sockerarter som orsakar blodsocker- och hormonfluktuationer. Jäst och gluten i öl kan också främja inflammation.
  • Sockerhaltiga blanddrycker - Färdigblandade cocktails som margaritas och daiquiris är fulla av socker. Den höga sockerhalten leder till en kraftig ökning av insulin och androgenhormoner, vilket ökar oljeproduktionen.
  • Mörk sprit - Mörk sprit som bourbon, rom, brandy och whiskey har en hög halt av kongener. Kongener är flyktiga föreningar som orsakar inflammation och baksmälla.
  • Torra v iner - Torra röda och vita viner tenderar att innehålla mindre socker och kolhydrater än öl eller blanddrycker. De innehåller också antioxidanter som resveratrol som motverkar inflammation.

I allmänhet är det mindre sannolikt att klara drycker som vodka, tequila och gin förvärrar akne än mörkare drycker. Men det beror också på vilka mixers som används i drinkarna. Enkla kombinationer som vodka soda eller gin och tonic är bättre alternativ för en klar hud.

Hur mycket alkohol orsakar akne?

Måttligt alkoholintag orsakar sannolikt inte några större akneutbrott hos de flesta människor. De som redan har frekventa utbrott kan uppleva att alla mängder alkohol förvärrar deras akne. Detta varierar mycket från person till person.

Berusningsdrickande och hög alkoholkonsumtion främjar inflammation och hormonförändringar som förvärrar akne. Att begränsa alkoholintaget till 1-2 portioner 1-2 gånger per vecka kommer sannolikt inte att förvärra akne avsevärt i de flesta fall.

Här är några allmänna riktlinjer för alkoholmängder som kan utlösa akneutbrott:

  • Kvinnor: Mer än 4 drinkar på en och samma dag eller 8 drinkar per vecka
  • Män: Mer än 5 drinkar på en dag eller 15 drinkar per vecka

Naturligtvis spelar individuella faktorer en stor roll. Genetik, livsstilsvanor, kost, stressnivå och hudtyp kan alla påverka hur mycket alkohol som förvärrar akne. Var uppmärksam på hur din egen hud reagerar efter att ha druckit olika mängder alkohol.

Tips för att förebygga alkoholrelaterade akneutbrott

Många vill inte sluta dricka helt och hållet för att hålla huden ren. Här är några tips för att förhindra att aknen blossar upp på grund av alkohol:

  • Håll dig till klara drycker - Vodka, gin, silvertequila och andra destillerade drycker är mindre benägna att orsaka utbrott än öl, vin eller mörka drycker.
  • Undvik söta mixers - Skippa söta juicer, läsk och sirap i blandade drinkar. Välj istället sodavatten, tonic eller limejuice som mixers.
  • Varva alkoholhaltiga och alkoholfria drycker - drick ett glas vatten mellan varje alkoholhaltig dryck för att hålla vätskebalansen uppe.
  • Begränsa dig till max 2 drinkar - Om du dricker mer än 2 portioner alkohol åt gången kan det leda till ökad oljeproduktion och inflammation.
  • Ta ett probiotiskt tillskott - Probiotika kan hjälpa till att motverka störningar i tarmfloran som orsakas av alkohol.
  • Rengör huden och återfukta före sän ggåendet - Ta bort makeup och tvätta ansiktet noggrant före sänggåendet efter att ha druckit. Applicera en närande nattkräm.
  • Ladda med antioxidanter - Ät massor av antioxidantrika frukter, grönsaker och livsmedel med C-vitamin för att bekämpa inflammation.

Att vara medveten om hur alkohol påverkar din hud och vidta förebyggande åtgärder kan hjälpa till att hålla acnebenägen hud ren. Men om utbrotten fortsätter kan det vara nödvändigt att dra ner på eller helt sluta dricka alkohol.

Sammanfattning

Kan alkohol orsaka akneutbrott? Sambandet är komplicerat, men det verkar finnas en koppling mellan alkoholkonsumtion och förvärrad akne.

Alkoholkonsumtion leder till ökad inflammation, blodsockerfluktuationer, hormonförändringar och uttorkning - allt detta kan förvärra akne. Det är mer sannolikt att berusningsdrickande utlöser breakouts än måttligt intag.

Även om alkohol i sig inte direkt orsakar akne, kan det förvärra redan existerande akne hos personer med benägenhet för akne. Var uppmärksam på hur din egen hud reagerar för att avgöra om alkohol är en bidragande faktor till dina utbrott. Förebygg alkoholrelaterad akne genom att välja alkoholfria drycker, dricka mycket och begränsa den totala alkoholkonsumtionen.

Även om alkohol kan spela en roll för akneutbrott hos vissa, är akne i slutändan ett resultat av flera inre och yttre faktorer. Skyll inte varje finne enbart på dina alkoholvanor. Ta istället ett helhetsgrepp om aknebehandlingen och ta hänsyn till kost, livsstil, genetik, stress och mycket mer. Samarbeta med en hudläkare för att ta fram en aknebehandling som är skräddarsydd för dina unika behov.

Med en ordentlig hudvårdsrutin, hälsosamma livsstilsval och naturliga eller receptbelagda aknebehandlingar kan du njuta av en klar hy med enstaka drinkar om du så önskar. Alkohol behöver inte vara ett hinder för din drömhy.

Vanliga frågor om alkohol och akne

Orsakar alkoholkonsumtion fler akneutbrott?

Alkohol i sig orsakar inte akne direkt. Alkoholkonsumtion kan dock förvärra befintlig akne hos vissa personer på grund av ökad inflammation, blodsockerfluktuationer, hormonförändringar och uttorkning som orsakas av drickandet. Berusningsdrickande har en starkare koppling till akneutbrott.

Varför får vissa människor utbrott efter att ha druckit alkohol?

Alkohol höjer nivåerna av androgener, insulin och inflammatoriska markörer hos vissa individer. Detta kan överstimulera oljekörtlarna, leda till extra talgproduktion och orsaka inflammation. Personer med benägenhet för akne är mer benägna att få utbrott efter att ha druckit.

Spelar typen av alkohol någon roll när det gäller akne?

Ja, vissa typer av alkoholhaltiga drycker är mer benägna att förvärra akne på grund av deras innehåll av kolhydrater, socker och kongener. Öl, sockerhaltiga blanddrycker och mörk sprit som whiskey tenderar att vara de mest komedogena alternativen. Klar sprit som vodka och gin eller torra viner är mindre benägna att orsaka akne.

Är vin eller öl sämre för huden?

Öl är i allmänhet mer akneframkallande än vin, eftersom det innehåller mer kolhydrater, jäst och gluten. Torra viner är dock bättre alternativ än söta viner för acnebenägen hud, på grund av deras lägre sockerhalt.

Kan sprit hjälpa till att behandla akne?

Nej, rengöringssprit ska aldrig appliceras direkt på huden. Det kan torka ut huden alltför mycket, orsaka irritation och inflammation och förvärra akne överlag. Använd alltid akneprodukter som är avsedda för applicering i ansiktet.

Orsakar alkoholkonsumtion akneärr?

Nej, ärrbildning uppstår när akne-lesioner läker, inte direkt av att dricka alkohol. Alkohol kan dock förvärra inflammatoriska akneförändringar, vilket ökar risken för permanent ärrbildning. Det är viktigt att behandla akne på rätt sätt för att undvika ärrbildning.

Bör man undvika alkohol om man har akne?

Det är inte nödvändigt att helt undvika alkohol om du har akne, men måttfullhet är viktigt. Begränsa intaget till högst 1-2 drinkar per dag, välj klar alkohol, drick mycket vätska och var uppmärksam på hur din hud reagerar. Undvik berusningsdrickande.

Vad är det bästa sättet att förebygga akne efter att ha druckit?

För att förebygga alkoholrelaterade utbrott ska du hålla dig till klara drycker som vodka och gin, undvika söta blandningar, växla mellan alkoholhaltiga och alkoholfria drycker, dricka mycket vatten, ta probiotika och upprätthålla din vanliga hudvårdsrutin mot akne.

Kommer acne att försvinna om man slutar dricka alkohol?

Att sluta dricka alkohol kan hjälpa vissa personer att bli av med akne, men andra faktorer som genetik, kost, stress och hormoner spelar också en roll. För personer som dricker måttligt är det osannolikt att enbart ett alkoholstopp helt kommer att lösa akneproblemet. En kombination är bäst.

Bör man sluta dricka alkohol om man tar isotretinoin?

Ja, du bör undvika alkohol helt när du tar isotretinoin på grund av läkemedlets levertoxicitet. Att kombinera isotretinoin och alkohol ökar risken för allvarlig leverskada. Följ alltid din hudläkares rekommendationer.

Kan alkohol orsaka akne senare i livet eller som vuxen?

Ja, akne kvarstår efter tonåren för många människor. Hormonella fluktuationer, inflammation och andra faktorer kan utlösa akneutbrott hos vuxna som är relaterade till alkoholkonsumtion hos dem som är benägna att få utbrott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare