Kan akne orsakas av att man inte äter tillräckligt?

Published:

Acne är en vanlig hudsjukdom som drabbar människor i alla åldrar. Det kännetecknas av finnar, pormaskar, vita prickar och djupare klumpar som kallas cystor och som uppträder i ansiktet, på halsen, bröstet, ryggen, axlarna och överarmarna.

Akne kan orsakas av olika faktorer som hormonella förändringar, genetik, fet hy, stress, vissa mediciner och kost. Det pågår en debatt om huruvida för lite mat kan leda till akneutbrott. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i frågan - kan för lite mat orsaka akne?

Kan akne orsakas av att man inte äter tillräckligt

Vad orsakar akne?

Innan vi tittar på sambandet mellan kost och akne bör vi först förstå vad som orsakar akne över huvud taget.

De främsta orsakerna till akne är bl.a:

 • Överdriven talgproduktion - Talg är den olja som utsöndras av talgkörtlarna i huden. När för mycket talg produceras blandas det med döda hudceller och täpper till hårsäckarna. Detta skapar en propp som fångar upp bakterier som leder till inflammation och akneförändringar.
 • Hormoner - Androgener som testosteron får talgkörtlarna att förstoras och producera mer talg. Det är därför akneutbrott är vanliga under puberteten. Kvinnor får också mer utbrott under menstruation, graviditet och klimakteriet på grund av hormonella förändringar.
 • Bakterier - Bakterien Propionibacterium acnes (P. acnes) trivs i tilltäppta hårsäckar. Den förökar sig och orsakar vita och svarta pormaskar samt inflammatoriska akneförändringar.
 • Genetik - Studier visar att akne går i arv inom familjen. Om dina föräldrar hade svår akne är det mer troligt att du också kommer att kämpa med det.
 • Stress - Stress orsakar ökad kortisol- och oljeproduktion vilket leder till akne.
 • Kost - Vissa livsmedel som mejeriprodukter och livsmedel med högt glykemiskt index kan utlösa utbrott hos aknebenägna personer. Brist på näringsämnen kan också bidra till akne.

Nu när vi vet vad som orsakar akne ska vi fokusera på kostens roll.

Kan akne orsakas av att man inte äter tillräckligt?

Detta är en komplex fråga med argument på båda sidor. Vissa hudläkare är övertygade om att kosten inte har någon som helst inverkan på akne. Andra hävdar att näringsbrist och att äta för lite kan förvärra akne i vissa fall.

Här följer en djupgående genomgång av debatten:

Teorin - Hur underätande kan främja akne

Förespråkare för teorin att en begränsad kosthållning kan utlösa akneutbrott har en del intressanta argument:

 • Näringsbrist - Att inte äta tillräckligt leder till vitamin- och mineralbrist, vilket kan bidra till akne. Brist på vitamin A, zink, omega 3, probiotika och antioxidanter är kopplade till hudinflammation och akne.
 • Hormonell obalans - Kraftig kaloribegränsning och underätning är känt för att orsaka hormonella förändringar i kroppen. Detta inkluderar minskade östrogennivåer och ökat kortisol och androgener - som alla stimulerar oljeproduktionen och kan förvärra akne.
 • Försämradtarmhälsa - Svältdieter äventyrar tarmhälsan eftersom dina tarmmikrober behöver varierade näringsämnen för att trivas. En ohälsosam tarm kan orsaka systemisk inflammation som visar sig som akne på huden.
 • Insulinresistens - Långvarig underätning kan leda till insulinresistens som ökar produktionen av testosteron och talg, vilket i sin tur leder till igentäppta porer och akne.

Det finns helt klart en trolig teori om att för lite mat kan förvärra akne i vissa fall. Men finns det några konkreta bevis för detta? Låt oss väga bevisen mot varandra.

Bevis - forskningsstudier och kliniska observationer

De flesta storskaliga studier visar att det inte finns något samband mellan kost och akne. Det finns dock ett fåtal studier som visar på ett samband mellan näringsbrist och akne:

 • Vitamin A-brist - Flera studier visar att aknepatienter har lägre blodnivåer av vitamin A. Tillskott av vitamin A förbättrar aknesymtomen.
 • Zinkbrist - Zink har antiinflammatoriska effekter. Vissa studier visar att aknepatienter har lägre zinknivåer. Zinktillskott kan hjälpa mot inflammatorisk akne.
 • Låg halt av essentiella fettsyror - Omega 3-fettsyror minskar inflammation. Studier visar att orala omega 3-fettsyror förbättrar akne jämfört med omega 6-fettsyror.
 • Lågt innehåll avantioxidanter - Acne är kopplat till oxidativ stress. Antioxidanter som E-vitamin och selen kan mildra detta.

Även om stora studier utesluter universella kostutlösande faktorer, erkänner dermatologer att akne förbättras för vissa patienter när de korrigerar näringsbrister.

Kraftig begränsning av kalorier, fett eller kolhydrater har inte direkt studerats för dess inverkan på akne. Men kliniska bevis tyder på att mycket restriktiva dieter kan främja akne hos vissa personer:

 • Tonåriga idrottare och dansare som kraftigt begränsar kaloriintaget för att gå ner i vikt drabbas ofta av akne.
 • Mycket lågkolhydratkost och ketogen kost leder till akne hos vissa, vilket kan bero på hormonförändringar.
 • Fad crash dieter som intermittent fasta, OMAD eller juice cleanses orsakar akneutbrott hos känsliga individer.

Så även om det behövs mer forskning verkar extrem underätning kunna framkalla utbrott hos vissa personer som är benägna att få akne.

Varför kraftig kaloribegränsning orsakar akne hos vissa människor

Som vi just diskuterade finns det vissa bevis för att för lite mat kan förvärra akne under vissa omständigheter. Låt oss analysera de möjliga orsakerna bakom detta fenomen:

 • Näringsbrister - Om du inte täcker ditt dagliga kaloribehov kan kroppen få i sig viktiga vitaminer, mineraler, essentiella fetter och probiotika som behövs för en frisk hud.
 • Hormonell dysreglering - Mycket låg energitillgång försätter kroppen i "svältläge" vilket förändrar hormonproduktionen - inklusive ökade androgener som utlöser överflödigt talg och akne.
 • Insulinresistens - Långvarig kaloribegränsning stressar kroppen och orsakar insulinresistens - högt insulin kan aktivera oljekörtlar och förvärra akneutbrott.
 • Obalans i tarmen - Svält påverkar tarmhälsan och mikrobiomet negativt, vilket kan orsaka utbredd inflammation som syns på huden.
 • Ökat kortisol - Kaloribegränsning leder till ökade kortisolnivåer, vilket stimulerar talgproduktionen och är kopplat till akne.
 • Försvagat immun försvar - Att beröva kroppen tillräckligt med energi kan försvaga immunförsvaret. Detta gör det möjligt för P. acnes-bakterier att kolonisera och förvärra inflammatorisk akne.

Ovanstående mekanismer förklarar hur underätande kan bidra till akne hos predisponerade individer genom att förändra hormoner, immunförsvar, insulin, tarmhälsa och förvärra brister.

Tips för att förebygga akne trots begränsat kaloriintag

Om du begränsar ditt matintag för att gå ner i vikt får du här några tips på hur du kan göra det utan att få akne:

 • Ät magert protein - Se till att du får i dig minst 0,7-1 g protein per kilo kroppsvikt. Protein ger aminosyror för klar hud.
 • Ät mycketfrukt och grönsaker - de innehåller mineraler, antioxidanter och fibrer som är viktiga för att förebygga akne.
 • Snåla inte med nyttiga fetter - få i dig essentiella fettsyror från olivolja, nötter, frön, avokado och fisk. De motverkar inflammation.
 • Ta probiotika - Att upprätthålla en hälsosam tarmflora förebygger systemisk inflammation.
 • Takloka kosttillskott - Korrigera eventuella näringsbrister med vitamin A, zink, omega 3 och antioxidanter.
 • Lägre glykemisk belastning - Undvik tillsatt socker och raffinerade kolhydrater. Välj fullkorn, baljväxter och frukt med låg glykemisk belastning.
 • Hantera stress - Hög kortisolhalt vid extrem bantning kan framkalla akne. Använd egenvård och avslappningstekniker.

Ät en näringsrik, antiinflammatorisk kost inom dina kalorigränser. Håll dig hydrerad, motionera och få tillräckligt med sömn. Detta hjälper till att förebygga akne trots kaloribegränsning.

När bör man uppsöka läkare?

Om du utvecklar ihållande akne efter att ha begränsat matintaget ska du kontakta en hudläkare för att utesluta eventuella bakomliggande faktorer. Du kan behöva göra tester för att kontrollera:

 • Hormonell obalans - kontrollera androgennivåerna.
 • Insulinresistens - fastande blodsocker och insulintester.
 • Näringsbrister - vitamin D, zink, essentiella fettsyror.
 • Tarmhälsa - mikrobiomanalys, markörer för läckande tarm.
 • Födoämnesöverkänslighet - IgG-allergitestning för mejeriprodukter, gluten, vassle etc.

Din läkare kan ordinera läkemedel som retinoider, antibiotika eller hormonbehandling om din akne är svår. Försök inte med restriktiv bantning utan medicinsk rådgivning.

Sammanfattning

Kan för lite mat orsaka akne? I de flesta fall kommer en kraftig kaloribegränsning inte att utlösa akne eller förvärra den. Akne är en multifaktoriell sjukdom. Kosten spelar en minimal roll, om ens någon.

Omfattande näringsbrist, hormonell dysfunktion och insulinresistens till följd av långvarigt underätande kan dock förvärra akne hos vissa predisponerade individer.

Om du redan har problem med akne bör du vara försiktig när du försöker dig på en extrem kaloribegränsning för viktminskning. Samarbeta med en nutritionist för att säkerställa att du äter en balanserad kost inom ditt kaloribehov. Håll dig hydrerad, motionera och hantera stress. Ta tillskott av viktiga näringsämnen som nyttiga fetter, probiotika och antioxidanter.

Låt en läkare utvärdera eventuella problem med näringsintag, hormoner eller mage. Med professionell vägledning är det fullt möjligt att uppnå dina viktminskningsmål och samtidigt hålla acnen under kontroll.

VANLIGA FRÅGOR: Kan akne orsakas av att man inte äter tillräckligt?

Vilka är de vanligaste myterna om kost och akne?

Några vanliga myter är att choklad, fet mat och läsk orsakar akne. Även om de kan förvärra symtomen hos vissa personer, visar forskning inte ett direkt samband mellan specifika livsmedel och akneutbrott. Kostens roll är komplex och det rekommenderas att man äter en allmänt hälsosam kost.

Orsakar mjölkprodukter akne?

Det finns olika åsikter om detta. Vissa studier kopplar akne till mjölkkonsumtion, särskilt skummjölk, på grund av hormoner och bioaktiva molekyler. Men stora översikter visar att bevisen är otillräckliga för att slutgiltigt peka ut mejeriprodukter som en utlösande faktor för akne. Personer med överkänslighet kan ha nytta av att utesluta mejeriprodukter.

Kan näringsbrist orsaka akne?

Potentiellt ja. Brist på vissa vitaminer och mineraler som vitamin A, zink och antioxidanter är kopplat till ökad svårighetsgrad av akne. Att korrigera brister och bibehålla en bra kosthållning kan förbättra akne, särskilt inflammatoriska typer.

Kan ketogen kost eller lågkolhydratkost orsaka akne?

Hos vissa människor, ja. Mycket låga kolhydrater orsakar hormonella förändringar för några få - ökat testosteron kan stimulera oljeproduktionen. Lågkolhydratdieter begränsar också näringsrika frukter/grönsaker. Att hålla sig väl hydrerad och komplettera med mikronäringsämnen hjälper till att förebygga akne.

Hur kan kalorirestriktion orsaka akne?

Genom att potentiellt utlösa hormonell dysfunktion, insulinresistens, inflammation och näringsbrist. Detta är mest sannolikt vid kraftiga restriktioner under basala metaboliska behov. Mild kaloribrist med motion påverkar vanligtvis inte akne hos de flesta människor.

Förvärrar intermittent fasta akne?

Det kan det, men inte för alla. Långvarig fasta ökar kortisolhalten som aktiverar oljekörtlarna. Det kan också förändra tarmfloran och leda till brist på viktiga näringsämnen som skyddar huden. Håll dig hydrerad, begränsa fastan, ät näringsrik mat, använd kosttillskott på ett klokt sätt och minska stressen.

Vilka livsmedel är bra för acnebenägen hud?

Livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror som fisk, chia och linfrön har antiinflammatoriska effekter som motverkar akne. Antioxidantrika livsmedel som bär och grönt te hjälper också. Probiotiska livsmedel främjar goda tarmbakterier för att minska inflammation. Undvik kolhydrater med högt glykemiskt index.

Hur kan du förhindra akne från kaloribegränsning?

Ät tillräckligt med protein, hälsosamma fetter och frukt/grönsaker för en klar hud. Ta probiotika och kosttillskott för att korrigera brister. Hantera stress. Följ en övergripande balanserad diet som uppfyller basala behov. Håll dig aktiv och återfuktad. Kontakta en hudläkare vid första tecken på akne.

När bör man uppsöka läkare för kostrelaterad akne?

Kontakta en hudläkare om du får ihållande eller svår akne efter att ha börjat med en restriktiv diet. Gör tester för hormonell obalans, insulinresistens, födoämnesöverkänslighet, tarmhälsa och näringsbrist. Försök dig inte på snabbdieter, fasta eller eliminationsdieter utan medicinsk rådgivning.

Vilka acnebehandlingar finns tillgängliga?

Topikala retinoider, bensoylperoxid, antibiotika, azelainsyra och salicylsyra är förstahandsbehandlingar. Orala antibiotika, antiandrogener och isotretinoin används för måttlig till svår akne. Laserterapi, fotodynamisk behandling och steroidinjektioner är andra alternativ. Diskutera alltid medicinering med din hudläkare.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare