Vad är en finne med en hård vit kula inuti?

Published:

Vi har alla upplevt de där irriterande finnarna som dyker upp vid de värsta tillfällena. Du tittar dig i spegeln en morgon och upptäcker en liten bula i pannan. Först är det bara en liten röd bula, men under loppet av en dag eller två växer den till en fullfjädrad finne med ett äckligt varfyllt huvud. Men så finns det de där andra sällsynta finnarna - de med en hård vit kula inuti. Vad är det som händer?

Om du någonsin har haft en finne som denna har du förmodligen undrat vad den hårda vita bollen inuti finnen egentligen är. Den är definitivt annorlunda än de typiska varfyllda finnar vi alla är bekanta med. Fortsätt läsa för att ta reda på exakt vad som orsakar dessa unika finnar med de hårda vita bollarna inuti dem.

Vad är en finne med en hård vit kula inuti

Vad är det som gör att en finne bildas överhuvudtaget?

Innan vi dyker ner i vad den hårda vita bollen inuti vissa finnar är, låt oss göra en snabb finnöversikt och prata om hur finnar bildas i allmänhet.

Finnar uppstår djupt inne i porerna när de täpps till av döda hudceller, överflödig olja (sebum) och bakterier. Denna blandning av ämnen, skräp och bakterier kallas för en propp. Proppen blockerar poren, som normalt är öppen mot hudytan. På så sätt stängs alla äckliga saker inne.

När poren täpps till och en propp bildas svullnar området upp och blir en bula. Detta beror på hudens naturliga reaktion på tilltäppningen. För att hjälpa till att rensa bort proppen blir väggarna runt poren inflammerade. Som en del av denna inflammatoriska reaktion fylls området med vita blodkroppar som hjälper till att bekämpa eventuella infektioner, och blir rött och svullet.

Vid det här laget har du en officiell finne som ligger och pyr under ytan.

Om den tilltäppta poren förblir blockerad nära hudytan kommer bölden att fortsätta växa och fyllas med var. Detta var består av olja, döda hudceller, bakterier och vita blodkroppar. Så småningom kommer det varfyllda området att brista genom den blockerade poren och visa sig som en öppen, varfylld fläck. Roligt, eller hur?

Ibland kan dock proppar bildas djupare ner i poren och leda till finnar fyllda med annat material, t.ex. hårda vita kulor. Låt oss titta närmare på dessa unika fall.

Finnar med hårda vita kulor - vad är det som händer?

Finnar som innehåller hårda vita kulor snarare än var har bildats djupt inne i huden. Dessa blemmor är även medicinskt kända som slutna komedoner.

Slutna komedoner uppstår djupare ner i hudstrukturen än typiska varfyllda finnar. När döda hudceller, talg och bakterier täpper till en por och orsakar en blockering djupare ner i läderhuden, utlöser det en reaktion och orsakar en bula. Men eftersom proppen bildas djupare in i huden har innehållet mindre exponering för luft.

Dessa slutna, luftlösa miljöer gynnar bildandet av något som kallas keratin.

Vad är keratin och hur bildas det?

Keratin är ett protein som utgör det yttersta lagret av vår hud. Keratin produceras av celler som kallas keratinocyter djupt inne i porerna. Under normala omständigheter transporteras dessa keratinproteiner upp till hudytan och utgör den yttre barriären.

Men när en por täpps till djupare ner i läderhuden kan keratinet ansamlas i det stängda utrymmet. Med tiden klumpar dessa keratinproteiner ihop sig till en hård, vitgul massa. Denna keratinklump av döda hudceller är den hårda vita boll som bildas inuti dessa unika finnar.

På ytan ser dessa knölar ut som typiska finnar med en röd, inflammerad ring. Men när man öppnar dem hittar man i stället för var en hård, stenliknande keratinboll som har bildats djupt nere i poren.

Vad gör att keratinet blir till en hård kula?

Du kanske undrar hur keratinet förvandlas från ett protein till en hård boll. I det slutna utrymmet djupt inne i läderhuden exponeras keratinet för den inflammatoriska miljön i finnen. Detta orsakar oxidation - en kemisk reaktion mellan keratinet och syre som fångats upp i den blockerade poren.

Oxidationsprocessen får keratinet att hårdna och kristalliseras, vilket förvandlar det amorfa proteinet till en fast form. Tänk på hur ett ägg hårdnar till en fast form när det tillagas. Värmen från tillagningen leder till att proteinerna denatureras och oxideras, vilket gör att det råa äggets mjuka flytande tillstånd förändras till ett fast tillagat ägg.

En liknande process sker i dessa slutna finnar, vilket leder till att keratinproteinerna får sin karaktäristiska hårda vita bollform. Slutresultatet är en vit boll som inte går att stoppa och som sitter fastkilad djupt inne i poren.

Vanliga orsaker till och lokalisering av hårda vita finnar

Hårda vita finnar kan dyka upp slumpmässigt, men det finns vissa platser och utlösande faktorer som gör det mer sannolikt att de bildas. Här är några av de vanligaste orsakerna och platserna för dessa unika vita finnar:

Genetik

Vissa människor är helt enkelt genetiskt predisponerade för att utveckla slutna komedoner och hårda vita finnar. Så medan din vän kanske bara har mindre pormaskar, får du djupa knölar fyllda med keratinbollar. Genetik kan göra någon mer benägen att drabbas av denna typ av akne.

Hormoner

Hormonella fluktuationer är en klassisk utlösande faktor för vita finnar. Det är därför de ofta dyker upp i samband med pubertet, menstruation, graviditet och klimakteriet. De hormonella förändringar som sker under dessa perioder kan sätta fart på talgproduktionen och göra porerna trängre. Den oljiga miljön gör huden redo för porer som täpps till djupt inne i läderhuden, vilket leder till hårda vita pormaskar.

Fet hud

Om du har naturligt fet hud kan det hända att du är en av de främsta måltavlorna för dessa irriterande vita finnar. Överflödig olja kan blandas med döda hudceller och bakterier, ta sig djupt in i porerna och orsaka knölar fyllda med instängt keratin.

Hudprodukter

Vissa ingredienser i hudvårdsprodukter, smink och hårvårdsprodukter kan täppa till porerna och irritera huden. Detta kan skapa förutsättningar för hårda vita pormaskar att växa fram under ytan. Ingredienser som mineralolja, kokosolja och kakaosmör är starkt komedogena, vilket innebär att de har en poängskala som anger sannolikheten för att de täpper till porerna.

Tät klädsel och skyddsutrustning

Träningsleggings i spandex, formsydda klänningar, tajta jeans, axelvaddar i kläder eller utrustning och bh-band trycker på huden under långa perioder. Denna ständiga friktion kan irritera hårsäckarna och leda till hårda knölar av instängt keratin under ytan. Sporthjälmar och hakskydd kan också orsaka att slutna komedoner bildas.

Vissa läkemedel

Vissa läkemedel som kortikosteroider, testosteron eller litium förknippas med fler tilltäppta porer och vitaktiga finnar. Mekanismerna är inte helt klarlagda, men verkar involvera ökad oljeproduktion och hudcellsomsättning.

Kronisk gnidning eller plockning

Om du brukar gnugga, peta eller klia på huden kan det leda till att det bildas hårda vita finnar. Den ständiga irritationen gör att skräpet tränger djupare in i porerna, där det kan utlösa djupa komedoner fyllda med keratinbollar.

Vanliga platser för hårda vita pormaskar:

 • Hårfäste
 • Panna
 • Chin
 • Övre armar
 • Axlar
 • Skinkor
 • Inre lår

Anatomin hos porer och hårsäckar i dessa områden gör dem benägna att drabbas av blockerade kanaler och slutna komedoner. Friktion och gnidning från kläder gör också att vita finnar kan uppstå på dessa ställen.

Går det att förebygga hårda vita finnar?

Även om du inte alltid helt kan undvika hårda vita finnar finns det åtgärder du kan vidta för att minska risken:

 • Håll huden ren för att minimera ansamlingar av olja och smuts. Använd en mild ansiktstvätt dagligen.
 • Exfoliera regelbundet med produkter som innehåller salicylsyra. Detta hjälper till att rensa porerna och avlägsna döda hudceller.
 • Begränsa användningen av kosmetika, krämer och salvor som täpper till porerna. Välj oljefria produkter som är märkta "icke-komedogena".
 • Schamponera regelbundet, särskilt efter svettning, för att hålla oljorna i hår och hårbotten under kontroll.
 • Undvik att gnugga, peta och klia för mycket. Då hamnar skräpet djupare ner i porerna.
 • Använd lösa kläder som andas och skyddsutrustning när det är möjligt.
 • Tala med en hudläkare om receptbelagda läkemedel om utbrotten är svåra eller återkommande.

Även om det är frustrerande är enstaka hårda vita finnar normalt och hanterbart med rätt hudvård. Men om du börjar märka av ett överflöd av hårda knölar och slutna komedoner bör du tala med en hudläkare för att utforska orsaker och lösningar. Återkommande slutna komedoner kan tyda på en underliggande hudåkomma som kräver behandling.

Hur man blir av med hårda vita pormaskar

Så du har fått en bula i ansiktet med en hård vit klump inuti. Vad är det bästa sättet att bli av med den och ta bort den envisa keratinpluggen?

Kläm inte!

Även om det är extremt frestande kan det göra ont värre att plocka eller klämma hårt på en hård vit hudorm. Om man tvingar ut massan kommer keratinet troligen bara att tryckas djupare in i huden istället för att avlägsnas. Och allt klämmande och petande med naglarna kan leda till trauma och ärrbildning.

Ånga för att lossa och mjuka upp

Istället är ett bättre första steg att ånga huden för att öppna upp och mjuka upp den hårda vithuvudet. Ta en tvättlapp dränkt i varmt vatten och håll den över blemman i flera minuter. Fukten och värmen hjälper till att luckra upp innehållet och föra upp proppen mot ytan.

Sterilisera

Innan du försöker ta bort en vit punkt ska du rengöra händerna och pensla fläcken med sprit. Detta minskar risken för att bakterier tränger djupare in i poren och orsakar infektion. att sterilisera området är ett viktigt första steg.

Använd en steril lansett

Använd sedan en steril lansett för att försiktigt skära upp den yttersta spetsen av vithuvudet. Lancetter är sterila stickverktyg som används av läkare och sjuksköterskor för att sticka i huden och få bloddroppar. I det här fallet kan du använda en lansett för att försiktigt skapa en liten öppning genom vilken du kan dra ut vithuvudet.

Applicera lätt tryck

När du har skapat en liten öppning använder du en bomullspinne för att trycka mycket försiktigt och stadigt mot den hårda vitan. För långsamt keratinpluggen uppåt och ut genom det förgjorda hålet. Ta det lugnt - ingen aggressiv klämning! Med lite lätt tryckning bör den hårda kulan glida upp i poren och komma ut.

Uppföljande vård

Applicera en klick bensoylperoxidkräm på den öppna poren för att döda eventuella bakterier och förhindra ytterligare tilltäppning. Låt området sluta sig och läka naturligt och håll det rent. Undvik smink, peta och irritera området medan det återhämtar sig.

Med lite flitig ångning, sterilisering och lätt tryck kan du framgångsrikt få bort de irriterande hårda vita finnarna. Men om de inte försvinner bör du kontakta din hudläkare.

När ska man söka läkarvård för hårda vita pormaskar?

Även om det är normalt att drabbas av enstaka hårda vita prickar bör du söka läkarvård om du märker något av följande:

 • Plötslig anstormning av återkommande hårda utbrott av vita toppar
 • Oförmåga att extrahera den hårda vithuvudet ordentligt hemma
 • Tecken på hudinfektion - spridning av rodnad, svullnad, smärta, värme
 • Ärrbildning eller mörka fläckar som blir kvar när bulan försvinner
 • Hårda vita områden som fylls på upprepade gånger efter rensning

Om du upplever något av dessa problem kan din hudläkare hjälpa dig att ta reda på grundorsaken och få din hud att må bra igen. De kan ordinera topikala eller orala läkemedel för att angripa tilltäppta porer och förhindra att framtida hårda finnar bildas. Procedurer som försiktig extraktion, kemisk peeling eller steroidinjektioner kan också hjälpa till att ta bort envisa hårda vita pormaskar.

Pilla inte på hårda knölar i all oändlighet. Sök hjälp för effektiva behandlingar som förhindrar ärrbildning och gör huden ren på lång sikt.

När är hårda vita prickar en anledning till oro?

För de flesta av oss är en enstaka hård vitaktig finne bara ett besvär som vi måste stå ut med. Men i vissa fall kan kluster av återkommande slutna komedoner vara en signal om något allvarligare.

Ofta förekommande hårda whitehead-akneförändringar kan tyda på hudåkommor som t.ex:

 • Acne Conglobata - Sällsynt, allvarlig form av nodulär akne som kännetecknas av grävande komedoner och knölar.
 • Hidradenitis Suppurativa - Kronisk hudsjukdom som orsakar blockerade hårsäckar och smärtsamma knölar i hudvecken.
 • Pseudofolliculitis Barbae - irritation i hårsäcken vid rakning som leder till inåtväxande hårstrån, pussfyllda knölar och ärrbildning hos män.

Om du upplever återkommande episodiska utbrott av hårda vita finnar bör du kontakta en legitimerad hudläkare. En korrekt diagnos är avgörande för att utesluta underliggande sjukdomar och ta fram en lämplig behandlingsplan. Återkommande slutna komedoner kan kräva receptbelagda orala eller topikala läkemedel för att ta itu med grundorsakerna.

Din hudläkare kan avgöra om det finns en underliggande hudåkomma eller om du helt enkelt behöver justera din dagliga hudvårdsrutin för att förebygga normala vitprickiga finnar. Låt dig inte nedslås av ständiga utbrott av vita toppar - sök hjälp för att komma till botten med vad som orsakar dem.

Avslutningsvis

Att råka ut för en och annan finne är en del av livet, men de hårda vita knottrorna kan vara särskilt irriterande. Att förstå vad som orsakar den hårda keratinbollen inuti finnen är det första steget mot att bli av med dessa knölar. Med omsorgsfull porvård och rätt extraktionsteknik kan du säga adjö till de hårda vita finnarna!

Vanliga frågor om finnar med hårda vita kulor inuti

Finnar med en hård vit kula inuti kan vara förvirrande och frustrerande att hantera. Nedan finns svar på några vanliga frågor om dessa unika finnar:

Vad är en finne med en hård vit kula inuti?

Denna typ av finne, som ibland kallas sluten komedon, bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till en hårsäck djupt inne i poren. Innehållet i proppen genomgår en kemisk reaktion som får det att hårdna till en vitgul keratinmassa. Denna hårda keratinboll fastnar djupt inne i finnen. På ytan ser du bara en liten, röd bula.

Vad är det som gör att dessa hårda vita finnar bildas?

Det finns några potentiella orsaker:

 • Genetik - Vissa personer har bara en viss benägenhet att utveckla slutna komedoner
 • Hormonella fluktuationer under pubertet, menstruation etc.
 • Mycket fet hy
 • Användning av komedogena produkter som täpper till porerna
 • Hudirritation från åtsittande kläder, sportutrustning, vanemässigt gnidande
 • Läkemedel som kortikosteroider

Var brukar dessa finnar med hårda vita knölar dyka upp?

Vanliga ställen är ansiktet (panna, haka), ryggen, bröstet, axlarna och skinkorna. Områden som ofta täcks av kläder eller utrustning tenderar att vara benägna att få slutna komedoner. Porerna och hårsäckarna i dessa områden är anatomiskt mer benägna att täppas till.

Hur blir man av med en finne med en hård kula inuti?

Kläm INTE aggressivt på dem. Detta tvingar keratinet djupare in i huden. Gör så här istället:

 • Ånga området för att lossa och mjuka upp innehållet
 • Sterilisera området med alkohol
 • Använd en steril lansett för att försiktigt skära upp ytan
 • Tryck mycket försiktigt med en bomullspinne för att lossa pluggen

Hur kan man förebygga dessa hårda finnar?

Du kan minska förekomsten av dem genom att:

 • Tvätta huden dagligen med en mild rengöring
 • Använda oljefria, icke-komedogena hudprodukter
 • Exfoliera regelbundet för att avlägsna döda hudceller
 • Undviker hudirritation från frekvent gnidning/plockning
 • Schamponera håret regelbundet, särskilt efter svettning

När bör jag uppsöka hudläkare för hårda vita finnar?

Kontakta din hudläkare om du har:

 • Plötslig ökning av utbrott av hårda vita hår
 • Oförmåga att extrahera dem ordentligt hemma
 • Tecken på infektion - rodnad, svullnad, smärta
 • Återkommande hårda finnar som fylls på efter rengöring
 • Ärrbildning eller kvarlämnade mörka fläckar

Kan återkommande hårda vita prickar tyda på något allvarligt?

Ofta förekommande hårda vita pormaskar kan ibland tyda på sjukdomar som t.ex:

 • Acne congolobata - svår, nodulär akne
 • Hidradenitis suppurativa - kroniska knölar i hudveck
 • Pseudofolliculitis barbae - irritation vid rakning som leder till inväxta hårstrån

Kontakta din hudläkare om du har återkommande hårda finnar för att utesluta eventuella underliggande hudåkommor som kräver behandling.

Vad är det bästa sättet att få bort en hård vitfinnig finne?

Följ dessa steg:

 1. Sterilisera området med alkohol
 2. Håll en varm, fuktig tvättlapp över området för att mjuka upp och öppna porerna
 3. Använd en steril lansett för att försiktigt skära i ytan på den vita pormasken
 4. Tryck mycket lätt med en bomullspinne bredvid finnen för att locka ut proppen
 5. Undvik att klämma eller peta på den!
 6. Dutta på benzoylperoxidkräm efter extrahering

Med rätt teknik kan du ta bort de envisa hårda vita pormaskarna. Kontakta din hudläkare om du får tecken på infektion, ärrbildning eller återkommande problem.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare