Hur vet jag om min akne beror på hormoner eller stress?

Published:

Acne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Det kan vara frustrerande att försöka ta reda på vad som orsakar dina utbrott. Två av de vanligaste orsakerna till akne är hormoner och stress. Men hur kan du veta om din akne är hormonell eller stressrelaterad? Här är vad du behöver veta.

Hur vet jag om min akne beror på hormoner eller stress?

Vad orsakar akne?

Innan vi går in på hormonell akne och stressrelaterad akne ska vi gå igenom vad som orsakar akne i allmänhet. Akne bildas när hårsäckarna täpps igen av överflödig olja och döda hudceller. Detta gör att bakterier kan ansamlas i hårsäcken, vilket leder till inflammation och utbrott.

De viktigaste faktorerna som bidrar till akne är bl.a:

  • Överdriven produktion av sebum (olja)
  • Ansamling av döda hudceller
  • Tillväxt av bakterier
  • Inflammation och svullnad

Allt som leder till förändringar i dessa faktorer kan utlösa akne. Hormoner och stress är två starkt bidragande orsaker. Fortsätt läsa för att lära dig hur de påverkar akne på olika sätt.

Hur orsakar hormoner akne?

Hormoner, särskilt androgener som testosteron, stimulerar oljekörtlarna och påverkar utvecklingen av akne. Hormonella förändringar i samband med pubertet, menstruation, graviditet, klimakteriet och andra faktorer kan utlösa akne. Så här går det till:

Pubertet

Akne börjar ofta under puberteten eftersom hormonpåslag stimulerar oljeproduktionen. Tonårsakne är vanligtvis värst i början av mensen.

Menstruationscykel

Strax före mensen ökar progesteronnivåerna medan östrogennivåerna sjunker. Denna obalans kan öka oljeproduktionen och förvärra utbrott.

Många kvinnor får premenstruella akneutbrott eller "mensfinnar" på grund av de månatliga hormonella förändringarna.

Graviditet

Graviditeten medför stora hormonella förändringar som gör att oljekörtlarna expanderar och talgproduktionen ökar. Akne blossar ofta upp under den första trimestern.

Klimakteriet

När östrogennivåerna sjunker i klimakteriet blir androgenerna mer dominerande. Detta kan utlösa akne hos medelålders kvinnor.

Medicinska tillstånd

Medicinska tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och binjurehyperplasi orsakar hormonella obalanser som ger upphov till akne.

Läkemedel

Vissa mediciner som kortikosteroider, anabola steroider och litium kan förändra hormonnivåerna och leda till akne.

Tecken på att din akne är hormonellt betingad

Om hormoner ligger bakom dina utbrott kan du märka av dessa egenskaper:

  • Facklor före/under perioder
  • Ihållande utbrott på käklinjen och hakan (längs den "hormonella zonen")
  • Djupa, ömma cystor och knölar snarare än vita/svarta pormaskar
  • Utbrott förbättras med orala preventivmedel eller antiandrogener
  • Akne uppkommer eller blossar upp i samband med hormonförändringar som graviditet, klimakterium etc.

Hur är det med stressakne?

Stress påverkar våra kroppar på många olika sätt. Även om stress i sig inte orsakar akne kan det förvärra faktorer som oljeproduktion och inflammation. Det här är vad som händer:

Våra kroppar frisätter kortisol och andra stresshormoner. Dessa hormoner ökar oljeproduktionen, vilket kan täppa till porerna. Stress leder också till inflammation, vilket gör att utbrott blir rödare och mer smärtsamma.

Hög stress försvagar immunförsvaret. Detta gör att akneframkallande bakterier som P. acnes kan växa till sig och utlösa utbrott.

Stress leder till ohälsosamma beteenden som dålig sömn, inflammationsdrivande mat och petande/berörande av huden. Allt detta kan förvärra akne.

Tecken på att din akne är stressrelaterad

Om stress ligger bakom din akne kan du märka det:

  • Utbrott vid stressande livshändelser - nytt jobb, tentor, trauma etc.
  • Acne förbättras när stress minskas med hjälp av avslappningstekniker
  • Mer inflammatorisk akne - röda, smärtsamma finnar snarare än icke-inflammatoriska pormaskar/vita pormaskar
  • Ökad picking och touching som sprider utbrott
  • Bloss i hela ansiktet snarare än bara i den "hormonella zonen"

Kan det vara både hormonell och stressrelaterad akne?

För många av oss är det inte helt och hållet det ena eller det andra. Hormoner och stress samverkar ofta för att förvärra akne.

Till exempel stör höga stressnivåer hormonbalansen. Denna hormonella obalans utlöser sedan utbrott.

Dessutom gör fluktuerande hormonnivåer under perioder som PMS och klimakteriet att man blir mer känslig för stress.

De hormonella systemen och stressreaktionerna är sammankopplade på komplexa sätt. Som ett resultat kan hormonell akne förvärras av stress och vice versa.

Hur kan du se skillnaden?

Även om hormonell akne och stressrelaterad akne kan överlappa varandra finns det några viktiga skillnader:

Plats

  • Hormonell akne uppträder längs käklinjen och hakpartiet.
  • Stressakne uppträder mer slumpmässigt över hela ansiktet.

Tidsbestämning

  • Hormonell akne följer ett månatligt mönster eller blossar upp vid hormonella händelser.
  • Stressakne uppträder under stressiga perioder och försvinner när stressen minskar.

Typer av utbrott

  • Hormoner utlöser mer djupgående, cystiska utbrott.
  • Stress leder till en blandning av inflammerade finnar, vita och svarta pormaskar.

Andra symtom

  • Vid hormonell akne kan du ha andra tecken som oregelbundna menstruationer eller tunnare hår.
  • Stressakne kan åtföljas av huvudvärk, sömnlöshet, trötthet, irritabilitet.

Skillnader i grundorsak

  • Hormonell akne orsakas av interna hormonella faktorer som du inte kan påverka.
  • Stressakne orsakas ofta av yttre livsstilsfaktorer som kan förändras.

Om du är uppmärksam på dessa nyanser kan du få en fingervisning om huruvida hormoner eller stress spelar en större roll för dina breakouts. Men om du är osäker är det bäst att uppsöka en hudläkare.

När ska man uppsöka hudläkare?

Undrar du om du bör boka tid hos en hudläkare? Överväg det om du har:

  • Måttlig till svår akne som inte har förbättrats med receptfria produkter
  • Smärtsamma cystor eller knölar
  • Acne som ger ärr eller pigmentering
  • Förvirrande symtom där orsaken är oklar

En hudläkare har den kompetens som krävs för att diagnostisera din aknetyp, utesluta underliggande tillstånd och skapa en skräddarsydd behandlingsplan.

De kan beställa blodprover eller ta en medicinsk historia för att avgöra om hormoner bidrar till dina breakouts. Om så är fallet kan de erbjuda hormonreglerande läkemedel.

Vid stressakne kan de föreslå livsstilsförändringar samtidigt som de erbjuder professionella hudbehandlingar för att rensa upp skadorna.

Att få en korrekt diagnos är avgörande för att hitta det bästa alternativet för behandling av akne.

Livsstilstips för att motverka hormon- och stressrelaterad akne

Medan du väntar på din tid hos hudläkaren finns det några allmänna hälsosamma vanor som kan lindra hormonellt betingad och stressrelaterad akne. Prova dessa tips:

Minska intaget av socker och raffinerade kolhydrater: En kost med mycket socker och raffinerade kolhydrater höjer insulinnivåerna, vilket ökar oljeproduktionen och inflammationen. En minskning kan förbättra akne.

Ta riktade kosttillskott: Kosttillskott som omega-3, zink, D-vitamin och adaptogena örter kan balansera hormonerna och hantera stressnivåerna. Fråga din läkare om det finns något som passar just dina behov.

Sänk stressnivåerna: Utöva dagligen avstressande tekniker som andningsövningar, meditation, dagboksskrivande, yoga eller lyssna på musik. Ta dig också tid för avkopplande hobbyer.

Få tillräckligt med sömn: Dålig sömn ökar kortisolhalten och rubbar hormonbalansen. Sikta på 7-9 timmar per natt och skaffa goda sömnvanor som att begränsa skärmtiden före sänggåendet.

Håll dig hydrerad: Drick mycket vatten under hela dagen. Uttorkning kan försämra hormonerna och förvärra akne.

Träna regelbundet: Regelbunden motion minskar stresshormonerna och balanserar hormonerna. Intensiva träningspass kan dock öka kortisol- och testosteronhalten och förvärra utbrott.

Undvik irriterande ämnen: Övertvätt, skrubbning och användning av hårda ingredienser förvärrar irritationen. Håll dig till mild ansiktstvätt och icke-komedogen fuktkräm.

Även om dessa tips inte botar hormonell akne eller stressakne över en natt, kan de hjälpa dig att komma till roten med vad som orsakar dina utbrott. Var tålmodig och konsekvent med livsstilsförändringar samtidigt som du utforskar medicinska behandlingar.

Professionella behandlingar som kan hjälpa

För måttliga till svåra fall av hormonell eller stressrelaterad akne behövs ofta professionella behandlingar utöver livsstilsåtgärder. Här är några alternativ som du kan diskutera med din hudläkare:

Orala preventivmedel: P-piller som Ortho Tri-Cyclen och Estrostep hjälper till att balansera hormonerna och är FDA-godkända för behandling av akne.

Androgenblockerare: Spironolakton, flutamid och cyproteronacetat blockerar androgener som testosteron för att minska hormonell akne, särskilt hos vuxna kvinnor.

Retinoider: Receptbelagda retinoider som tretinoin (Retin-A, Retin-A Micro, Renova) reglerar oljeproduktionen och exfolierar tilltäppta porer.

Antibiotika: Orala antibiotika som doxycyklin och tetracyklin verkar genom att minska inflammationsframkallande bakterier. Används ofta kortvarigt tillsammans med topikala behandlingar.

Kortikosteroider: Injektioner med kortison hjälper till att krympa stora, smärtsamma cystor och knölar genom att minska inflammationen. Resultaten är tillfälliga och därför är det inte lämpligt att använda dem ofta.

Ljus- och laserbehandlingar: Fotodynamisk terapi, blåljusterapi och pulsad färgämneslaser förstör aknebakterier samtidigt som oljekörtlarna krymper. Används ofta tillsammans med andra aknebehandlingar.

Kemisk peeling och mikrodermabrasion: Dessa professionella behandlingar avlägsnar död hud för att förhindra att porerna täpps till och minskar även acnemärken och ärr.

Rådgivning om stresshantering: Rådgivning från en terapeut, psykolog eller annan personal inom mentalvården kan hjälpa dig att utveckla sunda strategier för att hantera stress.

Diskutera alla problem och din sjukdomshistoria öppet med din hudläkare så att hen kan rekommendera de säkraste och mest effektiva behandlingarna för just din situation. Ha tålamod eftersom det kan ta lite tid att prova sig fram.

Att ta med sig

Det kan vara svårt att ta reda på om akne är hormonellt eller stressrelaterat - eller både och. Det finns ofta överlappningar. Genom att vara uppmärksam på tidpunkt, plats och typ av utbrott kan du börja lägga pusslet. En erfaren hudläkare kan hjälpa till att bekräfta om hormoner eller stress spelar en större roll.

Även om grundorsaken skiljer sig åt finns det gemensamma livsstilsåtgärder som en hälsosam kost, stresshantering och motion som gynnar både hormonell och stressrelaterad akne. Professionella behandlingar kan också skräddarsys för att ta itu med de specifika faktorer som orsakar dina utbrott.

Genom att konsekvent ta hand om både din hud och din allmänna hälsa kan du gå till botten med dina akneproblem och ta fram en effektiv behandlingsplan. Tveka inte att kontakta en hudläkare som kan hjälpa dig att diagnostisera orsaken och hitta lösningar för att en gång för alla få bukt med din akne.

Vanliga frågor om hormonell acne och stressacne

Vad är skillnaden mellan hormonell acne och stressacne?

De viktigaste skillnaderna är var utbrotten sker, när de inträffar och grundorsakerna. Hormonell akne uppträder längs nedre delen av ansiktet/käklinjen, följer ett månatligt mönster och drivs av inre hormonella förändringar. Stressakne förekommer slumpmässigt över hela ansiktet, blossar upp under stressiga perioder och beror på yttre livsstilsfaktorer som höjer kortisolhalten.

Kan hormonell akne uppstå efter att man slutat med p-piller?

Ja, vissa kvinnor upplever "postbirth control acne" efter att ha slutat med orala preventivmedel. P-piller dämpar naturliga hormonella fluktuationer. Så när du slutar ta det kan androgenerna återkomma och överproducera oljor, vilket leder till utbrott.

Försvinner graviditetsacne efter förlossningen?

Graviditetsakne är vanligt under den första trimestern då hormonnivåerna snabbt förändras. Under den andra och tredje trimestern brukar utbrotten avta i takt med att hormonerna stabiliseras. Efter förlossningen tar det 6 veckor till 3 månader för hormonerna att återbalanseras och aknen att försvinna.

Hur hänger hormoner och stress ihop för att orsaka akne?

Höga stressnivåer stör det endokrina systemet och orsakar kraftiga ökningar av kortisol och andra hormoner som testosteron, vilket ökar oljeproduktionen och inflammationen. Stress utlöser också ohälsosamma beteenden som dålig kost, sömnbrist och hudplockning som förvärrar akne.

Kan vitaminer eller kosttillskott hjälpa mot hormonell akne?

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att balansera hormonerna naturligt. Omega-3-fettsyror kan minska testosteronhalten och reglera menstruationscykeln. Chasteberry ger milda progesteronliknande effekter. Sågpalmetto blockerar testosteronreceptorer. Rådgör alltid med din läkare innan du tar nya kosttillskott.

Förvärrar stress alla typer av akne?

Stress orsakar inte akne direkt, men det kan förvärra underliggande akne som redan finns av flera skäl. Stresshormoner som kortisol ökar oljeproduktionen, inflammationen och känsligheten för androgener. Dessutom försvagar stress immunförsvaret och leder till ohälsosamma beteenden som förvärrar akne.

Kan mat utlösa hormonell akne?

Kosten orsakar inte direkt hormonell akne, men intag av livsmedel med hög glykemisk effekt, t.ex. raffinerade kolhydrater och socker, kan förvärra den. De utlöser inflammation och påverkar insulin, ett hormon som påverkar testosteronaktiviteten och oljeproduktionen. En hälsosam, antiinflammatorisk kost förbättrar hormonbalansen.

Hur kan du se om din akne är svamporsakad?

Tecken på att din akne kan vara svamp är kliande röda knottror/pustlar i pannan, på kinderna och i käklinjen. Svampakne är ofta resistent mot traditionella aknebehandlingar. Gå till en hudläkare för att diagnostisera svampakne, som kräver olika mediciner som svampdödande krämer eller orala svampdödande medel.

Kan naturliga behandlingar hjälpa mot stressakne?

Att minska stressen genom naturliga avslappningstekniker som meditation, yoga, djupandning, biofeedback eller aromaterapi kan lugna stressreaktionen och förbättra stressutlöst akne. Massage och vistelse i naturen är andra sätt att naturligt stressa ner.

När bör man överväga receptbelagda behandlingar?

Rådfråga en hudläkare om receptbelagda alternativ om du har svår, ihållande akne eller om receptfria tvättar, geler, krämer etc inte har kontrollerat dina utbrott efter 2-3 månader. Måttlig till svår hormonell akne och stressakne kräver ofta receptbelagda utvärtes eller orala läkemedel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare