Orsakar kaffe akne?

Published:

Kaffe. För många av oss är det en oumbärlig del av vår dagliga rutin. Men kan vår koffeinhaltiga favoritdryck faktiskt orsaka utbrott?

Acne är en vanlig hudåkomma som drabbar människor i alla åldrar. Det visar sig som allt från pormaskar och vita prickar till inflammerade röda finnar.

Orsakar kaffe akne

Även om akne har många potentiella orsaker - som hormoner, genetik och stress - är kosten en faktor som ofta debatteras. Detta väcker en viktig fråga:

Orsakar kaffe akne?

I det här inlägget kommer vi att utforska de potentiella sambanden mellan kaffe och akne. Vi tittar på forskningen, väger de olika sidorna mot varandra och kommer fram till en tydlig slutsats som stöds av vetenskap och fakta.

Här är en snabb översikt över vad vi kommer att gå igenom:

  • Debatten om kaffe och akne
  • Orsakar koffein akne? En titt på vetenskapen
  • Kan ingredienserna i kaffe orsaka akne?
  • Blir akne värre av att dricka kaffe?
  • Tips för att dricka kaffe om du har aknebenägen hud

I slutet av det här inlägget kommer du att veta hur kaffe påverkar akne och ha vetenskapligt baserade råd för att hantera dina koffeinvanor om du har en benägenhet för akne.

Debatten om kaffe och akne

Om du har sökt efter information om kost och akne har du sannolikt stött på blandade åsikter om kaffe.

Vissa människor hävdar att deras hud har blivit renare av att sluta dricka kaffe. Andra säger att deras dagliga kaffevanor inte alls har förvärrat acnen.

Så vad är det som händer? Är kaffe oskyldigt, eller är det en finnarnas bov?

Denna debatt existerar eftersom kaffe inte har studerats särskilt mycket direkt i samband med akne. Men vi känner till några viktiga delar av informationen.

Här är en översikt över de argument som talar för och emot kaffe när det gäller akne:

Argumenten mot kaffe:

  • Koffein orsakar inflammation, vilket kan förvärra akne
  • Kaffe kan höja blodsocker- och insulinnivåerna, vilket kan leda till akne
  • Vissa ingredienser som mjölk och socker kan orsaka akne

Argumenten för kaffe:

  • Inga stora studier visar ett direkt samband mellan kaffe och akne
  • För de flesta människor verkar kaffe inte påverka akne nämnvärt.
  • Att enbart begränsa kaffeintaget botar sällan akne

Som du kan se finns det rimliga argument på båda sidor. Så vilken sida har rätt?

Det bästa sättet att fastställa kaffets effekter på akne är att titta på de specifika komponenterna i kaffe - som koffein, mejeriprodukter och socker - och hur de påverkar akne.

Vi börjar med att undersöka själva koffeinet.

Orsakar koffein akne? En titt på vetenskapen

Koffein är den viktigaste aktiva beståndsdelen i kaffe som ger en energigivande och alert effekt.

Det är ett stimulerande medel som verkar genom att blockera adenosinreceptorer i hjärnan. Adenosin gör dig sömnig, så genom att blockera det håller du dig vaken och medveten.

Men vad har koffein med akne att göra? Det finns ett par potentiella kopplingar.

Koffein kan främja inflammation

Acne bildas när porerna täpps till av död hud och oljor. Detta gör att hudbakterier som P. acnes kan föröka sig och orsaka inflammation.

Forskning visar att koffein kan öka inflammationen i hela kroppen.

En studie från 2015 i Journal of Physiology visade t.ex. att koffeinintag ökade flera inflammatoriska markörer som IL-6 och IL-1β hos både magra och överviktiga kvinnor.

Så i teorin kan koffein driva på inflammatoriska processer som är involverade i akne genom att öka mängden inflammatoriska kemikalier. Detta har dock inte bevisats specifikt i mänsklig akneforskning ännu.

Koffein kan höja kortisol- och insulinnivåerna

Koffein aktiverar det sympatiska nervsystemet, som är en del av kroppens stressreaktion "kamp eller flykt". Detta leder till ökade nivåer av hormoner som kortisol och adrenalin.

Höga kortisolnivåer förlänger inflammation och är kopplat till akne. Viss forskning kopplar också akne till höga insulinnivåer, vilket koffein också kan höja.

Studier visar dock att koffein endast verkar höja kortisol- och insulinnivåerna tillfälligt hos personer som inte regelbundet konsumerar koffein.

Kroppen bygger upp en tolerans mot koffeinets effekter vid vanligt intag. För kaffedrickare är det därför mindre sannolikt att koffein påverkar de aknerelaterade hormonerna från dag till dag.

Sammantaget kan koffein spela en teoretisk roll för akne genom att öka inflammation, kortisol och insulin. Men den aktuella forskningen kan ännu inte slutgiltigt säga om det har verkliga effekter på breakouts för de flesta människor.

Låt oss nu titta på hur andra beståndsdelar i kaffet, som mjölk och socker, påverkar.

Orsakar ingredienserna i kaffe akne?

Kaffe i sig är naturligt lågt på det glykemiska indexet. Men vad du tillsätter i kaffet kan påverka dess aknepåverkande egenskaper.

Mjölk och mjölkprodukter

De flesta studier visar inte på något direkt samband mellan mejeriprodukter och akne.

Viss forskning tyder dock på att mejeriprodukter kan förvärra aknebesvären hos personer med befintliga utbrott:

  • En studie från 2005 visade att antalet akne-lesioner ökade efter intag av mjölk, men inte efter intag av yoghurt eller ost. Författaren antog att mjölk innehåller komponenter som orsakar akne.
  • Flera studier visar på en högre förekomst av akne i befolkningsgrupper som konsumerar mer mjölk och glass.

Det finns ett par teorier om hur mejerimjölk kan främja akne:

Hormoner: Mjölk innehåller hormoner som insulintillväxtfaktor 1 (IGF-1), vilket kan öka talgproduktionen och inflammationen.

Högt glykemiskt index: Ofermenterade mejeriprodukter som mjölk har ett högt glykemiskt index, vilket innebär att de orsakar kraftiga blodsockertoppar. Detta stimulerar insulinfrisättningen, vilket kan förvärra akne.

Sammantaget behövs mer forskning som direkt undersöker mjölk och akne. Men baserat på de nuvarande bevisen kan mjölkprodukter i kaffe teoretiskt sett förvärra utbrott för vissa människor.

Socker

Att tillsätta socker i kaffet innebär extra kolhydrater och kalorier som kan påverka blodsockernivån.

Sockerhaltiga drycker som läsk förknippas med en högre risk för akne hos vuxna. Eftersom raffinerat socker snabbt höjer blodsockret kan socker i kaffe ha liknande effekter.

Den mängd socker vi tillsätter i kaffe är dock i allmänhet ganska liten jämfört med andra sockerrika livsmedel och drycker.

Även om artificiella sötningsmedel som aspartam och sackarin inte direkt höjer blodsockret, tyder tidig forskning på att de också kan förvärra akne.

På det hela taget utgör tillsatt socker i kaffe förmodligen bara ett problem om det konsumeras i för stora mängder. Men det är klokt att begränsa sockerintaget om du har akne.

Blir akne värre av att dricka kaffe?

Baserat på den forskning som finns tillgänglig kan vi sammanfatta hur kaffe påverkar akne:

För de flesta människor verkar måttligt kaffeintag inte förvärra akne i någon större utsträckning.

Det finns inga stora observationsstudier som visar att kaffedrickare generellt sett har högre acnefrekvens. Många människor dricker kaffe dagligen i flera år utan att det påverkar deras hud.

Kaffe kan dock förvärra utbrott hos vissa personer, särskilt om du har bakomliggande faktorer som t.ex:

  • Hormonell obalans
  • Betydande insulinresistens
  • Födoämnesintolerans, t.ex. känslighet för mjölkprodukter
  • Höga ångestnivåer

Kaffe ger inte direkt akne om du har en ren hud i övrigt. Men om du redan kämpar med akne kan kaffe förstärka det.

Överdrivet kaffedrickande kan också orsaka problem.

En liten studie visade t.ex. att personer som druckit ≥3 koppar per dag i minst ett år hade fler inflammatoriska akne-lesioner än de som druckit mindre än 3 koppar.

Vad kan man lära sig av det? Kaffe är sannolikt inte problematiskt för akne i små till måttliga mängder för de flesta människor. Men justera ditt intag om du misstänker att det förvärrar din hud.

Tips för att dricka kaffe om du har hud med akne

Om du älskar kaffe men har akne behöver du inte nödvändigtvis sluta helt. Med rätt inställning kan du dricka kaffe samtidigt som du håller hudproblemen i schack.

Här är några tips för att göra kaffet mer acnevänligt:

Håll dig till 1-2 små/medelstora koppar per dag. Om du dricker stora mängder kan det vara mer sannolikt att aknen påverkas hormonellt.

Välj filtrerat kaffe. Ofiltrerat kaffe innehåller cafestol, en förening som kan höja kolesterolnivåerna i samband med akne.

Begränsa mängden tillsatt mjölk och socker. Använd istället naturligt lågglykemiska sötningsmedel som kanel eller osötad nötmjölk.

Hantera stressnivåer. Kronisk stress kan göra dig mer känslig för kaffets effekter på aknerelaterade hormoner.

Var uppmärksam på din hud. Lägg märke till om du får utbrott efter att ha druckit kaffe ofta eller överskridit din normala mängd.

Undvik att dricka kaffe på fastande mage. Ät frukost först för att undvika blodsockertoppar.

Håll dig hydrerad. Drick mycket vatten för att motverka vätskedrivande effekter som kan koncentrera akneframkallande toxiner.

Byt till te istället. Te med lägre koffeinhalt har liknande fördelar utan att ha lika stor potential att störa hormonerna.

Tillskott med antioxidanter. Näringsämnen som C-vitamin och zink kan motverka vissa av kaffets akneframkallande effekter.

Det viktiga är att vara medveten om hur din kropp reagerar på just kaffe. Begränsa eller undvik det om du märker att det utlöser utbrott. Annars kan du njuta av kaffe med måtta som en del av en aknevänlig livsstil.

Slutsatsen: Hur kaffe påverkar akne

Så orsakar kaffe akne? Efter att ha granskat de vetenskapliga rönen kan vi konstatera följande:

Kaffe förvärrar sannolikt bara akne hos känsliga personer - men att begränsa intaget och undvika mjölk/socker kan hjälpa om du har en benägenhet att få utbrott.

Även om kaffe inte har undersökts direkt i samband med akne, finns det vissa mekanismer som teoretiskt kopplar det till ökad inflammation och hormonella faktorer som är involverade i akne.

Ett måttligt kaffeintag verkar dock inte påverka akne hos de flesta människor. Ingredienser som mjölk och socker spelar förmodligen en större roll för att framkalla utbrott än vanligt svart kaffe i sig.

Om du har akne bör du vara uppmärksam på hur din hud reagerar när du dricker kaffe. Begränsa intaget och undvik att tillsätta högglykemiska mejeriprodukter eller socker om du misstänker att kaffe förvärrar dina utbrott.

Annars går det bra för många med akne att njuta av en kopp kaffe med måtta. Fokusera på en allmänt hälsosam kost och livsstil för att hålla huden klar.

Vanliga frågor och svar: Orsakar kaffe akne?

Vad är akne?

Acne är en vanlig hudåkomma som kännetecknas av tilltäppta porer (pormaskar och vita pormaskar), inflammerade finnar och djupare klumpar (cystor eller knölar). Det förekommer vanligtvis i ansiktet, på pannan, bröstet, övre delen av ryggen och axlarna, men kan också utvecklas på andra delar av kroppen. Akne orsakas av en kombination av faktorer som överdriven oljeproduktion, döda hudceller, akneframkallande bakterier, hormoner och genetik.

Hur kan kaffe vara kopplat till akne?

Det finns några olika sätt som kaffe kan vara relaterat till akneutbrott:

  • Koffein påverkar hormoner som kortisol och insulin, vilket kan förvärra akne. Forskning visar dock att koffein endast tillfälligt ökar dessa hormoner hos personer som inte regelbundet konsumerar det.
  • Ingredienser som tillsätts i kaffe, t.ex. mjölkprodukter och socker, kan påverka akne. Mjölkprodukter kan innehålla hormoner och öka den glykemiska belastningen, medan socker orsakar blodsockertoppar.
  • Kaffe kan potentiellt förvärra inflammation, som spelar en roll vid akne. Men det behövs mer forskning om huruvida koffein faktiskt ökar inflammationsmarkörerna tillräckligt mycket för att påverka akne.

Orsakar kaffedrickande akneutbrott?

För de flesta människor verkar måttlig daglig kaffekonsumtion inte orsaka akne eller förvärra den. Stora observationsstudier visar att kaffedrickare inte har högre acnefrekvens överlag. Kaffe kan dock förvärra akne hos personer som redan är benägna att få utbrott av orsaker som hormoner, genetik, känslig kost och hög stress.

Hur mycket kaffe kan man dricka om man har akne?

1-2 koppar kaffe per dag påverkar sannolikt inte akne hos de flesta människor. Det kan dock vara bra att begränsa kaffeintaget till 1 kopp eller mindre per dag om du upplever att kaffe förvärrar din akne. Att undvika överdrivna mängder på 3+ koppar dagligen kan också hjälpa.

Bör man undvika kaffe om man har acnebenägen hud?

Du behöver inte nödvändigtvis utesluta kaffe helt och hållet om du har en benägenhet för akne. Men var uppmärksam på hur din hud reagerar. Begränsa kaffeintaget och undvik att tillsätta mjölk eller socker om du tycker att det tenderar att förvärra din akne. Att byta till te istället kan också vara ett alternativ med lägre koffeinhalt.

Kan ingredienser som tillsätts i kaffe förvärra akne?

Tillsats av mjölk och socker kan förvärra akne mer än svart kaffe i sig, visar forskning. Mjölk innehåller hormoner och höjer den glykemiska belastningen, medan tillsatt socker orsakar blodsockerspikar. Att begränsa mängden mjölk och socker kan göra kaffe mindre benäget att förvärra akne.

Vad är det bästa sättet att dricka kaffe om man har acne?

Tips för att göra kaffe mer acnevänligt är att välja filtrerat kaffe, begränsa mängden mjölk/socker, undvika att dricka det på fastande mage, hålla sig hydrerad, ta tillskott av antioxidanter som C-vitamin, hantera stress och byta till te med lägre koffeinhalt istället.

Ska man avstå från kaffe om man har svår akne?

Att utesluta kaffe kan hjälpa till att lösa svår, kronisk akne i vissa fall där kaffe verkar vara en utlösande faktor. Samarbeta med en hudläkare och försök undvika kaffe i 6-8 veckor för att se om huden förbättras. Återintroducera senare med måtta för att avgöra om det förvärrar aknen.

Kan kaffe vara bra för huden?

Viss forskning tyder på att kaffe innehåller antioxidanter som kan bidra till att skydda huden mot solskador. Det behövs dock fler studier om kaffets aktuella fördelar för huden. Att dricka kaffe är sannolikt bara bra för huden om du inte upplever några akneförsämrande effekter av att dricka det.

Hur är det egentligen med kaffe och akne?

På det hela taget verkar måttlig kaffedrickning inte orsaka akne eller förvärra den avsevärt för de flesta människor. Men personer som är benägna att få utbrott kanske vill begränsa intaget och undvika att tillsätta ingredienser med hög glykemisk halt för att förhindra att aknen förvärras. Var uppmärksam på din egen huds reaktion för att avgöra kaffets effekter på din akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare