Orsakar sömnbrist akne?

Published:

Brukar du vakna upp efter en orolig natt med en ny omgång finnar? I så fall är du inte ensam. Många tror att sömnbrist orsakar utbrott. Men är det verkligen sant? Eller är det bara en myt?

I det här inlägget fördjupar vi oss i vetenskapen bakom sömn och akne. Vi diskuterar om för lite sömn kan utlösa nya finnar. Och vi delar med oss av tips för att få bättre vila, så att du kan vakna upp med klar, glödande hud.

Orsakar brist på sömn akne

Hur kan sömnbrist leda till akne?

Innan vi tittar på forskningen ska vi undersöka hur sömnbrist teoretiskt sett kan orsaka akne. Det finns några möjliga sätt:

Inflammation

Om du inte får tillräckligt med sömn utlöses inflammationer i kroppen. Det gör att huden blir inflammerad och att utbrott blir mer sannolika.

Obalans i hormonbalansen

Sömnbrist leder till obalans i stresshormoner som kortisol. Det minskar också testosteronhalten. Dessa förändringar kan öka oljeproduktionen och täppa till porerna.

Försvagat immunförsvar

För lite sömn försämrar hudens immunförsvar. Det gör det svårare för kroppen att bekämpa acneframkallande bakterier.

Ökad stress

Förlorad sömn stressar kroppen. Stress leder till fler utbrott av akne.

Nu när vi har tittat på de möjliga mekanismerna, låt oss undersöka vad forskningen säger. Ger vetenskapen stöd för teorin att dålig sömn leder till finnar?

Forskning om sömn och akne

Många studier har undersökt sambandet mellan sömn och akne. Forskningen målar upp en komplex bild. Här är en översikt över de viktigaste resultaten:

Studie nr 1: Subjektiva självrapporter

I en studie frågade forskare människor om deras sömnvanor och akne. Personer som rapporterade sämre sömn och fler nattliga uppvaknanden rapporterade också mer akne.

Det viktigaste att ta med sig: Denna studie visar ett samband mellan självrapporterad sömnkvalitet och breakouts. Men den bevisar inte att sömnbrist orsakar akne.

Studie nr 2: Experimentell sömnrestriktion

I en annan studie tittade man direkt på effekterna av sömnbrist. Deltagarna tillbringade flera nätter med endast 4 timmars sömn. Efter detta uppvisade de betydligt mer akne.

Viktiga slutsatser: Att begränsa sömnen i labbet orsakar kortsiktiga ökningar av breakouts. Detta stöder sambandet mellan sömnbrist och akne.

Studie nr 3: Sömnbrist och inflammation

Flera studier visar att dålig sömn ökar inflammationen. Och vi vet att inflammation leder till utbrott.

Det viktigaste att ta med sig: Sömnbrist ökar inflammatoriska markörer. Detta gör det möjligt att förvärra akne.

Studie nr 4: Dygnsrytm

Forskning visar att oregelbundna sömnscheman stör dygnsrytmen. Dessa rytmer upprätthåller normalt en sund hudfunktion. När de störs ökar risken för akne.

Det viktigaste att ta med sig: Ett ojämnt sömnschema verkar kunna bidra till akne, möjligen genom att försämra dygnsrytmen.

Övergripande slutsatser från forskningen

Baserat på det samlade bevismaterialet följer här de viktigaste slutsatserna:

  • Det finns ett samband mellan dålig sömnkvalitet och svårare akne.
  • Experimentell begränsning av sömnen förvärrar utbrott tillfälligt.
  • Sömnbrist ökar inflammationen, vilket förvärrar akne.
  • Oregelbundna sömnscheman ökar också risken för akne genom att störa dygnsrytmen.

Sammanfattningsvis verkar sömnbrist vara en bidragande orsak till aknebildning. Både mängden sömn och sömnkvaliteten spelar roll. Men det är inte den enda faktorn som orsakar utbrott. Genetik, hormoner, kost och mycket annat spelar också en roll.

Låt oss sedan titta på några tips för att förbättra din sömn. Det kan hjälpa dig att förebygga de obehagliga morgonutbrotten.

Tips för bättre sömn för att bekämpa akne

Om du misstänker att din acne beror på att du sover för lite kan du vidta åtgärder för att få mer vila. Här är några tips för att förbättra sömnens kvantitet och kvalitet:

Upprätthåll ett konsekvent schema

Försök att gå och lägga dig och vakna vid samma tidpunkt varje dag. Detta stabiliserar din dygnsrytm och ger bättre sömn.

Begränsa exponeringen för blått ljus på natten

Blått ljus från skärmar stör melatoninproduktionen. Undvik skärmar 1-2 timmar före sänggåendet.

Skapa en optimal sömnmiljö

Se till att sovrummet är svalt, mörkt och tyst. Överväg att använda mörkläggningsgardiner och en maskin för vitt brus.

Undvik stimulerande medel före sänggåendet

Sluta med koffein, nikotin och andra stimulantia minst 4-6 timmar före sänggåendet.

Skapa en avslappnande rutin

Ta ett varmt bad, läs skönlitteratur, meditera eller stretcha innan du lägger dig för att varva ner.

Begränsa tupplurar på dagen

Tupplurar minskar din sömnförmåga på natten. Ta en tupplur på mindre än 30 minuter före kl. 15.00.

Genom att göra dessa enkla förändringar kan du optimera din sömn. Och det kan kanske förhindra de irriterande utslagen på morgonen.

Slutsatsen: Sömnbrist som bidragande orsak till akne

Är sömnbrist en direkt orsak till akne? Den samlade forskningen tyder på att det kan vara en bidragande faktor, men inte den enda orsaken.

Både otillräcklig sömn och oregelbundna sömnscheman verkar förvärra utbrott. Detta beror sannolikt på ökad inflammation och störd dygnsrytm.

Om du märker att du får mer utbrott efter oroliga nätter ska du fokusera på att förbättra sömnens regelbundenhet och längd. Prioritera att hålla en regelbunden läggtid, begränsa exponeringen för blått ljus och hantera stress.

Med bättre sömnvanor kanske du får en klarare hy. Men även om utbrotten fortsätter är god vila viktigt för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Orsakar sömnbrist definitivt akneutbrott?

Sömnbrist är inte i sig en definitiv orsak till akne. Men det verkar vara en bidragande faktor. Både dålig sömnkvalitet och sömnmängd korrelerar med svårare akne.

Hur mycket sömn behöver jag för att förebygga akne?

De flesta vuxna behöver 7-9 timmars sömn per natt. Tonåringar behöver 8-10 timmar. Om du sover mindre än ditt personliga sömnbehov verkar det öka risken för utbrott.

Kommer acne att försvinna om jag börjar sova bättre?

Bättre sömnvanor kan minska acne, men andra faktorer som hormoner spelar också en roll. För vissa människor innebär bättre sömn inte att utbrotten försvinner helt. Men det är ändå bra för hudens hälsa.

Påverkar sovpositionen acne?

Viss forskning tyder på att man får mer akne av att sova med ansiktet nedåt. Det kan bero på att kontakt med örngottet överför oljor och bakterier. Den bästa sovställningen för en ren hud är att sova på rygg eller sida.

Kan rena örngott förebygga akne?

Att använda ett nytt örngott var 1-2:e natt kan minska uppbyggnaden av oljor och hudceller. Detta kan bidra till att minimera utlösande faktorer för akne. Örngott i satin eller siden absorberar också mindre än örngott i bomull.

Förvärrar det blå ljuset från elektroniska apparater acne?

Vissa studier tyder på att exponering för blått ljus på natten försämrar hudens funktion. Att begränsa skärmtiden före sänggåendet är smart för både bättre sömn och renare hud.

Jag hoppas att det här inlägget har bidragit till att förklara vetenskapen om sömn och akne. Den viktigaste slutsatsen är att brist på vila är en pusselbit i akneproblematiken - men inte hela bilden. Fokusera på att få tillräckligt med sömn av hög kvalitet hela tiden. Det främjar hudens hälsa och ditt allmänna välbefinnande.

Ytterligare vanliga frågor

Hur påverkar sömn hormonnivåerna i samband med akne?

Sömnbrist påverkar hormonregleringen på flera sätt som kan förvärra akne:

  • Det minskar testosteronnivåerna. Detta leder till en ökad produktion av talg/olja.
  • Det leder till högre kortisolnivåer. Överskott av kortisol utlöser inflammation och tilltäppta porer.
  • Det minskar nivåerna av tillväxthormon. Lågt tillväxthormon är kopplat till fler utbrott.
  • Det rubbar balansen mellan testosteron och östrogen. Denna obalans kan utlösa utbrott.

Orsakar sömnlöshet akneutbrott?

Sömnlöshet eller kroniska sömnproblem verkar öka svårighetsgraden av akne. Sömnlöshet bidrar till inflammation, hormonobalans och andra faktorer som framkallar breakouts. Behandling av sömnlöshet kan bidra till att förbättra akne-symtomen.

Kan vissa sömnmediciner påverka akne?

Vissa sömnmediciner som bensodiazepiner kan förvärra akne, särskilt hos kvinnor. De ökar hormonnivåerna som stimulerar oljeproduktionen. Prata med din läkare om acnevänliga alternativ för sömnmedel.

Har sömnkvalitet eller sömnmängd större betydelse för akne?

Både sömnkvalitet och sömnkvantitet är viktiga. Det är viktigt att sova tillräckligt många timmar, men det är också viktigt att få återhämtande och regelbunden sömn. Prioritera både varaktighet och optimering av dina sömnvanor.

Bör jag ta melatonintillskott för att förbättra sömnen och motverka acne?

Melatonin är kroppens naturliga sömnhormon. Kosttillskott kan hjälpa till att reglera sömncyklerna. Men det kan vara svårt att dosera melatonin rätt. Ta endast lågdostillskott under överinseende av läkare.

Finns det fördelar med att ta en tupplur?

Korta tupplurar på 10-30 minuter kan öka vakenheten, den kognitiva förmågan och humöret. Men längre tupplurar kan försämra nattsömnen. Ta tupplurar tidigt på eftermiddagen för att undvika att störa ditt vanliga sömnschema.

Hur lång tid tar det innan jag ser förändringar i min acne efter att ha förbättrat sömnen?

Det tar tid att se effekterna av bättre sömn på akne. Ha tålamod och håll fast vid goda sömnvanor konsekvent. Efter 2-4 veckor med dagliga sömnrutiner är det mer sannolikt att du märker förbättringar när det gäller utbrott.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare