Vad utlöser cystisk acne?

Published:

Cystisk akne kan vara en frustrerande hudsjukdom. De djupa, smärtsamma finnarna verkar komma från ingenstans och är mycket svåra att bli av med. Att förstå vad som orsakar cystisk akne är nyckeln till att både behandla den och förebygga framtida utbrott.

Vad utlöser cystisk akne

Vad är cystisk acne?

Innan vi går in på vad som utlöser cystisk acne ska vi först gå igenom vad cystisk acne egentligen är.

Cystisk akne består av stora, röda, smärtsamma utbrott som uppstår djupt inne i huden. Dessa finnar är mycket större och kraftigare än den typiska vithuvudet.

Istället för att stanna kvar på hudytan bildas cystiska finnar längre ner i hudlagret dermis. Inflammationen och bristningen av cystor djupt inne i huden gör att smärtsamma varfyllda klumpar bildas.

Cystisk akne anses vara allvarligare än andra former av akne på grund av hur djupa utbrotten är och de ärrbildningar de kan lämna efter sig.

Vad orsakar cystisk acne?

Nu när du vet vad cystisk akne är, vad är det egentligen som utlöser dessa smärtsamma underjordiska finnar? Här är några av de vanligaste orsakerna:

Hormonella obalanser

Fluktuationer i hormonerna är en viktig utlösande faktor för cystisk akne.

Hormoner som androgener kan överstimulera oljekörtlar och hårsäckar i huden, vilket leder till överdriven talgproduktion. Denna oljiga miljö täpper till porerna och gör att akneframkallande bakterier kan frodas.

Genetik

Som vid många hudåkommor spelar genetiken en roll vid cystisk acne. Det är mer sannolikt att du får svåra utbrott om du har cystisk akne i släkten.

Genetiska anlag kan göra dig benägen att producera för mycket androgener eller göra dig mer känslig för normala fluktuationer i hormoner som testosteron.

Höga stressnivåer

Höga stressnivåer orsakar ökad produktion av kortisol och andra hormoner som stimulerar oljekörtlarna. Detta kan leda till överdriven talgproduktion, tilltäppta porer och mer cystisk akne.

Stress försämrar också sårläkningen. Detta kan leda till att cystiska finnar blir kvar längre i stället för att läka ut snabbt.

Läkemedel

Vissa mediciner är kända för att utlösa utbrott, inklusive cystisk akne. Hormonläkemedel som p-piller eller hormonersättningar kan leda till akneutbrott.

Steroider och litium är andra receptbelagda läkemedel som har akne som en vanlig biverkning.

Kronisk inflammation

Inflammation är roten till cystisk akne. Kronisk inflammation i kroppen kan därför göra dig mer benägen att få svåra utbrott.

Tillstånd som PCOS, IBD och autoimmuna sjukdomar orsakar en högre grundnivå av inflammation. Detta skapar i slutändan förutsättningar för inflammatoriska cystiska finnar.

Utlösande faktorer i kost och livsstil

Förutom interna faktorer som hormoner och genetik, kan vissa livsstilsfaktorer också utlösa cystisk akne hos vissa personer. Låt oss titta på några potentiella akneframkallande livsstilsfaktorer.

Hög glykemisk kost

Det finns bevis för att en högglykemisk kost med mycket raffinerade kolhydrater och socker kan förvärra akne.

Livsmedel med högt glykemiskt index ger snabbare blodsockertoppar. Detta leder till högre insulinnivåer, vilket kan stimulera till ökad androgenproduktion.

Dessa hormonella effekter av livsmedel med hög glykemisk halt kan utlösa breakouts. Några livsmedel att tänka på är söta läskedrycker, fruktjuicer, desserter, vitt bröd och processade snacks.

Konsumtion av mejeriprodukter

Forskning pågår fortfarande, men vissa studier har kopplat mjölk- och mejerikonsumtion till ökad förekomst av akne.

Experter antar att de hormoner som finns naturligt i mjölkprodukter kan överstimulera oljekörtlarna. Laktos-sockret i mejeriprodukter kan också spela en roll.

Om du misstänker att mjölkprodukter utlöser dina cystiska finnar kan du prova att utesluta dem under en månad för att se om din hud blir bättre.

För lite sömn

Kronisk sömnbrist kan få hormonerna ur balans. Sömnbrist minskar testosteronproduktionen samtidigt som kortisolproduktionen ökar.

Utan tillräckligt med sömn har huden inte heller tid att förnya sig. Detta kan leda till tilltäppta porer och svårare inflammatoriska utbrott.

Sikta på 7-9 timmars sömn per natt. Det ger kroppen tid att reglera hormonerna och reparera hudvävnaden.

Rökning Cigaretter

Tobaksrökning är bevisligen kopplat till en ökad svårighetsgrad av akne. De exakta mekanismerna är okända, men sannolikt är de kopplade till cigarettrökens proinflammatoriska egenskaper.

Om du för närvarande röker, arbeta på en plan för att sluta. Detta kommer sannolikt att bidra till att förbättra din cystisk acne tillsammans med din allmänna hälsa.

Ansiktsberöring och plockning

Överdriven beröring och petande i ansiktet tillför bakterier till porerna samtidigt som det skadar den känsliga hudvävnaden. Denna kombination av bakterier och inflammation kan definitivt utlösa nya utbrott.

Försök att hålla händerna borta från ansiktet under hela dagen. Var också uppmärksam på eventuella vanor att plocka hud.

Vanliga utlösande faktorer för cystisk akne att sammanfatta:

 • Hormonella fluktuationer
 • Genetik
 • Hög stress
 • Vissa läkemedel
 • Kronisk inflammation
 • Högglykemisk kost
 • Konsumtion av mejeriprodukter
 • Otillräcklig sömn
 • Rökning
 • Plockning av ansikte

Tips för att förebygga utbrott av cystisk acne

Nu när du vet vad som vanligtvis orsakar cystisk akne kommer här några tips på hur du kan förebygga de smärtsamma knottrorna:

1. Balansera dina hormoner.

Arbeta med att balansera ut hormoner som androgener och insulin som kan överstimulera oljekörtlarna.

Strategierna omfattar stresshantering, tillräckligt med sömn, att undvika inflammation och att äta en låg glykemisk kost.

2. Undvik utlösande faktorer för akne.

Var uppmärksam på dina personliga triggers för cystisk acne och försök att undvika dem. Det kan innebära att du hoppar över mejeriprodukter, slutar röka eller byter medicin.

3. Rengör försiktigt.

Hårda ansiktsskrubbningar och överdriven rengöring rubbar hudens skyddsbarriär. Detta leder till irritation som kan förvärra akne.

Rengör huden försiktigt två gånger om dagen med ett rengöringsmedel som inte är slipande. Undvik att skrubba eller peta.

4. Använd ingredienser som motverkar akne.

Ingredienser som salicylsyra, bensoylperoxid och retinoider hjälper till att rensa porerna och bekämpa aknebakterier. Att använda leave-on-krämer med dessa ingredienser kan förebygga utbrott.

5. Ta hand om hudens hälsa.

Ge huden näring i form av antioxidanter, använd solskydd och återfukta huden. Om du främjar hudens allmänna hälsa minskar risken för utbrott.

Att vara medveten om de vanligaste orsakerna till cystisk acne är avgörande. Att undvika utlösande faktorer och balansera hormonerna när det är möjligt kan göra mycket för att förebygga de smärtsamma cystiska utbrotten.

När ska man uppsöka hudläkare för cystisk acne?

Svår cystisk acne kan vara svår att hantera på egen hand. Kontakta en hudläkare om du upplever:

 • Frekventa och smärtsamma cystiska utbrott
 • Acne som är resistent mot receptfria behandlingar
 • Ärrbildning från cystiska finnar
 • Låg självkänsla eller depression på grund av cystisk akne

En hudläkare har tillgång till de starkaste akne-medicinerna, t.ex. isotretinoin, som kan hjälpa. Procedurer som steroidinjektioner kan också hjälpa till att snabbt krympa stora cystiska finnar.

Tveka inte att söka professionell hjälp om din cystiska akne påverkar ditt liv på ett betydande sätt. Du behöver inte fortsätta att lida genom utbrott efter utbrott.

Det här lär du dig: Var uppmärksam på utlösande faktorer för cystisk akne

Cystisk akne bildas djupt inne i huden och kan utlösas av ett antal olika inre och yttre faktorer. Hormoner, genetik, inflammation, hög stress, mediciner, kost och livsstilsvanor kan alla spela en roll.

Var uppmärksam på dina personliga akneutlösande faktorer och använd förebyggande strategier för att undvika framtida utbrott. Att hålla överskott av androgener och inflammation i schack är avgörande.

Vid svår eller behandlingsresistent cystisk acne bör du uppsöka en hudläkare för att få tillgång till specialiserade mediciner och behandlingar. Med uthållighet och rätt behandlingsplan kan du få cystisk akne under kontroll och förhindra att den återkommer.

Vanliga frågor om cystisk acne

Hur ser cystisk acne ut?

Cystisk akne består av stora, röda, smärtsamma utbrott som uppstår djupt i huden. Finnarna är inflammerade och kan kännas som knutor under huden. Cystor har ofta en vit eller gul varfylld kärna. Utbrotten lämnar mörka ärr som kan sitta kvar i flera månader.

Var uppstår cystisk acne?

Cystiska utbrott utvecklas oftast i ansiktet, särskilt längs käklinjen, kinderna, hakan och runt munnen. Men cystiska finnar kan också bildas på rygg, bröst, nacke, axlar och överarmar.

Vad är skillnaden mellan cystisk acne och vanlig acne?

Vanlig akne består av små vita och svarta prickar på hudytan. Cystisk akne uppträder djupare ner i hudens dermislager. Cystiska finnar är mycket större, mer smärtsamma och leder oftare till ärrbildning än lindrigare vita eller svarta pormaskar.

Är cystisk acne en form av svår acne?

Ja, cystisk akne anses vara en allvarlig form av akne. Den rankas som den allvarligaste typen av akne på grund av finnarnas storlek, hur djupt de bildas och risken för att orsaka permanenta ärr. Cystorna är också mycket smärtsamma.

Kan cystisk acne försvinna av sig själv?

Mindre cystiska finnar kan försvinna av sig själva inom 1-2 veckor. De flesta cystiska aknebesvär försvinner dock inte helt utan receptbelagd behandling. Utbrotten tenderar att återkomma ofta och kräver noggrann behandling.

Vilken är den bästa behandlingen för cystisk acne?

Receptbelagda läkemedel ger bäst resultat mot äkta cystisk akne. Orala antibiotika, p-piller, isotretinoin, spironolakton och topikala retinoider ordineras ofta. Receptfria produkter är vanligtvis inte tillräckligt starka för att kontrollera svåra cystiska utbrott.

Hur kan du bli av med cystisk acne snabbt?

Att uppsöka en hudläkare för en kortisoninjektion kan hjälpa till att krympa en stor cystisk finne inom en dag eller två. Att dränera vätskan från en stor inflammerad cysta med en steril nål ger också snabb lindring. Detta är dock endast tillfälliga åtgärder.

Kan man poppa cystiska finnar?

Det är bäst att inte sticka eller peta på cystiska utbrott. Cystorna bildas för djupt för att kunna dräneras effektivt. Att peta kan skada huden och leda till ärrbildning. Applicera istället en varm kompress för att hjälpa cystan att rinna av sig själv.

Försvinner cystisk akne permanent?

Med konsekvent behandling kan cystisk akne gå i långvarig remission och eventuellt försvinna för gott. Oral isotretinoin har störst chans att ge permanent bortfall av cystisk akne. Vissa personer upplever dock enstaka uppblossande utbrott av cystisk akne även efter framgångsrik behandling.

När bör man uppsöka läkare för cystisk acne?

Kontakta din läkare för utvärdering om du lider av smärtsamma cystor som ger ärr, inte svarar på receptfri behandling eller påverkar din självkänsla negativt. En hudläkare kan ordinera starkare mediciner för att hjälpa till att rensa cystisk akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare