Hjälper det mot akne att dricka vatten?

Published:

Acne är en av de vanligaste hudåkommorna och drabbar miljontals människor världen över. Det kan vara pinsamt och frustrerande att hantera. Många undrar om man helt enkelt kan bli av med akne genom att dricka mer vatten.

I den här artikeln fördjupar vi oss i vetenskapen bakom dricksvatten och akne. Vi kommer att titta på de potentiella fördelarna och nackdelarna med att öka ditt vattenintag för att lindra akne.

Hjälper det att dricka vatten mot akne

Hur bildas akne?

Innan vi tittar på hur vattenintag påverkar akne, låt oss först förstå vad som orsakar akne i första hand.

Acne bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till porerna. Detta leder till skador som vita prickar, pormaskar, finnar och cystor. Det finns fyra huvudsakliga faktorer som bidrar till akne:

 • Överdriven oljeproduktion - Dina talgkörtlar producerar en oljig substans som kallas sebum. När för mycket talg produceras kan överskottet fastna i porerna.
 • Tilltäppta porer - Döda hudceller som inte avlägsnas ordentligt kan klibba ihop och täppa till porerna. Då fastnar talg i porerna och bakterier kan växa till.
 • Bakterier - En bakterie som heter Propionibacterium acnes (P. acnes) lever på allas hud. I stora mängder kan den orsaka inflammation och förvärra utbrott.
 • Inflammation - Acne-lesioner anses vara inflammatoriska när området blir rött och svullet. Detta orsakas ofta av ett lokalt immunsvar.

Hormoner, genetik och vissa mediciner kan alla påverka dessa underliggande faktorer och orsaka akneutbrott.

Låt oss nu titta närmare på hur vätskebalansen kan bidra till att förebygga några av dessa problem.

Kan man förebygga akne genom att dricka mer vatten?

Det finns några anledningar till varför ett ökat vattenintag kan hjälpa till att lindra akne:

1. Det hjälper till att rensa ut gifter

Njurarna och levern ansvarar för att filtrera bort avfall och gifter från kroppen. Att hålla sig hydrerad stöder deras funktion och hjälper dem att effektivt avlägsna toxiner genom urinering och tarmrörelser.

Några toxiner som bidrar till akne är t.ex:

 • Föroreningar och kemikalier från miljön
 • Hormoner som testosteron och insulin
 • Inflammatoriska proteiner

Genom att spola bort dessa akneutlösande ämnen från kroppen kan dricksvatten teoretiskt sett hjälpa till att förebygga utbrott.

2. Återfuktar huden inifrån

Uttorkad hud är mer benägen att drabbas av torrhet, irritation och akne. Att dricka mycket vatten hjälper till att hålla hudcellerna fylliga och återfuktade inifrån och ut. Detta skyddar hudens fuktbarriär.

Välhydrerad hud kan vara mindre benägen att överproducera olja som en reaktiv reaktion. Genom att hålla huden lugn och balanserad kan du förebygga tilltäppta porer och akne.

3. Kan reglera produktionen av talg

Vissa källor hävdar att vattenintag påverkar talgproduktionen och minskar överflödig olja. Talg är den oljiga substans som utsöndras av talgkörtlar för att smörja och göra huden vattentät.

Tyvärr finns det begränsad forskning om hur vätskestatus verkligen påverkar talgproduktionen och fler studier behövs.

4. Den främjar blodcirkulationen

Att dricka tillräckligt med vatten främjar blodflödet och cirkulationen. Förbättrad cirkulation säkerställer tillförsel av syre och näringsämnen till hudens vävnader.

Detta hjälper hudcellerna att fungera optimalt och kan skydda mot irritation, inflammation och akne.

Så i teorin kan ett ökat vattenintag ge flera fördelar för en klar hud. Men är bevisen tillräckligt starka för att bekräfta detta?

Finns det hållbara bevis för att vatten hjälper mot akne?

Trots de teoretiska fördelarna finns det för närvarande begränsade direkta bevis för att högre vattenkonsumtion minskar akne.

De flesta påståenden är baserade på anekdotiska rapporter. Mycket få kliniska studier har gjorts där man specifikt tittat på vattenintag och akne.

Här är en snabb sammanfattning av den befintliga forskningen:

 • En liten studie från 2001 visade att aknepatienter drack mindre vatten jämfört med personer utan akne. Detta bevisar dock inte att uttorkning orsakar akne.
 • I en studie från 2002 undersöktes kinesiska tonåringar i Peking. De fann att individer som drack mer läsk tenderade att ha mer akne. Läskintaget jämfördes inte direkt med vattenkonsumtionen.
 • I en litteraturgenomgång från 2019 konstaterades att det fanns "otillräckliga bevis för att förändra vätskeintaget vid behandling av akne".

Så även om det sannolikt inte skadar att öka ditt vattenintag, finns det inga solida bevis för att det aktivt kommer att minska breakouts. Det finns också några potentiella nackdelar att ta hänsyn till.

Möjliga nackdelar med att dricka mer vatten

Innan du börjar dricka litervis med vatten varje dag för att få klar hy bör du vara medveten om att överdrivet drickande i vissa fall kan få motsatt effekt.

Här är några potentiella nackdelar med överdrivet vattenintag:

 • Elektrolytobalans - Om du dricker för mycket vatten späds natrium och andra elektrolyter i blodet ut. Detta kan leda till låg natrium- och kaliumhalt och andra problem.
 • Njurpåfrestning - Om du dricker stora mängder vatten varje dag belastas dina njurar och de får arbeta övertid.
 • Falsk känsla av prestation - Att bara dricka mer vatten distraherar från beprövade aknebehandlingar som hudvård, näring och medicinering.
 • Ständiga toalettbesök - Överdrivet kissande och störningar i det dagliga livet.
 • Vattenförgiftning - Även om det är ovanligt att dricka stora mängder vatten snabbt kan det förändra elektrolytnivåerna på ett farligt sätt.

Nyckeln är måttlighet. Se till att du får i dig tillräckligt med vätska utan att överdriva.

Hur mycket vatten bör man dricka mot akne?

Det finns inga specifika riktlinjer för vattenintag för att lindra akne. Allmänna hälsorekommendationer föreslår att en genomsnittlig person dricker:

 • Kvinnor - Cirka 11 koppar (2,7 liter) vätska totalt per dag
 • Män - Cirka 15 koppar (3,7 liter) per dag

Detta varierar beroende på din ålder, aktivitetsnivå, hälsotillstånd och klimat. Regeln om "8 koppar om dagen" är inte vetenskapligt underbyggd.

Låt din törst vägleda dig. Drick tillräckligt med vatten så att du sällan känner dig törstig och din urin är ljusgul. Mörk urin signalerar vanligtvis uttorkning.

Tips för att hålla dig hydrerad

Här är några snabba tips för att se till att du håller vätskebalansen under hela dagen:

 • Ha med dig en återanvändbar vattenflaska så att du enkelt kan dricka ur den.
 • Välj vatten framför söta drycker när det är möjligt.
 • Ät återfuktande frukter och grönsaker som gurkor, apelsiner och jordgubbar.
 • Tillsätt citron-, lime- eller gurkskivor i vattnet för att få mer smak.
 • Ställ in en telefonpåminnelse om att dricka vatten med jämna mellanrum.
 • Drick ett glas vatten direkt när du vaknar.
 • Drick ett glas före och efter träningen.
 • Drick vatten före, under och efter alkoholintaget för att undvika uttorkning.

Låt din kropp och törstnivå styra hur mycket vatten du behöver istället för att tvinga dig själv att dricka överdrivna mängder. Mild uttorkning är det största problemet för de flesta människor, snarare än överdriven uttorkning.

Bör du sluta dricka vatten mot akne helt och hållet?

Nej, det skulle vara extremt ohälsosamt.

Vatten utgör 60 % av din kroppsvikt. Det är viktigt för att alla system i kroppen ska fungera korrekt. Allvarlig uttorkning kan leda till organsvikt, kramper och till och med dödsfall.

Dessutom finns det inga bevis för att minskat vattenintag förbättrar acne. Undvik att kraftigt begränsa ditt vätskeintag i hopp om att fixa breakouts.

Det kan dock vara bra att undvika vanligt vatten precis före större evenemang om det orsakar tillfällig uppblåsthet eller svullnad. Drick normala mängder vid alla andra tillfällen.

Sammanfattning

Även om det sannolikt inte skadar att öka sin vattenkonsumtion finns det begränsade bevis för att det skulle förbättra acne. Att dricka tillräckligt med vatten är viktigare för den allmänna hälsan än för en renare hud.

Det är bättre att fokusera på beprövade kost- och livsstilsfaktorer som påverkar akne:

 • Draner på mejeriprodukter och livsmedel med hög glykemisk halt - dessa ökar blodsockret och stimulerar akneframkallande hormoner.
 • Ta ett probiotiskt tillskott - detta balanserar de tarmbakterier som är kopplade till hudens hälsa.
 • Hantera stressnivåer - Hög stress ökar inflammationen, hormonerna och risken för akne.
 • Få tillräckligt med sömn - Sömnbrist är kopplat till ökad talgproduktion och utbrott.
 • Tvätta ansiktet två gånger om dagen - Använd en mild, icke-komedogen rengöring som är lämplig för acnebenägen hud.
 • Använd akne-läkemedel - Receptbelagda alternativ som retinoider, antibiotika och preventivmedel kan behandla grundorsakerna till utbrott.

Även om det är bra att få i sig vätska behöver du inte dricka för mycket vatten och tro att det är ett magiskt botemedel mot akne. Ta istället ett helhetsgrepp för att få en klar hud.

Vanliga frågor om dricksvatten och akne

Vad finns det för tecken på att du kanske inte dricker tillräckligt med vatten?

Några tecken på mild uttorkning är muntorrhet, trötthet, huvudvärk, yrsel, förstoppning, mörkgul urin och hudflagor. Allvarlig uttorkning kräver omedelbar medicinsk behandling, men tidiga tecken är överdriven törst, klibbig mun, brist på tårar, insjunkna ögon och oförmåga att svettas eller urinera.

Spelar temperaturen på det vatten du dricker någon roll?

Nej, det finns inga bevis för att dricka kallt eller varmt vatten påverkar acne på något sätt. Drick den temperatur som du tycker är mest behaglig. Ett undantag är att undvika mycket hett eller kokande vatten som kan skada mun och svalg.

Ska man dricka mineralvatten eller filtrerat vatten mot akne?

Det finns ingen forskning som visar att mineralvatten eller filtrerat vatten är bättre än vanligt kranvatten mot akne. Kranvatten i de flesta utvecklade länder är bra. Mineralvatten på flaska ger sannolikt inga extra fördelar, men skadar inte heller.

Är det dåligt att dricka vatten precis innan du äter en måltid?

Att dricka vatten direkt före måltider kan tillfälligt få dig att känna dig mättare, vilket kan leda till att du äter mindre. Detta är inte skadligt för de flesta människor. Personer med magproblem som sura uppstötningar kan dock vilja undvika stora vattenintag 30-60 minuter innan de äter för att förebygga symtom.

Spelar typen av vattenflaska någon roll för hudens hälsa?

Flaskor av glas eller rostfritt stål är bäst för att undvika att kemikalier från plast läcker ut i vattnet, särskilt vid återanvändning. Drick aldrig ur plastflaskor som lämnats i en varm bil. I slutändan finns det ingen perfekt flaska. Fokusera på att dricka tillräckligt med vatten snarare än att stressa över behållaren.

Ska du dricka elektrolytvatten mot akne?

För de flesta friska personer är vanligt vatten bra och extra elektrolyter från sportdrycker är inte nödvändiga. Men om du ägnar dig åt långvarig, kraftfull aktivitet som orsakar kraftig svettning, kan sportdrycker ersätta förlorade elektrolyter. Undvik bara drycker med hög sockerhalt.

Hjälper citronvatten mot akne?

Citronvatten kan hjälpa genom att tillföra C-vitamin, en antioxidant. Men fördelarna är minimala jämfört med beprövade kostförändringar. Citronvatten är säkert så länge du borstar tänderna efteråt eller använder ett sugrör. Syran kan skada tandemaljen på lång sikt.

Kommer dricksvatten att förvärra vätskeretention och svullnader?

För de flesta människor ger ett tillräckligt stort vattenintag ingen synlig vätskeretention. Drick utifrån din törst. Personer med hjärt-, lever- eller njurproblem kan behöva minska vattenintaget på grund av risken för vätskeretention. Rådgör med din läkare.

Hjälper det min hud att dricka varmt vatten på morgonen?

Att dricka varmt vatten kan lindra om du har trängsel eller förkylningssymtom. Det har ingen direkt effekt på akne. Alla former av vanligt vatten på morgonen hjälper dig att återfå vätska efter sömnen. Undvik skållheta temperaturer.

Är det sant att dricksvatten späder ut magsyran?

Detta är felaktigt. Vatten passerar magsäcken för snabbt för att påverka surhetsgraden. Stora mängder kan tillfälligt skapa mättnadskänslor eller sura uppstötningar hos känsliga personer. De som har problem med syra bör dricka vatten mellan måltiderna, inte under.

Kan olika typer av te hjälpa till att återfukta huden?

Te kan bidra till ditt dagliga vätskeintag och innehåller antioxidanter som är bra för hälsan. Men te innehåller koffein som fungerar som ett naturligt vätskedrivande medel, vilket gör att en del vatten försvinner från kroppen. Välj koffeinfria varianter om du vill dra nytta av vätskefördelarna.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat av att öka vattenintaget?

Det finns begränsade bevis för att det hjälper mot akne att dricka mer vatten. Eventuella mindre fördelar skulle sannolikt ta veckor att visa. Fokusera på beprövade kostförändringar, hudvård och medicinering i stället för att enbart öka vattenintaget och vänta på att aknen ska försvinna. Ha tålamod.

Det viktiga är inte att tvångsmässigt tvinga i sig vatten utan att hålla sig hyfsat hydrerad som en del av en allmänt hälsosam livsstil. Samarbeta med en hudläkare för att hitta en aknebehandlingsplan som passar dina behov.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare