Hur blir dermatologer av med acne?

Published:

Akne är en av de vanligaste hudåkommorna som får människor att söka efter lösningar. Ungefär 85 % av alla människor upplever akne någon gång mellan 12 och 24 års ålder. För vissa kanske det bara är en enstaka finne här och där. Men för andra kan akne vara måttlig till svår, vilket leder till känslomässigt lidande och fysiska ärr.

Om receptfria aknebehandlingar inte ger dig den rena hud du önskar kan det vara dags att uppsöka en hudläkare. Styrelsecertifierade hudläkare har omfattande medicinsk utbildning i att diagnostisera och behandla alla typer av hudproblem, inklusive akne. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur hudläkare hjälper sina patienter att bli av med akne.

Hur blir dermatologer av med akne

Hur diagnostiserar hudläkare akne?

Det första steget som en hudläkare tar är att undersöka din hud noggrant under ett besök. De kommer att utvärdera vilken typ av akne du har, samt hur allvarlig den är. Akne uppstår när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller, vilket leder till olika typer av finnar.

Här är några av de vanligaste acnetyperna:

 • Vita pormaskar - kallas även slutna komedoner och uppträder på huden som små, vita, runda knölar. De bildas när döda hudceller, olja och bakterier täpper till porerna.
 • Pormaskar - Pormaskar kallas även öppna komedoner och ser ut som små mörka fläckar på huden. Det mörka utseendet beror på hudpigment, inte smuts som man ofta tror. Pormaskar bildas på samma sätt som vita pormaskar, förutom att poren förblir öppen.
 • Papler - Små, ömma, rosa knölar som känns hårda vid beröring. De bildas när väggarna runt tilltäppta porer bryts ner.
 • Pustlar - Röda i botten med vitt eller gult pus i toppen. Dessa inflammatoriska lesioner bildas när bakterier tränger djupare in i porerna.
 • Noduler - Stora, smärtsamma, solida lesioner som sitter djupt inne i huden. Noduler utvecklas från djupare tilltäppta porer i dermis.
 • Cystor - Den allvarligaste typen av akneförändring som är fylld med var. Cystor bildas djupt under huden och känns som stora, ömma bulor.

Förutom att identifiera vilka typer av aknefläckar som finns, noterar hudläkaren var de sitter i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. Antalet lesioner kommer också att hjälpa till att avgöra akne svårighetsgrad. Milda fall har bara några få utspridda vita och svarta pormaskar. Måttlig akne består av fler inflammatoriska papler och pustler. Svår akne innebär ett större antal knölar och cystor.

Varför uppsöka en hudläkare för behandling av akne?

Det finns många skäl att låta en hudläkare behandla din akne i stället för att enbart förlita sig på receptfria produkter. Dessa inkluderar:

Dermatologer erbjuder behandlingar av medicinsk kvalitet

Apotekets aknekurer kan hjälpa mot lindriga utbrott, men de är ofta inte tillräckligt starka för att ta itu med mer envisa fall. Hudläkare har tillgång till receptbelagda aknebehandlingar som är mer potenta och effektiva.

Anpassade behandlingsplaner

Eftersom varje patients akne är unik skapar dermatologer skräddarsydda behandlingsprogram. Efter att ha undersökt din hud och gått igenom din sjukdomshistoria kombinerar de behandlingar som är skräddarsydda för dina specifika behov.

Behandla alla typer av akne

Från pormaskar och finnar till djup cystisk acne - hudläkare har kunskapen och verktygen för att behandla alla typer av acneläsioner. Receptfria produkter hjälper i allmänhet bara mot ytliga utbrott.

Minska ärrbildning efter acne

Förutom att ta bort aktiv akne erbjuder hudläkare även behandlingar för att minimera permanenta akneärr. Att hantera ärr kräver ofta professionella ingrepp.

Förbättra hudens allmänna hälsa

Dermatologer tittar på hela bilden av din hudhälsa, inte bara på aknen. De kan åtgärda problem som oljighet, torrhet och känslighet som bidrar till utbrott.

Fortlöpande stöd

Behandling av akne tar tid. Att ha en hudläkare som övervakar din vård säkerställer att du följer behandlingen ordentligt. De övervakar också utvecklingen och justerar terapierna efter behov.

Hur blir dermatologer av med acne?

Dermatologer har tillgång till ett brett utbud av beprövade aknebehandlingar för att rensa bort aktiva utbrott och förhindra att nya bildas. De använder ofta en flerdelad strategi som omfattar:

Receptbelagda läkemedel

För måttlig till svår akne behövs ofta topikala eller orala receptbelagda läkemedel. Vanliga receptbelagda läkemedel inkluderar:

 • Retinoider - Dessa kraftfulla läkemedel, som härrör från vitamin A, rensar porerna och förebygger pormaskar och vita prickar. De minskar också inflammation.
 • Antibiotika - används för att döda bakterier som orsakar akne och minska svullnad. Vanliga antibiotika som förskrivs är klindamycin och erytromycin.
 • Antimikrobiella medel - Som bensoylperoxid, dessa föreningar dödar bakterier på huden samtidigt som de rensar porerna.
 • Orala preventivmedel - När de tas av kvinnor kan p-piller som innehåller östrogen och progestin förbättra akne. Hormonerna bidrar till att minska androgenhormonernas aktivitet.
 • Spironolakton - Detta diuretikum används off-label av hudläkare för att behandla hormonell akne hos kvinnor. Det blockerar androgenhormonreceptorer i huden.
 • Isotretinoin - Det mest effektiva orala läkemedlet mot akne. Isotretinoin (tidigare känt som Accutane) behandlar svår nodulär akne genom att minska oljekörtlarnas storlek och bakterier.

Ljus- och laserbehandlingar

Teknikbaserade behandlingar som fotodynamisk terapi och laserresurfacing hjälper till att döda aknebakterier samtidigt som de yttre lagren av skadad hud avlägsnas. Laserbehandlingar minimerar också akneärr.

Kemisk peeling och mikrodermabrasion

Kontrollerade hudskador från kemisk peeling och mikrodermabrasion främjar kollagenproduktionen. Detta hjälper till att släta ut acneärr och rensa tilltäppta porer.

Injektioner av kortikosteroider

Injektion av en utspädd kortikosteroid direkt i stora cystor och knölar minskar inflammationen och ger snabb lindring. Injektionerna kan också förhindra ärrbildning.

Extraktion

Dermatologer kan utföra försiktig manuell extraktion av pormaskar, vita pormaskar och inflammatoriska akne-lesioner. Extraktioner hjälper till att avlägsna envisa proppar och påskyndar läkningen.

Hur lång tid tar det att se resultat?

De flesta receptbelagda läkemedel mot akne tar 4-12 veckor innan de ger synbar förbättring, men resultaten beror på:

 • Typ och svårighetsgrad av acne
 • Föreskrivna produkter
 • Följsamhet till behandlingsregimen
 • Individuell respons

Svårare fall kräver ofta längre behandling, upp till sex månader. Även när aknen verkar vara borta behövs vanligtvis underhållsbehandling för att förhindra återfall. Bli inte avskräckt om du inte ser omedelbara resultat. Ha tålamod och håll dig till den behandling som din hudläkare ordinerar.

Vilka resultat kan du förvänta dig?

Med konsekvent användning av de korrekta behandlingar som ordinerats av hudläkare ser de allra flesta aknepatienter betydande förbättringar. Resultat som kan uppnås inkluderar:

 • Markant minskning av alla typer av acne-lesioner
 • Förhindra nya utbrott
 • Blekning av märken och ärr efter akne
 • Normalisering av oljeproduktionen
 • Rensning av pormaskar och vita pormaskar

Även om de flesta patienter får en tillfredsställande förbättring kan akne fortfarande vara oförutsägbar. En liten andel av patienterna kan uppleva liten eller ingen förbättring. Diskutera dina behandlingsförväntningar ärligt med din hudläkare.

Hur kan dermatologer förhindra att acne återkommer?

Att framgångsrikt kontrollera akne på lång sikt innebär både att rensa upp befintliga lesioner och att hindra nya utbrott från att utvecklas. Dermatologer har effektiva strategier för att hjälpa till att hålla huden ren.

Långvarig medicinering

Vissa topikala och orala läkemedel måste fortsätta att användas när aknen har försvunnit för att förhindra ytterligare utbrott. Underhållsbehandlingen kan pågå i månader eller till och med år beroende på individen.

Anpassningar av livsstilen

Dermatologer ger vägledning om vilka aknefrämjande vanor som bör undvikas. Detta inkluderar kost och näringstillskott, klädval, hår- och sminkprodukter samt motion.

Förfaranden på kontoret

Även efter en förbättring kan återkommande behandlingar som ljusterapi, kemisk peeling, laserbehandlingar och kortikosteroidinjektioner bidra till att bibehålla resultaten.

Stressreducering

Om stress bidrar till din akne kan din hudläkare rekommendera stresshanteringstekniker som meditation, yoga eller rådgivning.

Hormonella behandlingar

För kvinnor vars akne förvärras av hormonförändringar kan särskilda p-piller eller antiandrogena läkemedel förebygga hormonutlösta utbrott.

Anpassad hudvård

Dermatologer kan ordinera specialiserade rengöringsmedel, toners och punktbehandlingar för att hjälpa till att hålla huden klar.

Regelbundna uppföljningar

Om du besöker din hudläkare var tredje till sjätte månad kan du vara säker på att eventuella förändringar i aknens svårighetsgrad snabbt åtgärdas genom att justera behandlingen.

Kan behandling av akneärr utföras under aktiva utbrott?

Ja, det går att korrigera akneärr även om du fortfarande kämpar med aktiva lesioner. Vissa ingrepp fungerar dock bäst om aknen först rensas bort helt. Din hudläkare kan ge råd om den optimala tidpunkten.

Vissa tekniker som subcision och microneedling genererar nytt kollagen som hjälper till att släta ut deprimerade ärr samtidigt som de bekämpar aktuella utbrott. Men andra alternativ som laserbehandling och dermabrasion fungerar bättre när acnen är under kontroll, eftersom de innebär att man tar bort lager av yttre hud.

Läkemedel som retinoider och isotretinoin som behandlar aktiv akne gör också att missfärgningar och mindre ärrbildningar gradvis bleknar med tiden. Diskutera dina önskade resultat med din hudläkare för att ta fram ett lämpligt behandlingsschema.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för professionell behandling av akne?

Liksom för de flesta dermatologiska ingrepp beror kostnaden för aknebehandling på flera faktorer:

 • Svårighetsgrad - Lindriga fall medför lägre kostnader än måttlig till svår akne. Mer kraftfulla behandlingar och mediciner krävs för ett större antal lesioner.
 • Typer av behandlingar - Ljus- och laserbehandlingar på mottagningen tenderar att kosta mer än receptbelagda topikala läkemedel. Avancerad kemisk peeling är dyrare än mikrodermabrasion.
 • Försäkringsskydd -Försäkringarna varierar när det gäller vilka aknebehandlingar som täcks och hur stor procentandelen är. De flesta försäkringar täcker antibiotika och hormonbehandlingar. Isotretinoin kräver ofta förhandsgodkännande.
 • Plats - Dermatologimottagningar i storstadsområden tenderar att ta mer betalt än mottagningar på landsbygden.
 • Leverantörens kvalifikationer - Styrelsecertifierade dermatologer har högre arvoden än mindre specialiserade leverantörer.
 • Antal sessioner - Du betalar per behandling eller påfyllning. Så ju fler besök som krävs, desto större blir den totala kostnaden.

Prata med din hudklinik för att få exakta prisuppskattningar baserade på din anpassade behandlingsplan. Många erbjuder betalningsplaner för att hjälpa patienter. Att söka effektiv lindring av akne är värt investeringen i din hud och ditt självförtroende.

Hur kan du få ut mesta möjliga av dina besök för behandling av akne?

Acnekonsultationer och uppföljningar hos en hudläkare innebär en betydande tidsmässig och ekonomisk investering. Du kan få ut så mycket som möjligt av dina besök genom att:

 • Lämna en fullständig sjukdomshistoria - Se till att berätta om tidigare aknebehandlingar, mediciner, allergier och hälsotillstånd. Även orelaterade problem som sömnstörningar kan påverka akne.
 • Hamed dig en lista med frågor - Skriv ner alla dina specifika funderingar kring din akne, t.ex. varför den förvärras vid vissa tidpunkter. Fråga om behandlingsalternativ.
 • Tydligt kommunicera dina mål - Berätta för hudläkaren om du vill förhindra ärrbildning, om du behöver åtgärda cystiska utbrott före ett evenemang eller om du vill förbättra hudens struktur.
 • Följ behandlingsanvisningarna - Felaktig användning av receptbelagda akneprodukter kan begränsa deras effektivitet och leda till potentiella biverkningar. Följ anvisningarna noggrant.
 • Följadina framsteg - för en loggbok över dina akneförbättringar och eventuella reaktioner. Uppdatera din hudläkare vid varje besök.
 • Fråga om hemmavård - Få specifika tips om hur du tar hand om din hudtyp, oavsett om den är fet, torr eller känslig. Ta reda på vilka receptfria produkter som kompletterar receptbelagda behandlingar.
 • Diskutera din psykiska hälsa - Om aknen påverkar ditt känslomässiga välbefinnande bör du tala med din hudläkare om vilka rådgivningsresurser som finns. Underskatta inte de psykologiska effekterna av akne.
 • Gå påuppföljningsbesök - Boka in rekommenderade uppföljningsbesök även när din akne verkar ha försvunnit. Att avbryta behandlingen i förtid kan leda till att aknen återkommer.

För att få tillfredsställande resultat av professionell aknebehandling krävs att patienten deltar aktivt. Var engagerad och proaktiv i varje steg på vägen.

Slutsats: Samarbeta med en hudläkare för en klar hud

Om du kämpar med att få din akne under kontroll har du störst chans att lyckas om du går till en certifierad hudläkare. Dermatologer använder avancerade verktyg, tekniker och metoder som går längre än receptfria akneprodukter. Deras medicinska utbildning ger dem kompetens att skräddarsy behandlingen efter ditt unika hudtillstånd.

Professionell aknebehandling kräver mer tid och pengar än apotekets metoder, men belöningarna är väl värda det. Hudläkare kan ge både kort- och långvarig lindring av akne och samtidigt förhindra permanent ärrbildning. Du får självförtroende av att ha en klar och frisk hud. Tveka inte att samarbeta med en hudläkare och säg hejdå till akne för gott!

Vanliga frågor om professionell behandling av akne

Vad orsakar akne?

Akne bildas när hårsäckarna täpps till av olja och döda hudceller. Detta gör att akneframkallande bakterier som kallas Propionibacterium acnes (P. acnes) kan växa djupt inne i hårsäckarna. När bakterierna förökar sig orsakar de inflammation och svullnad. Överdriven talgproduktion, onormal fällning av hudceller och hormonella fluktuationer kan alla bidra till att hårsäckarna blockeras. Genetik spelar också en roll.

Vilka är de olika typerna av acneläsioner?

Det finns två huvudkategorier av akne-lesioner - icke-inflammatoriska och inflammatoriska.

Icke-inflammatoriska skador inkluderar:

 • Vita prickar (slutna komedoner) - Runda, vita knölar som orsakas av tilltäppta porer
 • Pormaskar (öppna komedoner) - Synliga mörka prickar som bildas av vida, öppna tilltäppta porer

Inflammatoriska skador inkluderar:

 • Papler - Små, rosa finnar med inflammation
 • Pustlar - Röda vid basen med vitt/gult var
 • Knölar - Stora, fasta, smärtsamma knölar som sitter djupt i huden
 • Cystor - De allvarligaste, varfyllda lesionerna som sträcker sig djupt in i läderhuden

Vilka är graderna av acnes svårighetsgrad?

Dermatologer klassificerar akne i lindrig, måttlig och svår grad:

Mild - Bara några spridda komedoner (pormaskar och vita pormaskar)

Måttlig - Mer framträdande icke-inflammatoriska och inflammatoriska lesioner. Flera papler och pustler.

Allvarlig - Utbredda icke-inflammatoriska lesioner plus fler inflammatoriska lesioner som noduli och cystor. Ärrbildning kan förekomma.

Varför gå till en hudläkare för akne jämfört med receptfri behandling?

Dermatologer erbjuder medicinsk expertis, avancerade receptbelagda läkemedel, professionella behandlingar och kontinuerligt stöd som inte är tillgängligt med receptfria akneprodukter. Deras skräddarsydda tillvägagångssätt baserat på din aknetyp och dina mål ger de bästa rensningsresultaten.

Vilka typer av aknebehandlingar ordinerar hudläkare?

Aktuella och orala receptbelagda läkemedel som dermatologer kan använda inkluderar

 • Retinoider - Härleds från vitamin A för att rensa porer och reducera olja. Varumärken inkluderar Retin-A, Differin, Tazorac.
 • Antibiotika - dödar aknebakterier och minskar inflammation. Exempel är clindamycin och erytromycin.
 • Benzoylperoxid - Antimikrobiellt medel som dödar P.acnes-bakterier och exfolierar.
 • P-piller - Östrogen/progestinpiller som kan förbättra akne hos kvinnor genom att minska androgenhormonerna.
 • Spironolakton - Oralt läkemedel som behandlar hormonell akne hos kvinnor genom att blockera androgenhormonreceptorer i huden.
 • Isotretinoin - Det mest kraftfulla orala läkemedlet mot akne. Varumärkesnamn är Claravis, Amnesteem, Absorica. Minskar dramatiskt produktionen av oljekörtlar och bakterier.
 • Dapsone - Lokal gel som bekämpar akneinflammation och hämmar oljekörtlarnas aktivitet. Varumärkesnamn är Aczone.

Vilka ingrepp utför hudläkare mot akne?

Behandlingar som dermatologer kan ge på mottagningen är t.ex:

 • Ljus- och laserterapi - dödar bakterier, minskar inflammation och förbättrar akneärr.
 • Kemisk peeling - Peeling med glykolsyra och salicylsyra exfolierar och frigör hårsäckarna.
 • Microdermabrasion - Med hjälp av fina kristaller återbildas och förnyas huden varsamt.
 • Kortikosteroidinjektioner - injiceras i stora cystor och knölar för att snabbt minska svullnad och smärta.
 • Extraktioner - Manuell borttagning av vita och svarta pormaskar samt vissa finnar för att rensa bort blockeringar.
 • Radiofrekvens - Använder värmeenergi för att krympa förstorade oljekörtlar som bidrar till akne.

Vilka resultat kan man förvänta sig av professionell aknebehandling?

De flesta patienter ser betydande förbättringar, inklusive

 • Markant minskning av icke-inflammatoriska och inflammatoriska lesioner
 • Förhindra nya utbrott
 • Blekning av acnemärken och ärr
 • Jämnare hudton och hudstruktur
 • Normalisering av överdriven oljighet

En del patienter upplever en fullständig förbättring, men en liten andel svarar inte lika bra på behandlingen. Förbättring av acne tar i genomsnitt 4-12 veckor beroende på svårighetsgrad.

Hur länge behövs behandling mot akne?

De flesta mediciner och behandlingar kräver kontinuerlig underhållsbehandling för att bibehålla resultaten. Orala och topikala läkemedel kan användas i flera månader eller år beroende på individen. Behandlingar som ljusterapi upprepas ofta med vecko- eller månadsintervall. Regelbundna uppföljningsbesök hos din hudläkare var 3-6:e månad hjälper dig att övervaka din huds tillstånd och göra justeringar efter behov. Avbryt inte aknebehandlingen utan vägledning, eftersom utbrotten sannolikt kommer att återkomma.

Hjälper aknebehandling till att förhindra ärrbildning?

Ja, genom att rensa upp inflammatoriska akne-lesioner som pustler, noduli och cystor kan skador som leder till ärrbildning minimeras. Det är viktigt att snabbt minska svullnaden i djupa lesioner. Dermatologer har också avancerade behandlingar för att jämna ut och omforma etablerade akneärr. Att påbörja behandlingen tidigt är idealiskt för att begränsa permanent ärrbildning.

Vilka biverkningar kan uppstå med receptbelagda läkemedel mot akne?

Vanliga biverkningar av topikala läkemedel är torrhet, fjällning, rodnad och irritation. Orala antibiotika kan orsaka magbesvär, yrsel och ljuskänslighet. Isotretinoin kan orsaka torra läppar, ledvärk och förhöjda triglyceridnivåer i blodet. Allvarliga effekter är sällsynta när man följer den förskrivande hudläkarens anvisningar. Rapportera omedelbart alla oroväckande reaktioner.

Hur mycket kostar professionell behandling av akne i genomsnitt?

Kostnaden varierar beroende på hur allvarlig aknen är, typ av behandling, antal behandlingar och försäkringsskydd. Milda fall kan kosta 500-1500 USD. Behandling av måttlig akne kan kosta mellan 1500 och 3000 USD. Svår, envis akne som kräver avancerade behandlingar som isotretinoin kan kosta $3000-$5000. Bekräfta beräknade kostnader med din hudklinik.

Kan akne botas med professionell behandling?

Akne kan inte "botas" permanent i den meningen att det aldrig återkommer. Långsiktig behandling hos en hudläkare ger dock den bästa chansen att hålla utbrotten konsekvent borta. Engagerad hudvård och kontinuerlig medicinering behövs ofta för att förhindra att aknen återkommer. Genetiska faktorer gör vissa individer mer benägna att drabbas av akneutbrott under hela livet.

När bör man söka akut behandling för akne?

Sök omedelbart läkarvård om du får svåra, smärtsamma svullnader i acne tillsammans med feber över 38,5 grader och frossa. Detta kan tyda på en allvarligare hudinfektion som kräver akut behandling. Sök också hjälp om aknen har en betydande inverkan på din dagliga funktion och mentala hälsa. Dermatologer kan ge både medicinskt och psykologiskt stöd. Tveka inte att höra av dig.

Hur kan du få ut så mycket som möjligt av dina besök för aknebehandling?

Var förberedd med en grundlig sjukdomshistoria, frågor, mål och lägesanteckningar. Följ hudläkarens instruktioner till punkt och pricka. Gå på föreskrivna uppföljningsbesök även om huden förbättras. Berätta om eventuella biverkningar eller problem. Implementera hudvårdstips hemma. Ta itu med den känslomässiga påverkan som akne kan ha. Var aktivt engagerad i din behandlingsplan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare