Vilka är symtomen på låg libido hos män?

Published:

En sund libido är viktig för känslomässig och fysisk intimitet i ett förhållande. Men låg libido, eller låg sexlust, är ett vanligt problem som drabbar många män. Att förstå symptomen på låg libido kan hjälpa till att identifiera några av de potentiella orsakerna och peka på lösningar.

Vilka är symtomen på låg libido hos män?

Vad är Libido?

Med libido menas en persons sexlust eller önskan om sexuell aktivitet. Det handlar om biologiska, psykologiska och sociala komponenter. Biologiskt påverkas libido av testosteronnivåer och tillfredsställelse i förhållandet. Psykologiskt spelar stress, ångest, depression och självkänsla en roll. Socialt påverkar kulturella normer och värderingar libidon.

Libido fluktuerar naturligt ibland, men en ihållande brist på intresse för sex kan tyda på ett underliggande problem. Att identifiera symtomen på låg libido är det första steget mot att fastställa orsaken.

Symtom på låg libido hos män

Det finns ett antal potentiella symptom som kan tyda på låg libido hos män. Att känna igen dessa symptom kan hjälpa till att identifiera låg libido:

Bristande intresse för sex

Det främsta symptomet på låg libido är brist på intresse eller lust för sexuell aktivitet. Män med låg libido kan undvika intimitet eller hitta på ursäkter för att undvika sexuella möten. Denna brist på intresse kvarstår över tid och är inte bara en tillfällig företeelse.

Låg libido innebär en minskning av sexuella tankar, fantasier och önskan om sex. Män med låg libido har en minskad initiativförmåga och mottaglighet för sex. Deras övergripande motivation och drivkraft för sex är låg.

Svårigheter att få eller bibehålla erektion

Problem med att få eller behålla en erektion kan vara kopplat till låg libido. Män kan uppleva avsaknad av nattliga erektioner eller morgonerektioner. De kan ha svårt att få erektion före sexuell aktivitet. Män kan också ha svårt att behålla erektionen under hela den sexuella aktiviteten.

Erektil dysfunktion innebär inte automatiskt låg libido. Men när svårigheter att få och bibehålla en erektion kombineras med låg sexuell lust kan det vara ett symptom på låg libido.

Försenad eller utebliven orgasm och ejakulation

Män med låg libido kan uppleva fördröjda eller uteblivna orgasmer och ejakulation. De kan behöva långvarig stimulering för att nå klimax. Eller så kanske de inte får orgasm eller ejakulation alls under sexuella möten.

Oförmåga att få orgasm, trots att man känner sig upphetsad, kan tyda på hormonella eller nervrelaterade problem som påverkar libido. Anorgasmia, eller avsaknad av orgasm, är en vanlig följd av lågt testosteron.

Lågt sexuellt självförtroende

Låg libido kan leda till minskat förtroende för den sexuella förmågan och sexualiteten i allmänhet. Män kan uppfatta sig själva som mindre maskulina och tappa förtroendet för sin förmåga att prestera sexuellt.

Detta kan skapa en negativ spiral där lågt självförtroende bidrar till låg libido. Att återställa det sexuella självförtroendet är nyckeln till att öka libidon.

Mindre energi och uthållighet

Låga energinivåer och minskad uthållighet kan vara tecken på lågt testosteron och medföljande låg libido. Sexuell aktivitet kräver energi och uthållighet. Låg energi påverkar en mans motivation och förmåga till sex.

Kronisk trötthet, irritabilitet och brist på motivation tyder på lågt testosteron som hämmar libido. Genom att öka energin förbättras sexlusten.

Minskad spontanitet och kreativitet

Spontan lust och tankar på sex minskar med låg libido. Män förlorar sin spontanitet och kreativitet när det gäller att initiera intima möten och sexuell variation.

Låg lust minskar den naturliga sexuella nyfikenheten och äventyrslusten. Män är mindre benägna att initiera tillgivenhet och intimitet utanför planerad sexuell aktivitet.

Förändring i beteende och intimitet

Låg libido åtföljs ofta av beteendeförändringar. Män kan undvika intimitet helt och hållet eller bara ägna sig åt sexuell aktivitet som en tjänst till sin partner. De ägnar mindre tid åt att initiera romantik och förspel.

Icke-sexuell intimitet, tillgivenhet och romantik minskar. Män uppvisar överlag ett mindre intimt och engagerande beteende när libidon är låg.

Emotionella effekter

Låg libido kan påverka självförtroendet, självkänslan och orsaka ångest, depression eller nedstämdhet. Män med låg libido drar sig ofta tillbaka från intima relationer.

Ilska, frustration, skam och förlägenhet kan också uppstå på grund av oförmågan att prestera sexuellt som önskat. Att identifiera dessa effekter kan tyda på låg libido.

Vad orsakar låg libido hos män?

Att förstå vad som bidrar till låg libido ger en grund för lösningar. Låg libido är resultatet av ett komplext samspel mellan biologiska, psykologiska och sociala faktorer.

Biologiska orsaker

  • Lågt testosteron - Detta är en viktig orsak till låg libido, erektil dysfunktion och fördröjd utlösning. Testosteronnivåerna sjunker naturligt efter 30 års ålder.
  • Kronisk sjukdom - Kroniska hälsotillstånd som diabetes, högt blodtryck, fetma och högt kolesterol orsakar ofta låg libido.
  • Läkemedel - Många vanliga receptbelagda läkemedel minskar libido, inklusive antidepressiva medel, blodtrycksmediciner och opioider.
  • Låg sköldkörtel - En underaktiv sköldkörtel minskar testosteronproduktionen vilket leder till låg libido.
  • Traumatisk skada - Skador på könsorganen, prostatan, urinblåsan, ryggmärgen eller hjärnan kan påverka sexuell respons och lust.
  • Nervskador - Perifer neuropati och nervskador till följd av diabetes, kirurgi eller skador kan hämma erektionsförmågan.
  • Alkoholism och drogmissbruk - Överdriven alkohol- och drogkonsumtion skadar libido och sexuell funktion.
  • Låg testikelfunktion - Ålder minskar testikelfunktionen. Sjukdomar som diabetes kan försämra testikelfunktionen och testosteronet.
  • Sömnapné - Brist på sömn sänker testosteronhalten och den sexuella energin.

Psykologiska orsaker

  • Psykiska störningar - Tillstånd som depression, ångest och PTSD påverkar libido negativt.
  • Stress - Hög stress sänker testosteron och libido. Kortisolet ökar medan testosteronet minskar.
  • Problem med kroppsuppfattningen - En negativ kroppsuppfattning hämmar det sexuella självförtroendet och lusten till intimitet. Övervikt eller fetma påverkar också testosteronet.
  • Trauma och övergrepp - Tidigare sexuella övergrepp eller trauma kan allvarligt skada libido och intima relationer.
  • Dålig kommunikation med partnern - Olösta relationsproblem och brist på känslomässig intimitet orsakar låg libido.

Sociala faktorer och livsstilsfaktorer

  • Arbets- och familjeåtaganden - Om man har för höga krav på sig på jobbet eller som förälder kan det bli ont om tid och energi för sex.
  • Social stigmatisering - kulturella eller religiösa föreställningar kan hindra positiva känslor kring sexualitet.
  • Sömnbrist - Trötthet och utbrändhet till följd av sömnbrist minskar energin och motivationen för sex.
  • Stillasittande livsstil - fetma, metabolt syndrom och hjärt-kärlsjukdomar till följd av för mycket stillasittande hämmar libidon.
  • För mycket alkohol och tobak - Rökning och hög alkoholkonsumtion minskar testosteronproduktionen och den sexuella funktionen.

Diagnos av låg libido

Flera strategier hjälper till att diagnostisera grundorsaken till låg libido:

  • Medicinsk historia - Din läkare frågar om din sexuella historia och funktion. Detaljer om mediciner, operationer, sjukdomar och livsstil ger ledtrådar.
  • Fysisk undersökning - En genital undersökning och en prostataundersökning kan upptäcka tecken på lågt testosteron och hälsotillstånd som påverkar libido.
  • Blodprov - Testosteron-, kolesterol- och blodsockernivåerna mäts för att upptäcka eventuella biologiska orsaker.
  • Psykologisk bedömning - En bedömning av den psykiska hälsan identifierar eventuella psykologiska faktorer eller diagnoser som bidrar till låg libido.
  • Frågeformulär - Strukturerade frågeformulär hjälper till att utvärdera arten, svårighetsgraden och effekten av låg libido.

Genom att diagnostisera alla bidragande orsaker kan man ta fram riktade behandlingsstrategier.

Behandlingsalternativ för låg libido hos män

Beroende på orsakerna till låg libido kan olika behandlingsalternativ återställa normal libido:

Medicinska behandlingar

  • Testosteronbehandling - Testosterontillskott i form av geler, plåster, injektioner eller pellets kan effektivt behandla lågt T och förbättra libido.
  • Läkemedelsjusteringar - Att ändra läkemedel eller doser kan minimera negativa effekter på libido.
  • ED-läkemedel - Läkemedel som Viagra förbättrar erektionsförmågan men ökar inte testosteronet eller lusten.
  • Sexterapi - män och par tränas i tekniker för att förbättra sexuell kommunikation, funktion och njutning.
  • Psykoterapi - Kognitiv terapi och rådgivning hjälper till att övervinna psykiska störningar och psykologiska hinder för hälsosam libido.
  • Relationsrådgivning - Parrådgivning främjar känslomässig intimitet och ett stödjande partnerskap.
  • Kosttillskott - Örter som Tribulus, maca och bockhornsklöver kan lindrigt öka libido och testosteron.
  • Alternativ medicin - Akupunktur kan öka låg libido genom att förbättra testosteron och blodflöde.

Förändringar i livsstil

  • Träning - Styrketräning, aerobics och HIIT-träning ökar testosteronhalten och förbättrar självförtroendet.
  • Stresshantering - avslappningsövningar som meditation och yoga lugnar ner stress och ökar libido.
  • Hälsosam kost - Att äta en medelhavskost med mycket magert protein och hälsosamma fetter förbättrar T-nivåerna.
  • Begränsa alkoholkonsumtionen - Att minska alkoholkonsumtionen skyddar testikelfunktionen, spermierna och testosteronproduktionen.
  • Sluta r öka - Rökning ökar risken för erektil dysfunktion och minskar sexlusten.
  • Få mer sömn - Tillräcklig sömn på 7-9 timmar per natt optimerar hormoner och energi för sex.
  • Förbättra kroppsuppfattningen - Viktträning, utomhusvistelse och positivt självprat stärker det sexuella självförtroendet.
  • Träffar och intimitet - Planerade romantiska resor, massage, kramar och fritid främjar känslomässig närhet.
  • Avsätttid för sex - Prioritera intimitet genom regelbundna "sexdejter" för att göra det till en fast vana.

En kombination av medicinsk behandling, psykologisk rådgivning och livsstilsförändringar lyckas ofta öka libidon.

När bör man uppsöka läkare?

Kontakta läkare vid låg libido:

  • kvarstår i flera månader eller år
  • Påfrestar ditt förhållande
  • Orsakar depression, ångest eller låg självkänsla
  • Förekommer vid erektil dysfunktion
  • åtföljs av andra sexuella svårigheter som för tidig utlösning
  • Påverkar din livskvalitet

Sök medicinsk hjälp för att identifiera eventuella underliggande tillstånd som bidrar till låg libido. Fortsatt låg libido kan tyda på ett odiagnostiserat hälsoproblem som kräver behandling.

Vanliga frågor och svar

Är låg libido vanligt hos äldre män?

Ja, libido minskar naturligt med åldern i takt med att testosteronet minskar. Vid 60 års ålder upplever över 50 % av alla män en viss grad av låg libido. Betydande låg libido är dock inte en normal del av åldrandet och kräver fortfarande läkarvård.

Betyder låg libido att en man inte tycker att hans partner är attraktiv?

Nej, avtagande attraktion för en partner är sällan den främsta orsaken till ihållande låg libido. Mycket oftare är det fysiska eller psykologiska faktorer som ligger bakom. Att öppet diskutera problem med libido hjälper till att säkerställa att båda parter förstår detta.

Kan stress orsaka tillfälligt låg libido?

Absolut. Under perioder av hög stress eller efter en traumatisk händelse är det normalt att libidon tillfälligt minskar. Att arbeta för att minimera livsstress och utöva egenvård hjälper till att stabilisera libido. Om låg libido kvarstår månader efter en stressig period, sök medicinsk hjälp.

Bör par öppet diskutera problem med låg libido?

Ja, tydlig och omsorgsfull kommunikation om libido är viktigt för att upprätthålla intimiteten. Partners bör diskutera förändringar i libido tidigt, identifiera grundorsaker tillsammans och samarbeta om lösningar. Att arbeta som ett team minskar libido-problem som belastar förhållandet.

Vilka livsmedel eller vitaminer hjälper till att förbättra låg libido?

Vissa livsmedel och näringsämnen stöder libido naturligt. Dessa inkluderar ostron, nötter, frön, choklad och D-vitaminförstärkta livsmedel. Begränsa intaget av socker, transfetter och alkohol. Se också till att du får i dig tillräckligt med zink, magnesium och B-vitaminer. Att konsultera en nutritionist hjälper till att skapa en libidoförstärkande diet.

Slutresultatet

En mängd olika symptom kan tyda på låg libido hos män. Att känna igen tecknen och kommunicera öppet med din partner är de första stegen. Därefter kan man identifiera bidragande orsaker genom testning för att vägleda en effektiv behandling. Medicinska terapier, livsstilsförändringar, rådgivning och en teamstrategi förbättrar låg libido. Konsekvent intimitet främjar långsiktig sexuell tillfredsställelse och tillfredsställelse i förhållandet.+

Vad anses vara en låg libido?

Det finns inget definitivt tröskelvärde som definierar låg libido. Om din libido eller sexlust är lägre än dina eller din partners förväntningar, eller om den orsakar besvär, anses den i allmänhet vara låg. Libido varierar mycket från person till person. En markant och ihållande minskning av intresse och lust för sex som bekymrar dig tyder sannolikt på ett problem.

Vilka är de tidiga tecknen på låg libido hos män?

Några tidiga tecken som kan tyda på minskad libido är t.ex:

  • Märker av ett minskat intresse för sex eller sexuella tankar
  • Tar sällan initiativ till sex eller intimitet
  • Hitta på ursäkter för att undvika sex oftare
  • Har svårare att få eller bibehålla erektion
  • Det tar längre tid att få utlösning eller orgasm
  • Känner sig uttråkad eller ointresserad under sex
  • Vill ha sex mer sällan än tidigare

Genom att uppmärksamma dessa tecken tidigt kan män ta itu med potentiella orsaker innan låg libido blir ett större problem.

Vilka antidepressiva medel är minst benägna att orsaka låg libido?

Bupropion (Wellbutrin) är mindre benäget att orsaka sexuella biverkningar än SSRI-läkemedel som fluoxetin (Prozac), sertralin (Zoloft) eller paroxetin (Paxil). Buspiron och mirtazapin har också lägre frekvens av sexuell dysfunktion. SNRI-preparatet duloxetin (Cymbalta) tenderar att orsaka färre sexuella biverkningar än venlafaxin (Effexor). Tala med din läkare om vilka alternativ som finns.

Hur snabbt kan lågt testosteron orsaka låg libido?

Testosteronnivåerna kan minska snabbt, ibland inom några månader till några år. Denna snabba minskning kan leda till en relativt snabb debut av symtom på låg libido jämfört med den gradvisa minskningen av testosteron när män åldras. Tillstånd som typ 2-diabetes, hypofystumörer och opiatmissbruk kan påskynda en snabb testosteronminskning som resulterar i låg libido.

Kan trötthet och låg libido vara ett tecken på en allvarlig sjukdom?

Ja, i vissa fall kan låg energi och låg libido tyda på ett allvarligt underliggande medicinskt tillstånd. Symtom som trötthet, muskelsvaghet och minskad sexlust kan förekomma vid allvarliga sjukdomar som t.ex. anemi, demens, maligna tumörer, kroniska infektioner och autoimmuna sjukdomar. Om ingen uppenbar orsak hittas kan ytterligare medicinsk utredning vara motiverad.

Vilka vitaminer hjälper till att öka libido?

Vissa viktiga vitaminer och mineraler spelar en roll för att stödja hälsosamma testosteronnivåer och i förlängningen manlig libido. Dessa inkluderar vitamin D, zink, magnesium, bockhornsklöverextrakt, D-asparaginsyra och vitamin B12. Tillräckligt med C-vitamin, selen, niacin och koppar kan också bidra till att optimera sexuell hälsa och energi. Samarbeta med en läkare för att säkerställa adekvat kosttillskott.

Hur lång tid tar det innan man ser förbättringar i libido från livsstilsförändringar?

Att göra positiva livsstilsförändringar som att äta nyttigare, motionera, begränsa alkoholintaget, sluta röka och minska stressen kan öka libidon. Det tar dock tid innan dessa förändringar har en betydande inverkan på testosteronnivåerna och den sexuella funktionen - vanligtvis några månader. Det är viktigt att vara konsekvent med nya hälsovanor. Att konsultera en läkare hjälper till att övervaka framstegen.

Är tillfällig låg libido normalt?

Det är helt normalt att mäns sexlust fluktuerar då och då på grund av stress, trötthet, livsomständigheter eller helt enkelt naturliga hormonella variationer. Periodiska nedgångar i libido är inte nödvändigtvis oroande. Men om den låga sexlusten håller i sig i veckor eller månader i taget kan det finnas ett underliggande problem som behöver åtgärdas.

Kan relationsproblem ensamma orsaka låg libido?

Relationskonflikter, kommunikationsproblem, brist på kontakt med din partner och oavslutade affärer kan alla bidra till låg libido. Även om interpersonella faktorer sällan ensamma kan förklara ihållande låg libido, kan de förstärka andra biologiska eller psykologiska problem. Parrådgivning hjälper till att ta itu med hinder för intimitet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare