Vad orsakar brist på libido hos män?

Published:

Libido. Sexlust. Oavsett vad du kallar det så är en sund libido viktig för det allmänna välbefinnandet. Men när libidon verkar försvinna kan det vara oroande och frustrerande.

Vad orsakar brist på libido hos män? Det finns en hel del potentiella orsaker. Genom att förstå de vanligaste orsakerna kan du gå till botten med problemet och vidta åtgärder för att få tillbaka lusten.

Vad orsakar brist på libido hos män?

Vad är libido?

Innan vi dyker ner i orsakerna till låg libido, låt oss definiera vad libido faktiskt är.

Med libido menas din allmänna sexuella lust och sexdrift. Det är din motivation att delta i sexuella aktiviteter och ha ett intresse för sex. Libido är olika för alla - vissa har en medfödd hög sexlust, medan andra helt enkelt är mindre intresserade av sex.

Libido kan variera under livets gång på grund av förändringar i hormoner, stressnivåer, hälsotillstånd, medicinering och relationer. En fluktuerande libido är helt normalt. Men när libido tar en långvarig eller permanent nosdykning blir det problematiskt.

Känner du att din sexlust inte är vad den brukade vara? Då kan du ha problem med låg libido. Tecken på låg libido hos män inkluderar:

  • Bristande intresse för sex
  • Svårigheter att få eller bibehålla erektion
  • Svårigheter att få orgasm
  • Har sex mer sällan än önskat

Om du har märkt att din libido har minskat och det är besvärande för dig eller din partner, är det viktigt att förstå de potentiella orsakerna så att du kan ta itu med dem. Låt oss utforska några av de vanligaste orsakerna till bristande libido hos män.

Fysiska orsaker till låg libido

Fysiska hälsoproblem står för många fall av låg libido hos män. Låt oss titta på några av de vanligaste fysiska orsakerna.

Lågt testosteron

Testosteron är det viktigaste manliga könshormonet. Det spelar en viktig roll för libido och sexuell funktion. Testosteronnivåerna sjunker naturligt när män åldras, men ibland uppstår lågt testosteron i förtid.

Symtom på lågt testosteron inkluderar:

  • Minskad libido
  • Erektil dysfunktion
  • Utmattning
  • Förlust av muskelmassa
  • Ökat kroppsfett
  • Irritabilitet eller depression

Om du misstänker att lågt testosteron kan påverka din libido kan du göra ett enkelt blodprov. Din läkare kan ordinera testosteronbehandling om det behövs för att få upp nivåerna igen.

Läkemedel

Många vanliga receptbelagda läkemedel kan påverka libido negativt som en biverkning. Dessa inkluderar:

  • Antidepressiva läkemedel
  • Läkemedel mot blodtryck
  • Bensodiazepiner
  • Opioida smärtstillande läkemedel
  • Läkemedel mot magsår
  • Läkemedel för prostata

Tala med din läkare om du tror att dina mediciner kan störa din libido. Din läkare kanske kan justera doserna, byta mediciner eller hjälpa dig att hantera biverkningar. Sluta inte ta några mediciner innan du rådfrågat din läkare.

Fetma

Att bära runt på för mycket kroppsfett kan leda till låga testosteronnivåer och därmed lägre libido. De goda nyheterna - att gå ner i övervikt kan hjälpa till att återställa testosteronnivåerna och återuppliva libidon. Överväg att göra livsstilsförändringar som att äta hälsosammare och träna mer för att komma tillbaka i form och få din sexlust att vakna till liv igen.

Kronisk sjukdom

Vissa hälsotillstånd är förknippade med låg libido, t.ex:

  • Diabetes - Högt blodsocker skadar blodkärl och nerver som behövs för optimal sexuell funktion.
  • Kardiovaskulär sjukdom - igensatta artärer minskar blodflödet som krävs för erektion.
  • Neurologiska sjukdomar - Sjukdomar som Parkinsons sjukdom och multipel skleros kan störa de sexuella signaler som skickas från hjärnan.
  • Kronisk njursjukdom - Hormonella och kemiska obalanser på grund av nedsatt njurfunktion kan minska libido.
  • Cancer och cancerbehandlingar - Cancer i sig, liksom strålning och kemoterapi, kan minska libido.

Hantering av underliggande hälsotillstånd kan bidra till att förbättra libido problem. Ha ett nära samarbete med din vårdgivare.

Låg T på grund av skada eller operation

Skador, operationer och strålbehandling som involverar bäckenregionen - t.ex. behandling av prostatacancer - kan ibland skada nerver eller blodtillförsel som behövs för en sund sexuell funktion. Detta kan leda till testosteronbrist och låg libido.

Alternativ som testosteronbehandling, läkemedel mot erektil dysfunktion, penisimplantat och vakuumapparater kan hjälpa till att återställa den sexuella funktionen efter bäckenskador eller kirurgi.

Psykologiska orsaker

I många fall spelar psykologiska faktorer en roll vid låg libido. Mentala och känslomässiga hälsoproblem kan dämpa den där kärleksfulla känslan.

Stress

Att vara överdrivet stressad eller orolig kan definitivt döda din sexlust. Och det är bara att inse att livet idag är stressigt! Kronisk stress leder till förhöjda nivåer av kortisol - kroppens viktigaste stresshormon. Med tiden leder den förhöjda kortisolhalten till att testosteronproduktionen hämmas. Vad blir resultatet? Minskad libido.

Det är viktigt att ta hand om sig själv på ett sätt som motverkar stress. Prioritera sömn, motion, sociala kontakter, avkopplande hobbyer och mindfulnessövningar som meditation. Överväg terapi om stressen förblir överväldigande.

Depression

Depression påverkar direkt hormoner och hjärnkemikalier som är involverade i sexuell lust och tillfredsställelse. Antidepressiva läkemedel som används för att behandla depression kan också bidra till låg libido som en biverkning.

Om du misstänker att depression kan dämpa din libido bör du tala med en psykolog. Rådgivning och medicinering kan hjälpa till att lindra depressionen och återställa din sexlust.

Dålig kroppsuppfattning

Att skämmas för eller känna sig missnöjd med sitt utseende kan definitivt förstöra stämningen. Om du är upphängd på din vikt, muskeltonus, hårfäste eller andra aspekter av ditt utseende, är det svårt att känna sig sexig.

Att arbeta med självacceptans och fokusera mindre på upplevda "brister" kan bidra till att förbättra libido. Självförtroende är sexigt!

Sexuella trauman

Tidigare traumatiska upplevelser som sexuella övergrepp eller misshandel kan förståeligt nog snedvrida uppfattningen om sex. Detta kan leda till att man undviker sexuella situationer eller får ett minskat intresse för sex.

Att bearbeta trauman i en säker, terapeutisk miljö är viktigt för läkningen. Med professionell hjälp och stöd från nära och kära är det möjligt att återfå ett hälsosamt och njutbart sexliv efter ett sexuellt trauma.

Frågor som rör relationer

För många män är libido nära kopplat till relationen. När allt inte står rätt till på den romantiska arenan kan sexlusten få sig en törn.

Partnerkonflikt

Ständiga gräl, sjudande bitterhet eller olösta problem i förhållandet kan skapa distans och ointresse för sex. Ta itu med konflikter direkt genom öppen kommunikation. Överväg parrådgivning för att underlätta en sund lösning av meningsskiljaktigheter.

Otrohet

Att upptäcka att ens partner har varit otrogen kan förstås skaka om ens värld - och ens libido. Att återuppbygga förtroendet efter en otrohetsaffär tar tid. Ha tålamod och ta hjälp för att läka såren. Med lite ansträngning kan lusten väckas till liv igen.

Tillfredsställelse

Är du helt enkelt uttråkad i sovrummet? Att göra samma gamla rutin varje gång kan tära på libidon över tid. Blanda upp sexuella vanor och rutiner för att hålla saker och ting spännande. Prova nya ställningar, platser, leksaker, rollspel, förspelsrutiner etc. Gör njutning och passion till en prioritet.

Missanpassade libido

Alla människors sexlust går upp och ner. Men om din libido konsekvent är mycket högre eller lägre än din partners kan det skapa spänningar. Kompromisser är nyckeln - möt varandra i mitten genom att initiera sex lite mindre eller lite oftare. Fokusera på intimitet utan samlag, som kyssar och kramar.

När ska man söka hjälp?

Tillfälliga variationer i libido är normalt, men ihållande låg libido kan påverka välbefinnande och relationer negativt. Om den låga libidon kvarstår bör du söka hjälp hos din läkare eller en sexterapeut.

Var proaktiv när det gäller att diagnostisera potentiella fysiska orsaker som lågt testosteron eller underliggande sjukdom. Vissa mediciner och kosttillskott kan också hjälpa till att återuppliva en sviktande libido.

Vid psykologiska problem eller relationsproblem kan rådgivning gå till roten med libido-problem och hjälpa till att återställa intimiteten.

Förlora inte hoppet! I många fall kan låg libido förbättras med beslutsamhet och riktade livsstilsförändringar, terapi eller medicinsk behandling. Prioritera din sexuella hälsa. Ett tillfredsställande sexliv ökar den allmänna lyckan och livskvaliteten. Du förtjänar att känna dig självsäker och passionerad igen.

Vanliga frågor om låg libido hos män

Undrar du om din libidosänkning är normal eller hur du får tillbaka din mojo? Här är svaren på några vanliga frågor om låg libido hos män:

Vad är ett "normalt" libidointervall för män?

Det finns inget universellt "normalt" - sexlusten varierar kraftigt mellan olika individer. I allmänhet minskar libido gradvis när män åldras. Men plötsliga, långvariga minskningar av lusten är inte normalt i någon ålder. Sök hjälp om din libido är oroväckande låg.

Vid vilken ålder minskar normalt mannens libido?

Testosteronet börjar långsamt minska efter 30 års ålder, och detta kan påverka libidon. Men de flesta män behåller en hyfsad sexlust upp i 60-årsåldern och längre. Drastiska nedgångar i libido före mitten av livet kräver läkarvård.

Min libido är låg. Ska jag gå till min husläkare eller en urolog?

Börja med din primärvårdsläkare - de kan diagnostisera potentiella orsaker och remittera dig till specialister vid behov. Primärvårdsläkare behandlar ofta libido-problem. Kontakta en urolog eller endokrinolog om din läkare misstänker en underliggande hormonell obalans eller problem med könsorganen/urinvägarna.

Är libido-problem hos yngre män normalt?

Låg libido hos yngre män är mindre vanligt och mer oroande. Orsakerna kan vara medicinering, fetma, sjukdom, skada eller psykologiska problem som bör åtgärdas så snart som möjligt. Unga män bör inte tolerera en pågående brist på sexuell lust.

Kan låg libido botas?

Det finns inget "botemedel" i sig, men olika behandlingar kan effektivt förbättra låg libido. Livsstilsförändringar, byte av läkemedel, testosteronbehandling, kosttillskott, medicinsk utrustning och rådgivning kan i många fall hjälpa till att återställa normal libido.

Vilka livsmedel eller kosttillskott ökar manlig libido?

Vissa livsmedel och kosttillskott kan öka libidon något, t.ex. ostron, nötter, bönor, vitlök, ginseng, macarot, DHEA och zink. Men att ta itu med underliggande hälsotillstånd är viktigare. Rådgör med läkare innan du tar några kosttillskott.

Hur lång tid tar det innan behandlingar mot låg libido börjar fungera?

Det beror på orsak och behandling. Livsstilsförändringar kan förbättra libido inom några veckor. Hormonbehandlingar, medicintekniska produkter och kosttillskott kan ta flera veckor eller månader innan de ger full effekt. Håll dig till behandlingarna för bästa resultat.

Vid vilken tidpunkt bör du acceptera låg libido som ditt "nya normala"?

Ge inte upp för lätt! Prova olika terapier och livsstilsförändringar innan du accepterar en större minskning av libido. Men om alla ansträngningar misslyckas efter en längre tid, kan rådgivning hjälpa till att acceptera om minskad sexualitet nu är ditt personliga "normala".

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare