Vad ger män hög libido?

Published:

En mans libido är en komplex sak. Många faktorer kan påverka en mans sexlust, inklusive fysiska, psykologiska och livsstilsfaktorer. Att förstå vad som påverkar libido kan hjälpa män att identifiera potentiella orsaker till låg libido och vidta åtgärder för att öka sin sexlust om det behövs.+

Vad ger män hög libido?

Viktiga faktorer som påverkar manlig libido

Libido drivs främst av testosteron hos män. Men enbart testosteronnivåer är inte avgörande för sexlusten. Låt oss utforska några av de viktigaste faktorerna som kan påverka en mans libido:

Ålder

När män åldras sjunker deras testosteronnivåer naturligt. Denna gradvisa minskning av testosteron är en viktig orsak till att libido tenderar att minska när män blir äldre. Efter 30 års ålder minskar testosteronnivån med ca 1% per år. Andra åldersrelaterade faktorer som kronisk sjukdom, medicinering och lägre energinivåer kan också dämpa libidon.

Fysisk hälsa

Övergripande hälsa och välbefinnande spelar en stor roll för libido. Tillstånd som fetma, hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes kan hämma blodflödet och nervfunktionen, vilket är nödvändigt för optimal upphetsning och sexuell prestation. Män som tränar regelbundet tenderar att ha högre testosteronnivåer och rapporterar högre libido. Att äta en näringsrik kost och hålla en hälsosam kroppsvikt främjar den sexuella hälsan.

Mental hälsa

Stress, ångest och depression kan dramatiskt minska intresset för sex. Psykologiska tillstånd som orsakar känslomässigt lidande kan uppta tankarna och hindra en från att bli upphetsad. Psykiska problem kan också leda till problem med självkänslan och en negativ kroppsuppfattning, vilket kan minska libidon. Terapi och mediciner som förbättrar det psykiska välbefinnandet kan öka libidon.

Läkemedel

Många vanliga mediciner har biverkningar som påverkar libido, inklusive antidepressiva medel, blodtrycksmediciner, aptitdämpande medel och magsårsmediciner. Män som tar mediciner bör rådfråga sin läkare om de upplever en uttalad minskning av sexlusten. I vissa fall kan man återställa libido genom att justera dosen eller byta recept.

Könshormoner

Lågt testosteron är en av de vanligaste orsakerna till minskad libido hos män. Testosteron är det primära manliga könshormonet som ansvarar för spermieproduktion, sexlust, muskelmassa och benstyrka. Testosteronnivåerna når sin topp i tonåren och tidig vuxen ålder och minskar sedan gradvis över tid. Onormalt låga testosteronnivåer, så kallad hypogonadism, kan hämma libido. Testosteronbrist kan behandlas med hormonersättningsterapi.

Frågor som rör relationer

För män i långvariga förhållanden kan psykologiska faktorer inom partnerskapet dämpa lusten till sex. Dålig kommunikation, ilska, missnöje med förhållandet, tristess och en känsla av att vara bortkopplad från sin partner kan störa libidon. Parrådgivning eller sexterapi kan hjälpa till att öka intimiteten och återuppliva förlorad passion.

Livsstilsvanor

Dagliga vanor och beteenden kan påverka den sexuella funktionsförmågan. Alkoholmissbruk, rökning, användning av illegala droger och även missbruk av receptbelagda läkemedel kan försämra libidon. Tillräcklig sömn är avgörande för att ge kropp och själ energi för sex. Att ständigt vara stressad eller ha sömnbrist kan minska testosteronhalten och upphetsningsförmågan. Regelbunden sexuell aktivitet kan i sig bidra till att upprätthålla libido genom att träna kroppens sexuella responssystem.

Underliggande förhållanden

Vissa medicinska tillstånd är förknippade med låg libido, inklusive kronisk njursjukdom, leversjukdom, neurologisk sjukdom och autoimmun sjukdom. Metaboliska störningar som sköldkörtelsjukdom och höga prolaktinnivåer kan störa hormonnivåerna och den sexuella funktionen. Sexuell dysfunktion, t.ex. erektil dysfunktion, kan också bidra till minskat intresse för sex. Att diagnostisera och hantera underliggande medicinska tillstånd kan ofta förbättra libido.

Vad kan ge en boost till manlig libido?

Nu när vi har gått igenom de viktigaste faktorerna bakom libido, låt oss diskutera lösningar som män kan prova för att ge sin sexlust en boost:

Motionera och gå ner i vikt

Regelbunden motion, särskilt styrketräning, kan öka testosteronhalten. Att gå ner i vikt och öka blodflödet genom konditionsträning gynnar den sexuella hälsan. Att vara fysiskt aktiv lindrar också stress. Sikta på 30-60 minuters motion de flesta dagar.

Förbättra nutritionen

Ät mer frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, fisk, nötter och frön. Dessa livsmedel tillför näringsämnen som är viktiga för hälsosamma testosteronnivåer, t.ex. zink, D-vitamin och essentiella fettsyror. Begränsa intaget av socker, raffinerade kolhydrater och transfetter som kan hämma blodflödet. Håll dig hydrerad och drick mindre alkohol och koffein.

Minska stress

Att hantera arbete, ekonomi, familjeåtaganden och annan stress gör att sinnet och kroppen blir mottagliga för upphetsning. Avsätt tid varje dag för att utöva avslappningstekniker som djupandning, yoga eller meditation. Få massage eller lyssna på musik - vad som helst som hjälper dig att slappna av.

Få mer sömn

Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll och sträva efter 7-9 timmars kvalitetssömn för att öka energin och optimera testosteronet. Undvik skärmar före sänggåendet, håll rummet svalt och blockera ljus och buller för att uppnå bättre sömn.

Prata med din partner

Kommunicera öppet med din partner om eventuella problem som påverkar ert sexliv. Sök professionell rådgivning eller sexterapi om det behövs. Introducera romantik, dejtkvällar, massage eller nya ställningar för att återuppliva intimiteten. Var mer kärleksfull även utanför sovrummet.

Hantera kroniska sjukdomar

Följ din läkares behandlingsplan för alla kroniska sjukdomar du har. Ta ordinerade mediciner regelbundet och håll tillstånd som högt blodtryck, diabetes och högt kolesterol under kontroll. Detta stödjer den allmänna hälsan för att möjliggöra en robust sexuell funktion.

Ta kosttillskott

Vissa vitaminer, mineraler och örter har förknippats med förbättrad libido, t.ex. zink, ginseng, maca, bockhornsklöver och DHEA. Undersök deras säkerhet och diskutera kosttillskott med din läkare för att identifiera alternativ som kan förbättra sexlusten.

Överväg testosteronbehandling

Om lågt testosteron orsakar en uttalad minskning av libido, kan testosteronersättningsterapi via injektioner, geler eller plåster hjälpa till att återställa hälsosamma testosteronnivåer och återuppliva sexlusten. Hormonbehandling har risker, så låt ditt testosteron utvärderas noggrant innan behandlingen påbörjas.

Förändra din livsstil

Begränsa eller avstå från rökning, berusningsdrickande och användning av olagliga droger. Följ din läkares anvisningar för receptbelagda läkemedel. Se till att eventuell relaterad sexuell dysfunktion behandlas medicinskt. Anta positiva livsstilsvanor som en hälsosam kost och motion.

Det viktigaste är att identifiera grundorsakerna bakom din låga libido så att lämpliga lösningar kan implementeras. Ha tålamod - det kan ta lite tid att hitta den kombination av livsstilsförändringar, medicinska behandlingar eller kosttillskott som fungerar för att optimera din sexlust. Men du ska veta att det finns alternativ att utforska för att förbättra libidon.

Nu när du känner till några av de viktigaste faktorerna som påverkar manlig libido och potentiella lösningar för att öka sexlusten, låt oss gå igenom några fler tips för att maximera din libido:

9 tips för att öka manlig libido

Här är några fler tekniker som du kan prova för att öka din sexlust:

1. Få mer solljus

Exponering för solljus ökar testosteronproduktionen. Få 15-20 minuters solljus tidigt på morgonen för att stimulera libido.

2. Minimera stress

Hitta hälsosamma sätt att hantera livets stressfaktorer så att du känner dig avslappnad och redo för sexuell aktivitet. Terapi och kroppsövningar som tai chi, yoga och meditation kan hjälpa.

3. Sätt stämningen

Skapa en miljö som väcker sexuell lust genom att hålla sovrummet rent och städat och spela mjuk musik. Dämpa belysningen, tänd stearinljus eller ta ett varmt bad tillsammans.

4. Upprätthålla intimitet

Var kärleksfull utan förväntningar på sex, som att kramas, kyssas, hålla handen eller kramas. Par som regelbundet umgås genom beröring och intimitet tenderar att ha högre libido.

5. Gå på läkarkontroller

Kontakta din läkare för att utesluta eventuella medicinska orsaker till minskad libido, t.ex. lågt testosteron, sköldkörtelproblem, hypofysrubbningar eller kärlproblem.

6. Begränsa alkohol

En drink eller två kan visserligen minska hämningarna, men för mycket alkohol gör att det centrala nervsystemet blir nedtryckt och den sexuella funktionen störs. Måttlighet är A och O.

7. Kommunicera önskningar

Berätta för din partner vad som tänder dig och väcker din lust. Ärliga diskussioner om era behov och fantasier kan föra er närmare varandra och göra sexet mer spännande.

8. Onanera

Regelbunden sexuell aktivitet, inklusive onani, hjälper till att träna kroppens sexuella responssystem och öka libidon.

9. Prioritera god sömn

Sikta på 7-9 timmars oavbruten sömn per natt för att optimera testosteronnivåerna och minska tröttheten så att du känner dig energisk för sex.

Det viktigaste är att lyssna på sin kropp. Var uppmärksam på omständigheter där libidon känns som högst, liksom faktorer som verkar dämpa lusten. Med lite medvetenhet och experimenterande kan du hitta vad som fungerar för att få dig på humör.

När ska man söka medicinsk hjälp för låg libido

Om implementering av livsstilsförändringar inte framgångsrikt ökar libido inom några månader, boka tid med din läkare eller en urolog.

Kontakta läkare omedelbart om du upplever låg libido:

 • Händer mycket plötsligt
 • åtföljs av annan sexuell dysfunktion, t.ex. erektionsproblem
 • Är påtagligt plågsam eller skadar din relation
 • Överensstämmer med andra fysiska eller psykiska symtom

Du bör också kontakta läkare om du misstänker potentiella orsaker som t.ex:

 • Hormonella störningar
 • Biverkningar av läkemedel
 • Stress och depression
 • Metaboliskt syndrom
 • Vaskulär sjukdom
 • Neurologiska sjukdomar
 • Lågt testosteron

Blodprov, bilddiagnostiska tester, en grundlig anamnes och fysisk undersökning görs ofta för att fastställa orsakerna. Baserat på testresultat och utvärdering kan din läkare rekommendera lämpliga lösningar.

För män över 40 år med mycket låg libido kan det vara motiverat med testosteronersättningsbehandling under läkares överinseende. Andra alternativ som din läkare kan diskutera inkluderar mediciner som Cialis, antidepressiva medel, penisinjektioner, testikelimplantat och kosttillskott.

Om relationskonflikter eller psykiska problem ligger bakom din libidoförlust kan parrådgivning eller sexterapi med en specialist hjälpa dig.

Nyckeln är att vara proaktiv och tala med din läkare om du upplever en uttalad, ihållande minskning av sexuell lust som oroar dig. Det finns olika medicinska och terapeutiska sätt att diagnostisera och behandla minskad libido och återuppliva ditt sexliv.

Slutsats

En mans libido beror på många samverkande fysiska, känslomässiga och livsstilsmässiga faktorer. Minskad sexlust beror ofta på sänkt testosteronhalt, hälsoproblem, stress, relationsproblem eller vardagliga påfrestningar och vanor. Den goda nyheten är att många lösningar kan hjälpa till att öka libidon, från att anta en hälsosammare livsstil och bättre hantera stress till öppen kommunikation, professionell rådgivning, medicinjusteringar och testosteronterapi.

Om du har upplevt en besvärande, pågående minskning av sexuell lust, identifiera potentiella orsaker och implementera konstruktiva lösningar. Sök medicinsk rådgivning för att avgöra om ett underliggande tillstånd påverkar din libido. Med tålamod och uthållighet är det möjligt att återfå ett givande och njutbart sexliv. Tveka inte att söka hjälp - det finns många alternativ för att återställa din libido.

Vanliga frågor och svar

Vad är en normal libido för en man?

Libido varierar kraftigt mellan olika män. I allmänhet anses en normal hälsosam libido vara att vilja ha och initiera någon typ av sexuell aktivitet 1-2 gånger per vecka. Men vad som är "normalt" skiljer sig åt mellan individer beroende på ålder, hälsotillstånd, stressnivåer, tillfredsställelse i förhållandet och naturlig libido. Om din libido är besvärande för dig eller påverkar ditt liv negativt är det värt att ta itu med.

Vid vilken ålder minskar en mans libido?

De flesta män börjar uppleva en viss nedgång i libido runt 30-årsåldern, med en gradvis minskning på ca 1-2% per år. Mer uttalade minskningar uppträder ofta i 40-årsåldern och därefter på grund av minskande testosteron. Men låg libido kan inträffa i alla åldrar om testosteronnivåerna sjunker eller om hälsoproblem utvecklas.

Hur kan man öka testosteron naturligt?

Styrketräning, högintensiv intervallträning och korta sprintar kan stimulera testosteron. Vistas regelbundet i solen. Ät testosteronstimulerande livsmedel som ostron, bladgrönsaker, fet fisk, bönor och berikade spannmål. Minska stress genom avslappningsövningar. Få i dig tillräckligt med D-vitamin, zink och magnesium. Få minst 7 timmars kvalitetssömn varje natt.

Vilka kosttillskott är bra för att öka libido?

Några kosttillskott som visat sig kunna öka libidon är tribulus, bockhornsklöver, DHEA, zink, kåt getväppling, koreansk röd ginseng, ginkgo biloba, maca och L-arginin. Bevisen för kosttillskott är dock begränsade. Rådgör med din läkare innan du tar något.

När bör man uppsöka läkare för låg libido?

Kontakta din läkare om livsstilsförändringar inte fungerar, din libidoförlust är plötslig eller allvarlig, eller om du upplever annan sexuell dysfunktion. Kontakta också läkare om du misstänker ett underliggande tillstånd, använder mediciner som försämrar den sexuella funktionen eller har relationsproblem som bidrar till låg libido. Blodprov kan avgöra om hormonobalanser eller andra medicinska problem spelar in.

Vilka tillstånd orsakar låg libido?

Lågt testosteron, hög stressnivå, fetma, kronisk sjukdom, psykiska störningar, dålig sömn, hormonella störningar, kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, sköldkörtelrubbningar, lever- eller njursjukdomar, neurologiska störningar, förstorad prostata, hypofystumörer och vissa mediciner kan minska libido.

Är låg libido vanligt?

Låg libido är ganska vanligt, särskilt när män blir äldre. Enligt John Hopkins Medicine upplever uppskattningsvis 30-40% av männen en viss grad av låg libido. Men det finns många effektiva medicinska och livsstilslösningar tillgängliga för att öka manlig libido. Tveka inte att prata med din läkare om din sexlust är ihållande låg.

Kan relationsrådgivning hjälpa mot låg libido?

Absolut. För vissa män kan psykologiska och känslomässiga faktorer som konflikter i förhållandet, kommunikationsproblem, stress eller monotoni i sovrummet dämpa libidon. Genom att träffa en parrådgivare eller sexterapeut kan ni öppet diskutera problem, förbättra den känslomässiga intimiteten, hantera stress och utforska sätt att förnya er fysiska kontakt.

Vilka livsmedel ökar libido?

Livsmedel som är kända för att gynna libido är ostron, osötad mörk choklad, citrusfrukter, chili, nötter, avokado, rött vin, magert kött, olivolja, bananer och livsmedel som är rika på omega-3 och zink, t.ex. fet fisk, bönor, frön och skaldjur. Håll dig hydrerad och begränsa intaget av socker, mättade fetter och alkohol.

Jag hoppas att dessa svar ger mer information om de vanliga frågor som män har om libido. Låt mig veta om du behöver något förtydligande eller har ytterligare frågor!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare