Hur ofta bör jag ha sex?

Published:

Sex. Det är en av livets största glädjeämnen och den mest intima handlingen mellan partners. Men hur ofta är för ofta eller inte tillräckligt när det gäller att vara upptagen i sovrummet? Att hitta din optimala sexfrekvens är en viktig komponent i alla romantiska relationer. I denna omfattande guide går vi igenom de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du utvärderar vad som är rätt för dig.

Hur ofta bör jag ha sex?

Vad anses vara genomsnittligt för sexuell frekvens?

Sexterapeuter och forskare har genomfört många studier för att förstå sexuella trender i olika demografiska grupper. Den genomsnittliga vuxna amerikanen har sex ungefär en gång i veckan eller 52 gånger per år. Men varje pars magiska siffra varierar drastiskt beroende på ålder, hälsa, libido, stress och tillfredsställelse i förhållandet. Häng inte upp dig på att jämföra dig med genomsnittet. Fokusera istället på att hitta den optimala frekvens som gör att du och din partner känner er nöjda och känner samhörighet.

Viktiga faktorer som påverkar idealisk sexuell frekvens

Det finns många variabler som påverkar hur ofta man bör ha sex. Det som är hälsosamt för ett par kan vara för sällan eller stressande för ett annat par.

Ålder

När vi åldras utvecklas vår sexlust och våra sexuella funktioner. I tonåren och 20-årsåldern ger de höga hormonnivåerna ofta upphov till hög libido. Frekvensen minskar vanligtvis något för vuxna i 30- och 40-årsåldern på grund av ökat ansvar och stressfaktorer. När kvinnor når klimakteriet och män upplever minskande testosteron kan den sexuella lusten minska utan tillräckligt förspel och smörjning. Studier visar dock att många äldre behåller en aktiv njutning av intimitet.

Fysisk hälsa

Kroniska sjukdomar som cancer, diabetes, högt blodtryck och fetma kan störa den sexuella förmågan och aptiten. Vissa mediciner kan också dämpa upphetsningen och den sexuella prestationsförmågan. Öppen kommunikation med din läkare kan hjälpa dig att hantera förändringar i lusten. Glöm inte heller den mentala hälsan. Depression, stress och ångest hämmar ofta libidon.

Förhållandets status

Spänningen i ett nytt förhållande går ofta hand i hand med passion i sänghalmen. Långvariga partners kan märka toppar och dalar i den sexuella frekvensen under åren. Äktenskap, barn, stress på jobbet och kommunikationsproblem kan alla påverka den intima kontakten. Men djup kärlek och vänskap bygger en sensuell grund. Prata med din partner om du märker stora förändringar.

Libido-nivåer

Varje individ har ett unikt sexuellt temperament och en aptit som varierar över tid. Vissa människor längtar efter fysisk intimitet flera gånger om dagen. Andra nöjer sig med sex en gång i månaden. Olika sexlust i ett förhållande kräver kompromisser. Pressa inte dig själv att matcha din partners tempo om det inte känns rätt fysiskt och känslomässigt.

Stress och energi

Höga kortisol- och adrenalinnivåer på grund av stressiga jobb, krav från familjen, ekonomiska problem, sjukdomar och livsförändringar gör att man ofta saknar energi och lust att ha sex. Prioritera sömn och egenvård för att vårda kropp och själ. Skapa förutsättningar för avkoppling och njutning med din partner genom dejtkvällar, massage, kramar och bad.

Ansvar för barnomsorg

Det är ingen hemlighet att spädbarn, småbarn och barn ofta gör det svårt att ha spontant sex. Utmattning, upprörda känslor, oro för privatlivet och skiftande prioriteringar i föräldraskapet påverkar parens intima aktiviteter. Ha tålamod och var kreativ med quickies, njutningar på dagtid och att smyga in sessioner när barnen sover middag eller är hos mor- och farföräldrar. Det viktigaste är att prioritera fysisk intimitet trots alla hinder.

Vad anses vara för lite sex i ett förhållande?

Terapeuter är överens om att konsekvent sex mindre än 10 gånger per år ofta tyder på större problem för par som smärtstörningar, lågt testosteron, sexuellt trauma, attraktionsproblem eller relationsproblem.

Det finns ingen siffra som definierar ett sexlöst äktenskap, men par som har intimt umgänge färre än 10 gånger per år rapporterar större missnöje med relationen. Om någon av parterna känner sig bekymrad över den sexuella frekvensen är det viktigt att kommunicera oro, behov och potentiella lösningar.

Sällan förekommande intimitet innebär en risk för att partnern blir distanserad, ensam, osäker eller frestad att bli otrogen. Klinisk behandling ger verktyg för att hantera medicinska hinder, intimitetsångest, tidigare övergrepp eller relationskonflikter som bidrar till sexuell torka.

Är för mycket sex ohälsosamt?

Du kanske undrar om det är möjligt att överdriva den sexuella frekvensen.Hypersexualitet beskriver extremt frekventa sexuella begär, fantasier och aktiviteter som stör den dagliga funktionen. Hypersexualitet klassificeras som en störning om den orsakar lidande eller skada för individen eller partnern.

Det finns ingen fastställd siffra som definierar hypersexualitet eftersom libido varierar naturligt mellan människor, men att ha sex flera gånger om dagen, varje dag, med riskfyllda beteenden kan kvalificera. Hypersexualitet kopplas till kemiska obalanser i hjärnan, impulsivitetsstörningar, barndomstrauma eller missbruksliknande mönster.

Men frekvent sex i sig är inte detsamma som hypersexualitet om båda parter entusiastiskt samtycker. Par med likartad sexuell aptit kan njuta av intimitet många gånger om dagen utan att det leder till dysfunktion eller störningar i arbetet.

Fastställa den optimala sexuella frekvensen för ditt förhållande

Nu när vi har utforskat de otaliga faktorer som påverkar pars ideala sexuella frekvens, hur landar man på det magiska numret? Här är några tips på vad som fungerar bäst för dig och din partner:

 • Registreradet - Under 2-3 månader ska du anteckna dina sexuella möten i en kalender. Detta hjälper dig att identifiera din grundläggande lust och dina mönster. Diskutera dina insikter med din partner.
 • Kolla upp tillfredsställelsen - Ha uppriktiga samtal om era nivåer av sexuell och känslomässig tillfredsställelse med den nuvarande frekvensen. Får ni båda klimax? Känner ni er sammankopplade? Eller är en eller båda av er frustrerade?
 • Förstå missmatchningar - Det är vanligt att partners har olika ideal när det gäller frekvens. Kompromissa genom att schemalägga intima tider som tillfredsställer båda, variera tekniker för att förhindra tristess och införliva icke-penetrerande intimitet som massage på dagar med lägre lust.
 • Prioritera intimitet - Låt inte upptagenheten ständigt tränga undan ditt sexliv. Sätt upp påminnelser om det behövs för att flirta, kyssas, kramas och njuta av sexuellt umgänge regelbundet även under hektiska dagar.
 • Håll utkik efterförändringar - Kommunicera öppet om du eller din partner upplever förändringar i hälsan, alla relationer går upp och ner sexuellt över tid. Lös problemen tillsammans innan ni blir arga på varandra.
 • Värdera kvalitet framför kvantitet - Vissa par trivs med att ha en snabbis flera gånger i veckan. För andra främjar veckovisa tantriska älskogssessioner djupare sensuella och känslomässiga kontakter. Gör det som främjar ert unika partnerskap.

Hur ofta bör par ha sex för att vara lyckliga?

Forskning om sexuell frekvens och tillfredsställelse i relationer visar att mer sex inte automatiskt innebär större lycka. Istället är det kompatibilitet och låg press som är viktigast.

En studie visade att gifta par som njuter av sexuell intimitet en gång i veckan uppvisar högst tillfredsställelse med förhållandet och sexuellt. Mer frekvent sex ökade inte lyckan väsentligt mer. Par som trivdes med 3-4 möten per månad rankades högre än par som kände sig tvingade till sex varje vecka.

Den viktigaste insikten är att ömsesidig sexuell tillfredsställelse beror på låg stress och flexibilitet som är skräddarsydd för båda individernas behov. Partners som värdesätter intima band utöver samlag rapporterar också större tillfredsställelse.

Tecken på att det är dags att ta itu med ojämna könsdrifter

Inget par kommer att synkronisera sin ideala sexuella rytm perfekt 100% av tiden tack vare naturliga fluktuationer i humör, hälsa och skiftande årstider i livet tillsammans. Betydande skillnader i libido och önskad frekvens kan dock anstränga känslomässiga och fysiska band om de inte åtgärdas.

Tecken på att det är bra att prata om sexuella frågor är t.ex:

 • Kroniska spänningar i förhållandet, gräl eller ensamhet
 • Frestelse att söka sexuell tillfredsställelse utanför förhållandet
 • Undviker intimitet i veckor eller månader
 • En partner känner sig pressad, otillräcklig eller skyldig när det gäller sex
 • Fortlöpande sexuell besvikelse eller frustration
 • Partnern tar sällan initiativ till intimitet på grund av förlorad attraktion eller psykologiska hinder
 • Fysisk smärta eller obehag under sex

Att söka professionell parrådgivning ger en trygg miljö där ni kan dela med er av er själva fullt ut. Terapeuter hjälper till att identifiera grundläggande problem som hämmar intimiteten och ger er verktyg för kommunikation och kompromisser så att ni kan hantera meningsskiljaktigheter.

Tips för att återuppväcka fysisk intimitet i ditt förhållande

Om du har märkt att ditt tidigare så aktiva sexliv har stannat av kan små dagliga insatser få din intimitet på rätt spår igen.

 • Flirta och kyss oftare, inte bara som ett förspel till samlag. Bygg upp en subtil spänning och förväntan.
 • Experimentera med sexuell variation som leksaker, rollspel, nya ställningar, quickies eller tantric. Detta förhindrar att tristess dämpar lusten.
 • Berätta om sexuella fantasier och utforska gemensamma äventyr för att förverkliga dem.
 • Skapa stämning med sensuella spellistor, ljus, dofter, underkläder eller genom att ändra platsen.
 • Handelsmassage som får musklerna att slappna av, ökar oxytocinproduktionen och får dig på sensuellt humör.
 • Minska yttre stressfaktorer och distraktioner för att vara mer närvarande i intima stunder.
 • Stärk ditt självförtroende och din attraktionskraft genom träning, dejtkvällar och komplimanger.

Frekvensen ökar ofta naturligt när parterna känner sig glada över att återknyta kontakten på ett sexuellt och känslomässigt plan. Om problem i förhållandet blockerar denna njutning, ignorera inte problemen. Sök hjälp för att få ditt partnerskap att blomstra igen i och utanför sovrummet.

Experttips för ett hälsosamt sexliv

Förutom att hitta din optimala takt kräver ett blomstrande intimt liv att du uppmärksammar ditt sinne, din kropp och din relation på daglig basis. Här är fler tips från sexterapeuter för att prioritera njutning:

Fokusera på njutning i hela kroppen - Samlag och orgasmer är bara en aspekt av tillfredsställande fysisk intimitet. Ta dig tid att njuta av kyssar, kramar, massage och manuell eller oral stimulering. Detta minskar pressen på en enskild sexuell handling.

Kommunicera önskningar med medkänsla - Dela med er av era tändpunkter, fantasier och preferenser för att tillfredsställa varandra. Men undvik att kritisera eller skämmas för sexuella behov. Kompromissa om önskemålen inte stämmer överens.

Skapa ensensuell scen - Överraska din partner genom att ta initiativet vid oväntade tillfällen eller på oväntade platser. Eller bygg upp förväntan genom texter, ljus, underkläder, musik etc. Genomtänkta upplägg visar att du prioriterar passion.

Stärk den känslomässiga intimiteten - vårda tillgivenhet, kommunikation, vänskap och beundran i vardagliga interaktioner. Detta främjar större sexuell öppenhet och uttryck mellan partner.

Anpassa er till sexuella förändringar - Ha tålamod och var kreativ när det gäller att anpassa er till förändringar i libido, hälsa eller åldrande som påverkar en eller båda av er. Intimitet kan ta sig många uttryck.

Ta itu med problem eller konflikter i relationen - Sök rådgivning för att läka sprickor, kommunikationsproblem, ilska eller sår som blockerar intimitet. Börja om på nytt med att lösa problemen.

Försumma inte egen njutning - Egen njutning hjälper dig att förstå din kropps reaktioner och förbättrar intimiteten i parrelationen. Onani ger också en utväg när önskemålen inte matchar.

Genom att prioritera konsekvent sexuell och känslomässig intimitet, samtidigt som man respekterar varandras behov och gränser, kan par klara av upp- och nedgångar i lusten under lång tid.

Nyckeln till ett tillfredsställande sexliv: Kommunikation

Även om den perfekta frekvensen skiljer sig åt för varje par, är en viktig faktor för sexuell tillfredsställelse konstant - öppen kommunikation. Partner som talar ärligt om behov, utmaningar och preferenser bygger förtroende och empati. Detta hjälper till att matcha libido och preferenser när luckor dyker upp.

Diskutera när du känner dig som mest amorös och vilka sexuella aktiviteter du föredrar. Berätta om fantasier, nya lustar som du vill utforska, tristess med rutiner eller problem som påverkar intimiteten, t.ex. smärta eller biverkningar av mediciner.

Lyssna utan att döma. Var flexibel och ta hänsyn till varandras skiftande energi och sinnesstämningar. Fysisk intimitet blomstrar när parterna ger uttryck för sina önskemål samtidigt som de respekterar varandras gränser.

Slutsats

I slutändan finns det inget universellt rätt svar på hur ofta par bör vara upptagna mellan lakanen. Den hälsosammaste sexuella frekvensen för dig uppstår ur självkännedom, partnerförståelse, öppen kommunikation och ett engagemang för vårdande intimitet. Ge dig själv tillåtelse att njuta av njutning och lek samtidigt som du tar hänsyn till förändrade behov över tid. Prioritera närhet - både i och utanför sovrummet.

Vanliga frågor om sexuell frekvens

Vad anses vara en normal mängd sex i ett äktenskap?

 • De flesta experter definierar ett sexlöst äktenskap som ett där paren har sex färre än 10 gånger per år.
 • Det genomsnittliga gifta paret har sex ungefär en gång per vecka eller 52 gånger per år. Detta varierar kraftigt beroende på ålder.
 • Även om mindre än 10 gånger per år innebär en risk för problem med känslomässig intimitet finns det inget universellt "normaltillstånd". Det som betyder mest är ömsesidig tillfredsställelse.

Är det för mycket att ha sex varje dag?

 • Det finns inget definitivt för mycket eller för lite när partnerna samtycker. Men vanliga farhågor handlar om:
  • Störningar i arbete eller relationer
  • Fysisk skada eller smärta
  • Tvång eller beroende
 • Bedöm eventuella negativa effekter. Sök rådgivning om hypersexualiteten påverkar funktionsförmågan negativt.

Hur kan vi komma överens om våra sexuella drivkrafter inte stämmer överens?

 • Kommunicera ärligt om dina känslor och behov i stället för att bygga upp agg.
 • Hitta en kompromiss om frekvens som åtminstone delvis tillfredsställer båda parter.
 • Försök att schemalägga sexet så att det blir av, samtidigt som ni är flexibla när den ena partnern behöver en paus.
 • Ta inte en lägre libido personligt. Stress, mediciner, depression och hälsoproblem kan alla minska lusten.
 • Introducera variation för att förhindra tristess för partnern med högre libido.
 • Prioritera även intimitet utan samlag, t.ex. kramar eller massage.

Är brist på sex skäl för skilsmässa?

 • Att inte ha sex i sig är inte ett tillräckligt skäl för skilsmässa. Par bör först kommunicera sina behov ärligt och söka rådgivning.
 • Men allvarliga skillnader i libido som gör att den ena partnern blir kroniskt otillfredsställd även efter att ha försökt kompromissa kan betraktas som oförsonliga skillnader.
 • Otrohet på grund av sexuell frustration istället för att arbeta med problem kan också förstöra förtroendet.

Hur får par tillbaka den sexuella gnistan om den har gått förlorad?

 • Prioritera att varje vecka ha en dejtkväll utan jobb och barn. Ha kul, koppla av och hitta tillbaka till varandra som partners och vänner.
 • Initiera fysisk tillgivenhet som kramar, kyssar, gos och massage utan att pressa på för fullt sex.
 • Diskutera eventuella relationsproblem eller dolda aggressioner och bearbeta dem.
 • Experimentera med romantiska utflykter, nya ställningar, leksaker, fantasier eller rollspel.
 • Kontakta läkare om smärta, erektil dysfunktion, vaginal torrhet eller låga hormoner spelar in.
 • Överväg parrådgivning för att återuppbygga känslomässig och fysisk intimitet.

Nyckeln är att förbättra den sexuella och känslomässiga intimiteten genom bättre kommunikation, kompromisser och en vilja att lösa problem på ett medkännande sätt.

Hur kan vi göra sex mer njutbart efter smekmånadsfasen?

 • Kommunicera konsekvent om önskningar, tändpunkter och att utvidga sexuella horisonter tillsammans.
 • Prioritera förspel och sensualitet före samlag, inte bara orgasm.
 • Introducera överraskningar som nya underkläder, platser, leksaker eller fantasier.
 • Var helt närvarande utan distraktioner. Skapa stämning med musik, belysning och massage.
 • Ge varandra komplimanger för kompetens, attraktivitet och insatser.
 • Bevara din hälsa och attraktionskraft genom kost, motion och egenvård.
 • Ha ett sinne för humor och en vilja att vara kreativ sexuellt.

Vad händer om min partner vill ha sex mycket oftare än jag?

 • Bekräfta att de känner sig avvisade och förklara att det är normalt att önskningar inte stämmer överens.
 • Identifiera eventuella mentala blockeringar eller fysiska problem som påverkar din libido.
 • Planera in regelbundna intima stunder som en kompromiss för att uppfylla även deras behov.
 • Erbjud alternativ som oralsex, handstimulering eller kramar under dagar med låg energi.
 • Kontrollera hormonnivåerna och ta bort eventuella stressfaktorer som tär på din sexuella energi.
 • Överväg rådgivning för barndomstrauma, intimitetsångest, depression eller smärta.

Nyckeln är att hitta lösningar som alla vinner på genom öppen kommunikation och ömsesidig förståelse.

Hur balanserar vi barn, karriär och sex efter föräldraskapet?

 • Prioritera partid i förväg, inte bara när ni är utmattade vid läggdags. Skaffa barnvakt och gå på dejter.
 • Initiera sexuella möten mitt på dagen när barnen är i skolan och parterna har energi.
 • Återuppliva intimiteten genom kramar, mjuka smekningar och helkroppsmassage när du är för trött för sex.
 • Ha snabbare sex genom att effektivisera förspelet eller använda vibratorer när tiden är begränsad.
 • Planera in sex på samma sätt som ett möte så att det inte får stå tillbaka för andra prioriteringar.
 • Viktigast av allt är att ha tålamod och kommunicera genom denna tillfälliga fas i livet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare