Minskar fiskolja inflammationen?

Published:

Inflammation är en naturlig process som hjälper kroppen att läka från skador, infektioner och sjukdomar. Kortvarig inflammation är bra, men kronisk inflammation kan leda till olika hälsoproblem. Omega-3-fettsyrorna i fiskolja har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska oönskad inflammation.

Hur fiskolja motverkar inflammation

Hur fiskolja motverkar inflammation

Fiskolja innehåller stora mängder av omega-3-fetterna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Studier visar att EPA och DHA kan minska inflammatoriska markörer som t.ex:

C-reaktivt protein

C-reaktivt protein (CRP) är en känslig markör för systemisk inflammation. Flera studier visar att tillskott av fiskolja minskar CRP-nivåerna hos friska vuxna och personer med inflammatoriska tillstånd.

Cytokiner

Cytokiner är små proteiner som frisätts av immunceller och som styr inflammatoriska reaktioner. EPA och DHA har visat sig hämma produktionen av flera proinflammatoriska cytokiner.

Cellulär inflammation

Tillskott av fiskolja kan minska antalet cirkulerande proinflammatoriska immunceller och inflammatoriska signalmolekyler i kroppen.

Sjukdomar som förbättras av fiskoljans antiinflammatoriska effekter

Fiskoljans antiinflammatoriska egenskaper kan gynna flera hälsotillstånd som är förknippade med kronisk inflammation:

Artrit

Patienter med reumatoid artrit som tar omega-3-tillskott upplever ofta minskad ledsvullnad, morgonstelhet och smärta. Fiskolja kan också göra det möjligt för artritpatienter att minska användningen av antiinflammatoriska läkemedel.

Metabolisk sjukdom

Kronisk inflammation bidrar till insulinresistens, fetma och ateroskleros. Fiskoljans antiinflammatoriska effekter bidrar till att förbättra biomarkörer som förknippas med metabolt syndrom.

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Tillskott av fiskolja kan bidra till att minska symtomen på Crohns sjukdom och ulcerös kolit, de två huvudtyperna av inflammatoriska tarmsjukdomar.

Astma

Fiskolja har visat sig förbättra lungfunktionen och minska astmasymtomen tack vare dess antiinflammatoriska effekter. Det kan göra det möjligt för vissa patienter att minska steroidmedicineringen.

Autoimmuna sjukdomar

De antiinflammatoriska effekterna av omega-3 kan bidra till att förbättra symtomen vid vissa autoimmuna tillstånd som lupus, psoriasis och multipel skleros.

Psykiska sjukdomar

Patienter med egentlig depression har högre nivåer av inflammation. Omega-3-tillskott kan ha terapeutiska effekter genom att hämma proinflammatoriska cytokiner som kan ha en negativ inverkan på humör och beteende.

Hur mycket fiskolja behövs för antiinflammatoriska effekter?

Att äta omega-3-rik fisk kan ge vissa antiinflammatoriska effekter. Studier visar dock att tillskott av fiskolja i doser på 1000-4000 mg per dag ger de mest kraftfulla antiinflammatoriska effekterna.

Den optimala dosen beror på dina hälsomål:

 • Allmän hälsa: 1000 mg EPA/DHA dagligen
 • Hjärthälsa: 2000 mg EPA/DHA dagligen
 • Autoimmun sjukdom: 3000 mg EPA/DHA dagligen
 • Inflammatorisk artrit: 3000-5000 mg EPA/DHA dagligen

Prata med din läkare för att hitta rätt fiskoljedos för dig baserat på dina specifika hälsotillstånd och mål.

Antiinflammatoriska mekanismer hos fiskolja

Forskning visar att omega-3-fettsyror från fiskolja minskar inflammation genom flera mekanismer:

1. Inhibering av eikosanoider

Eikosanoider är signalmolekyler som bildas av omega-6-fetter och som främjar inflammation. EPA och DHA hämmar produktionen av inflammatoriska eikosanoider som leukotrien B4.

2. Suppression av cytokiner

Omega-3 blockerar syntesen av proinflammatoriska cytokiner som interleukin-1β, interleukin-6 och tumörnekrosfaktor alfa (TNF-α).

3. Produktion av resolvin

EPA och DHA omvandlas till specialiserade pro-resolving mediatorer som kallas resolviner som aktivt löser inflammation och främjar vävnadsläkning.

4. Minskning av oxidativ stress

Fiskolja har antioxidativa effekter som dämpar den oxidativa stress som ligger bakom kroniska inflammatoriska tillstånd.

Är krillolja eller vanlig fiskolja bättre mot inflammation?

Både krillolja och vanliga fiskoljetillskott har antiinflammatoriska egenskaper, men det finns några viktiga skillnader:

 • Krillolja innehåller EPA och DHA bundna till fosfolipider, vilket kan förbättra biotillgängligheten
 • Fiskolja ger mer EPA/DHA till en lägre kostnad
 • Krillolja innehåller också antioxidanten astaxantin

Krillolja är lovande för behandling av artrit vid lägre doser jämfört med fiskolja. För andra sjukdomar rekommenderas vanliga fiskoljetillskott eftersom de innehåller mer omega-3 per vikt.

Livsmedelskällor för antiinflammatoriska omega-3-fettsyror

De rikaste kostkällorna för antiinflammatorisk EPA och DHA är:

 • Lax
 • Makrill
 • Sardiner
 • Ansjovis
 • Herring
 • Forell
 • Ostron
 • Tonfisk
 • Vitfisk

Sikta på minst två portioner (6 uns) per vecka av dessa feta fiskar. ALA som finns i vegetabiliska livsmedel som valnötter, linfrön och chiafrön kan omvandlas till EPA/DHA, men omvandlingen är ineffektiv.

Bör jag ta fiskolja tillsammans med antiinflammatoriska läkemedel?

Fiskolja är säkert att ta tillsammans med de flesta mediciner. Rådgör dock med din läkare innan du kombinerar fiskolja med blodförtunnande medel eftersom det kan öka blödningsrisken. Fiskolja kan göra det möjligt för vissa patienter att sänka doserna av antiinflammatoriska läkemedel, men detta bör övervakas av en läkare.

Svar på vanliga frågor om fiskolja

Nedan finns svar på några vanliga frågor om fiskolja och inflammation:

F: Hur lång tid tar det för fiskolja att minska inflammation?

Det kan ta 2-3 månader med regelbundna tillskott av fiskolja innan man ser en signifikant minskning av inflammatoriska markörer. Effekterna är dosberoende, där högre doser ger snabbare lindring.

F: Minskar fiskolja ledinflammation och artrit snabbare än läkemedel?

Fiskolja har antiinflammatoriska effekter, men receptbelagda läkemedel som NSAID och biologiska läkemedel är fortfarande mer potenta och snabbverkande vid svår artrit. Fiskoljetillskott kan dock göra det möjligt för patienter att sänka sina läkemedelsdoser över tid.

F: Om jag är vegetarian/vegan, kan jag ändå få antiinflammatoriska fördelar från växtbaserade omega-3-fettsyror?

Du kan få vissa antiinflammatoriska fördelar från den växtbaserade omega-3-oljan ALA i veganska livsmedel som valnötter, lin och chia. Eftersom omvandlingen till EPA/DHA är begränsad rekommenderas dock algoljetillskott för vegetarianer och veganer för att få i sig färdigbildade, starkt antiinflammatoriska omega-3-ämnen.

F: Kan jag ge fiskolja till mitt barn för att minska inflammation?

Fiskoljetillskott är säkra för barn och ger antiinflammatoriska effekter som kan hjälpa vid tillstånd som juvenil artrit, astma och inflammatoriska tarmsjukdomar. Diskutera alltid lämplig dosering med ditt barns läkare. Introducera barn till omega-3-rika skaldjur för långsiktiga hälsofördelar.

F: Gör tillagning/förvaring av fiskolja att den blir mindre effektiv mot inflammation?

Överdriven exponering för värme, ljus och syre kan skada EPA och DHA i fiskolja. Köp ett välrenommerat märke i ogenomskinliga flaskor som förvaras svalt och mörkt för maximal antiinflammatorisk effekt. Kylning efter öppnandet hjälper till att bibehålla färskheten.

Slutresultatet

Sammanfattningsvis finns det omfattande vetenskapliga bevis för fiskoljans kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som finns i riklig mängd i fiskoljetillskott hämmar inflammatoriska processer genom flera mekanismer.

Att få i sig tillräckligt med omega-3 från fiskolja eller skaldjur kan bidra till att förebygga eller behandla olika kroniska inflammatoriska tillstånd och deras relaterade hälsokomplikationer. Prata med din läkare för att se om tillskott av fiskolja är lämpligt för din individuella hälsostatus och dina mål.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare