Varför ska man ta omega-3 på natten?

Published:

Omega-3-fettsyror är otroligt viktiga för den allmänna hälsan. De har många positiva effekter på hjärta, hjärna, ögon och mycket mer.

Många människor tar omega-3-tillskott för att öka sitt intag av dessa nyttiga fetter. Men när är det bäst att ta dem - på morgonen eller kvällen?

Här är en detaljerad genomgång av varför det kan vara fördelaktigt att ta omega-3 på natten.

Varför ska man ta omega-3 på natten?

Vad är Omega-3?

Innan vi går in på när man bör ta omega-3-fettsyror ska vi kort gå igenom vad de är och varför de är så viktiga.

Omega-3 är fleromättade fettsyror. Det finns tre huvudtyper:

 • Eikosapentaensyra (EPA): Finns främst i fisk och skaldjur. Ger antiinflammatoriska effekter.
 • Dokosahexaensyra (DHA): Finns även i fisk och skaldjur. Viktig för hjärnans och ögonens hälsa.
 • Alfa-linolensyra (ALA): Finns i växtoljor som linfrö. Kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA, men endast i små mängder.

Dessa omega-3-fetter har många positiva hälsoeffekter, t.ex:

 • Minskad inflammation
 • Lägre triglycerider
 • Förbättrad hjärthälsa
 • Förbättrad hjärnfunktion och mental hälsa
 • Bättre ögonhälsa
 • Friskare hud och hår

De flesta människor får dock inte i sig tillräckligt med omega-3 via kosten. Kosttillskott kan hjälpa till att fylla detta näringsgap.

Låt oss nu titta på varför natten kan vara den optimala tiden att ta ditt omega-3-tillskott.

Varför ta Omega-3 på natten?

Här är några av de främsta anledningarna till att det kan vara bra att ta sitt omega-3-tillskott på kvällen:

1. Symtom på brist på omega-3 förvärras på natten

Omega-3 hjälper till att reglera inflammation, humör och cirkulation. Brist på dessa fetter kan leda till att symtom som ledvärk, depression och dåligt blodflöde förvärras på natten.

Att ta ett omega-3-tillskott före sänggåendet kan hjälpa till att lindra dessa nattliga symtom.

Om ledsmärtan till exempel blossar upp på natten kan omega-3 hjälpa till att minska inflammation och obehag. De främjar också bättre sömn, vilket är viktigt för smärtlindring.

Dessutom ökar omega-3 blodflödet genom att göra blodkropparna mer flexibla och blodkärlen vidgade. Detta kan lindra nattliga benkramper och rastlösa ben som orsakas av dålig blodcirkulation.

2. Omega-3 kan förbättra hjärtförmågan över natten

Hjärtfrekvens och blodtryck sjunker under sömnen. Omega-3 hjälper till att optimera dessa nattliga hjärtrytmer genom sina effekter på nervsystemet.

Studier visar att omega-3 också sänker hjärtfrekvensen betydligt och förbättrar hjärtfrekvensvariabiliteten. Dessa fördelar förstärks när omega-3 intas på kvällen.

Genom att optimera hjärthälsan på natten kan omega-3 skydda mot nattliga hjärthändelser, som hjärtinfarkt och stroke medan du sover.

3. Kan stödja metaboliska funktioner under natten

Omega-3 har gynnsamma effekter på energibalansen och ämnesomsättningen. Forskning visar att intag på natten kan förstärka dessa effekter.

I en studie bidrog omega-3-tillskott vid sänggåendet till att öka lipolysen under natten - nedbrytningen av fett till energi. De förbättrade också insulinkänsligheten på morgonen.

Dessa metaboliska effekter under natten kan främja viktminskning. I en annan studie ökade mättnadskänslan nästa morgon och kaloriintaget minskade om man tog omega-3 före sänggåendet.

4. Främjar bättre sömnkvalitet

God sömn är avgörande för det allmänna välbefinnandet. Tyvärr är det många vuxna som inte får de rekommenderade 7-9 timmarna sömn per natt.

Omega-3 har visat sig förbättra flera aspekter av sömnen. Särskilt DHA ökar melatoninhalten och bidrar till en djupare och mer återhämtande sömn.

I studier av barn och vuxna har intag av ett omega-3-tillskott vid sänggåendet konsekvent förbättrat sömnkvaliteten, minskat tiden för insomning och ökat sömnens varaktighet.

Bättre sömn reglerar hormonerna, förbättrar hjärnans funktion och ger bättre fokus, minne och humör nästa dag.

5. Kan stödja hjärnans funktion över natten

Hjärnan förblir aktiv medan du sover och konsoliderar minnen, rensar ut gifter och mycket mer. Omega-3 stöder dessa nattliga hjärnfunktioner.

DHA utgör över 90 % av omega-3-fettsyrorna i hjärnan. Det bidrar till att bilda cellmembran och underlättar kommunikationen mellan hjärncellerna.

Tillskott av DHA förbättrar syretillförseln till hjärnan, ger nervcellerna energi och bidrar till att hjärncellerna förnyas över natten.

Genom att optimera reparationen av hjärncellerna och deras kopplingar under natten främjar omega-3 fokus, inlärning, humör och minne nästa dag.

6. Bekvämt doseringsschema

Om du tar ett kosttillskott på kvällen blir det en del av din rutin vid läggdags. Detta kan förbättra följsamheten jämfört med dosering på morgonen.

Omega-3 absorberas bäst med en måltid som innehåller fett eller olja. För de flesta människor brukar middagen vara den tyngsta måltiden och det största fettintaget under dagen.

Omega-3-fettsyror intas i samband med middagen så att de kan smältas och absorberas optimalt. Fettsyror har också en naturlig mild lugnande effekt, vilket kan främja sömnighet.

På det hela taget är det lätt att komma ihåg och effektivt att ta omega-3-tillskott på kvällen.

Hur mycket och vilken typ av Omega-3 ska man ta på kvällen?

För att njuta av alla de fördelar som omega-3 ger över natten:

 • Ta 1-2 gram omega-3 totalt - leta efter ett tillskott med både DHA och EPA. Ett förhållande på 2:1 mellan EPA och DHA är idealiskt.
 • Tadet i samband med middagen - Ta ditt kosttillskott i samband med din sista måltid för att förbättra upptaget.
 • Välj en kvalitetsprodukt - Leta efter välrenommerade tredjepartstester och renhetsgarantier. Fiskolja och algolja med omega-3 är båda bra alternativ.
 • Prata med din läkare - Få personlig rådgivning om rätt omega-3-dos och formulering för dina behov.

Finns det några nackdelar med att ta Omega-3 på natten?

Omega-3-tillskott är i allmänhet mycket säkra. Den vanligaste biverkningen är en bismak av fisk, särskilt när det gäller fiskoljeprodukter.

Det finns få bevis för betydande nackdelar med att ta omega-3 på natten. Det finns dock några saker att tänka på:

 • Omega-3 kan förstärka livliga drömmar eller mardrömmar hos vissa personer. Detta kan vanligtvis lösas genom att minska dosen.
 • Mycket höga doser kan bidra till blodförtunning. Rådgör med din läkare om du tar blodförtunnande medel eller före operation.
 • Var uppmärksam på eventuella förändringar i sömnkvaliteten. Omega-3 bör förbättra sömnen, men kan i sällsynta fall orsaka sömnlöshet.

Som med alla kosttillskott är det klokt att börja med en låg dos och arbeta sig upp för att bedöma din individuella tolerans.

Slutsats: Varför ta Omega-3 på natten

Forskningen stöder i allt högre grad att man tar omega-3-tillskott på kvällen för att förstärka deras breda hälsofördelar.

De främsta anledningarna till att ta omega-3 på natten är följande:

 • Lindrar inflammation, smärta, nedstämdhet och dålig cirkulation över natten
 • Optimera hjärtats hälsa medan du sover
 • Tillhandahåller metaboliska och viktminskningsfördelar
 • Främjar djupare, mer återhämtande sömn
 • Stödjer hjärnans funktion och reparation över natten

Det räcker med att göra omega-3 till en del av läggdagsrutinen för att förbättra följsamheten. Fettsyror absorberas också bra av en tung middag som innehåller fett eller oljor.

Med tanke på de många fördelarna över natten bör du ta ditt omega-3-tillskott som det sista du äter innan du går och lägger dig. Denna enkla vana ser till att du vaknar och känner dig friskare, gladare, piggare och mer utvilad.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare