Är det OK att ta Omega-3 tillsammans med probiotika?

Published:

Omega-3-fettsyror och probiotika är två av de mest populära kosttillskotten som människor tar för att må bättre.

Omega-3 som EPA och DHA främjar hjärthälsan, ökar hjärnans funktion, minskar inflammation och ger många andra fördelar.

Probiotika fyller på med hälsosamma tarmbakterier, stärker immunförsvaret och underlättar matsmältningen.

Är det OK att ta Omega-3 tillsammans med probiotika?

Med alla sina överlappande fördelar är många intresserade av att ta omega-3 och probiotiska kosttillskott tillsammans. Men är detta säkert och effektivt? Eller finns det några farhågor om interaktioner eller biverkningar?

I denna omfattande artikel granskas bevisen för att kombinera omega-3-fiskolja eller krillolja med probiotiska kosttillskott. Vi kommer att undersöka:

 • Fördelarna med omega-3 och probiotika
 • Hur omega-3 kan förbättra tarmens mikrobiom
 • Möjliga interaktioner mellan omega-3 och probiotika
 • Säkerhetsöverväganden och vem som kan behöva iaktta försiktighet
 • Tips för att ta omega-3 och probiotika tillsammans

I slutet kommer du att förstå hur du på ett säkert sätt kan använda omega-3 och probiotiska kosttillskott tillsammans för optimal hälsa.

De många fördelarna med omega-3-fettsyror

Omega-3 är en typ av fleromättade fettsyror som främst finns i skaldjur och fiskoljetillskott. De viktigaste omega-3-fettsyrorna som kopplas till hälsofördelar är:

 • Eikosapentaensyra (EPA)
 • Dokosahexaensyra (DHA)

Här är några av de evidensbaserade sätt på vilka EPA och DHA främjar välbefinnande:

1. Minska inflammationen

Kronisk inflammation driver utvecklingen av de flesta sjukdomar. Omega-3 hjälper till att motverka inflammation i varje cell och organsystem i kroppen.

Tillskott minskar inflammationsmarkörer som C-reaktivt protein (CRP), IL-6 och TNF-alfa.

2. Stödja hjärtats hälsa

Omega-3-fettsyrornas kraftfulla antiinflammatoriska effekter leder till betydande hjärtskyddande fördelar.

Omega-3-intag är kopplat till lägre risk för hjärtinfarkt, arytmier, ateroskleros och död i hjärtsjukdom. EPA och DHA sänker också triglyceriderna och blodtrycket.

3. Stärk hjärnans funktion

DHA utgör över 30% av fettsyrorna i hjärnan. Omega-3 bidrar till en optimal kognitiv utveckling och förebygger humörsjukdomar.

De kan också bromsa åldersrelaterad mental nedgång och minska risken för demens.

4. Förbättra ögats hälsa

DHA är mycket koncentrerat i näthinnan. Tillräckligt intag främjar en sund synutveckling hos spädbarn och minskar åldersrelaterade ögonsjukdomar som makuladegeneration.

5. Lindra ledsmärta

Omega-3 minskar stelhet, svullnad och smärta vid tillstånd som reumatoid artrit genom att dämpa inflammation. De kan också vara till nytta vid artros.

6. Förbättra hud och hår

Omega-3 håller håret glänsande och huden strålande genom att reglera oljeproduktionen (sebum). De skyddar också mot solskador och torrhet som leder till för tidigt åldrande.

7. Stödja en hälsosam graviditet

Omega-3 är avgörande för en god fostertillväxt och neurologisk utveckling. De är särskilt viktiga för bildandet av hjärnan och ögonen.

Omega-3-intag under graviditet och amning gynnar barnets kognitiva funktion, synskärpa och motoriska färdigheter.

8. Stärk immunförsvaret

De antiinflammatoriska effekterna av omega-3 förbättrar aktiviteten hos immunceller som neutrofiler, B-celler och T-celler.

Omega-3 kan också gynna tarmens immunförsvar och tarmbarriärens integritet.

Sammanfattningsvis har omega-3 EPA och DHA omfattande fördelar för hjärnan, hjärtat, huden, lederna, ögonen, immunförsvaret med mera. Deras antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper är avgörande för deras hälsoeffekter.

Fördelarna med probiotika för tarmhälsa och hela kroppen

Probiotika är nyttiga stammar av levande bakterier och jästsvampar som finns i matsmältningssystemet. Några av de mest undersökta probiotiska arterna inkluderar:

 • Laktobaciller
 • Bifidobakterium
 • Saccharomyces

Här är några av de främsta evidensbaserade fördelarna med probiotika:

1. Förbättra matsmältningshälsan

Probiotika lindrar flera olika matsmältningsbesvär som uppblåsthet, gaser, diarré, förstoppning och magsmärtor. De hjälper till att reglera tarmrörelserna och återställa en sund tarmfunktion.

Vissa stammar som Lactobacillus GG är särskilt effektiva för att minska diarré orsakad av infektioner, antibiotika eller inflammatoriska tarmsjukdomar som IBS.

2. Förbättra immunförsvaret

Cirka 80 % av vårt immunförsvar finns i våra tarmar. Probiotika påverkar immunförsvaret på flera olika sätt:

 • Ökad produktion av sekretoriskt IgA
 • Förbättrar aktiviteten hos fagocyter, T-celler och NK-celler
 • Modulering av inflammatoriska signalmolekyler som cytokiner

Denna kombination av effekter stärker försvaret mot patogener och infektioner.

3. Stödja hjärtats hälsa

Probiotika sänker kolesterolhalten i blodet, lipoproteinhalten och blodtrycket - alla viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdomar.

Biprodukterna från jäsningen av probiotika kan också minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att hämma LDL-oxidation.

4. Förbättra den mentala hälsan

Tarmarna och hjärnan är nära sammankopplade genom den s.k. tarm-hjärna-axeln. Probiotika påverkar ångest, depression, stressrespons, tvångssyndrom och autismspektrumstörningar genom att förändra hjärnans signaler och produktionen av neurokemikalier.

5. Hjälp till viktminskning

Probiotika bidrar till viktminskning genom flera olika mekanismer. De bidrar till att minska kaloriabsorptionen, reglerar aptitsignaler som ghrelin och modifierar uttrycket av gener som är involverade i fettinlagring.

6. Förebygg diarré orsakad av antibiotika

Antibiotika dödar stora mängder friska tarmbakterier, vilket ofta leder till antibiotikarelaterad diarré.

Att ta probiotika hjälper till att förhindra detta genom att fylla tarmen med nyttiga mikrober som håller patogener i schack.

7. Minska eksem och allergier

Probiotika som tas under graviditeten och ges till spädbarn kan minska risken för eksem, astma och födoämnesallergier. De modulerar immunsvar och tarmpermeabilitet för att främja tolerans.

8. Stödja urogenital hälsa

Tillskott med probiotika kan förebygga och behandla bakteriell vaginos och urinvägsinfektioner (UVI).

Lactobacillus-stammar försurar slidan och hämmar patogener. De kan också minska återkommande urinvägsinfektioner med 60-80%.

Sammanfattningsvis har probiotika en rad positiva effekter på matsmältning, immunförsvar, hjärtsjukdomar, mental hälsa, allergier, viktkontroll och mycket mer. De hjälper till att odla ett hälsosamt tarmmikrobiom.

Påverkar omega-3 tarmens mikrobiom?

Ny forskning visar att omega-3-fettsyror kan ha en positiv inverkan på tarmflorans sammansättning. Djur- och människostudier visar att EPA och DHA:

Öka antalet gynnsamma bakterier

Omega-3 främjar tillväxten av hälsosamma kommensala bakterier som Bifidobacterium och Lactobacillus-stammar i tjocktarmen.

De ökar också produktionen av kortkedjiga fettsyror genom fermentering, vilket gynnar tarmhälsan.

Minska förekomsten av skadliga bakterier

EPA och DHA minskar koloniseringen av patogener som Clostridium- och E. coli-arter.

Omega-3 hjälper till att balansera tarmens mikrobiota genom att hämma skadliga bakterier och stimulera nyttiga mikrober.

Förbättra tarmbarriärens funktion

Omega-3 förbättrar tarmens integritet genom att uppreglera uttrycket av tight junction-proteiner. Detta förhindrar läckage över tarmbarriären.

Minskar inflammation och oxidativ stress

Genom att sänka inflammatoriska cytokiner och markörer för oxidativ stress skapar omega-3 en tarmmiljö som gynnar tillväxten av hälsosamma mikrobiota.

Alter Metaboliska produkter

Omega-3 förändrar mikrobiella metaboliter i tjocktarmen, vilket kan bidra till lägre sjukdomsrisk.

De ökar t.ex. produktionen av hälsofrämjande föreningar som konjugerade linolsyra (CLA).

Genom dessa breda effekter på tarmmikroberna och deras metaboliska produkter främjar omega-3 ett hälsosamt ekosystem i tarmen.

Samverkar omega-3 med probiotika?

Det finns inga kända negativa effekter av att ta omega-3-fiskoljetillskott och probiotika tillsammans. Faktum är att nya studier tyder på att omega-3 kan förbättra probiotikans tillväxt och effekt.

Förbättrad livskraft hos probiotika

Omega-3 hjälper probiotika att överleva magsyran och trivas i tarmmiljön. Mikroinkapsling av probiotika med fiskolja ökade överlevnaden av Lactobacillus-stammar jämfört med andra oljor.

Ökad tillväxt av probiotika

När probiotiska arter som Lactobacillus och Bifidobacterium odlas i ett medium som innehåller omega-3 uppvisar de förbättrad tillväxt, aktivitet och cellmembranfunktion.

Förbättrade effekter av probiotika

Kombinationen av omega-3 och probiotika förstärker de antiinflammatoriska effekterna i celler och djurmodeller för kolit. Kombinationen förbättrar också koloniseringen av probiotika avsevärt.

Skydd mot oxidation

Eftersom de är benägna att oxidera producerar probiotika sina egna antioxidanter som glutation och superoxiddismutas. Omega-3 ger ytterligare antioxidanttäckning för att förbättra probiotikans livskraft.

Sammanfattningsvis visar tillgänglig forskning att omega-3 är ett säkert komplement till probiotiska kosttillskott. Omega-3 kan även fungera som en prebiotika genom att främja en mer optimal tillväxt och aktivitet hos probiotiska stammar.

Finns det några biverkningar eller säkerhetsproblem?

Omega-3-fiskolja och probiotiska kosttillskott har utmärkta säkerhetsprofiler med minimal risk för biverkningar hos de flesta människor. Det finns dock några potentiella problem att ta hänsyn till:

1. GI-symtom

 • Omega-3-fettsyror: Fiskolja kan ibland orsaka illamående, halsbränna, diarré eller magsmärtor, särskilt vid höga doser. Att ta fiskoljan tillsammans med mat eller att öka dosen långsamt hjälper till att minimera biverkningarna.
 • Probiotika: Probiotika kan initialt orsaka tillfällig gasbildning, uppblåsthet eller förstoppning när tarmfloran förändras. Att börja med lägre CFU-antal och gradvis öka under 2-3 veckor förebygger de flesta obehag.

2. Allergier

 • Omega-3-fettsyror: Fisk, skaldjur eller komponenter i fiskolja kan utlösa allergiska reaktioner hos känsliga individer. Växtbaserade oljor som DHA/EPA från alger är ett alternativ.
 • Probiotika: Vissa probiotiska stammar produceras på mjölk-, ägg- eller sojasubstrat. Kontrollera etiketten för att säkerställa att probiotiska produkter inte innehåller de allergener som utlöser din allergi.

3. Infektioner

 • Probiotika: I mycket sällsynta fall kan probiotiska stammar som Lactobacillus växa till sig och orsaka infektioner hos personer med nedsatt immunförsvar. Risken är extremt låg hos friska individer.

4. Risk för blödning

 • Omega-3-fettsyror: Mycket höga intag på över 3 gram per dag kan förlänga blödningstiden, särskilt i kombination med andra blodförtunnande medel. Diskutera dosen med din läkare om du tar antikoagulantia.

När omega-3 och probiotiska kosttillskott tas enligt rekommendationerna tolereras de väl och är säkra för de flesta människor. Särskilda försiktighetsåtgärder kan dock gälla för personer med vissa medicinska tillstånd.

Vem behöver vara försiktig?

Här är några exempel på när man bör vara försiktig när man tar omega-3-fiskolja tillsammans med probiotiska kosttillskott:

1. Individer med nedsatt immunförsvar

Personer med nedsatt immunförsvar löper ökad risk att drabbas av infektioner orsakade av probiotiska stammar. Sök medicinsk rådgivning för att säkerställa att probiotika är säkert för ditt tillstånd.

2. Personer med gastrointestinala störningar

Om du har korttarmssyndrom, HIV, pankreatit eller andra allvarliga tarmsjukdomar kan probiotika ytterligare störa tarmfunktionen. Samarbeta med din läkare för att introducera dem på ett säkert sätt.

3. Personer som tar antikoagulantia

Ett mycket högt intag av omega-3 kan öka blödningsrisken om du tar blodförtunnande medel. Måttliga doser fiskolja är sannolikt säkra, men diskutera med din läkare.

4. Personer med skaldjursallergi

Kontrollera att din fiskolja är fri från allergener. Alternativ som EPA/DHA från alger, linolja eller hampfröolja kan ge dig omega-3 om du är allergisk mot fisk och skaldjur.

5. Individer som är immunsupprimerade

Om du tar immunsuppressiva läkemedel efter en organtransplantation, har en autoimmun sjukdom eller genomgår kemoterapi är probiotika kanske inte tillrådligt på grund av infektionsrisker.

Om du inte har ett specifikt medicinskt tillstånd, ångest eller matsmältningsproblem, är omega-3-tillskott och probiotika i allmänhet mycket säkra att använda tillsammans. Men det är ändå klokt att först rådfråga din läkare om du har några funderingar.

Tips för att ta Omega-3 och probiotika tillsammans

Följ dessa enkla tips för att maximera fördelarna och säkerheten när du kombinerar dina omega-3- och probiotikatillskott:

 • Introducera dem långsamt med låga doser och öka sedan gradvis under 2-4 veckor. Detta förhindrar gastrointestinala symtom.
 • Ta probiotika på fastande mage 30 minuter före en måltid för optimal tillförsel till tarmen.
 • Ta fiskolja tillsammans med mat eller strax före måltid för bättre upptag och mindre magbesvär.
 • Välj kosttillskott av hög kvalitet från välrenommerade varumärken som följer god tillverkningssed (GMP).
 • Leta efter probiotiska blandningar med flera stammar som innehåller minst 10 miljarder CFU från välstuderade stammar som Lactobacillus.
 • Välj fiskoljor med tillsatta antioxidanter som vitamin E för att bevara färskheten och förhindra härskning.
 • Förvara öppnade flaskor med probiotika och fiskolja i kylen för att förlänga hållbarheten och effekten.
 • Ta en paus från probiotika med jämna mellanrum, t.ex. några månader, för att förhindra obalans eller överbefolkning i tarmfloran.

Att kombinera omega-3 med probiotika är säkert, effektivt och bekvämt för att förbättra ditt allmänna välbefinnande. Men läs alltid på etiketten om det finns potentiella allergener, börja lugnt och försiktigt och rådgör med din läkare om du känner dig osäker.

Bör du ta Omega-3 tillsammans med probiotika? Slutsats

Forskning visar att kosttillskott med omega-3-fiskolja och probiotika inte samverkar negativt. Snarare verkar de ha synergistiska effekter på tarmhälsan när de används tillsammans.

Studier visar att omega-3 faktiskt förbättrar tillväxten, koloniseringen och effekten hos många probiotiska stammar. De bidrar till att skapa en idealisk miljö i tarmen där probiotika kan frodas.

I sin tur ökar probiotika sannolikt absorptionen och de antiinflammatoriska fördelarna med omega-3. Deras kombination ger kompletterande stöd för hjärthälsa, hjärnfunktion, immunförsvar, matsmältning, mental hälsa och mycket mer.

Omega-3-fiskolja och probiotiska kosttillskott har utmärkt säkerhet och tolereras väl av de flesta människor. Genom att börja långsamt, välja kvalitetsmärken, ta enligt rekommendationerna och vara försiktig vid befintliga medicinska tillstånd kan båda användas tillsammans på lång sikt.

En hälsosam kost är alltid grunden, men genom att kombinera den antiinflammatoriska kraften hos omega-3 med probiotika som balanserar tarmfunktionen kan du ta din hälsa och ditt välbefinnande till nästa nivå. Se bara till att rådfråga din vårdgivare innan du börjar med nya kosttillskott för att säkerställa att de är rätt för dina behov.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare