Rekommenderar kardiologer fiskolja?

Published:

Omega-3-fettsyror som EPA och DHA som finns i fiskolja ger betydande fördelar för hjärthälsan. Detta har fått många att undra om tillskott av fiskolja rekommenderas av kardiologer.

Hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen, och kardiologer blir alltmer medvetna om vikten av omega-3 från fiskolja för att främja hjärt-kärlhälsan.

Nedan analyserar vi bevisen för att fiskolja är bra för hjärthälsan och hur kardiologer ställer sig till omega-3-tillskott.

Rekommenderar kardiologer fiskolja?

Varför kardiologer bryr sig om omega-3

Kardiologer är specialiserade på att behandla tillstånd som rör hjärtat och blodkärlen. Detta omfattar sjukdomar som:

 • Ateroskleros (uppbyggnad av plack i artärerna)
 • Hjärtarytmier (oregelbundna hjärtslag)
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Hjärtattacker
 • Strokes

Forskning visar att omega-3-fettsyror från fiskolja hjälper till att förebygga och hantera många av dessa kardiovaskulära tillstånd. Här är en sammanfattning av de viktigaste fördelarna:

 • Lägre triglycerider: Omega-3 minskar avsevärt förhöjda triglyceridnivåer i blodet, en viktig riskfaktor för hjärtsjukdomar.
 • Tunt blod: EPA och DHA gör blodplättarna mindre klibbiga, vilket minskar risken för blodproppar som blockerar blodflödet till hjärtat eller hjärnan.
 • Förbättrar kolesterolvärdet: Omega-3 höjer HDL-kolesterolet (det goda kolesterolet) och förbättrar LDL-partikelns storlek och typ.
 • Sänker blodtrycket: Omega-3 sänker förhöjt blodtryck, särskilt hos personer med högt blodtryck.
 • Stabilisera hjärtrytmen: Omega-3 hjälper till att förebygga arytmier som kan leda till hjärtattacker.
 • Minskar förekomsten av plack: Omega-3-fettsyror hämmar utvecklingen av aterosklerotiska lesioner och inflammation i artärerna.

Mot bakgrund av dessa övertygande bevis för minskad kardiovaskulär risk är kardiologer allmänt medvetna om fördelarna med omega-3-fettsyror från fiskolja.

Rekommenderar kardiologer fiskoljetillskott?

Ja, kardiologer rekommenderar starkt fiskoljetillskott för att främja hjärtats hälsa.

I en undersökning som publicerades i Journal of Clinical Lipidology uppgav 98% av kardiologerna att de rekommenderade fiskolja till sina patienter.

Det finns flera anledningar till att kardiologer rekommenderar fiskolja:

Kraftfull källa till EPA och DHA - Till skillnad från lin och andra växtoljor innehåller fiskolja stora mängder av de aktiva omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som ger de största fördelarna för hjärtat.

Hög andel biotillgängliga former - Fiskolja innehåller EPA och DHA i lättanvända triglycerid- och fosfolipidformer, vilket möjliggör utmärkt absorption jämfört med vissa kosttillskott.

Kliniskt bevisade fördelar - Många randomiserade kontrollerade studier visar att fiskolja är effektivt för att bekämpa riskfaktorer för hjärtsjukdomar.

Säkerhetsprofil - När renheten är verifierad är fiskolja extremt säker även vid höga doser. Den interagerar inte negativt med de flesta hjärtmediciner.

Kostnadseffektivt - Farmaceutisk fiskolja av god kvalitet är prisvärd, särskilt med tanke på de kostnadsbesparingar som minskad risk för hjärtsjukdom innebär.

Med sin fantastiska säkerhetsprofil, beprövade fördelar och rekommendation från kardiologer är fiskolja ett av de enklaste sätten att främja livslång hjärthälsa.

Hur föreslår kardiologer att man ska ta fiskolja?

Kardiologer ger följande vägledning för effektiv användning av fiskolja:

Dosering - För allmänt välbefinnande, 1 000 mg EPA/DHA dagligen. Personer med höga triglycerider eller hjärtsjukdom kan behöva 2.000-4.000 mg per dag. Börja lågt och öka gradvis.

EPA/DHA-balans - sträva efter ett förhållande på minst 2:1 mellan EPA och DHA för optimal hjärthälsa.

Renhet - Använd endast oljor vars renhet har kontrollerats av ett oberoende laboratorium, t.ex. GOED Omega-3 Verify eller NSF Certified for Sport.

Former - Triglycerid- eller fosfolipidformer har den bästa biotillgängligheten. Etylestrar är syntetiska och rekommenderas inte.

Tidpunkt - Ta fiskolja tillsammans med en måltid som innehåller fett eller olja för att förbättra absorptionen. Dela upp i två doser om reflux förekommer.

Kosttillskott vs. livsmedel - Även om det är bra att äta fet fisk, behöver de flesta människor kosttillskott för att få i sig tillräckligt med EPA/DHA för hjärtats hälsa.

Andra livsstilsfaktorer - Ät medelhavskost, motionera regelbundet, rök inte och begränsa alkoholintaget tillsammans med fiskolja.

Genom att följa kardiologens råd om korrekt val och användning av fiskolja kan du maximera fördelarna för att hålla hjärtat friskt.

Vilka typer av patienter kan ha störst nytta av fiskolja?

Fiskolja är bra för hjärtat för alla, men kardiologer rekommenderar det särskilt för patienter med högre kardiovaskulär risk, inklusive de med:

Höga triglyceridnivåer - Fiskolja är mycket effektivt för att sänka förhöjda triglyceridnivåer, som skadar artärerna och ökar risken för plack och blodproppar.

Arytmier - Omega-3 EPA/DHA hjälper till att stabilisera hjärtrytmen och förebygga arytmier som kan leda till hjärtinfarkt.

Ateroskleros - Fiskoljetillskott har visat sig kunna minska utvecklingen av aterosklerotiska plack och inflammation i artärerna.

Hjärtsvikt - Omega-3 förbättrar hjärtats pumpförmåga och minskar kronisk inflammation hos patienter med hjärtsvikt.

Efter hjärt infarkt - Att börja med fiskolja kort efter en hjärtinfarkt hjälper läkningen och minskar risken för att drabbas igen.

Högt blodtryck - De blodtryckssänkande effekterna av omega-3 gör dem användbara för att optimera effekterna av läkemedel hos personer med högt blodtryck.

Naturligtvis kan vem som helst dra nytta av fiskoljans hjärtfördelar. Men de som har en förhöjd kardiovaskulär risk har mest att vinna och bör prioritera tillskott av omega-3.

Finns det några problem med långvarig användning av fiskolja?

Förutsatt att kvalitet och renhet verifieras är fiskolja mycket säker för långvarig daglig användning baserat på omfattande forskning.

Möjliga biverkningar är lindriga och kan omfatta

 • Fiskig eftersmak
 • Rubbningar i mag-tarmkanalen
 • Lös avföring

Att börja med låga doser fördelade över hela dagen minimerar matsmältningsproblem. Citronmynta eller enteriskt belagd fiskolja kan bidra till att minska fiskiga uppstötningar.

Vid mycket höga intag kan fiskolja förlänga blödningstiden något. Detta är dock inget problem vid doser under 3 gram per dag för de flesta människor.

De som tar blodförtunnande medel bör få sin koagulationstid övervakad och dosen justerad i enlighet med detta under medicinsk övervakning. Annars ger fiskolja endast fördelar på lång sikt.

För att främja hjärtats hälsa under hela livet är kardiologernas konsensus tydlig - ta tillskott av fiskolja av hög kvalitet varje dag.

Slutsatsen - Fiskolja har stöd av kardiologer

Sammanfattningsvis bekräftar omfattande forskning att EPA och DHA omega-3 från fiskolja stöder och förbättrar hjärt- och kärlhälsan på en mängd olika sätt.

Minskade triglycerider, stabiliserad hjärtrytm, minskad plackbildning och sänkt blodtryck är bara några av de bevisade fördelarna för hjärtat.

Mot bakgrund av dessa övertygande bevis rekommenderar 98 % av kardiologerna fiskolja, särskilt till personer med förhöjd risk för hjärtsjukdom.

Den bästa strategin för att skydda hjärtats hälsa är att välja ett högkvalitativt fiskoljetillskott som ger minst 1 000 mg kombinerad EPA/DHA dagligen och att följa kardiologens råd om korrekt användning.

Så nästa gång du går på en hälsokontroll kan du fråga din kardiolog om råd när det gäller att komplettera din kost med fiskoljetillskott. Ditt hjärta kommer att tacka dig!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare