Hur absorberas Omega-3 bäst?

Published:

Omega-3-fettsyror är en viktig del av en hälsosam kost. De har många positiva effekter på hjärtat, hjärnan, ögonen och lederna. Men för att du ska kunna dra nytta av dessa fördelar är det viktigt att din kropp kan absorbera de omega-3-fettsyror du får i dig på rätt sätt. Här följer en djupgående genomgång av hur omega-3-fettsyror absorberas och hur du kan maximera absorptionen.

Hur absorberas Omega-3 bäst?

Översikt över omega-3-fettsyror

Innan vi går in på absorptionen ska vi först ge en översikt över exakt vad omega-3-fettsyror är och varför de är viktiga.

Vad är Omega-3?

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättat fett som finns naturligt i livsmedel och kosttillskott. De tre viktigaste omega-3-fettsyrorna är:

  • Eikosapentaensyra (EPA) - Finns främst i fisk och skaldjur
  • Dokosahexaensyra (DHA) - Finns även i fisk och skaldjur
  • Alfa-linolensyra (ALA) - Finns i vegetabiliska källor som linfrön, chiafrön och valnötter

EPA och DHA finns främst i animaliska källor och kallas ibland för "marina omega-3". ALA finns i vegetabiliska källor och kallas för "växtbaserad omega-3".

Varför är Omega-3 viktigt?

Det finns starka bevis för att omega-3-fettsyror har många positiva hälsoeffekter, bland annat

  • Hjärthälsa - Omega-3 kan bidra till att sänka triglyceriderna, minska blodtrycket, förebygga oregelbunden hjärtrytm och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.
  • Hjärnhälsa - DHA spelar en viktig roll för hjärnans utveckling och funktion. Omega-3 kan förbättra minnet och förhindra kognitiv försämring.
  • Ögonhälsa - DHA är en viktig strukturell komponent i näthinnan. Omega-3 hjälper till att förebygga makuladegeneration.
  • Ledhälsa - Omega-3 kan minska inflammation som orsakar ledvärk och kan bidra till att förebygga reumatoid artrit.
  • Barns utveckling - Omega-3 är extremt viktigt för spädbarn, både i livmodern och efter födseln, för hjärnans, nervsystemets och ögonens utveckling.

Med tanke på de många fördelarna är det tydligt varför det är viktigt för den allmänna hälsan att få i sig tillräckligt med omega-3 via kosten eller kosttillskott.

Hur tas omega-3 upp av kroppen?

Nu när du vet varför omega-3 är så nyttigt ska vi titta närmare på hur de faktiskt tas upp och används i kroppen efter intag.

Fettspjälkningen börjar i munnen och magsäcken

Matsmältningsprocessen för fetter som omega-3 börjar i munnen när du tuggar maten. Tuggandet hjälper till att bryta ner fettmolekylerna och ger mer yta för enzymerna att arbeta på.

När maten rör sig från munnen ner till magen fortsätter magsäckens enzymer att bryta ner fetterna. Den sura miljön i magsäcken hjälper också till att separera fetter från andra komponenter i din måltid.

Galla emulgerar fetter i tunntarmen

Efter att ha lämnat magsäcken hamnar den delvis smälta maten i tunntarmen, där huvuddelen av näringsupptaget sker. Det är här som fetter verkligen bryts ned för att förberedas för absorption.

Din lever producerar galla, som lagras i gallblåsan och släpps ut i tunntarmen när du äter en måltid som innehåller fett. Gallan fungerar som ett emulgeringsmedel som bryter ner stora fettkulor till mindre droppar. Emulsionsprocessen ger matsmältningsenzymerna en mycket större yta att arbeta på.

Pankreasenzymer som kallas lipaser frisätts också i tunntarmen när det finns fett i kosten. Lipaserna bryter ner fettdropparna ytterligare till enskilda fettsyror och monoglycerider.

Fettsyror packas i miceller

De enskilda fettsyror och monoglycerider som produceras i tunntarmen kan inte på egen hand absorberas direkt genom tarmväggen. De måste först packas om till buntar som kallas miceller.

Gallsyror och fosfolipider klumpar ihop sig med fettsyror och monoglycerider för att bilda miceller. Detta gör att dessa fettspjälkningsprodukter kan lösas upp i vatten och transporteras till tarmcellernas yta för absorption.

Fettsyror passerar tarmens cellmembran

På tarmcellernas yta kan de fettsyror och monoglycerider som finns i micellerna lämna den vattenbaserade miljön och tränga in i cellmembranet.

Transportproteinerna transporterar fettsyrorna över cellmembranet och in i tarmcellernas inre. Inne i cellerna återbildas fettsyrorna till triglycerider.

Reformerade triglycerider i lymfsystemet

När fettmolekylerna har ombildats till triglycerider är de för stora för att passera direkt in i blodomloppet. Istället packas de i chylomikroner - lipoproteinpartiklar som transporterar fett.

Kylomikronerna som innehåller de ompaketerade triglyceriderna hamnar i lymfsystemet, som löper parallellt med blodomloppet. Lymfsystemet transporterar chylomikronerna till ductus thoracicus, som mynnar ut i vena subclavia nära hjärtat.

Triglycerider töms ut i blodomloppet

Från vena subclavia kommer chylomikronerna, som innehåller de nyabsorberade triglyceriderna, in i blodomloppet. Där kan de transporteras genom hela kroppen för att förse vävnaderna med energi och essentiella fettsyror.

När triglyceriderna färdas genom blodomloppet bryts en del av dem ned till fria fettsyror av ett enzym som kallas lipoproteinlipas. Dessa fria fettsyror tas upp av celler som behöver dem, t.ex. hjärtmuskelceller och hjärnceller.

Så sammanfattningsvis kan man säga att kostfetter som omega-3 gör en hel del för att absorberas - de bryts ned och paketeras om flera gånger. Korrekt gallproduktion och enzymfunktion i bukspottkörteln är avgörande för denna process.

Faktorer som påverkar absorptionen av omega-3

Nu när du förstår den komplexa process som fettabsorption innebär är det logiskt att det finns flera faktorer som kan påverka hur väl omega-3 absorberas. Här är några av de viktigaste faktorerna:

Typ av Omega-3 som förbrukas

En viktig faktor som påverkar upptaget av omega-3 är i vilken form du intar dem. Som nämnts tidigare finns det tre huvudtyper: ALA, DHA och EPA.

ALA har den lägsta biotillgängligheten jämfört med DHA och EPA. En studie visade att endast 5-10 % av ALA omvandlas till EPA och mindre än 0,5 % omvandlas till DHA.

Däremot är absorptionen av de förformade DHA och EPA som finns i fiskolja mycket högre, i intervallet 70-85%.

Så även om vegetabiliska källor till ALA som linfrön fortfarande ger fördelar, ger tillskott av fiskoljaomega-3 mer EPA och DHA för bättre absorption.

Fettinnehåll i måltiden

Intag av omega-3 som en del av en fettrik måltid förbättrar absorptionen jämfört med en fettsnål måltid. Fetter i kosten stimulerar gallsekretionen och frisättningen av bukspottkörtelenzymer, vilket förbättrar nedbrytningen och upptaget av omega-3-fettsyrorna.

En studie visade att absorptionen av omega-3 från lax var högst när den intogs som en del av en måltid som innehöll avokado (en källa till hjärtvänligt enkelomättat fett).

Matris för livsmedel

Livsmedelsmatrisen avser helt enkelt de andra livsmedelskomponenter som omega-3 intas tillsammans med. Livsmedelskomponenter som fördröjer tömningen av magsäcken, t.ex. proteiner och fibrer, kan minska absorptionen av omega-3 något.

Eventuella effekter på absorptionen verkar dock vara små. Omega-3-absorptionen från fiskoljetillskott som intas tillsammans med en proteinrik måltid liknade i en metaanalys absorptionen av enbart tillskottet.

Kvalitet på tillägg

Vid intag av omega-3-tillskott är kvaliteten avgörande för ett korrekt upptag. Högkvalitativa omega-3-produkter har hög potens med lägre nivåer av mättade fetter och oxidation.

Kosttillskott av lägre kvalitet kan innehålla ett överskott av mättade fetter som kan konkurrera med omega-3-fettsyrorna om absorptionen. Och oxidation kan skada de ömtåliga omega-3-molekylerna.

Gastrointestinal hälsa

Korrekt matsmältning och absorption är beroende av ett friskt mag-tarmsystem. Tillstånd som celiaki, Crohns sjukdom och cystisk fibros kan skada tarmslemhinnan och försämra näringsupptaget.

Produktionen av galla och matsmältningsenzymer kan också minska vid vissa gastrointestinala tillstånd. Mediciner som kolesterolläkemedel och immunhämmande medel kan också påverka fettspjälkningen.

Ålder

Viss forskning tyder på att fettabsorptionen kan bli mindre effektiv när vi åldras. I en studie av vuxna över 60 år fann man signifikant lägre serumnivåer av DHA efter tillskott av fiskolja jämfört med yngre vuxna.

Minskad produktion av gallsyra och enzymer samt minskat blodflöde i tarmen kan bidra till sämre omega-3-absorption hos äldre.

Tips för att maximera absorptionen av Omega-3

Här är några evidensbaserade tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av de omega-3-fettsyror som du får i dig via livsmedel och kosttillskott:

  • Välj fisk-, krill- eller algolja - dessa ger förformad DHA och EPA som absorberas bättre än växtbaserad ALA. Leta efter oljor som är renhetstestade.
  • Ta tillsammans med en måltid som innehåller fett - omega-3 kombineras med hälsosamma fetter främjas optimal matsmältning och absorption.
  • Minimera mängdenprocessade kol hydrater - Stora mängder raffinerade kolhydrater kan öka inflammationen och tarmens permeabilitet, vilket kan påverka upptaget.
  • Håll dighydrerad - Tillräckligt intag av vatten gör att matsmältningssystemet fungerar som det ska.
  • Begränsa alkoholintaget - För mycket alkohol försämrar fettspjälkningen och kan skada tarmluddet.
  • Motionera regelbundet - Fysisk aktivitet optimerar mag-tarmfunktionen och bidrar till ett bättre näringsupptag.
  • Hantera magsyra - Medicin mot halsbränna kan minska den syra som behövs för matsmältningen. Men låt dig också behandlas för överskott av syra om det hämmar absorptionen.
  • Tillskott av enzymer vid behov - Personer med fettmalabsorption kan ha nytta av lipas- eller gallsyraenzym.
  • Ät mer fibrer - Lösliga fibrer som psylliumskal kan förbättra fettabsorptionen för vissa individer.

Genom att optimera hur du tar omega-3 samt ditt totala GI och dina livsstilsvanor kan du säkerställa att din kropp kan utnyttja dessa kritiska fettsyror när de väl har intagits. Detta hjälper dig att dra nytta av hela spektrumet av hälsofördelar.

Hur absorberas omega-3 bäst? Slutsats

Sammanfattningsvis ger omega-3-fettsyror ett brett spektrum av hälsofördelar, men bara om de absorberas ordentligt av kroppen. Absorption är en komplex process som kräver nedbrytning genom magsyra, galla och bukspottkörtelenzymer för att slutligen transportera omega-3 över tarmväggen så att de kan levereras till hela kroppen.

Faktorer som vilken typ av omega-3 som konsumeras, GI-hälsa, ålder och livsstilsvanor kan alla påverka hur väl dessa fetter absorberas. Att välja högkvalitativa, renade fisk-, krill- eller algoljor och att ta dem tillsammans med fetthaltiga måltider är viktiga rekommendationer för att maximera din absorptionspotential. Genom att implementera hälsosamma livsstilsstrategier som att hålla sig aktiv, hålla sig hydrerad och hantera magsyra kan du också gå långt för att optimera ditt intag av dessa nyttiga fetter.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare