Innehåller jordnötssmör mycket omega-6-fettsyror?

Published:

Jordnötssmör är ett populärt och näringsrikt pålägg som görs av malda jordnötter. Det innehåller mycket hjärtvänliga fetter och växtprotein, men också en betydande mängd omega-6-fettsyror. I den här artikeln undersöks om jordnötssmör innehåller mycket inflammatoriska omega-6-fettsyror och det ges tips om hur man kan njuta av det som en del av en balanserad kost.

Vad är omega-6-fettsyror?

Omega-6-fettsyror är en familj av fleromättade fetter som är essentiella näringsämnen för människor. Det viktigaste omega-6-fettet är linolsyra (LA), som kan omvandlas till andra biologiskt aktiva omega-6-fettsyror som gamma-linolensyra (GLA) och arakidonsyra (AA).

Innehåller jordnötssmör mycket omega-6-fettsyror?

Dessa fetter är involverade i viktiga processer som kontroll av inflammation, blodkoagulering, hjärnans funktion och hormonreglering. De flesta moderna kosthållningar innehåller dock mycket mer omega-6 än nödvändigt, främst från vegetabiliska oljor och bearbetade livsmedel.

Överdriven konsumtion av omega-6 i kombination med otillräckligt intag av omega-3 kan leda till en obalans som främjar systemisk inflammation, vilket ökar risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och artrit.

Därför är det viktigt att inte överdriva intaget av omega-6-fett, även om det är viktigt att få i sig en viss mängd.

Hur mycket Omega-6 finns det i jordnötssmör?

Jordnötssmör innehåller en betydande mängd omega-6-fettsyror, men den exakta mängden kan variera mellan olika märken.

En portion vanligt jordnötssmör på 2 matskedar (32 gram) innehåller i genomsnitt ca 5-6 gram omega-6-linolsyra (LA), vilket motsvarar 25-30 % av det dagliga intaget (DV).

Vissa naturliga jordnötssmör har dock en ännu högre halt av omega-6 och innehåller upp till 10 gram LA per portion.

Som jämförelse rekommenderar de flesta hälsoorganisationer att intaget av omega-6 inte överstiger 5-8 % av kalorierna för optimal hälsa. Detta motsvarar cirka 11-17 gram per dag vid en kost på 2 000 kalorier.

Bara 2 matskedar jordnötssmör kan ge upp till en tredjedel av den rekommenderade dagliga övre gränsen för omega-6-intag.

De 3 främsta anledningarna till att jordnötssmör innehåller mycket Omega-6

Det finns tre huvudsakliga skäl till att jordnötssmör innehåller så mycket inflammatoriska omega-6-fettsyror jämfört med andra hälsosamma fetter:

1. Högt LA-innehåll i jordnötter

Jordnötter innehåller naturligt mycket LA, i genomsnitt ca 30 % av det totala fettinnehållet. Eftersom jordnötssmör består av renade jordnötter ärver det samma fettsyraprofil.

2. Jordnötsoljor

Vissa jordnötssmörsmärken tillsätter en del av den jordnötsolja som tagits bort under bearbetningen. Jordnötsolja innehåller cirka 30 gram omega-6 LA per matsked, vilket ytterligare ökar omega-6-halten.

3. Hydrogenerade oljor

Kraftigt bearbetade jordnötssmör innehåller ofta hydrerade oljor som är rika på LA för att förhindra separation. Delvis hydrerade oljor producerar transfetter som kan öka risken för hjärtsjukdomar.

Så förutom att jordnötter i sig innehåller naturligt mycket omega-6, kan vissa tillverkningsmetoder göra jordnötssmör ännu rikare på dessa inflammatoriska fetter.

Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 i jordnötssmör

Ett annat problem med jordnötssmörets innehåll av omega-6 är att det innehåller mycket lite omega-3-fetter som motvikt till de höga LA-nivåerna.

Jordnötter innehåller endast cirka 0,1 gram av omega-3-fettet alfa-linolensyra (ALA) per portion. De flesta varianter av jordnötssmör har ett förhållande mellan omega-6 och omega-3 på cirka 50:1.

För optimal hälsa bör detta förhållande vara närmare 2:1 eller 3:1 enligt de flesta näringsorganisationer. Den extremt höga obalansen mellan omega-6 och omega-3 i jordnötssmör kan främja inflammation.

4 tips för att balansera ditt intag

Om du regelbundet äter jordnötssmör får du här några tips på hur du minimerar de potentiellt negativa effekterna av det höga innehållet av omega-6:

1. Begränsa portioner

Håll dig till 1-2 matskedar per dag i stället för att överdriva. Bred ut den tunt i stället för att äta stora skedar.

2. Välj naturliga versioner

Leta efter naturligt jordnötssmör utan tillsatta oljor eller hydrerade oljor för att undvika överskott av omega-6.

3. Kombinera med Omega-3-fettsyror

Kombinera jordnötssmör med omega-3-rika livsmedel som fisk, valnötter, linfrön eller chiafrön för att balansera ditt intag.

4. Tillskott med Omega-3-fettsyror

Att ta ett omega-3-tillskott som fiskoljekapslar hjälper till att motverka intaget av omega-6 från jordnötssmör.

Att minska intaget av jordnötssmör, välja naturliga kvalitetsmärken utan tillsatta oljor och kombinera det med omega-3-livsmedel eller kosttillskott kan bidra till att minska oron för det höga omega-6-innehållet.

Potentiella fördelar med att minska överskottet av Omega-6

Att minska intaget av omega-6-fetter från källor som jordnötssmör och öka intaget av antiinflammatoriska omega-3-fetter kan ge dessa hälsofördelar:

1. Lägre inflammation

Att balansera förhållandet mellan omega-6 och omega-3 hjälper till att kontrollera kronisk inflammation, som är en viktig orsak till många sjukdomar.

2. Förbättra den mentala hälsan

Högre intag av omega-3 i kombination med mindre överskott av omega-6 gynnar depression, ångest, ADHD och andra psykiska problem.

3. Minska risken för hjärtsjukdomar

En optimerad balans mellan omega-6 och omega-3 sänker riskfaktorerna för hjärtsjukdomar, t.ex. högt LDL-kolesterol, triglycerider och blodtryck.

4. Stödjer hjärnans funktion

Mer omega-3-fettsyror och ett lägre förhållande mellan omega-6 och omega-3 främjar ett hälsosamt åldrande av hjärnan och kognition.

5. Gynnar hudens hälsa

Att korrigera obalansen i omega hjälper till att minska inflammatoriska hudåkommor som eksem, akne och psoriasis.

Sammanfattningsvis ger en minskning av omega-6-källor som jordnötssmör och en ökning av omega-3 omfattande fördelar för både den fysiska och psykiska hälsan.

De viktigaste slutsatserna om jordnötssmör och Omega-6

  • Jordnötssmör innehåller mycket omega-6-fett som kallas linolsyra (LA), och 2 matskedar ger cirka 5-10 gram.
  • Orsakerna till den höga halten av omega-6 är bland annat LA i jordnötter, tillsatt jordnötsolja och hydrerade oljor vid bearbetningen.
  • Jordnötssmör har ett extremt obalanserat förhållande mellan omega-6 och omega-3 på cirka 50:1, vilket kan främja inflammation.
  • Tips för att balansera intaget är att begränsa portionerna, välja naturliga märken och kombinera med omega-3 från fisk, valnötter eller kosttillskott.
  • Att minska överskottet av omega-6 från jordnötssmör och samtidigt optimera intaget av omega-3 gynnar flera hälsoaspekter.

Sammanfattningsvis innehåller jordnötssmör relativt mycket inflammatoriska omega-6-fettsyror jämfört med andra hälsosamma fetter. Om du begränsar intaget, väljer kvalitetsmärken och balanserar det med omega-3 kan du njuta av det som en del av en övergripande antiinflammatorisk kost.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare