Ger fiskolja dig energi?

Published:

Att känna sig konstant trött och hängig kan verkligen påverka livskvaliteten. Många människor söker sig till kosttillskott som fiskolja för att öka sina energinivåer på ett naturligt sätt. Men får man verkligen mer energi av att ta fiskolja? Låt oss analysera vetenskapen bakom fiskolja och energi.

Ger fiskolja dig energi?

Vad är fiskolja?

Fiskoljetillskott innehåller omega-3-fettsyror, främst eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Dessa nyttiga fetter finns naturligt i fet fisk som lax, sardiner, makrill och tonfisk.

Fiskolja är en koncentrerad källa till EPA och DHA som ger många hälsofördelar. Dessa inkluderar minskad inflammation, sänkta triglycerider, förbättrad hjärnfunktion och stöd för kardiovaskulär hälsa.

Men kan tillskott av fiskolja också öka din dagliga energinivå? Låt oss granska bevisen.

Hur fiskolja kan öka energin

Det finns flera potentiella sätt för fiskolja att bidra till ökad energi:

1. Minskar inflammation

Kronisk inflammation förknippas med trötthet och låg energi. De antiinflammatoriska egenskaperna hos EPA och DHA kan bidra till att minska inflammationsrelaterad utmattning.

2. Förbättrar humöret

Depression och ångest kan tära på energin. Omega-3 kan förbättra humöret genom att öka halten av signalsubstanserna serotonin och dopamin.

3. Förstärker mitokondriernas funktion

Mitokondrier producerar cellulär energi. EPA/DHA främjar mitokondriernas hälsa, vilket kan leda till mer daglig energi.

4. Förbättrar blodflödet

Bättre cirkulation ger mer syre och näringsämnen till cellerna, vilket ger en energiboost. Fiskolja förbättrar blodflödet, särskilt till hjärnan.

5. Sänker triglyceriderna

Höga triglyceridnivåer kan leda till arterioskleros och dålig syresättning av vävnader. Omega-3 sänker triglyceriderna och förbättrar energitillförseln.

6. Reglerar blodsockret

Stabilt blodsocker förhindrar energibortfall. Fiskolja kan bidra till att reglera blodsockersvaret.

Klinisk forskning om fiskolja och energi

Kliniska studier ger mer information om fiskoljans potentiella energigivande egenskaper:

Förbättrar träningskapaciteten

Flera studier visar att tillskott av fiskolja förbättrar uthålligheten och kapaciteten vid fysisk aktivitet. Förbättrad kardiovaskulär funktion tros vara orsaken.

Ökar fettförbränningen under träning

En studie visade att intag av fiskolja under 6 veckor ökade fettförbränningen under träning med måttlig intensitet hos friska vuxna. Detta kan förbättra uthålligheten.

Förbättrar hjärnans energiomsättning

En placebokontrollerad studie med MR-bilder visade att fiskolja ökade hjärnans energiomsättning hos äldre vuxna med kognitiv svikt. Detta resulterade i förbättrad kognitiv funktion.

Minskar trötthet hos MS-patienter

Patienter med multipel skleros som tog omega-3-tillskott under 6 månader rapporterade betydande minskningar av trötthetens svårighetsgrad jämfört med placebogruppen.

Ingen effekt på träningsprestationen hos friska vuxna

Andra studier på idrottare och friska vuxna visar dock att fiskolja inte verkar förbättra prestationsförmågan eller energin hos dem som inte lider av bristsjukdomar.

Kan förbättra depressionsrelaterad trötthet

Det finns vissa tidiga belägg för att fiskoljetillskott i kombination med antidepressiva läkemedel kan förbättra mental och fysisk trötthet hos personer med depression. Mer forskning pågår.

Bästa dosen fiskolja för energi

Studier som visar att fiskolja har en energihöjande effekt använder vanligtvis doser på 2-3 gram EPA/DHA per dag. De flesta fiskoljetillskott innehåller 30% eller mer EPA/DHA.

För att få en energigivande dos, ta minst:

 • 2 kapslar innehållande 500 mg EPA/DHA vardera, eller
 • 1 kapsel med 1000 mg EPA/DHA

Fördela dosen över hela dagen i stället för att ta allt på en gång för att få bästa möjliga energi. Ha tålamod, eftersom det kan ta 2-3 månader att uppleva de fulla effekterna.

När ska man ta fiskolja för energi?

För mental energi kan det vara bäst att ta fiskolja på morgonen. För fysisk energi, ta din dos ca 30-60 minuter före träning.

Var försiktig med att ta fiskolja för nära sänggåendet, eftersom de stimulerande effekterna kan göra det svårare att somna hos vissa personer.

Hitta den perfekta tidpunkten som ger en energikick utan att störa din sömnrytm.

Kombinera fiskolja med andra kosttillskott

Vissa andra kosttillskott kan komplettera fiskolja för att ytterligare öka energin:

 • Rhodiola - En adaptogen ört som hjälper till att bekämpa stressrelaterad trötthet.
 • CoQ10 - Stödjer cellulär energiproduktion i mitokondrierna.
 • D-vitamin - Korrigerar lågaD-vitaminnivåer som kan orsaka trötthet.
 • Magnesium - Förbättrar ämnesomsättningen och stöder muskelfunktionen.
 • Vitaminer med B-komplex - Viktiga kofaktorer i energiproduktionen.

Diskutera kombinationstillskott med din läkare, särskilt om du tar några mediciner eller har underliggande hälsotillstånd.

Fiskolja - säkerhet och biverkningar

Fiskolja tolereras i allmänhet väl när den tas i rekommenderade doser. Möjliga mindre biverkningar kan inkludera:

 • Fiskig eftersmak
 • Fiskig andedräkt
 • Magbesvär eller illamående
 • Diarré

Att ta fiskolja i samband med måltid eller frysa kapslar kan bidra till att minska gastrointestinala problem.

I sällsynta fall kan fiskolja orsaka blödningsproblem hos personer som tar blodförtunnande läkemedel. Rådgör först med din läkare om du tar läkemedel som warfarin.

I övrigt är fiskolja mycket säkert för de flesta friska vuxna. Gravida kvinnor kan utan risk konsumera upp till 3 gram EPA/DHA dagligen.

Livsstilstips för ökad energi

Fiskolja kan ge vissa människor ett energitillskott, men den fungerar bäst i kombination med en hälsosam livsstil:

 • Motionera regelbundet - även lättmotion ger energi till både kropp och själ.
 • Minska st ressen - Stresshantering förebygger trötthet som beror på höga kortisolnivåer.
 • Få tillräckligt med sömn - God kvalitet och kvantitet av sömn är avgörande för bibehållen energi.
 • Ät en näringsrik kost - Begränsa mängden socker och bearbetade kolhydrater som leder till kraschar.
 • Håll dig hydrerad - Uttorkning är en vanlig orsak till trötthet.
 • Begränsa alkoholkonsumtionen - Alkohol stör sömnmönstret och förbrukar näringsämnen.

Din heltäckande strategi för kost, motion, sömn och stressreducering fungerar synergistiskt med kosttillskott som fiskolja för att optimera energinivåerna.

Bör du ta fiskolja för att få energi?

Forskning tyder på att fiskolja kan förbättra uthålligheten och kapaciteten vid fysisk aktivitet, hjärnans funktion och minska inflammationsrelaterad utmattning hos vissa grupper. Fördelarna verkar dock vara mest uttalade hos personer med redan existerande brister eller tillstånd som depression, MS och hjärt-kärlsjukdom.

Att prova ett omega-3-tillskott är tämligen säkert för de flesta friska vuxna. Ta 1-2 vanliga fiskoljekapslar dagligen som ger sammanlagt 2-3 gram EPA/DHA. Ge det 2-3 månader att verka. Kombinera med en solid grund av hälsosamma livsstilsvanor för optimal energi.

Men rådgör först med din läkare om du tar några mediciner eller har underliggande hälsoproblem. Även om fiskolja inte är något mirakelmedel kan det ge en nyttig energikick om du lägger till fiskolja i din rutin.

Ger fiskolja dig energi? Slutsats

Energi är avgörande för att du ska orka med dina dagliga åtaganden och kunna njuta av en aktiv livsstil. Många människor vänder sig till kosttillskott som fiskolja i hopp om att öka sin uthållighet, minska trötthet och förbättra sitt mentala fokus. Aktuell forskning tyder på att fiskolja kan ge måttligt förbättrad träningskapacitet, energiomsättning i hjärnan och inflammationsrelaterad utmattning i vissa populationer när det tas i doser på 2-3 gram EPA/DHA dagligen. Fiskolja verkar dock inte fungera som en energimässig universalmedicin för de flesta friska vuxna. Att kombinera fiskolja med livsstilsåtgärder som regelbunden motion, stresshantering, tillräcklig sömn, rätt kost och vätskebalans är det bästa sättet att maximera dina naturliga energinivåer. För personer med trötthet relaterad till humörstörningar, MS och hjärt-kärlsjukdomar kan fiskolja ge mer uttalade uppiggande effekter i kombination med standardbehandlingsplaner. Prata med din läkare för att se om det är lämpligt att prova fiskolja för dina individuella hälsobehov.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare