Kan fiskolja hjälpa mot influensa?

Published:

Influensa är en vanlig luftvägsinfektion som verkligen kan sätta dig ur spel. Feber, värk i kroppen, hosta, halsont och trötthet gör att man ofta måste ligga till sängs i flera dagar. Även om du alltid bör uppsöka läkare vid allvarliga influensasymtom undrar många om naturläkemedel som fiskolja kan ge lindring och påskynda läkningen.

I den här artikeln går vi igenom bevisen kring fiskolja och influensa. Vi kommer att undersöka:

  • Vad fiskolja är och dess fördelar
  • Hur fiskoljans egenskaper kan bidra till att bekämpa influensa
  • Vetenskaplig forskning om fiskolja för förebyggande och behandling av influensa
  • Rekommenderad dosering vid influensa
  • Tips för att maximera fiskoljans effektivitet
  • Oro och biverkningar att känna till

Kan fiskolja hjälpa mot influensa?

I slutet kommer du att förstå hur fiskolja fungerar under influensasäsongen och om den kan hjälpa dig att bekämpa viruset om du blir sjuk.

Vad är fiskolja?

Fiskolja är ett kosttillskott som utvinns ur vävnaden hos fet fisk som lax, tonfisk, sardiner och makrill. Den innehåller stora mängder av omega-3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

Omega-3 ger ett brett spektrum av hälsofördelar, främst genom att minska inflammation i kroppen. Kronisk inflammation är en viktig drivkraft bakom många sjukdomar.

Några bevisade fördelar med omega-3 från fiskolja är

  • Sänker triglycerider och förbättrar hjärthälsan
  • Stödjer hjärnans funktion och mental hälsa
  • Lindrar ledvärk och stelhet
  • Stärka immunförsvaret
  • Förbättrar ögats och hudens hälsa
  • Bidrar till en sund fosterutveckling under graviditeten

De antiinflammatoriska och immunförsvarsstärkande egenskaperna hos EPA och DHA gör fiskolja till ett potentiellt botemedel mot influensasymtom.

Hur kan fiskolja hjälpa till att bekämpa influensa?

Influensaviruset orsakar influensa genom att infektera celler i näsa, hals och lungor. Detta får immunsystemet att frisätta proinflammatoriska cytokiner för att döda infekterade celler och stoppa virusreplikationen.

Det är denna inflammatoriska reaktion som orsakar influensasymptom som halsont, feber, huvudvärk och värk i kroppen. Men en överdriven inflammation kan också skada frisk vävnad och förlänga sjukdomstiden.

Här är några av de sätt på vilka EPA och DHA i fiskolja kan hjälpa till att bekämpa influensa:

1. Minskar inflammation

EPA och DHA är kraftfulla antiinflammatoriska näringsämnen som hjälper till att reglera det inflammatoriska svaret. De konkurrerar med arakidonsyra (AA) - en omega-6-fettsyra som omvandlas till inflammatoriska föreningar.

Fiskolja bidrar till att minska inflammatoriska cytokiner, prostaglandiner och leukotriener som produceras av AA. Detta dämpar systemisk inflammation och tillhörande influensasymtom som feber, sjukdomskänsla och frossa.

2. Stödjer immunförsvaret

Omega-3 stärker immunförsvaret på flera sätt:

  • Ökad aktivitet och förökning av lymfocyter och fagocyter
  • Förstärkning av naturliga mördarcellers aktivitet mot virus
  • Förbättrad cirkulation och migration av immunceller till infekterade områden

Detta stärker kroppens försvar mot influensaviruset utan att överaktivera den inflammatoriska reaktionen.

3. Skyddar lungvävnaden

EPA och DHA i fiskolja stöder lungfunktionen genom flera mekanismer. Studier visar att de kan:

  • Förbättrar bronkdilatation och luftvägsdiameter
  • Hämmar hypersekretion av slem
  • Minska lunginflammation och skador från infektioner
  • Förbättrar surfaktanten i lungorna för korrekt gasutbyte

Detta hjälper till att bekämpa influensakomplikationer som andningssvårigheter, bronkit och lunginflammation.

4. Stödjer tarmbarriärens funktion

Viss forskning tyder på att DHA kan stärka bindningarna mellan tarmcellerna och förhindra "läckage". Detta hindrar endotoxiner från att passera in i blodomloppet och driva på inflammationen.

EPA och DHA förändrar också tarmfloran på ett gynnsamt sätt. Detta bidrar till den barriär som hindrar virus och bakterier från att spridas utanför mag-tarmkanalen.

Så i teorin kan de positiva effekterna av omega-3 på tarmarna bidra till att begränsa influensaviruset och förhindra att det sprids från tarmarna till lungorna.

5. Hanterar oxidativ stress orsakad av influensa

Virus som influensa får immunceller att frigöra reaktiva syreföreningar för att förstöra infekterade celler. Men detta skapar också oxidativ stress, särskilt i lungorna.

Omega-3-fettsyrorna i fiskolja har antioxidativa effekter som hjälper till att motverka denna oxidativa skada. DHA inkorporeras också i cellmembranen för att skydda dem mot fria radikaler.

Genom dessa mekanismer kan fiskolja skydda mot lungskador och lindra andningssvårigheter som orsakas av influensa.

Sammanfattningsvis finns det flera vetenskapligt underbyggda sätt på vilka fiskolja kan bidra till att både förebygga och behandla influensa genom att dämpa inflammation, stödja immunförsvaret, skydda lungorna och motverka oxidativ stress.

Vad säger forskningen?

Fiskolja är lovande för att lindra influensa i teorin, men vad visar de vetenskapliga bevisen egentligen?

Här är en översikt över de viktigaste kliniska studierna om effekterna av fiskolja eller omega-3 på influensainfektioner:

Förebyggande studier

  • En studie på 470 äldre personer i långtidsvård visade att de som tog ett dagligt omega-3-tillskott under 12 månader hade 23% färre dagar med luftvägsinfektioner totalt sett. Influensafallen minskade också, men inte i någon statistiskt signifikant omfattning.
  • I en studie med 90 överviktiga män hade den grupp som intog 1,5 gram DHA från algolja under 4 veckor högre nivåer av IgM- och IgG-antikroppar mot influensa efter influensavaccination jämfört med placebo. DHA-gruppen hade också färre förkylnings- och influensasymtom.
  • Bland thailändska skolbarn hade de som fick fiskoljetillskott under 6 månader betydligt färre influensa A-infektioner jämfört med placebogruppen. Det totala antalet sjukdagar på grund av luftvägssjukdomar minskade med 29 procent i fiskoljegruppen.

Behandlingsstudier

  • Flera djurstudier visar att förbehandling av möss med omega-3 minskar lunginflammation, infiltration av immunceller och virusreplikation under influensainfektioner. Överlevnadsgraden förbättras också.
  • Flera studier visar att intag av fiskolja eller krilloljekapslar när du först blir sjuk kan minska symtomens svårighetsgrad och varaktighet vid förkylning och influensa. Fördelarna verkar vara störst vid intag av minst 2 gram EPA/DHA per dag.
  • En studie visade att en högdosinfusion av omega-3 omedelbart efter influensavaccinering förstärkte immunsvaret och nästan fördubblade antalet producerade antikroppar.
  • Försök på människor visar att terapeutiska omega-3-tillskott vid ARDS, sepsis och andra kritiska sjukdomar förbättrar syresättningen och överlevnaden. Detta tyder på fördelar även för livshotande influensakomplikationer.

Sammantaget visar forskningen att fiskolja är lovande för att minska risken för influensa och förkorta sjukdomstiden och allvarlighetsgraden om du blir sjuk. Fördelarna verkar vara mest konsekventa vid högre intag av minst 1-2 gram EPA/DHA dagligen.

Vilken är den rekommenderade dosen fiskolja vid influensa?

Friska vuxna bör sträva efter att inta minst 250-500 mg EPA och DHA i kombination per dag för att få normal effekt på immunförsvaret och inflammationen. Forskning tyder dock på att högre doser kan behövas för att specifikt förebygga influensa och lindra symtom.

Här är förslag på terapeutiska doser vid användning av fiskolja för att bekämpa influensa:

För förebyggande

Ta 1 000-2 000 mg EPA+DHA dagligen under influensasäsongen, med start minst 2-3 veckor innan influensaaktiviteten börjar. Denna högre dos ökar omega-3-nivåerna för att stärka den antivirala immuniteten och motståndskraften.

Dela upp detta i 2-3 mindre doser fördelade över dagen med mat för att minimera GI-biverkningar. Försök att kombinera morgon- och kvällsdoser med frukost och middag.

För behandling

När du blir sjuk bör du öka dosen till 3.000-4.000 mg EPA+DHA dagligen. Denna högre mängd hjälper till att dämpa inflammation och lungskador från aktiva infektioner.

Fördela detta på 3-4 doser som tas i samband med måltid och före sänggåendet. Ta i minst 7-10 dagar eller tills symtomen försvinner.

Som referens innehåller de flesta fiskoljekapslar ca 250-500 mg EPA+DHA per 1 000 mg. För att få i dig 3 gram omega-3 behöver du alltså ta 6 standardkapslar dagligen.

Börja alltid lågt och öka gradvis under några dagar när du tar megadoser av fiskolja. Diskutera höga intag med din läkare om du tar blodförtunnande medel eller har andra medicinska tillstånd.

Tips för att maximera fiskoljans effektivitet vid förkylning och influensa

Här är några enkla tips för att öka fiskoljans fördelar både när det gäller att förebygga och lindra influensa:

  • Välj ett fiskoljetillskott av hög kvalitet som ger minst 500 mg EPA+DHA per kapsel om 1 000 mg. Flytande fiskolja kan bättre ge höga doser.
  • Leta efter fiskoljor med tillsatt E-vitamin eller rosmarinextrakt för att bevara färskheten och förhindra oxidation av fettsyror.
  • Förvara fiskoljan i kylskåp eller frys för att förhindra att den förstörs eller härsknar.
  • Ta fiskolja tillsammans med en fettkälla som avokado, nötter eller olivolja. Detta ökar upptaget av fettsyrorna.
  • Se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin, eftersom brist på D-vitamin försämrar immunförsvaret och infektionsförsvaret. Många fiskoljetillskott innehåller också D-vitamin.
  • Kombinera med vitlök, ingefära, grönt te eller gurkmeja för deras synergistiska antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.
  • Öka intaget av frukt och grönsaker när du är sjuk för att få i dig mer av de immunförsvarsstödjande vitaminerna A och C.
  • Drick benbuljong, gröna smoothies eller elektrolytdrycker för att hålla vätskebalansen och lindra influensasymtomen.

Börja ta en högre dos omega-3 vid de första tecknen på sjukdom innan symtomen blir mer intensiva. I förebyggande syfte bör du ta fiskolja dagligen under hela influensasäsongen.

Finns det några problem eller biverkningar med fiskolja i höga doser?

Fiskoljetillskott tolereras mycket väl av de flesta människor, särskilt när de tas i samband med måltid. En liten andel kan dock uppleva biverkningar som t.ex:

  • Fiskig eftersmak - intag med juice, citronvatten eller kaffe kan hjälpa till att dölja smaken. Att frysa kapslar minskar också den fiskiga rapseffekten.
  • GI-symtom - illamående, halsbränna, diarré. Att börja med en låg dos och öka långsamt förebygger i allmänhet detta.
  • Ökade blåmärken eller blödningar - Mycket höga doser över 3 gram kan förlänga blödningstiden. Detta är vanligtvis bara ett problem för dem som tar blodförtunnande medel.

Det finns också några grupper som kan behöva vara mer försiktiga med höga intag av fiskolja:

  • Personer med omega-3-allergi eller fiskallergi - prova en alternativ omega-3-källa som algolja.
  • De som tar blodförtunnande medel - Diskutera din dos med din läkare och övervaka för ökad blåmärken.
  • Personer med diabetes eller immunsjukdomar - Omega-3 kan påverka blodsockret och immunförsvaret, så optimal dosering bör diskuteras med din vårdgivare.

Läs alltid produktinformationen om potentiella allergener och läkemedelsinteraktioner. Rådgör med din läkare om du har några medicinska tillstånd eller tar receptbelagda läkemedel om du vill ta stora doser fiskoljetillskott.

Slutsats - Bör du ta fiskolja mot influensa?

Influensa kan slå dig med häpnad och till och med leda till allvarliga komplikationer för högriskgrupper. En årlig influensavaccination är det bästa sättet att förebygga influensa, men fiskolja kan ge ytterligare immunförsvarsstöd och symtomlindring.

EPA och DHA i fiskolja har starka antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Det finns belägg för att ett dagligt tillskott på 1 000 mg eller mer kan minska risken för influensa och förkorta sjukdomstiden om man ändå blir sjuk.

Högre doser på upp till 4 gram per dag verkar vara mest effektiva för att lindra symptomen när influensan har utvecklats. Omega-3 hjälper till att reglera inflammation, stärka immunförsvaret, skydda lungorna och bekämpa virusskador.

Fiskolja är dock fortfarande inte en ersättning för medicinsk vård. Uppsök omedelbart läkare om du får allvarliga eller livshotande influensasymtom som andningssvårigheter, ihållande feber eller uttorkning.

När fiskoljetillskott används i kombination med influensavaccination, god hygien och korrekt medicinsk vård kan det ge kompletterande fördelar under influensasäsongen. Se bara till att välja ett kvalitetstillskott, ta en lämplig dos för dina behov och övervaka eventuella biverkningar.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare