Vilket smör innehåller mycket Omega-3?

Published:

Omega-3-fettsyror är en viktig del av en hälsosam kost. De ger många hälsofördelar, bland annat minskar de inflammation, sänker blodtrycket, minskar triglyceriderna och förbättrar hjärnans funktion. Omega-3 finns naturligt i vissa livsmedel, t.ex. fisk och valnötter, men vissa smör har berikats med omega-3 för att hjälpa människor att tillgodose sitt dagliga behov. Så vilka smör innehåller höga halter av omega-3-fettsyror?

Vilket smör innehåller mycket Omega-3?

Fördelarna med Omega-3-fettsyror

Innan vi tittar närmare på omega-3-berikat smör bör vi först förstå varför omega-3 är så viktigt för hälsan. Här är några av de främsta fördelarna med dessa hälsosamma fetter:

Minskar inflammation

Omega-3 hjälper till att minska inflammation i hela kroppen. Kronisk inflammation är kopplad till tillstånd som hjärtsjukdomar, cancer, artrit, depression med mera. Att få i sig tillräckligt med omega-3 kan bidra till att dämpa inflammationer.

Förbättra hjärtats hälsa

Omega-3-fettsyror främjar hjärthälsan på flera sätt. De minskar triglyceriderna, sänker blodtrycket, förbättrar artärernas funktion och minskar oregelbundna hjärtslag. Allt detta bidrar till en bättre kardiovaskulär hälsa.

Förbättrar hjärnans funktion

Omega-3 DHA är en viktig strukturell komponent i hjärnan. Omega-3 bidrar till optimal hjärnfunktion och mental hälsa. De kan också bidra till att förebygga demens.

Lindra ledsmärta

De antiinflammatoriska effekterna av omega-3 kan bidra till att minimera ledsmärta från artrit. Både fiskoljetillskott och omega-3-rika livsmedel kan lindra artritbesvären.

Bekämpa depression

Att få i sig mer omega-3-fettsyror kan hjälpa dig att lyfta humöret. Omega-3-fettsyror bidrar till produktionen av dopamin och serotonin, vilket hjälper till att bekämpa depression.

Omega-3-halt i vanligt smör

Innan vi tittar på specialsmör som berikats med omega-3 ska vi titta på omega-3-innehållet i vanligt smör. Tyvärr är vanligt smör inte någon betydande källa till omega-3-fettsyror.

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) innehåller en matsked saltat smör bara 24 mg omega-3-fettsyror. En matsked osaltat smör innehåller däremot 28 mg omega-3-fettsyror.

Som jämförelse kan nämnas att den dagliga omega-3-rekommendationen för friska vuxna enligt Dietary Guidelines for Americans är 250 mg per dag för EPA och DHA omega-3. Som du kan se ger vanligt smör bara en bråkdel av den mängden.

Även om smör innehåller små mängder av omega-3 ALA, måste detta omvandlas till EPA och DHA för att ge full effekt. Omvandlingsprocessen är ineffektiv, så smör är inte en optimal omega-3-källa.

Generellt sett innehåller vanligt smör mycket mättat fett och är inte en meningsfull källa till nyttiga omega-3-fetter. Om du vill få i dig omega-3 från mejeriprodukter är det bättre att välja yoghurt eller mjölk berikad med EPA/DHA.

Omega-3-förstärkta smör

Vanligt smör innehåller inte särskilt mycket omega-3, men vissa företag tillverkar nu specialsmör som är berikat med omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Genom att tillsätta marina omega-3-fetter i smöret ger dessa produkter den goda smaken av smör tillsammans med hälsofördelarna med omega-3-fetter. Här är några av de bästa alternativen:

Kerrygold berikat smör

Kerrygold tillverkar ett omega-3-berikat smör som innehåller 75 mg ALA och 25 mg EPA/DHA per portion. Detta irländska smör har en behaglig, krämig smak och ger omega-3 i varje klick.

Smörkräm från Maple Leaf

Maple Leafs smörgåspålägg innehåller en blandning av rapsolja, linfröolja och algolja som ger 90 mg omega-3 ALA och 10 mg DHA per portion. Den har utvecklats av dr Cristina MacKay.

Fatworks Omega Spread

Detta omega-pålägg från Fatworks innehåller en blandning av smör, olivolja, linolja och fiskolja. Varje portion innehåller 115 mg omega-3 totalt, inklusive 45 mg DHA/EPA. Den har en lätt smörsmak.

Lurpak Omega 3 smet

Lurpak Omega 3 Spread innehåller 70 mg ALA och 30 mg EPA/DHA per portion. Smörgåsen har en krämig, smörig smak och konsistens. Det är tillverkat av en blandning av rapsolja och marin algolja.

Omegasmör från Alberta Grass Fed

Detta kanadensiska smör från gräsbetande kor innehåller omega-3 från algolja och echiumolja. Det innehåller totalt 112 mg omega-3 per portion, varav 32 mg som DHA/EPA.

Bunny's Butter Omega Boost

Bunny's Butter tillsätter algolja och echiumolja till vanligt smör för att skapa ett omegaförstärkt smörgåspålägg. Varje portion innehåller totalt 120 mg omega-3, inklusive 15 mg EPA/DHA.

Tips för användning av Omega-3-smör

Omega-3-berikat smör kan användas precis som vanligt smör. Var dock uppmärksam på hur mycket du använder, eftersom dessa produkter fortfarande innehåller mycket mättat fett, även med de tillsatta omega-3-fettsyrorna. Här är några tips:

 • Använd omegasmör med måtta - håll dig till 1-2 tsk per dag.
 • Prova att breda på rostat bröd, muffins, frallor, våfflor, pannkakor m.m.
 • Används för att sautera grönsaker, ägg, kött och mycket mer.
 • Lägg en klick ovanpå kokta grönsaker, potatis, fisk, kyckling, biff etc.
 • Vispa ner i potatismos eller annan grönsakspuré.
 • Byt ut mot vanligt smör i recept som kakor, tårtor och glasyr.
 • Blanda i havregrynsgröt, yoghurt, keso etc.

Fokusera på att få i dig omega-3 från hälsosamma hela livsmedel som fisk, valnötter, chiafrön och oljor som linfröolja. Använd omega-3-smör sparsamt som ett tillskott till din kost.

Vem kan ha nytta av omega-3-smör?

Även om omega-3-berikat smör kan ingå i en hälsosam kost kan det ge extra fördelar för vissa personer:

 • De som ogillar eller är allergiska mot fisk - omega-3-smöret erbjuder en alternativ omega-3-källa.
 • Personer som följer en vegetarisk eller vegansk diet - den innehåller EPA/DHA som kan vara begränsad i växtbaserade dieter.
 • Personer som försöker öka sitt intag av omega-3 - det berikade smöret gör det enkelt att tillsätta mer omega-3.
 • Alla som vill minska inflammation - de antiinflammatoriska fördelarna med omega-3 är användbara för många.
 • Människor som bryr sig om hjärnans hälsa - DHA i omega-3-smör stöder den kognitiva funktionen.
 • Personer med riskfaktorer för hjärtsjukdom - EPA/DHA främjar en bättre kardiovaskulär hälsa.
 • Äldre vuxna - omega-3 främjar ett hälsosamt åldrande, kognition och lång livslängd.

Du bör naturligtvis alltid rådgöra med din läkare om huruvida omega-3-berikade livsmedel passar dina specifika hälsobehov och din kost.

Nackdelar med smör berikat med Omega-3

Även om omega-3-berikat smör kan vara ett bekvämt sätt att öka intaget av omega-3 finns det några potentiella nackdelar att ta hänsyn till:

 • Fortfarande hög halt av mättat fett - omega-3-smör har samma höga halt av mättat fett som vanligt smör. Denna typ av fett kan öka LDL-kolesterolnivåerna, så använd det med måtta.
 • Lägre omega-3-halt än kosttillskott - berikat smör innehåller mycket mindre DHA/EPA än särskilda omega-3-tillskott från fisk, krill, alger etc.
 • Merkostnad - omega-3-smör är dyrare än vanligt smör, så det innebär en merkostnad.
 • Saknar fettlösliga vitaminer - smör innehåller vitaminerna A, D, E och K, men omega-3-berikade varianter kan sakna dessa fettlösliga vitaminer som finns i vanligt smör.
 • Kan vara kraftigt processat - vissa omega-3-berikade smör är kraftigt processade, vilket innebär att en del av smörets näringsmässiga fördelar försvinner.
 • Risk för härskning - de tillsatta fleromättade omega-3-oljorna kan öka risken för att produkten härsknar snabbare än vanligt smör.

Sammantaget bör du balansera omega-3-berikade smörprodukter i din kost och även använda andra hälsosammare källor till omega-3-fetter, t.ex. lax och valnötter. Måttlighet är A och O när det gäller dessa specialprodukter.

De bästa Omega-3-källorna från hela livsmedel

För att få i dig nyttiga omega-3-ämnen från hela livsmedel är här några av de bästa källorna att inkludera i din kost:

Fet fisk

Fet fisk som lax, makrill, sill, tonfisk och sardiner är alla utmärkta källor till DHA och EPA omega-3. Sikta på minst två portioner på 3-4 oz per vecka.

Valnötter

Valnötter innehåller en ansenlig mängd växtbaserade ALA-omega-3-fettsyror - ca 2,5 g per uns. Njut av en handfull som ett näringsrikt mellanmål.

Chia och linfrön

Både chia och lin ger växtbaserade ALA-omega-3-fettsyror. Prova att tillsätta dem i havregryn, yoghurt, smoothies, sallader eller bakverk.

Sojabönor och Edamame

Koka upp lite edamame eller tillsätt skalade sojabönor i soppor och sallader för en växtbaserad dos av omega-3 ALA.

Canolaolja

Bland matoljor har rapsolja det högsta ALA-omega-3-innehållet. Använd till wokrätter, salladsdressingar och hemgjorda bredbara smörgåspålägg.

Brysselkål

Denna korsblommiga grönsak innehåller en liten mängd omega-3 ALA. Rosta eller sautera dessa minikålar.

Hampafrön

Förutom protein innehåller hampafrön även omega-3 ALA. Tillsätt i smoothies, flingor, sallader och energibitar.

Kidneybönor

Bönor innehåller fibrer och protein samt en del ALA-omega-3-fettsyror. Ät bönor flera gånger per vecka.

Slutsats

Omega-3-fettsyror ger stora hälsofördelar, så det är viktigt att få i sig tillräckliga mängder. Vanligt smör är inte en viktig källa till omega-3, men vissa berikade bredbara smör innehåller EPA/DHA omega-3. Alternativ som Kerrygold, Maple Leaf, Lurpak och Fatworks ger omega-3 tillsammans med den rika smaken av smör.

Med måtta kan dessa produkter bidra till att öka intaget av omega-3. Men lägg tonvikten på omega-3 från hela livsmedelskällor som fet fisk, valnötter, linfrön och sojabönor. Njut av omega-3-berikat smör sparsamt för att komplettera din kost och främja god hälsa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Produktsökare